Защо хората се озлобиха

• 12 183
  • 276
  •   1
Отговори
# 165

С кое не сте съгласни?
...че 6 или 2/3 определят заплатата и добротата на личността

# 166

С кое не сте съгласни?
...че 6 или 2/3 определят заплатата и добротата на личността

А моля да ме извините, но къде видяхте да твърдя подобно нещо?

# 167
  • София
А животът има представителна извадка за стотици и хиляди, които са били слаби ученици и са се превърнали в слаби професионалисти, ако изобщо могат да се нарекат професионалисти.
Такива случаи като твоята позната са избори насила, а не защото изпитва любов към чистенето. Прави го за пари и защото е присудена да си изхрани децата. Аз също ще стана чистачка, ако бъда принудена, но няма да си правя илюзии, че съм добре само заради парите. Рано или късно човек иска да е сред равни в професията и започва все по-силно да усеща принудата и това му влияе зле.

# 168
Сега ми кажи, че завиждам и по-добре да хвана метлата.
егото, Andariel, егото
висшето, не те прави нещо повече от другите
казвам ти : завиждаш, хвани метлата

# 169
  • София
Какво его? Вече съм била на нивото на работника в произвоството, при това тежко производство, и метлата там съм я хващала, когато е трябвало, така че няма как точно мен да ме изплашиш с метлата и да ми обясняваш как завиждам. Ако се наложи пак мога да стана работник в производство и метла да хвана, но ще го направя заради парите и по принуда. Да, имам висше образование, реално са две и ако не друго, поне съм се доказала, че мога и искам да си работя професията, защото я харесвам и ми доставя удоволствие, макар че като чистачка ще изкарвам повече поне към към настоящия момент. За мен най-логичното нещо е човек да работи това, което е учил и да се изхранва от професията си, вместо да забутва дипломата си на тъмно и непристъпно място, за да работи нещо, което може да се извършва и от човек без образование.

# 170
А животът има представителна извадка за стотици и хиляди, които са били слаби ученици и са се превърнали в слаби професионалисти, ако изобщо могат да се нарекат професионалисти.
Такива случаи като твоята позната са избори насила, а не защото изпитва любов към чистенето. Прави го за пари и защото е присудена да си изхрани децата. Аз също ще стана чистачка, ако бъда принудена, но няма да си правя илюзии, че съм добре само заради парите. Рано или късно човек иска да е сред равни в професията и започва все по-силно да усеща принудата и това му влияе зле.

Животът може може какви ли не извадки да прави. Свят шарен.
Няма избори насила. Тя е избрала да учи нещо, което я влече, но в Бг знаеш как е. Не се уважават някой професии.
Всъщност е работила по специалността си. Но напрежението е било в повече иначе е била добра. Хем напрежение, хем малко пари. И като се прибирала вкъщи още се тресяла от нерви. Това се отразява.А сега отива, чисти и почти няма главоболия.
Човек ако иска да сред равни ще го направи. Ще работи по въпроса.
А принуда няма. Тя доброволно е учила, доброволно е сменила професията си, доброволно е родила три деца.
И в нея няма злоба за това, че работи това. Не е срамна работа.

# 171
  • София
Нищо не съм написала за злоба.
Няма главоболия, но не е по-удовлетворена. Мисля, че няма да издържи още дълго в тази конфигурация и или ще се върне към първата си професия, или ще се преквалифицира в друго. Изборът пак не е бил изцяло доброволен - примерно да открие, че е много, ама много добра в чистенето и й харесва. Тя е избягала от едно нещо, а не е бягала към друго нещо. Не става въпрос за срамна работа, а за това, че образованият човек в един момент пак започва да търси образовани хора, защото говорят на един и същ език, имат и сходен опит.

Последна редакция: вт, 12 ное 2019, 21:02 от Andariel

# 172
Сега ми кажи, че завиждам и по-добре да хвана метлата.
егото, Andariel, егото
висшето, не те прави нещо повече от другите
казвам ти : завиждаш, хвани метлата
Не видях и аз его, но пък така успешното в България подценяване на образованието - да.
Може и да няма срамна работа, но все пак, не можем да сравняваме труда на чистачката с този на научния работник.
Между другото, повече злоба съм виждала точно у неуките, които дори и да се "реализират" според техните разбирания, си остават с известна доза комплекси (често дори неосъзнати) от хората, които имат определено високо ниво на образование, а последните винаги си личат, кои са.
Егото, в случая, няма никаква връзка с желанието на човек да се образова и да не остава на базисно ниво.

Последна редакция: ср, 13 ное 2019, 06:51 от Iza_

# 173
...
Между другото има три типа отличници :
Първите - (най-благоприятен вариант) - изкарват с лекота високи оценки
Вторите - (също не лош вариант съдейки по реализацията им) - перфектните преписвачи
Третите - тези, които отделят ужасно много време за учене и родителите им дават като награда за високия брой точки на някое състезание - 2,3  часа свободна игра навън.
...
Тъкмо завърших една книга Гротеск на японска авторка. Ставаше въпрос за 4 момичета в Япония, които се домогват с много труд да учат в проминентна японска гимназия . Идват от различни прослойки, но нито една от тях не е по потекли богата. Едната е умна и учи и изкарва оценките и прави нещата с лекота и е най-добрата в класа, другата учи за да се издигне , семейството и едва плаща за нея, но се прави на парично - къщата им отвън богата вътре е пълна нищета … третата учи за да се отличава от сестра си, която е страхотно красива и … ами конкурира се с учнене и четвъртата е невероятно красивата сестра , която не учи , но я взимат заради красотата …
Как да е и 4 те се намъкват с каквото имат в не тяхна среда и 4 те са описани до 40 годишни и завършват зле заради комплексите си.
Едната от безнадеждна самота проституира, другата защото друго не може, третата станала лекарка реализира, че все е гонила свръх постижения , а лекар да си не правиш чудеса чак … и не разбира за какво толкова години труд отива в секта да търси смисъла  и … четвъртата заради сина на красивата си сестра защото се хваща да го отглежда и изпитва вина .
Та малко като от цитата

...В Америка богатият се преструва, че бедният му е равен във всичко с изключение на парите, а това просто не е истина. Някой от вас помни ли определението за справедливост на Платон в „Република“? Справедливостта в едно общество се изразява в това всяко едно ниво от йерархията да функционира на своето място и да бъде доволно от този факт. Бедният, който иска да се издигне над положението си, само ненужно вгорчава своя живот. Мъдрите бедни винаги са го знаели, както и мъдрите богати.

, в днешно време не само всичко е супер ужасно и долнокачествено мулти култи , ами и е разбутана пирамидата отвесно, като нивата са сляти и размити . Остава върха  … ама нещо и той не блести.

Последна редакция: вт, 12 ное 2019, 21:29 от bella_ciao

# 174
Аз пък мисля, че да, образование и визия те правят нещо повече. Ама трябва и да имаш идеята да си застанеш на мястото и да водиш другите, дето нямат визия. Чистачка - ОК. Чистачка с висше обаче може да си направи фирма и за нея да чистят сто обикновени чистачки. Та така. Има си нива, идеи, организация. Иначе е всеки за себе си.

Аз лично чистачка няма да стана, ще измисля нещо друго с повече добавена стойност или по-специфично.

И образованието е важно, но както казах -без всеядно пеене на всеки урок наред, а с подбиране.

# 175
Нищо не съм написала за злоба.
Няма главоболия, но не е по-удовлетворена. Мисля, че няма да издържи още дълго в тази конфигурация и или ще се върне към първата си професия, или ще се преквалифицира в друго. Изборът пак не е бил изцяло доброволен - примерно да открие, че е много, ама много добра в чистенето и й харесва. Тя е избягала от едно нещо, а не е бягала към друго нещо. Не става въпрос за срамна работа, а за това, че образованият човек в един момент пак започва да търси образовани хора, защото говорят на един и същ език, имат и сходен опит.
Ех как смело твърдиш разни неща  Laughing Сякаш ти я познаваш, не аз.
Аз смело твърдя, че е удоволетворена. И съм я питала.
Жената е на 45. 7 години е работила по специалността преди години. Не си струва за някаква мижава заплата и уж благородна професия да се седи, а иначе да се тресеш от нерви и да пиеш успокоителни.
Кое ти е толкова трудно да възприемеш? Че има чистачки харесват това, което правят. Даже и с образование.
Тя не е избягала. Тя е взела решения. Доброволно.

Iza, да не е редно една чистачка да взима 1000 лв примерно, а научен работник 400. В другите държави не е така. Имам предвид нормалните.
Но никой, ама никой не е насилвал научните работници да продължат да седят.
Ето друг пример. Колега имах, завършил екология + някаква научна специалност. Предпочита по складове да работи. Дори на две места бачка. На 8 часа и на 4 часа. Начетен е, но е решил това да работи. Все пак има апартамент за изплащане. Да, предложили са му работа по специалността. И е можел с нея да си изплаща жилището, ама години напред.
И в него не виждам никаква злоба. И той е напълно ок със собствените си решения.
Преди няколко години като бях в болницата като придружител се заговорих с една мед. сестра. Сподели, че е решила да напуска и да става продавачка. Писнало и е от ниската заплата и от тежката работа. Как да е удоволетворена? Какво като е учила. Искаше да продължи да работи, но ниската заплата я принуждава да си търси друга работа. За чужбина не иска. С езиците имала проблем.

# 176
Цитат
Не става въпрос за срамна работа, а за това, че образованият човек в един момент пак започва да търси образовани хора, защото говорят на един и същ език, имат и сходен опит.
Може пък да ѝ стига да чисти на образовани хора и да общува с тях докато работи..
Защо решихте, че не е щастлива жената? Може пък да е.
Дали е чистачка или учен - важното е да се държи уважително към себе си, да гледа своя живот - не чуждия и да е човечна с околните, за да не влезе в категорията "злобни". Wink

# 177
Аз нямам нито един ден по специалността, защото предпочетох да съм продавачка, пред това да работя за без пари (разбирайте 300 лв заплата, с наем 200 лв..). Имах желание да натрупам стаж, но ми трябваха пари да се издържам. Сега виждам 5 години учене в университета като напълно загубено време. Завърших с отличие, но за едната слава. Но не съм се озлобила, намерих много нови възможности и съм доволна от това как се стекоха нещата.

# 178
Аз бих работила и като чистачка, ако нямам друг избор. Защо го давате като пример? Чистачка, която познавам, ходи ежегодно на море. Аз уж със собствен бизнес нямам време.
А за примера с дамата, има хора, за които по-обикновеният живот е достатъчно удовлетворяващ. Напук на теорията тук, че хората са злобни, защото са бедни. Дамата наистина може да е щастлива, чистейки. Дано да е така.
По въпроса за егото, не говори ли его в мисленето от типа "аз нямам висше, а печеля повече"? Всички имаме его, къде по-изявено, къде по-малко. Тази дискусия е его - всеки иска да се наложи с аргументите си. Защо? Едва ли вярваме, че ще променим нечий светоглед. Просто искаме да сме правите.
Висшето образование е въпрос на избор, но по принцип на повечето места се цени. Има професии, в които не може без него. Адвокат, завършил само гимназия? Лекар? Преподавател? Все хубави професии с принос към обществото, но не искате да Ви лекува някой гимназист, нали? Аз се гордея, че завършвам втора магистратура. Беше ми трудно и вложих много. Ако някой печели повече без да е учил, чудесно. Аз не мога, а и нямам стремежи да съм богата и без друго.

# 179
]

Не видях и аз его, но пък така успешното в България подценяване на образованието - да.защо ли?
Може и да няма срамна работа, но все пак, не можем да сравняваме труда на чистачката с този на научния работник. да , те всички са Айнщайн и Хокингс взети заедно
Между другото, повече злоба съм яиждала точно у неуките, които дори и да се "реализират" според техните разбирания тук предполагам , имаш предвид , че неуките им стига бял хляб да ядат
, си остават с изяестна доза комплекси (често дори неосъзнати) вярвам , че ще ги споделиш тези комплекси
от хората, които имат определено високо ниво на образование, а последните винаги си личат, кои са.тъй като имам високо ниво на образование , ще споделя , че образованието не прави човека- човек, един наистина умен човек ще знае , че ,,с детето - дете , с големия -голям (може да изглежда безсмислено докато не се замислиш)
Егото, в случая, няма никаква връзка
права си , явно говорим за снобизъм
с желанието на човек да се образова и да не остава на базисно ниво.и като остане какво? половин човек ли е?
защото, няколко пъти казах ,говорим за човещина и ако някой се мисли, за по-човек защото, има образование , ще има да взема

Общи условия

Активация на акаунт