Математически турнири 1-4 клас. Тема №55

• 50 303
  • 747
  •   1
Отговори
# 210
  • София
dioni, в задачата за трети клас проблемът е по-друг.
Според даденото по-горе решение, се събират едно уравнение и едно неравенство. Децата нямат абсолютно никакви познания, за да могат да стигнат до правилното решение по този път.

В НЕМО и Математик-умник за 2ри клас има подобни задачи. Ако децата решават състезателни задачи и се готвят целенасочено за състезания, то тази задача не би следвало да е проблем.

# 211
Повечето задачи са толкова завъртяни, че децата трябва предварително да са минали през такъв тип за да се справят. Преди години целта не беше такава.

А каква е била целта? На мен задачите от минали години ми се виждат много близки до училищното ниво. Как такива задачи ще покажат математически талант? Не е заяждане въпроса, дискусионна ми е идеята. Според мен както всичко друго математиката е 10% талант и 90% труд. Ако си талант училищната математика се усвоява в часовете и трудът остава за извънкласните занимания, където се решават по-сложни задачи.

Целта на олимпиадите винаги е била една и съща - състезание между деца, които имат по-високи знания от средното ниво в училище. Понеже в момента участието е по желание, а не се определя от учителите, както беше навремето, според мен нивото е спаднало, включително и на задачите. И това, че моят син не ги е решил си е за негова сметка, не са му виновни задачите. Да не говорим, че сега има толкова сборници и задачи и всеки може да се подготви конкретно за дадено състезание. Това е голям бонус, да имаш жокер, какво аджеба трябва да решаваш.

# 212
Според даденото по-горе решение, се събират едно уравнение и едно неравенство. Децата нямат абсолютно никакви познания, за да могат да стигнат до правилното решение по този път.

В НЕМО и Математик-умник за 2ри клас има подобни задачи. Ако децата решават състезателни задачи и се готвят целенасочено за състезания, то тази задача не би следвало да е проблем.

Задачи с теглилки и равенства има много, съгласна съм.
Съвсем друг момент визирам тук, конкретно събиране на равенство и неравенство. В НЕМО не съм срещала подобна, за другия сборник - не знам. Иначе, по-изобретателните деца могат да си намерят и друго решение.

# 213
  • София
Така е. Но и деца първи клас трудно се сещат едно неизвестно извадено само от себе си дава нула.Те са ссвикнали да търсят разлика между две числа, както е в повечето случаи.  Както и да е.

# 214
Имах предвид само, че понякога в задачите има бонус точки за по-досетливите и това е в реда на нещата. Но понякога се изискват и конкретни знания за математическите операции, каквито децата още нямат. Peace

# 215
E как няма да знае дете в първи клас, че 4-4 е равно на нула? Много неща знаят децата, обаче не се сещат да ги прилагат, защото нямат рутината и опита при решаване на задачи.

# 216
Ние сме 2 клас. Още не са вземали обиколка на фигура, но имаше такива задачи в почти всички състезания досега.

# 217
В СМТ също задачите за 3 -ти клас смятам че са доста трудни. Децата са се отказали масово да мислят по някои задачи. Има задачи, които и аз не мога да обясня, на  дете 3ти клас, тъй че да ме разбере, а трябва да вляза в сложни сметки , за да мога дори за себе си да стигна до отговора (задача 4ри например). Пък  5-та задача, да не говорим, масово никой не я е решил. Едва 3-4 броя задачи тази година, са на ниво добре справящо се дете по математика в клас. Всички останали са за деца с много добра подготовка, но и те не са успели на сложните.  Да видим, но очаквам и тук по -слаби резултати от предни години.

Според мен, за разлика от други години и други състезания, точно СМТ за 3 клас тази година ми се стори най-достъпно и добре написано за децата. Задача 5 е елементарна, ако детето си начертае фигурите (което моята разбира се не е направила и я е сгрешила). За 4 съм съгласна, че е доста объркваща, но като цяло задачите бяха добре написани и съобразени с възрастта. Ако трябва да ги сравнявам с тези от 2018-та, тази година са по-лесни.

Не знам как е във вашите училища, но в нашето не им дадоха допълнителен лист за чернова. Наум решаваме последните задачи и това води до грешки. Защо на децата не са дава лист-чернова?

# 218
В СМТ също задачите за 3 -ти клас смятам че са доста трудни. Децата са се отказали масово да мислят по някои задачи. Има задачи, които и аз не мога да обясня, на  дете 3ти клас, тъй че да ме разбере, а трябва да вляза в сложни сметки , за да мога дори за себе си да стигна до отговора (задача 4ри например). Пък  5-та задача, да не говорим, масово никой не я е решил. Едва 3-4 броя задачи тази година, са на ниво добре справящо се дете по математика в клас. Всички останали са за деца с много добра подготовка, но и те не са успели на сложните.  Да видим, но очаквам и тук по -слаби резултати от предни години.

Според мен, за разлика от други години и други състезания, точно СМТ за 3 клас тази година ми се стори най-достъпно и добре написано за децата. Задача 5 е елементарна, ако детето си начертае фигурите (което моята разбира се не е направила и я е сгрешила). За 4 съм съгласна, че е доста объркваща, но като цяло задачите бяха добре написани и съобразени с възрастта. Ако трябва да ги сравнявам с тези от 2018-та, тази година са по-лесни.

Не знам как е във вашите училища, но в нашето не им дадоха допълнителен лист за чернова. Наум решаваме последните задачи и това води до грешки. Защо на децата не са дава лист-чернова?

Децата си носят листи на всички състезания. Никой не им раздава.

# 219
В нашият град никога не носят децата листа за чернова. Организаторите им дават колкото е необходимо

# 220
  • София
Има ли някой от 112 ОУ или явил се в това училище? Дали ще публикуват резултатите на сайта? Ние сме външни участници.

# 221
Много ми беше интересна дискусията за СМТ и задачите за 3 клас. За моето дете най-лесни са били задачите с картинките  -  часовниците и теглилките, бил ги решил само с поглед хаха. За теглилките обясни , че си представил , че премества животните от първата теглилка на втората и веднага бил разбрал отговора.

# 222
  • Бургас
За черновите май зависи от самите организатори. На МБГ не разрешили и не раздали листи за чернова. На СМТ, който беше в друго училище, изрично предупредиха детето да не носи листи, защото те раздавали техни и така си и беше.
Нашите второкласници от доста време вече смятат обиколки на фигури, а от скоро и превръщайки дециметрите в сантиметри или обратно, така че се изненадвам от факта, че има места, където още не са го учили този материал.

# 223
За черновите май зависи от самите организатори. На МБГ не разрешили и не раздали листи за чернова. На СМТ, който беше в друго училище, изрично предупредиха детето да не носи листи, защото те раздавали техни и така си и беше.
Нашите второкласници от доста време вече смятат обиколки на фигури, а от скоро и превръщайки дециметрите в сантиметри или обратно, така че се изненадвам от факта, че има места, където още не са го учили този материал.
И ние отдавна минахме този материал, даже контролно правиха на него и то доста преди състезанието.
Разпределението на учебната програма не е ли еднаква за всички училища независимо от учебника?

# 224
И ние отдавна минахме този материал, даже контролно правиха на него и то доста преди състезанието.
Разпределението на учебната програма не е ли еднаква за всички училища независимо от учебника?

Изненадахте ме. Сега погледнах в Shkolo.bg - преди два дни са вземали темата за обиколка на фигура.  Превръщането от дм в см, м по-отдавна го минаха.

Общи условия

Активация на акаунт