Математически турнири 1-4 клас. Тема №55

• 50 292
  • 747
  •   1
Отговори
# 195
з+п=т+к
з+т>п+к
добавяме левите и десните страни от ред едно в ред две
з+п+з+т>т+к+п+к
з>к, т.е. заекът е по-тежък от катерицата
Точно! Без предварителна подготовка, дете на тази възраст, трудно би се сетило да изрази по този начин. Все по-рядко в състезанията залагат на това, наистина да открият математически талант посредством математическа логика ( заложена). Повечето задачи са толкова завъртяни, че децата трябва предварително да са минали през такъв тип за да се справят. Преди години целта не беше такава.

# 196
  • Варна
Здравейте! Можете ли да ми кажете как става записването за ХX Турнир по математика Св. Николай Чудотворец в Бургас?

Последна редакция: вт, 12 ное 2019, 21:56 от Barbera

# 197
Здравейте! Можете ли да ми кажете как става записването за ХX Турнир по математика Св. Николай Чудотворец в Бургас?

http://smbburgas.eu/2019/11/05/xxii-%d1%81%d1%8a%d1%81%d1%82%d0% … 0%bc%d0%b0%d1%86/

# 198
  • София
з+п=т+к
з+т>п+к
з+п+з+т>т+к+п+к
Изобщо не е ясно.  Особено за 9 годишно.  Инак ние тук можем страници да излишем, че да излезем умни. Пак да кажа,  задачата е безумна.

# 199
Не е безумна. Интересна е! Но за малко по-големи деца. Каката я реши от раз.

# 200
Учителката е дала на внука ми лист с трите задачи от математическата олимпиада от 2018 год. Не можах да намеря регламент. Само отговори ли се изискват или трябва да се представи и решението?

# 201
Логиката много помага при решаване на задачи, така че задачите са си идеални. Когато бях малка решавах същите задачи и трябва да ви кажа, че ги предпочитах пред традиционните.

Иначе синът ми (1 клас)е сбъркал половината задачи, защото не мисли, а решава на конвейер.

# 202
  • София
Учителката е дала на внука ми лист с трите задачи от математическата олимпиада от 2018 год. Не можах да намеря регламент. Само отговори ли се изискват или трябва да се представи и решението?
За олимпиадата  - подробно разписване на задачите. Всяка се оценява с макс 7 т. За преминаване на следващ кръг се искат мин 16 т.

# 203
При по-малките деца голям проблем е разсейването и недочитането на условията. Дори и да могат да решават даден вид задачи, дори и да са решили някоя, като нищо може да не запишат верния отговор. Все се надявам да премине това разсейване....

# 204
# 205
Повечето задачи са толкова завъртяни, че децата трябва предварително да са минали през такъв тип за да се справят. Преди години целта не беше такава.

А каква е била целта? На мен задачите от минали години ми се виждат много близки до училищното ниво. Как такива задачи ще покажат математически талант? Не е заяждане въпроса, дискусионна ми е идеята. Според мен както всичко друго математиката е 10% талант и 90% труд. Ако си талант училищната математика се усвоява в часовете и трудът остава за извънкласните занимания, където се решават по-сложни задачи.

# 206
За олимпиадата  - подробно разписване на задачите. Всяка се оценява с макс 7 т. За преминаване на следващ кръг се искат мин 16 т.

Благодаря.За точките и минимума за следващ кръг зная,има информация.

# 207
  • София
з+п=т+к
з+т>п+к
з+п+з+т>т+к+п+к
Изобщо не е ясно.  Особено за 9 годишно.  Инак ние тук можем страници да излишем, че да излезем умни. Пак да кажа,  задачата е безумна.

В задачите за първи клас има подобна уловка - задача 10
р+р+р=6
о+о-р=к-к
к+о=4
р-о+т=6
намерете р, о, к, т
като доста деца не са се сетили че каквото и число да отговаря на к - костенурката, то извадено само от себе си е нула.
Всички останали задачи за първи клас са ОК

# 208
dioni, в задачата за трети клас проблемът е по-друг.
Според даденото по-горе решение, се събират едно уравнение и едно неравенство. Децата нямат абсолютно никакви познания, за да могат да стигнат до правилното решение по този път.

# 209
Математическия талант се вижда като в задача, на която не знаеш пътя за решаване намериш решение. Но това се постига и с решаване на много задачи- догава си добър математик. Обаче колкото и много задачи да решваш, дадат ли ти нещо по различно и ти не смогнеш да откриеш решение явно си в стандарта. Целта на матем. състезания за мен е точно откриването на тези талантливи деца, които решават и прилагат не само стандарта, а и съумяват да пречупят и знания и стандарт. Така че детето ако чете внимателно задачата и дори да не знае пътя за решаване, имали заложби ще намери начин. Разбира се, че по- лесно ще решава като знае принципа и няма да си губи времето да открива решение. Така че стигаме и до четене с разбиране- нашите дечица масово бързат и не четат внимателно, а аз съм убедена че дори и не учили някой принцип на решение щяха да се представят по- добре.

Общи условия

Активация на акаунт