Защо хората се озлобиха

• 12 210
  • 276
  •   1
Отговори
# 120
Излишно за мен е всичко, което е някакъв вид периферна информация (която е в огромни количества), натрупването на която ти пречи да запомниш полезната и значима такава. Бас ловя, че ако изпитам, който и да е "начетен" родител върху уроци от 7 клас (примерно) по различни предмети, без да ги е чел предварително и четворка ще му е трудно да върже. Това имам предвид. Тази информация се изпарява от паметта, но с нея и полезната такава в повечето случаи. Това време, може да се оползотвори по по-полезен начин, вместо децата да зубрят, неща, които не им трябват и няма как да запомнят, освен това ги объркват, защото колкото повече разпънати локуми четат и запаметяват, все по-трудно отсяват важната и полезна информация. На децата трябва да им е интересно да учат. И най-важно е да се съхрани любопитството им, а не само да им се налива една купчина суха информация, зубренето на която е напълно безполезно. Децата са най-важната съставка на всяка нация. По обучението на нашите си личи и нацията каква е. Защо всички с възможности си пращат децата в чужбина да учат, като толкова ни е полезно и добро образованието, мМ?
Интелекта не е задължително свързан с дипломи.

# 121
Е да де, то точно това е процесът на учене - способността е да се отсява. Затова детето се оставя само, орлицата не му виси на главата да "пее" всичко наред като Отче Наш и нормалните деца стигат до разбиране кое е централно и кое периферно. В смисъл - училището отсява не само незапомнящите, а и зубрачите, които не отсяват важното. И не, не може да се оползотвори по-полезно, част от идеята е да има излишни неща и забравяне.

# 122
Добро система за учене е такава, която кара децата да учат с кеф и любопитство. Не може да ме убедите, че при система, в която 99% от децата ходят с досада и нежелание на училище след първите една, две години е добра. Другия 1% ходят с желание, просто защото обстановката вкъщи е по-нетърпима от тази в училище. Системата има за основна цел да смачка максимално надарените, умни и любопитни деца и да ги направи част от стадото.

# 123
Мисля, че 99% е преувеличение. Освен това децата имат любопитство към пределно различни неща, а си има един базов набор от умения и знания, без които ставаш лесен за манипулиране, дори за измама.

А винаги може да мръднеш настрани от системата, да учиш колкото да минеш и да си правиш своето.

# 124
  • Насред хаоса
Независимо какво си говорим тук, факт е, че нивото на образованието пада все повече и това е видно всяка година на матурите и кандидатстудентските изпити. И причините за това не са, че децата са тъпи и мързеливи. Има някакъв процент такива, но далеч не са всички. Тия дни образователният министър пак се кахъреше, че след не знам си колко години сме щели да имаме недостиг на всякакви кадри навсякъде, та затова не можело да прилагат системата на изключване. Тоест, ще си бутат двойкаджиите и нежелаещите да учат, щото, нали, кадри нямало да има (да се разбира, че парите следват ученика и не може така да се губят, какво като е проблемен или не ще да учи).

# 125
С кеф и любопитство четях книги и имам около 100 енциклопедии вкъщи - и тях с кеф и любопитство ги четях.
Помня всякакви неща. Забравям ги, но мога да си ги припомня.
Смятам, че е до интелект и манталитет. Нищо лично, обаче едно време се оправдаваха, че не им е интересно, затова едва връзват тройки. Мои набори 2часа не можеха да си научат уроците, аз за 30 мин съм готова. И аз 6, и те 6, обаче вложеното усилие е в пъти.
Не мисля, че училището е някаква забавачница с шоу-програма. То дава обща култура. Сега, сори, ама ако някой е хем глупак, хем с претенции да е различен, 'системата' не му е виновна.
Проблемът на 'системата' е другаде. Тропкането с краче за нагаждане на общото към индивидуалните претенции също е проблем, но по-малък.

# 126
Според мен желанието да учат се възпитава, а и какво означава да им е интересно и забавно? Забавно училище, забавна работа? Вече са безкрайно облекчени - технологии, учебници, да не говорим, че решават тестове, а ние извеждахме формули по 2 часа. Не е виновна само образователната система. Колкото и да учат в училище, ако са в семейства от типа "не сме прочели една книга през годината", няма да се получи.

# 127
  • Насред хаоса
То не е забавачница, но съм забелязала по поведението на малката щерка, че учителят има голямо значение. Не е само да им налее явно. Имаха миналата година една по английски, която така успяваше да ги заинтригува и увлече в това, което преподава, че и в извънкласните занимания (клубове по интереси), които организираше, едвам смогваше да вмества желаещите. А не е като да е седяла да ги бави с дрънкалката като бебета. И обратно - по предмети, които са им интересни, но учителят е там само да си прибира заплатата, учат с нежелание.
Тайчо, затова и при нас образованието беше по-добро - защото беше направено така, че да ни кара да мислим и да решаваме, както и бяхме изпитвани устно. С тия тестове, които са направо врата към зубренето и са на късмет, какво точно ще научат?

# 128
  • Countryside
Разликата в образованието е очеизвадна, ако поставите едно и също дете в различни образователни системи. Примерно американска и българска и изведнъж тройкаджията се оказва, че има редица таланти. Просто му се дава възможност да ги разгърне. Според мен основният проблем на българското образование е недостиг на кадърни учители. Липсата на стратегия за образованието и работата "на парче" от МОН.

Азиатската система не ми я хвалете, роботи с много знания. Но като трябва да се взима решение, тишина. Мозъчетата им не могат да действат като не е заучено и назубкано.

Последна редакция: вт, 12 ное 2019, 10:42 от Сиренце

# 129
Сиренце, сетих се как преди години на изпит по български, за педагогически специалности половината зала не знаеше значението на думата "чуждопоклонничество". Лошо ми стана, като осъзнах, че тези хора ще станат в голям процент учители. Scream Сульо и пульо днес стават учители и начални педагози, а те са много важни. Заради лесните пари, бонуси и работно време най-вече - не защото им е призвание да се занимават с деца.
Едно от най-сбърканите неща за мен в нашето образование е, че учат децата предимно на един, единствен верен отговор за всичко и другото е, че грешката се наказва като нещо много лошо - а тя е необходима част от ученето.

# 130
Да, аз много се изненадах, като открих, че учителското съсловие вече не е "специално", няма плам и всъщност това са не само грубовати женици без визия, ами и академично недопечени и прости. И оттам извират доста от причините за цялостния неуспех. А същевременно го има онова патриотарско остатъчно "уважение", все едно отсреща ти стои възрожденски даскал. Макар че и тогава не са били най-усетените, и там е имало мързеливи и инертни.

# 131
Сирен, фин човек не е за тази професия в сегашното й състояние в България. Или се отказва, или се нащърбва.

# 132
Да, те учителите вече нямат и авторитет и е по-скоро ясно, че училището е малко "затвор за деца", докато големите бачкат. Но накрая попиват просташки пример от самите учители.

# 133
Сиренце, сетих се как преди години на изпит по български, за педагогически специалности половината зала не знаеше значението на думата "чуждопоклонничество". Лошо ми стана, като осъзнах, че тези хора ще станат в голям процент учители. Scream Сульо и пульо днес стават учители и начални педагози, а те са много важни. Заради лесните пари, бонуси и работно време най-вече - не защото им е призвание да се занимават с деца.
Едно от най-сбърканите неща за мен в нашето образование е, че учат децата предимно на един, единствен верен отговор за всичко и другото е, че грешката се наказва като нещо много лошо - а тя е необходима част от ученето.

приеми училището не само като място за събиране на знания, а и като място за подготовка за реални житейски ситуации.
В службата ще изпада именно в такива ситуации. Грешка, оплакване от клиент, плащане на неустойки, наказание от шефа …
МАлко като дресировка на куче, но така е живота .
Творческите професии ако са в големи организации също са коригирани и ограничени. А сам … можеш да се чувстваш добре, но постоянството на доходите зависи от ценители именно на индивидуалността... темата не е ли за хората , които масово носят в очите си парче от огледалото на Снежната Кралица и виждат лошото. Както Кай. ?
КАк се оправя това нещо?

# 134
  • Пловдив
... Изключения също познавам и пропастта между двете е огромна.
На мен лично, в подобни случаи заговори ли се за пропаст, не за плавно разпределение, за спектър, ами за пропаст, неизбежно ми изниква едно съмнение към цялото твърдение. Не в искреноста на автора, разбира се, а в точността на наблюденията му. Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт