Ако имаш ОСМОКЛАСНИК, добре дошъл си на форумски празник

• 30 133
  • 742
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Моята щерка до 5 клас учеше френски, успоредно посещаваше курс по английски. След това зарязахме френския и остана само английски в училище, тази година след челен сблъсък с немски обяви, че френския бил по-лесен😮
Хаха.😆 Лесен е, защото не се налага него да учи, затова.
Тя не, че и английски учеше както си трябва, караше по тънката лайсна, сега с немски същото се опитва, на природни дадености и паметливост в час, но тъй като стана ясно, че език не може да се учи, без да се поглагат усилия(ако си извън езиковата среда), сега вие като линейка 😃 а аз мъдря пъклени планове как да включа и английски тази година👹

Малкия е друга бира, на него просто му се удават езици, руски в училище, английски извън него. За съжаление той сам определя английския като по—силния, защото заобикалящата среда е на английски и неминуемо попива.

Последна редакция: вт, 05 ное 2019, 08:58 от звездица

# 256
  • Sofia
Освен английски, съм учила френски, италиански, норвежки и обсъждания немски. Е, познайте кой ми е бил най-труден Grin

# 257
  • София
Освен английски, съм учила френски, италиански, норвежки и обсъждания немски. Е, познайте кой ми е бил най-труден Grin
А стига бе, норвежкия не е ли най-трудния? Тук доста се озадачих..
AniK за малката щерка, послушай сърцето си. За постигане на целите (в случая езици) има различни пътища, важното е да изберете най-комфортния за нея. 🤗

# 258
  • някъде ... тук ...
Айде и ние ще ходим на Декамерон, семейно, всичките Simple Smile
Все пак дребният каза, че "Как се обира банка" определено му харесала, а Христо Мутафчиев бил много як и играл велико.

С езиците у нас е болна тема. Баткото твърди, че се оправя на английски и има някакви бегли спомени от немски от основното училище. Не съм сигурна хич, ама ... Сега се е засилил за бригада в САЩ. Дребният продължава да бори английския. Не пожела друг език. Още повече, че заради прекъсването на курса по английски миналата година, се оказа, че доста е забравил. Добре му се отразява преговорът от А1 в училище, госпожата доста ги товари и вече влиза в час. Разбрали сме се през лятото да кара интензивен курс по английски, пък по-натам ще видим. То, не че ние с мъжът ми знаем езици (оправяме се с англ., но толкова), но навремето не сме завършили гимназии, а техникум и езикът беше на заден план. Мъжът ми и затова не искаше дребният да продължава в нашата посока - освен нормалните часове си затрупан с проекти и курсови задачи, чертаеш по нощите и време почти не остава. Ще видим как ще се справи дребния.

# 259
  • Sofia
А стига бе, норвежкия не е ли най-трудния? Тук доста се озадачих..

Говоримо е труден заради странната интонация и произношение, но знаейки английски и немски, нямаш проблем да го разбираш писмено, както и другите скандинавски езици и холандски. След френски пък италиански е лесен. Всичките са ми се налагали заради работата и съм комуникирала с нейтив (елиТ, да отива в САЩ младежът Hands Plus1 ) Сега само на ниво онлайн пазаруване ги ползвам Laughing

# 260
  • В средата на времето
Звездица, твоята дъщеря ми прилича на моя син по начин на учене на езиците. Simple Smile

Малкия е друга бира, на него просто му се отдават езици, руски в училище, английски извън него.
Този руски каква мъка беше, не е истина..."Учи" го 3 години 5-7 клас (и аз паралелно с него си го припомнях) и в момента съм почти сигурна, че и името не може да си каже на него.
Скрит текст:
Обаче какво нещо е...Този език съм го учила в началното учлище само и след това никаква връзка. След като започнах да му помагам, установих колко неща помня и как ми трябва малко, за да вляза в час. Естествено това не ми попречи да се изложа грубо на морето тази година, когато една рускиня взе да ме разпитва някакви неща, а на мен ми идваха думи на всякакви други езици, само не и на руски...Тя да ме беше попитала "Вы говорите по русски?", а не "Вы понимаете русский?", защото аз панимаю, ама трудно гаварю. Simple Smile

Последна редакция: вт, 05 ное 2019, 09:48 от Adora Belle Dearheart

# 261
  • София
etomira, и при нас - миналата година прекъсна английски втория срок, тази година мислех пак от втория срок да продължи, но изненадващо - нови учебници - това е ниво за First English certificate и ще имат изпит в края на годината. Някои твърдят, че не е добре с нов език (явно и вашата класна) и това, но на нея пък групичката от три деца общо много и допадна и ходи с удоволствие. А като малка колко мърмореше да я отпиша - почти на шега я записах в BBIL (наследникът на ВВС) още на 4.

Adora, любима ми е тази тема с речника. Мама така ми повтаряше - Чети, за да имаш богат речник! И аз така сега - като папагал повтарям, хеле на малкия... А той: мамо, прочетох 5 страници... А колко ми се иска да хване книга и да знае какво е да не я  пусне, докато не я прочете.

Anik, ехее, колко езици си учила. Френският?

Италианският ми изглежда мноооого симпатичен, звучен, мелодичен. А и нали все викат тия италианци, малко а аз си викам докато говоря Simple Smile

# 262
  • София
Понеже така си задала въпроса, че явно е нещо нетипично, ще заложа на английския. Simple Smile
Инак от изброените и на мен най-труден ми звучи норвежкия.
Аз след моите английски, френски, испански, италиански (да не помислите, че ги говоря - просто съм ги учила на различни етапи от живота в различна степен), когато на 30+ ми се наложи да започна холандски определено го окачествих като най-труден. Но нямах много и вътрешно желание да го уча... И понеже и никак не съм го ползвала, сега знам само Добър ден и Как сте? Simple Smile

# 263
  • София
AniK, ти си истински полиглот. Скри ми шапката.

Сънчо, май сме на едно ниво. И наборката е на ниво First certificate.
И моята дребна по-скоро брои страниците, отколкото да се наслаждава на книгата. Голяма мъка.

Не знам как са вашите деца, но при моето нямало още светлина в тунела на испанския. Нормално ли е да е такава мъка? Някой по-нагоре беше писал, че в началото на втория срок са на нивото на езика с което приключват седми клас. Е, аз това хич не го виждам.

# 264
  • София
AniK
Ако дребното се е метнало на теб, хич не го и мисли за езиците. Ако ми трябва рамо за превод, вече ще зная към кого да се обърна, Jiema също включвам в опцията 🤗

etomira, и на мен хич не ми се вярва с немски втори срок да се догони седемгодишно натрупване, поне с моята калпазанка 😁

Adora, нашите диванета ще ги запишем на сугестопедичен курс, докато спят да учат език, белким нещо запомнят без зор 😂 А за руския моето “ниво” е същото, преди години една рускиня ме попита “ есть завтрак” и аз си блъскам главата какво иска утре да прави (завтра) 😆
ЕлиТ, и мъжа ми е чертаел до нощите и езика никак не е бил в полезрението, добре че после е учил в Киев та поне руски говори. Една приятелка наскоро бе на постановка Декамерон, но не беше впечатлена, ще ми е интересно дали се харесва на вас.

Последна редакция: вт, 05 ное 2019, 12:05 от звездица

# 265
  • някъде ... тук ...
Ох, и аз се бях замислила за сугестопедичен курс. Някой пробвал ли е?

С руският и аз съм така. Разбирам, ама за отговор думичките ми идат на английски Simple Smile

# 266
  • София
Аз съм с две дъщери, коренно различни като езикови умения.

Голямата е родена за езици. От втори клас тръгна в Аво Бел на английски. В седми спряхме за една година заради курсовете на НВО-то. Приеха я в 9 ФЕГ. В осми реши да продължи в Авото с английския, независимо от включения абсолютно нов френски език. В 9-ти клас в играта влезе и испанския. Така се запали по испанския, че 2 лета ходи допълнително в Сервантес. Ученето на езици и доставя истински удоволствие. Сега е с С2 по френски, В2 по испански и чакаме в края на месеца да видим дали е успяла с С1 по английски. Съжалява, че няма физическо време за руски …….

Малката наборка е мъка ….. И при нея приложихме схемата като с каката и почнахме даже от 1 клас в Авото. Бавно и трудно учеше, домашните и проектите за курса се превърнаха в истинско изпитание за нервите ми. Почна да изостава от другите деца, от което пък почна да страда и да отказва да ходи на курсове. В четвърти клас просто спряхме с английския извън училище, защото нямаше никакъв смисъл. Направо не можех да повярвам как „мое“ дете няма да му се получават нещата с английския. Голяма драма ми беше (аз съм с АЕГ, после МИО; работя в среда, в която английския е просто задължителен). Поради тази причина и след 7 клас избрахме паралелка с ИИЧЕ английски. Периодът 4-7 клас даде отражение от гл.т. на зрялост и натрупвания. Всъщност покрай филми, игри и ютюб беше понатрупала английски „багаж“. Сега добре и се отразява, че започнаха от А1, учи с удоволствие, слуша, чете допълнително и направо не мога да си позная детето. Даже обсъждаме от догодина какъв втори език да започне, отделно иска от догодина да започне и допълнително английски за сертификат.

# 267
Може би има значение кой е първият чужд език, който детето започва да учи. Наборката я записахме в немска паралелка, предвид госпожата - начална учителка, а не че някой от нас го знае. Аз не го харесвам като звучене, груб ми е, но щерката продължава да твърди, че й харесва повече и че й е по- лесен и приятен от английския, бил по- подреден, каквото и да значи това. Сама се е обадила на частната по немски и се е уговорила да ходи и тази година, а аз я бях оставила да си учи на спокойствие  само английския.

# 268
  • Варна
И моята малка дъщеря е много трудна с английския, може би допринася че учителката им в училище /надявахме се че ще ги остави след 4-ти клас, но уви/ е много неприятна за децата, и по никакъв начин не им помага да научат нещо. Тя ходи допълнително вече трета година, на много хубаво място, но сама си казва, че не й е любим език, трудно й върви. От сега е решила, че след 7-ми ще е френски с испански, и никакъв английски Simple Smile
Ани, браво! Аз съм с френски, покрай него и работата и италиански, и английски естествено. Бия ви обаче по труден език - майчин унгарски, ама забравен преди 15 години поради разни обстоятелства. Иначе и на училище съм ходила там. Още не мога да се наканя да го възстановя, но може пък да му дойде времето.
Много хубави театри споменавате, тук във Варна рядко има нещо подходящо, ако някой срещне - да се обажда.

# 269
  • В средата на времето
Бия ви обаче по труден език - майчин унгарски,
Astonished Респектира ме здраво, не се шегувам. Този език има ли научаване изобщо? Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт