Образователен Говорилник v.1.0.1.

• 16 806
  • 738
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Не се хващам, аз не съм като Амели толкова добричка, гадна съм си, та да приема обясненията на Аш за евентуално недоразумение от ползвани думи.. Ти в прав текст написа безусловно, че НЯМА как деца да знаят езика въпреки напъните на родители. Практиката показва в различни случаи, че има. Значи обобщенията са излишни, това е. Познавам между другото, сега се сетих,  2 деца, родени  и живели  години анред в арабска държава, учили в частно училище с английски в Дубай, имали за гувернантка филипинка и ЗНАЕЩИ отлично български. Но доброволно ще спра дотук, понеже  е ясно, че смяташ, че нещата са абсолютно винаги такива, каквито си ги видяла около себе си.

Последна редакция: пт, 01 ное 2019, 18:49 от пенсионирана русалка

# 421
Както и написах, не съм съгласна със стейтмънта ти. Ако едно дете/човек владее даден език, то то/Той владее и термините от съответният език. Ако това дете/човек не може да обясни нещо, дадох пример с елементарни понятия/, то това деде/човек е далеч от владеенето на езика. Независимо какво родителите или приятелите им мислят.

# 422
За да говорят с бабите, няма да им трябват термини от разните науки. Освен ако бабите не ги строяват да решават задачи Joy

Popea,  наистина немците се връщат повече, но мисля, че другата причина е, че англ.семейства и вкъщи говорят на англ.по-често.

Последна редакция: пт, 01 ное 2019, 22:57 от Дъждец

# 423
  • София
Съгласна съм с Дъждец, хората сякаш по-рядко говорят немски на ниво и избягват вкъщи да комуникират на него не само заради тренирането на бг при детето, а и с цел не го объркват с грешни конструкции, особено ако са относително отскоро там и са учили езика на дърти години по школи..

Хаха, извинявай,  Титина, ама тогава децата от Колежа не знаят английски, тези от лайстунг не знаят немски - език се учи цял живот, включително и родният. Нима знаеш всички думи на бг и можеш да обясниш значението им? Нима не грешиш в правопис никога, не пропускаш знаци? Аз го правя, дали от незнание или от невнимание няма значение в момента, и си го признавам, макар да се имам за относително грамотна, много четяща и знаеща  българския. Човешко е. Някой точно днес  беше питал назад в темата за значението на някаква дума на бг, не си спомням коя беше, ама този някой бг не знае явно, така ли?

Последна редакция: пт, 01 ное 2019, 19:23 от пенсионирана русалка

# 424
  • софия
Както и написах, не съм съгласна със стейтмънта ти. Ако едно дете/човек владее даден език, то то/Той владее и термините от съответният език. Ако това дете/човек не може да обясни нещо, дадох пример с елементарни понятия/, то това деде/човек е далеч от владеенето на езика. Независимо какво родителите или приятелите им мислят.
Уау!
Ако едно дете се яви на сертификатните изпити на Кеймбридж, и ги издържи, но не знае понятия, с които да обясни задача по физика, химия, математика, то значи ли, че не знае английски?
това, че ти използваш "стейтмънт? означава ли, че не знаеш български, щом заместваш с чуждица?

# 425
  • София
Или обратното, Амели, дъщеря ми следва медицина едва от месец,  но заради предхождаща подготовка за  един по-специфичен изпит за прием научи страшно много наименования на различни болести и състояния (не просто грип, хрема и разстройство, а сериозни такива), техни симптоми и сие, както и много научни термини..Не само, че знае значението им, ами може и да ги обясни с други думи. Значи знае немски на макс, така ли? Сори, знае, да , но има още толкова на място да научи, за да се отпусне, да си обогати осезаемо речника и т.н.. В тази връзка  ще изразя лично мнение (не твърдение), че наличието на сертификат  за ниво С1/С2 не значи непременно, че владееш даден език отлично. Супер предпоставка е да се справиш с работа/учене на него, но пак си има за доучване.

# 426
  • софия
Естествено, Русалке, съгласна съм! Но да се казва, че не знаят.....ми твърде гръмко ми е!

# 427
Титина,

Съжалявам , че пак трябва да дам личен пример, нямам много друга база за сравнение.
Та, едното ми дете в 8 клас не можеше да ми каже епруветка на български. След това съм спряла въобще да боравя с нейните термини в химия, математика, физика и сие. И си ги знае само на английски.
Това не пречи , същото това момиче да има 5,70 на матурата по БЕЛ

# 428
  • София
Естествено, Русалке, съгласна съм! Но да се казва, че не знаят.....ми твърде гръмко ми е!
Разбира се, че знаят, просто казвам, че има и какво още да научат. Simple Smile Така е  и с наистина знаещите бг деца, които растат в чужбина. Знаят езика, но винаги ще има какви пропуски да запълнят. То ние, дето сме си тук и бистрим ли, бистрим теми из форума, има какво да предприемем в тази посока, а сме се хванали за тях...

# 429
пенсионирана русалка , опитваш се да ме вкараш в спорове за колежа (поедполагам АК), но няма да ти се удаде. За разлика от теб не изказвам нение за неща, които не познавам или са ми не ясни. Относно медицината и термините, те каква връзка имат с базови термини от животът. Защото ти казваш например, че си настинал, а не че имаш остра респираторна инфекция на горните дихателни пътища.

Амели, за сертификатът Кеймбридж не мога да ти кажа нищо, но нивото на владеене на един език не е само сертификатът. Работя в чуждоезична среда ( за мен) и си личи, кои сме чуждоезичните. И не само акцентът ни, но и начинът на изразяване, и идиомите, и историите и музиката и филмите. И всички тези неща влияят върху езикът ни. Ако моето дете учи от мен англиийски, то езикът му ще е ограничен до езиковите инструменти , с които аз, чужденката, боравя. Та в тоя ред на мисли, едно дете от чужда страна, ще има много по-беден и ограничен език, отколкото местно дете. Независимо, че първото е с куп сертификати.

rosss, детето ти живее и учи в България. Ние говорим за деца живеещи и учещи извън страната, които основно комуникират на друг език, различен от българският. Обясних защо на българи родители им се налага да минат на английски когато обясняват нещо. Защото детето не може да ги разбере.

# 430
  • София
Моля те се овладей в предположенията, ако обичаш. В нищо не се опитвам да те вкарам, че да ми се удаде или не. За всеки е ясно, че написаното от мен е  в полза на Колежа и на лайстунг в НЕГ, а не срещу тях. Човек трябва да е кон с капаци (такава би трябвало да съм, ако наистина смятах, че в Колежа не знаят английски), за да отрича факта, че децата там несъмнено знаят езика. На тези две упоменати от мен места се обучават деца, които ежедневно работят по чужда система и имат непрестанни контакти с носители на езика. И какво, ако не знаят някой пусти термин от биологията, химията, физиката (хора се, може за някой тест да са се скатали, нещо да са забравили), край, не знаят и езика....Та в какво се опитвам да те вкарам?
И ще ме извиниш за прямотата, не знам по какво си преподавател (помня споделена информация за завършена педагогика), честно казано не ме и интересува, но в постовете ти има доста неточности в правописа, които не са технически грешки. И не е редно човек да оспорва нивото на чужди познания по език, в случая на деца, когато самият той не е чак пък толкова перфектен. Ще кажеш, че правописът е дреболия, поставянето на препинателни знаци - също. Може би да, а може би не. Или ще дойде обяснението, че след толкова години навън това ти е  простено. Вероятно, но тогава и на знаещите бг деца им е простено при живот изцяло в чуждоезична среда  да не могат да обяснят термини на езика, независимо че го говорят свободно, четат и пишат.

Вихри се свободно оттук насетне, аз напускам тази тема.

Аш, благодаря за опита да съживиш дискусионната, идеята беше супер, но според мен тук надскачането е още по-голямо и още по-дразнещо, независимо дали става дума за консерви, владеене на език или ефективност на алтернативни учебни методи специално в БГ.

Последна редакция: пт, 01 ное 2019, 20:27 от пенсионирана русалка

# 431
  • София
За туршиите постигнахме консенсус, даже аз и Попеа се оказахме с еднакъв вкус към хрупкавото зеле и карфиола:-).

Аз даже се радвам на тази тема, в нея няма верни или грешни твърдения Simple Smile, има мнения. Да пием за мненията и свободата да можем да ги изказваме! Наздраве с розе от Хисаря Simple Smile!

# 432
  • София
Русалке, стига де, не напускай темата. Ще ни липсваш. Някой си бил казал нещо, с което не сме съгласни. Е, и? То тук всеки си пише, понякога колкото да е в играта. Ако вземем на всичко да се връзваме, къде ще му излезе краят? На мен даже винаги ми е било интересно да чета точно различни мнения, щото аз моето си го знам Joy

# 433
Русалке, моля,
не бягай! Ще си обменяме опит с теб за внуците😊
Ще ги учим заедно на български и ще им създаваме желание да го научат.

# 434
  • София
Русалке, недей да си ходиш - ще ни липсваш. Винаги можеш да споделиш опит, от който някой ще извлече нещо полезно.

Освен това - това е форум за свободното време - спамочат, като идеята е да се разсеем, като поспорим или нещо друго. Всеки да може да изкаже мнение, без да се притеснява, че ще го изтрият заради спам. Ако някой те засегне, не му се връзвай. Ако е нелепа обида, ще бъде изтрит. Ако просто изкаже различно мнение, приеми го спокойно.

Коментарът за егото е много валиден, но е неизбежно да има себедоказване - прави се от почти всички ежедневно. Понякога себедоказването дори не е свързано с надменност (его), а просто се прави от желание да се докаже някаква правота или собственото виждане за правотата.

Тази тема донякъде е хубава, защото се познаваме и нищо няма да е същото, ако редовните като теб си тръгнат. Вземи си малко почивка, ако сме те ядосали много, но после си ела пак Blush!

Общи условия

Активация на акаунт