Математически турнири 1-4 клас. Тема №55

• 50 279
  • 747
  •   1
Отговори
# 180
  • София
По темата МБГ, проблемът според мен не е толкова в щедрото раздаване на медали, а в провеждането в различни дни в различни училища и изтичането на информация. Откакто на зимния кръг миналата година дете със сравнително посредствени резултати от нашето училище изкара максималния брой точки за половината от времето определено за решаване, ние прекратихме участието на дъщеря ми в това състезание. Също се сещам за случай, когато квесторите в стаята (техните си учители, т.е.) по грешка им дали първо бланката с отговорите вместо задачите Laughing
Може да са интересни и трудни задачите, не пречи децата да ги решават извън състезателния формат, но личното ми решение е този бизнес повече да не го подкрепям Smiley

# 181
  • София
И моята е първи клас. За състезания научвам от две близки колежки, чиито деца ходят и от тук в темата. На моята дъщеря първото и единствено беше СМТ - Софийски математически турнир. Тъй като нашето училище е смотано и не прави никакви състезания, я записах в друго. Ако и беше в нейното щеше да е супер. Все пак и за нея е малко стресиращо състезание, друго училище, непознати деца....Но тя сама изяви силно желание. Доста състезателна натура е и обича да печели. Simple Smile

# 182
Дайте мнение за състезанието в Бургас "Св. Николай Чудотворец", ако са се явявали децата ви.....

# 183
  • На морето!
Явно за втори и трети клас са били трудни задачите. Не помня досега да е имало толкова ниски нива.
По-скоро има голям брой участници от тези групи. Медалите се раздават на квотен принцип, първите 5% с най-висок резултат получават златен медал. Т.е. ако има голям брой участници, в тези 5% ще влязат и голям брой деца, независимо от резултатите си.
В другите състезания скалата се формира по точки, само тук е на този принцип, затова се получава и този абсурд /за мен/ да се дават медал на решени едва половината от задачите.
Иначе задачите не са лесни, логически са и има уловки в условията. За съжаление има училища, в които квесторите подсказват на учениците или дават жокер за уловките и за тях остава само да си направят сметката после.

# 184
  • София
В СМТ също задачите за 3 -ти клас смятам че са доста трудни. Децата са се отказали масово да мислят по някои задачи. Има задачи, които и аз не мога да обясня, на  дете 3ти клас, тъй че да ме разбере, а трябва да вляза в сложни сметки , за да мога дори за себе си да стигна до отговора (задача 4ри например). Пък  5-та задача, да не говорим, масово никой не я е решил. Едва 3-4 броя задачи тази година, са на ниво добре справящо се дете по математика в клас. Всички останали са за деца с много добра подготовка, но и те не са успели на сложните.  Да видим, но очаквам и тук по -слаби резултати от предни години.

# 185
  • Където морето целува небето...
Проблемът е и в изтичане на задачи и неспазване на регламента. Масово квесторите са класните ръководители на децата и се получават ситуации на подсказване. Чух от приятелка, че са "побутнати" доста техните деца.
Не може да се сравнява със състезание, което се провежда в едно училище и е с непознати квестори.
Дайте мнение за състезанието в Бургас "Св. Николай Чудотворец", ако са се явявали децата ви.....
Самостоятелно ли мислите да се явявате или има организация от училището?

# 186
Задачи от зимен кръг на МБГ къде могат да се видят? На сайта не откривам зимен кръг.
http://www.mathwithoutborders.bg/index.php/zadachi/
Там си е зимата. Simple Smile

Зимата е там, но това било състезанието от Януари тази година. Сегашното било Есен 2019
Ако някой знае какви са били задачите да сподели. Ние сме втори клас и за първи път се явяваме на него и естествено сме само със сертификат Simple Smile

# 187
Питането беше за зимен кръг.
Провеждането на състезанието предстои в Казахстан в периода до 20. ноември. Едва ли задачите ще се появят официално преди това.

# 188
  • На морето!
В СМТ също задачите за 3 -ти клас смятам че са доста трудни. Децата са се отказали масово да мислят по някои задачи. Има задачи, които и аз не мога да обясня, на  дете 3ти клас, тъй че да ме разбере, а трябва да вляза в сложни сметки , за да мога дори за себе си да стигна до отговора (задача 4ри например). Пък  5-та задача, да не говорим, масово никой не я е решил. Едва 3-4 броя задачи тази година, са на ниво добре справящо се дете по математика в клас. Всички останали са за деца с много добра подготовка, но и те не са успели на сложните.  Да видим, но очаквам и тук по -слаби резултати от предни години.
Не знам доколко това се дължи на факта, че заради приема в МГ, все по-често децата започват да ходят на уроци и курсове по математика още от втори клас .

# 189

Според мен, за разлика от други години и други състезания, точно СМТ за 3 клас тази година ми се стори най-достъпно и добре написано за децата. Задача 5 е елементарна, ако детето си начертае фигурите (което моята разбира се не е направила и я е сгрешила). За 4 съм съгласна, че е доста объркваща, но като цяло задачите бяха добре написани и съобразени с възрастта. Ако трябва да ги сравнявам с тези от 2018-та, тази година са по-лесни.

# 190
  • София
На мен тази година за 4 клас ми се сториха сравнително лесни задачите /за СМТ става дума/. Мисля, че ще има доста деца с високи резултати.

# 191
  • София
На мен пък за 1ви клас ми се виждат по-сложни, в сравнение с тези от миналите години, които сме решавали.

# 192
  • София
Тази 4та задача, СМТ , 3ти клас, директно трябва да отпадне от оценяването, Изобщо ако някое 9 годишно я реши, ще е с налучкване или подсказване. Възрастен не може да я реши, или трябва да изпише 1 страница сметки. Confused Как ги мислят тези задачи. Thinking

# 193
з+п=т+к
з+т>п+к
добавяме левите и десните страни от ред едно в ред две
з+п+з+т>т+к+п+к
з>к, т.е. заекът е по-тежък от катерицата

# 194
  • Варна
Аз с леко налучкване стигнах до същия извод, но така записано е много по-добре.

Общи условия

Активация на акаунт