Коледа 2019/2020

• 139 580
  • 1 921
  •   1
Отговори
# 1 455
  • В светлината на слънцето
Според мен щолен за основа на чийзкейк е супер. Но с тиква в крема не ми се връзва. Ще се бият ароматите.
Аз правих също щолен по рецептата на Марчева. Супер стана и не е на топка плънката. Много се хареса от всички.

# 1 456
  • Somewhere in Spacetime
Честита Коледа на всички! Пожелавам ви здраве и щастие!
Със закъснение да покажа и аз моите ястия за празниците:
Скрит текст:

Лучник, киш с четири вида сирена, баница с ябълки, локум, сушени плодовеи лешници в домашни кори, портокалови напукани сладки, питка, постни зелени сарми с праз и стафиди.
Не съм снимала салата, която не е нещо специално - моркови, цвекло и нар. Лава кейка не съм го изпекла и стои във фризера, че нямаме желание за още сладко.
Не съм правила ричаллели, може за НГ. Първите напукани сладки ги подарих на близки и приятели. За нас останаха втората доза портокалови.

Последна редакция: сб, 28 дек 2019, 12:47 от Black Hole

# 1 457
Честита Коледа на всички! Сладките раздадени и одобрени от всички, много очаровани бяха близки и приятели! Пънче за Коледа правих, стана добре,като за първи път!

За Нова година искам да спретна някаква по лека тортичка, оглеждам се за подходяща рецепта и приемам идеи всякакви!

# 1 458
  • Sofia
... някаква по лека тортичка, оглеждам се за подходяща рецепта ...
За мен леки торти са парфетата; семифредото или Павлова.  И някои чийзкейкове...
Например Лаймов чийзкейк при мен (снимката е линк към рецептата).

Последна редакция: сб, 28 дек 2019, 14:08 от Morena

# 1 459
  • София
Скрит текст:
Аз уж бях решила да правя гръцката баклава на Марчева, но като гледам как стойностите на кантара хвърчат нагоре тези дни, ще се откажа. Освен това в наше село няма шам фъстък, та, ще я пробвам друг път. Само половин доза бонбони ще направя, имаме още от коледните сладки, баница задължително ще направя (ние сме малко хора, няма да приготвям много неща, за да успеем да ги изядем).
За Коледа правих щолен по рецептата на Марчева. Но този вариант на оформяне не ми харесва (тестото се разстила, върху него се разстила плънката от сушени плодове, ядки и марципан и се навива). Аз ли нещо не разбрах или не направих както трябва , но плънката е накуп по средата (иначе е разпределена равномерно). Повече ми харесва плънката да е размесена в тестото. Аз обичам щолен и догодина пак ще направя, но по начина, който правих досега. От щолена ще ми остане, мисля да го натроша и да го ползвам за основа на чийзкейк. Как мислите, дали ще стане? 🤔 И в крема дали да сложа тиква или да го направя неутрален?🤔
Скрит текст:
Гръцката баклава си заслужава, количеството й е голямо, но спокойно може да се раздели на две. Тя първа свърши, защото е прекрасна, заслужава си да се пробва.  Ядките .. може вместо шамфъстък да се добави лешник.
Не знам защо не ти се е разпределила плънката при щолена..  newsm78 ще го покажа още веднъж и погледни как добре стои навсякъде.. разпределя се  прекрасно из цялото тесто. За основа би могло да се ползва за чийзкейк, но за крем с тиква...по добре ще си е крем-сирене, така като си се прави.
Скрит текст:

# 1 460
  • Somewhere in Spacetime
Desislava A, моето предложение е за еклерова торта:

Рецептата не е моя, но е много успешна. Аз я правих в тортена форма, 26 см, но допуснах грешка, че не сложих ацетатно фолио по стените на формата, което доведе до лека повреда на ганаша и крема.
Мога да предложа и бабината точена торта, която тя традиционно приготвяше за НГ.

# 1 461
Марчева, благодаря за идеята в баклавата да заменя шам фъстъка с лешници. Непременно ще опитам баклавата , но по-нататък. 🌹
Нещо обърках щолена 🤔, при мен изобщо не стана като на снимката при теб, явно погрешно съм разбрала обясненията.

# 1 462
  • София
Desislava A., за по-лека торта мога да ти предложа 2 варианта:

Желирана торта с горски плодове

Торта с извара и боровинки

# 1 463
  • В светлината на слънцето
Desislava A., може и нутела с маскарпоне. Много бърза, лесна и вкусна тортичка, не е много тежка. Редят се: ред обикновени бисквити, леко топнати в прясно мляко; ред нутела; ред маскарпоне, забъркано на ръка със заквасена сметана и пудра захар - на око и в сладост на вкус. Така се правят 2-3 реда, колкото дойде. Завършва се с крем от маскарпоне и върху него сфолиатини. За повече аромат бисквитите може да се топят не в мляко, а в кафе.

# 1 464
  • In transit
А може да смеси 500г маскарпоне и няколко лъжици нутела, става страхотен крем. Идеален за бисквитена торта, но задължително оставете да престои един ден, за да може бисквитите да поемат влагата от крема.

# 1 465
Desislava A., може и нутела с маскарпоне. Много бърза, лесна и вкусна тортичка, не е много тежка. Редят се: ред обикновени бисквити, леко топнати в прясно мляко; ред нутела; ред маскарпоне, забъркано на ръка със заквасена сметана и пудра захар - на око и в сладост на вкус. Така се правят 2-3 реда, колкото дойде. Завършва се с крем от маскарпоне и върху него сфолиатини. За повече аромат бисквитите може да се топят не в мляко, а в кафе.
На мен маскарпонето ми идва твърде мазно и правя почти същата тортичка, само че с кисело мляко с по-висока процент масленост вместо маскарпоне. Отделно не мажа изцяло с нутела, а само разпръсквам с лъжицата (предварително съм я загряла леко в микровълновата, за да се втечни леко).

# 1 466
  • Somewhere in Spacetime
Откакто открих немската извара в Хит (купувам с ниския процент мазнини, че е по-диетична), само нея използвам вместо маскарпоне или крем сирене. Подобна е изварата от Лидл
със зеления етикет, но цената в Хит е по-добра.
Няма нищо общо с нашата извара, която е ужасна на вкус.

# 1 467
  • Стара Загора
Направих тази торта за РД на моя мъж - наистина много лека и лесна и крема е божествен https://www.cookwithasmile.com/полска-торта-карпатка/

Определено ще използвам този крем и за други торти, защото е стабилен и много вкусен 😊

# 1 468
tani_sz, точно навреме ми идва твоят пост.
Тъкмо разглеждах тази торта в Гугъл търсейки идея за новогодишен десерт Laughing Ще сме вкъщи три семейства  Crazy На мен се падна баница с късмети, питка и торта.
Искам тортата да НЕ е шоколадова, не обичам шоколадови десерти. И т.к. се падна, задачата за десерт на мен, ще бъде по мой вкус  Laughing Предполагам не е трудна за изпълнение, правила съм еклери.
Да залагам ли на нея?  Flutter

# 1 469
  • Sofia
...Да залагам ли на нея?  Flutter
Залагай, залагай, наистина е много лек сладкиш/торта. Правила съм го преди години и кремът при мен е още по-лек.  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт