Образователен Говорилник v.1.0.1.

• 16 409
  • 738
  •   1
Отговори
# 480
Нотарис,
Мое мнение, не твърдя, че е правилно:

- Обучението в българия ( с някой изключения) е на някогашното си ниво. Природните науки правят изключение.
- Психологията навън я третират, като част от science ,в България не мисля ( не съм много сигурна в това си твърдение)
- С диплом от университет навън и наш и при равни други условия , си едни гърди напред, при кандидатстване за работа
- В България им е ясно, че щом си учил на даден език, то той неминуемо ти е на прилично ниво. Наличието на даден сертификат не винаги гарантира ниво.
- Въпросните специалности си имат реализации: има например много социални проекти. Трябва си по-задълбочено проучване какви са възможностите.

Благодаря за вниманието. Ами ето, правя тук задълбочено проучване. И се убеждавам, освен за психологията, която е сериозна наука и може много да те влече, другите неща, които изброих, са загуба на време и пари. Познавам обаче немалко зубърчета - над 5,90, все пак в нашия клас имаме 18 такива, част от които все пак записват да учат разни според мен безсмислени неща. И за какво е бил целият труд тогава? (Имам С 1 на български и пак не съм сигурен тоя пълен член дали е правилен)😀

Моята основна причина да пиша във форума е общуването с много интелигентни хора на едно място. Затова, когато някой се “отпише”, ми става мъчно.

# 481
Дали има пълен член или не, зависи от това дали е подлог или не:) т.е. дали отговаря на въпроса "кой?", тогава има пълен член, а пък ако отговаря  на въпроса "какво?", тогава е непълен Grinning

Психолози има вече в доста училища, дори и в държавните. Съвсем друг въпрос е, че според мен нивото им е трагично. То поне да не вредяха, а доста от тях направо вредят. Точно значи има нужда от квалифицирани кадри, които да си разбират и обичат професията.

За социологията да не говорим, колко милионери социолози има, всичките там Ем пи, ем пя, райчевци, кънчо стойчевци, гълъби, галъпи, да не ги изброявам;)

# 482
Ти остави. Това Кънчо, Андрей са шегите на нашето поколение. Тогава можеше и космонавт да станеш, сега такива възможности няма, няма и да има. Със завършено висше PR може само рождени дни да организираш, с психология или ставаш куку доктор, психоанализатор де, или клепеш по училищата, дето всяка майка знае три пъти повече от тебе и те слага в малкия си джоб.

ПП Преди малко видях в 24 часа думата “снисходителни”. В бързината и котката ми я видя, надничаше да не изпусне нещо. Окончателно се отказа да учи в България.
Ще се консултирам какво да я правя.

Последна редакция: нд, 03 ное 2019, 15:09 от Notaris

# 483
  • София
Notaris, Rosss ти написа нещо, което ти не отчете: Neuroscience. Хващате с девойката Гугъл и вниквате в дълбочина.

# 484
  • София
Notaris, Rosss ти написа нещо, което ти не отчете: Neuroscience. Хващате с девойката Гугъл и вниквате в дълбочина.

Като Amy Farrah Fowler. Grinning

# 485
  • София
Като Хедър Бърлин: https://www.youtube.com/watch?v=c0jB6F_Tec0

# 486
Ходил ли си Канада? Чудесна е. По-социалните Щатите.
...
И какво точно ще работи със социология и/или психология? В България двете се влизат без математика, а после имат една статистика да вземат (малка тайна: статистиката е много интересна и полезна наука)
Канада си е супер, но всеки си има причини да се връща. Или да не се. Относно образованието, обаче, е далеч по-добре от САЩ заради все пак поносимите такси за резиденти.
Статистиката е прекрасна, подкрепям с две ръце, ама аз съм много  biased Smiley Но е за хора с наклонности към математика.
По дилемата на Нотарис отново (както и за евреина, затова отново) не мога да помогна. Нямам опит с хуманитарни специалности. Нямам и котка Laughing
Апропо, Neuroscience не изисква ли много статистика,  което пък е приложна математика, което пък котката на Нотарис не иска?

Последна редакция: нд, 03 ное 2019, 16:45 от Анонимен

# 487
  • София
Онова е neural networks,  а Neuroscience e по-близо до психологията.  А Канада има чудесни места с мек климат (гр. Виктория, например).

# 488
Или Ванкувър - за Канада. Виктория е столицата на БК и е леко заспал, пенсионерски  град, Ванкувър е най-големият град на БК с много живот и зеленина, ама е малко скъпичко там Simple Smile
Намерих човек с ПиЕйчДи от Бостън да обяснява:
What kind of mathematics does one need to know to better understand neuroscience?
Yohan John, PhD in Cognitive and Neural Systems from Boston University
It depends on what kind of understanding you want. Plus, given that we really don’t understand how the brain works, there’s no telling what kind of math we might need in the future! Theoreticians have pretty much tried every kind of math out there!
To understand experimental results, you need to know a little bit about probability and statistics.
To understand artificial neural networks and simple biological models, you need to be comfortable with basic linear algebra. (This comes in handy for stats too.)
To model neurons and groups of neurons in biologically realistic ways, you’ll have to eventually become comfortable with differential equations.
For studying networks at a somewhat abstract level, graph theory becomes handy.
Also note that most neuroscientists just use whatever math they need for their work. Experimentalists mostly need statistics.

Изглежда ми като да иска доста мат, все пак. И със сигурност много стат, което пак е мат. Което не е за котката на Нотарис, май..

# 489

Отчетох. В графата “ако много те влече”. Като се подразбира да притежаваш съответните наклонности и качества. И да си готов главно на научна кариера, ако разбирам правилно. За единици хора е, няма широко практическо приложение, има да се мотаеш из кампуса и да търсиш къде е Факултета по икономика.

# 490
Попея,
Все пак сама пишеш, че става въпрос за
basic linear algebra.
Все пак не говорим за човек , който и хал хабер си няма от математика. Няма как да анализираш и отчиташ особености ей така на око.
А и ученето няма да е само или основно математика ( няма да давам лични примери).

Кракът ми стъпи съвсем за малко в Канада, но бях силно впечатлена колко е подредено, озеленено и цветя, ама много цветя. Живея в държава , в която цветята са навсякъде, но Канада ме изненада много приятно. Е, сигурно е имало значение, че на 20- ти септември беше 27 градуса, но определено е по- красивата част на Ниагара.

Нямам опит с хуманитарните специалности.
А нещо с биология или химия не ги ли влече.
А акушерка - по цял свят много тачена и търсена професия.
Не знам защо търсим нещо да звучи помпозно и да ходим с костюм на работа.
Има много професии , без които няма да може, какъвто и напредък да има с изкуствения интелект.

Нотарис,
Научната кариера особено за жена, може да й е голям плюс. Търсят жени. Обикалят през месец по конференции. Получават доста европейски средства. Ако постигнат нещо супер, ако пък не, не е фатално.
А и това може да е твърде интересна материя за проучвания

# 491
Може да постигне. Да се ожени за професора.
Наука, която няма добре платено практическо приложение, мерси.

Нищо не я влече. А, иска по-голяма кола😀. Може една лимузина за под наем да й взема, тъкмо ще работи само десет дни през май.

Последна редакция: пн, 04 ное 2019, 02:42 от Notaris

# 492
  • в страната на чудесата
Нотарис, кефиш човече!
Накрая малката ще иде да учи нещо много яко в Принстън, а ние тук само сме се дърляли Simple Smile
Наздраве, ние имаме празник!

# 493
  • София
Наздраве, Лейка! Живи и здрави!

# 494
Rosss, почти сигурна съм, че на Нотарис дъщерята дори не знае какво е линейна алгебра, какво остава да има базови познания по нея. Това не се учи в гимназиалния курс в БГ, освен евентуално  в СМГ и някъде инцидентно из елитните, където учител по самоинициатива ще го предаде (като НЕГ, например, Русалка беше споменала нещо такова, но за друг бранч, май вектори). Но пък ако има желание да иде в университета, за да научи базова линейна алгебра, защо не Simple Smile А също и много статистика Simple Smile
Наздраве! А какъв е празникът?
Може да постигне. Да се ожени за професора.
Наука, която няма добре платено практическо приложение, мерси. Имам чичо и леля професори, та знам.

Нищо не я влече. А, иска по-голяма кола😀. Може една лимузина за под наем да й взема, тъкмо ще работи само десет дни през май.
Че това малко ли е? Simple Smile А и в този случай шансът да имаш зет евреин нараства главоломно Simple Smile

Последна редакция: нд, 03 ное 2019, 22:12 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт