Образователен Говорилник v.1.0.1.

• 17 367
  • 738
  •   1
Отговори
# 360
Добър вечер,

Много вкусно и пивко при вас!
Обожавам домашна лютеница, ама да има кой да ми я направи. Купувам си от бабите на пазара.
Другото, което винаги си купувам от някое местенце на юг от Благоевград е сладко от зелени смокини ( преди купувах от морето).
Не мога да правя зимнина ( засрамено човече) , а и май не ми се ще да се науча.
Не можах да върна толкова назад, че да разбера как стигнахте до доматите и лютениците.
Предпочитам домашна храна, но не и домашен алкохол. Не ми се изказва по въпроса защо.

# 361
Не бе, Попеа, ние и тези 10 буркана не можем да изядем. Това е хоби. Имаме си села, пиеш бира на барбекюто, играеш си с царската туршия, а, и малко червени чушки за фризера. Нищо друго. Това не е кушия като лютеницата, каквато например домашна не харесвам. Оставете хората да влачат за Германия, за Холандия; и на мен ми е смешно, но всеки гледа от собствената си камбанария. Егати как завиждах на един колега като гладен студент, като вадеше бурканите. Между другото, още ги вади 😀

Интересно ми е колко струва в Мюнхен да си поръчаш два бургера с картофи и кола да ти донесат вкъщи, което на тукашната тайфа на дъщеря ми им е почти ежедневие.
И струва 30 лева някъде за лигльовците.
А, хоби е друго нещо, ти като англичаните, значи Simple Smile Аз нямам никакъв мерак за село, освен пътьом към някой град, ама хора разни, всеки си има своя щуротия. Иначе нямам нищо против домашната зимнина, но съм напълно доволна и на купената. Ми да си влачат, кой име забранил?! А и няма лошо в спестяването от храна, понякога се налага. Не мисля, че е смешно, дори си е нормално. Просто аз нямам информация и не мога да дам такава.
Какво е кушия?
Сега ще си призная, че  тази вечер изпекох във фурната два килограма червени чушки за фризера. Тези в бурканите не стават за бюрек.  Та, от време на време и аз съм изкушена...Smile
Не знам, аз бургери не ям,  ама съдейки по общия стандарт, пак ще е 30, ама в евро. Но те моите не поръчват бургери, а спагети или пица, или китайско. Поне това ми казват вечер на скайпа.  И си пекат филе от ципура на фурна, твърдят, че било по-евтино и по-хубаво там. Големите разходи в Мюнхен са другаде, не е храната.  
Шарки, туршията, която купуваме, е с твърдо зеле. Смито зеле и аз не понасям.
Мецане, сега видях римите -респект!

Последна редакция: чт, 31 окт 2019, 21:01 от Анонимен

# 362
Добър вечер,

Много вкусно и пивко при вас!
Обожавам домашна лютеница, ама да има кой да ми я направи. Купувам си от бабите на пазара.
Другото, което винаги си купувам от някое местенце на юг от Благоевград е сладко от зелени смокини ( преди купувах от морето).
Не мога да правя зимнина ( засрамено човече) , а и май не ми се ще да се науча.
Не можах да върна толкова назад, че да разбера как стигнахте до доматите и лютениците.
Предпочитам домашна храна, но не и домашен алкохол. Не ми се изказва по въпроса защо.

Да приключа тоз въпрос - извинявам се на Рос, дето с нея съм се ял и сега треперя цял, че ще нося тежко бреме - няма тя да го приеме, тук за моята вина в миг да й се извиня! Все пак хич не ми е лесно, но поне й казвам честно - Рос, аз много съжалявам, искрено се извинявам, че с характера ми крив бях към тебе аз хаплив! А за спора ни тогава беше ти напълно права и така е без съмнение - че са осем съобщения, дето ти ги бях написал - нещо там се бях улисал - не, не бях се хич накъркал, броя им че бях объркал, ала ето, всеки може без да ще да се изложи. Права си да ме кориш, моля да ме извиниш - че съм чел със интерес не от вчера и от днес всичко, що си споделила - то е опит, хъс и сила! - как със труд и много учене във чужбина са сполучили твоите деца прекрасни в университети класни тъй добре да се докажат и на всички да покажат, че макар и да е сложно, който иска, е възможно, както ни показваш ти, да постигне висоти!
Ти не ме разбра тогаз, просто се шегувах аз за в Холандия живота, а не мислех ни на йота да поставям под съмнение ценните ти разсъждения. За голямо съжаление стана недоразумение! Честно заради което аз направо от сърцето си ти казвам -  I am sorry, няма туй да се повтори.

# 363
  • София
Poppea, след като каза А, кажи и Б: т.е. коя марка купешка царска туршия е. Аз досега не съм уцелвала свястна.

# 364
Мецане,
Разсмя ме, трогна ме и ти ме прощавай!

Благодаря за труда! Имаш голям талант!

# 365
  • в страната на чудесата
Мецане, сбъркал си, че не си писал за деца. Трябва да поправиш това!

# 366
  • София
Айде сега, ти пък, и претенциЙ!

# 367
Мецане,
Разсмя ме, трогна ме и ти ме прощавай!

Благодаря! Беше наистина недоразумение.

# 368
  • Майничка
Мецане, сега се сетих на какво ми напомня слогът ти - има една детска поредица "Горската ...(аерогара, детска градина и т.н.)", скъсвахме се да ги четем на нашите моми, още помня цели откъси наизуст. Та и тук сега, "Горската говорилня".😁

# 369
  • София
Ха-ха, точно това си мислих и аз вчера, Гаргамела Simple Smile И на мен ми напомни на тези книжки, и аз помня цели страници от тях Simple Smile

# 370
Poppea, след като каза А, кажи и Б: т.е. коя марка купешка царска туршия е. Аз досега не съм уцелвала свястна.
Sharky*, не купуваме брандирана в буркани. В Иван Вазов купувахме от едно магазинче, където носеха насипна, в бидони, разни видове, царската им беше разкошна, умерено солена и кисела, ароматна, хрупкаво зеле и с много карфиол, аз го предпочитам пред зелето.  На Журналист също има подобно магазинче, продават насипна, твърди, че сам си я прави, както и зелето. Преди беше хубава, тази година ще видим как ще е. На пазара Иван Вазов също има много и различна  насипна, както и на Римската стена. Като цяло, има избор, а най-важното е, че можеш да я опиташ и ако не то допадне вкуса, да не купиш.

Последна редакция: пт, 01 ное 2019, 09:41 от Анонимен

# 371
За туршията да кажа Simple Smile Купих си пластмасово бидонче миналата година. Сложих го в гаража. Добре, че сме с два гаража.
ММ каза, че ако сложа зеле ще се гръмне.Та го пропуснах. Туршията ми стана супер. Е..5 кила ама я хапнахме. Тази година пак ще направя.
Село нямаме за съжаление. Детето не различава яре от агне. Прасе на живо не е виждало. От бабите по пазарите не купувам, че съм гнуслива.
Съвсем съм по темата Simple Smile

# 372
За туршията да кажа Simple Smile Купих си пластмасово бидонче миналата година. Сложих го в гаража. Добре, че сме с два гаража.
ММ каза, че ако сложа зеле ще се гръмне.Та го пропуснах. Туршията ми стана супер. Е..5 кила ама я хапнахме. Тази година пак ще направя.
Село нямаме за съжаление. Детето не различава яре от агне. Прасе на живо не е виждало. От бабите по пазарите не купувам, че съм гнуслива.
Какви баби по пазарите? Баби по пазарите отдавна няма, защото не могат да платят таксата за сергиите. По пазарите са производители, някои в гаража като теб (гаражните трябва да продават и много други неща, за да останат на сергията), други по на едро, в халета, но повечето са търговци, които работят с определени производители или купуват на борсата и препродават.
Туршиеният въпрос е важен Simple Smile Ето Шарки не може да си уцели туршия, а предполагам, не й се занимава да слага в гаража. По този повод, кой я претака вашата туршия? В смисъл, някой трябва да се занимава да я претака и следи, както и за зелето. Или само слагаш и чакаш Simple Smile
И друго - не се ли вмирисва гаражът? При нас добре че никой не слага такива неща в мазетата, че полудявам от миризмата на вкиснато. Иначе мазето е 12 кв и място има колкото щеш, и е топло и благоприятно за ферментацията. Но мирише, това не мога да си причиня, а и на съседите.

Последна редакция: пт, 01 ное 2019, 10:04 от Анонимен

# 373
Какви баби по пазарите? Баби по пазарите отдавна няма, защото не могат да платят таксата за сергиите. По пазарите са производители, някои в гаража като теб, други по на едро, в халета, но повечето са търговци, които работят с производители или купуват на борсата и препродават.
Ами на пазара на Мусагеница миналата събота само баби с туршия видях.
Идеята ми беше, че тези без сертификати не са моите.

# 374
Скрит текст:
Какви баби по пазарите? Баби по пазарите отдавна няма, защото не могат да платят таксата за сергиите. По пазарите са производители, някои в гаража като теб, други по на едро, в халета, но повечето са търговци, които работят с производители или купуват на борсата и препродават.
Ами на пазара на Мусагеница миналата събота само баби с туршия видях.
Идеята ми беше, че тези без сертификати не са моите.
Даже не знаех, че в Мусагеница има пазар - къде е това чудо? Едит, видях къде е. Предполагам, че сергиите са по-евтини там и все пак ми е чудно, че има баби, които са си платили, за да продават туршия - не знам как им излиза сметката.  Иначе си напълно права за сертификатите, но аз такова нещо на пазарите, където ходя, не съм видяла. Няма жива баба. Туршиите са в големи кутии или бидони, а търговците са далеч от възрастта на баба.
А аз пак да питам - кой се занимава да претака и следи туршията или тя няма нужда от това? И не се ли вмирисва гаражът, а и съседните?

Последна редакция: пт, 01 ное 2019, 10:19 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт