НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 132

• 46 846
  • 841
  •   1
Отговори
# 765
G..D.. аз най-много мазнини си докарвам с готвените неща. Като бухна две пълни лъжици мас или масло на задушения лук и кайма в кето мусаката или киселото зеле и готово. Снощи правих зеле с кайма в гювеч и отгоре наредих и сланина на слайсове. Супер вкусотия стана.

Снощи към киселото зеле нарязах и  сланина, и мисля, добре се получи.  Днес към последните две пълнени чушки също съм сложила няколко резена сланина. Сутринта взеха лъжица кокосово масло, сега се усещам добре. 2,5 литра вода в дните без тренировка и с литър и половина повече в дните с тренировка си ги правя.
Но мисля, че като за начало на диетата трябва да елиминирам млечните. Ние от дълги години взимаме всеки четвъртък по три литра мляко което квасим на кисело. Основно аз го ям. Но за да е по-чисто храненето ми, поне в началото май ще спрем с това. Иначе се изкушавам и с кисело, и с чаша прясно мляко с всичкия му каймак в него - непосредствено след като съм го сварила.
Другата седмица ще последвам съвета ви, и ще направя месо, което ще разделя на порции, така, че да имаме за обед и вечеря. Примерно, 20 пържоли, по една на обяд и вечеря за двама ни.  След карая на седмицата надявам се, режимът да заработи и при мен. Защото сега се изкушавам с млечни високомаслени  продукти които накупих миналата седмица, но четейки ви, оставам с впечатление, че не са ок в началната фаза на режима. Или греша ?

# 766
Нямам деца, но не бих ги сложила на кето или каквато и да е специална диета, освен ако не са със здравословен проблем, който го изисква. Децата имат друг метаболизъм, освен това. Джънкът няма как да се изключи, но ако вкъщи не се предлага е нещо.
Не се смятам за много умна, нито за някакво гуру да проповядвам на хората кой, как и какви и да давам съвети и нравоучения. Непоискани най-вече. Живеем в държава от развития свят, в 21 век. Всеки сам е свободен да си избере поне начина на хранене, нали?

П.С. аз не обичам яденето ми да е мазно, демек с допълнително добавени мазнини . Предпочитам да ям неща, които си ги съдържат естествено.

# 767
Моят проблем е безразборното хранене, усещала съм на моменти как ям нещо, ама не толкова от глад, а да се преживя нещо там. Ето това искам да преборя, че ме е яд да се гледам каква се докарах.
Ако някой е експериментирал с жълта ряпа(брюква) да сподели някоя идея. Снощи правих на фурна с масло и подправки, но си има вкус на зеле. В лидл я предлагат от скоро и прочетох доста за положителните й качества.
По-натам ще опитам в мусака, мисля, че ще е добре.

# 768
Моето дете яде понякога според режима, ако така се получи някой ден- зависи какво е готвено. Яде си и обичайни храни също, джънка гледам да ограничавам. Всъщност, тя въобще не е фен на леща и боб Joy Не я насилвам да ги яде когато не иска.
Тити, а какви са ти очакванията към тази жълта ряпа, искаш да не е на вкус като зеле ли? Аз напоследък експериментирам с дайкон Grinning

# 769
  • София - Рим и обратно
Аз също никога не съм обичала боб и леща (освен червена, нея обичам) и много ме радва, че не трябва да ги ям. Виж, пастата от червена леща и от грах си е доста добре докарана, ядем чат-пат.
Детето от време на време си поисква картофено пюре, правя й. За закуска - палачинки, сандвич, бисквити с мляко, каквото си поиска от предния ден. После на обяд - каквото яде в училище, а вечер няма как да готвя по 2 манджи, та си яде нисковъглехидратно. Не мисля, че я лишавам или че е на кетогенна диета. Но е факт, че свали коремчето, откакто няма сладкиши и въглехидрати за вечеря.

# 770
Моят син също прибра шкембенцето, след като мина на ограничения на ВХ. Не ги е спрял, яде хляб, но се набляга основно на мръвки. Кльощав е, но беше заформил шкембе.

Аз не само никога не съм обичала боб и леща, ами направо са ми отврат. Радвам се, че не се налага да ги ям, за да съм здрава.

# 771
Долче, за пръв път го готвя туй чудо, ама за разлика ат алабаша е по-жилаво, и питам да не би да пък аз нещо да да не съм я приготвила като хората. Довечера съм намислила остатъка да го ползвам в руска салата, да видим пък така.

# 772
Аз преди година-две толкова дървен и жилав алабаш бях нацелила- и съвсем не евтин- че оттогава съм мерси. Joy Дайконът ми е екстра.

# 773
  • София
Аз преди година-две толкова дървен и жилав алабаш бях нацелила- и съвсем не евтин- че оттогава съм мерси. Joy Дайконът ми е екстра.
Същата работа, тая зима реших да му дам 3 шанс на алабаша, тоя път лилав.
Все едно ям обелена дървена кора, ужасно нещо.
За сега само ряпата Дайкон ми остана, за мое най -голямо съжаление, не мога да ям целина.
Днес си направих супа с патица, морков, лук,една тиквичка и гъби.
Обаче тая патица има странен мирис, още от сега ми е ясно ,че и с нея няма да се спогодим.

# 774
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Моите хлапенца са мънички още. Каката е на 4, бебето на 1 и половина.
Тя си обича месо и си хапва добре. Все още не съм я пуснала на джънка, ще видим в училище как ще е. Яде захар доста ограничено, даже е малко кльощавичка. Хляб хапва когато иска. Не я  насилвам. И на бобовите не е фен. Зеленчуци яде. Сладко прихапва като открадне от баща си Wink , но в никой случай всеки ден. Въобще май добре я държа засега - 107см/17кг е.
Аз съм мързел голям, и такова нещо като домашни сладкиши прави само баща им, и то веднъж в месеца примерно. Някоя неделя им прави палачинки или бухти, ама май добре се държим у дома с въглехидратите.

Малкия е още дребен, за да се прехранва с месо, че и зъбите още никнат, но и той обича. При него има повечко въглени, като че ли, но оправяме положението. Като бебе беше мнооого дебел, направо като надуван, сега е по-добре.

С таткото ми е най-големият проблем относно готвенето, че той не обича мазно, кожа, хрущяли - предпочита гадното слънчогледово олио, което не мога да измия от тиганите, но се надявам с времето да му уври кратуната. Напров ми отказва манджата, като реши че му е мазна... Онзи ден спагети им правих  и съм сложила малко зехтин в каймата с лука, и още съвсем малко, няма и чаена лъжичка в пастата, за да не слепне. Ей не ги помириса даже - мазни му били.... Децата си ги ядоха.

И такааа...

У дома гледам да се яде адекватно, защото аз израстнах без ограничение на вид и количество храна - на корем съм яла захар, шоколади, баба ми правеше ако не всеки ден, то през ден слаадкиши, постоянно мекици, питки... Лошо ми става като се сетя за какво плюскане иде реч. Та гледам поне в това отношение да променя примера за хлапетата....

А че няма да ги сложа на стриктен режим - няма. Просто гледам да е разнообразно, домашно приготвено и това е всичко. Бъдещето ще покаже дали съм била права.

Хубав ден момичета!!! Flowers Rose

# 775
И да умирам от глад, патица няма да пипна дори. Много ми е гадно на вкус, даже и яйцата им не обичам.
Ще го преслушам този дайкон, тия пусти репи, гулии, батати и пр. докато ги нарежа и ми се отяждат Laughing

# 776
Повръща ми се вече от слънчогледовото олио, усещам го в готвените ястия. Преди режима ми беше някак неутрално. Сега един такъв гаден дъх и вкус усещам- вие така ли сте? Thinking Единствено в сладки печива от типа на кекс, сладки повече бива- но аз такива неща вече ям няколко пъти годишно по повод...По празниците правих питка 2 пъти- едната със зехтин добре, другата с олио беше ужасна за мен, едвам преглътнах един залък от нея...За другите беше "божествено вкусна"-  за мен напротив, пък едва 2 с. л. олио  имаше... Smiley

# 777
Здравейте,

Благодаря за разясненията относно "фаста".

Наблегнах на яйца и месо, от млечните пр.мляко в кафето и малко кисело мляко, отрязох си малко краве масло в моментите, в които ми се дояде сладко и горе-долу това като меню. Не искам да качвам килограми, дори бих искала още малко да сваля, за това сирена, кашкавал, сметана съм ги изключила от известно време. Чувствам се добре, сита съм. Взех си малко шоколад и 2-3 парченца портокал, стигнаха ми доволно за запълване на захарния ми глад.

# 778
  • София - Рим и обратно
Мен ме дразни ужасно в салати и готвени неща по ресторантите. Усещам го, смърди ми и ми лепне на гърлото чак. В питка едва ли бих го усетила.
Толкова ми харесват домашните ми манджи с масчица, че простоооо....Blush

# 779
Имаше половин ч. л. олио и върху питката, смесени с жълтък и прясно мляко- с това беше намазана отгоре. В салати, освен че ми е неприятно на вкус, усещам слънчогледовото олио някак...като без достатъчна плътност...
А случвало ли ви се е да купувате пилешки сърчица със съсиреци вътре? Махнах ги, но за първи път купувам подобни...

Общи условия

Активация на акаунт