Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 22

• 24 484
  • 748
  •   1
Отговори
# 90
Това при Рися е доста странно. Наистина кг са много и се вижда, че е стриктна.
Каква може да е причината за малкото отслабване?
Не мисля, че става дума за плато.
Имам някакъв спомен, че Невена беше писала как някои хора не отслабват на НВВМ.
Някой помни ли защо?

Рися,
идва ми наум да пробваш фастинг, но половин ден, за да видиш дали ще се раздвижат нещата.
Примерно няколко дена 16 часа не ядеш и ядеш в прозорец от 8 часа. Това не е трудно, защото се включва и нощният сън. После премини на 18/6 и виж дали ще има някакъв ефект. Вода пиеш ли достатъчно?
Кортизолът при теб в норма ли беше?

Елора,
пробвала ли си да ядеш повече зеленчуци варени и печени с повече мазнина и малко протеин само? Сетих се, че нали при хищниците храносмилателната система е много къса, за да не застоява месото. Ако при теб е по-дълга, дали пък мазнина, вода и фибри няма да предизвикат повече перисталтика?

Споделяйте какво сте прочели в книги. Много е интересно, а човек не може всичко да прочете.
Миоки,
ще чакам да споделиш за солта.

# 91
  • пак там
Ах, Долче, колко мога да ти разказвам за връзката между витилигото и ИР... Една огромна книга мога да напиша. И всичко се свежда в една проста истина - лекуваш едното, оправя се и другото.

И витилигото е автоимунно заболяване, въпреки че хората незнайно защо тичат при дерматолозите, щом им се появи. И после се чудят защо дерматолозите не могат да им помогнат.

Едно време, когато за първи път в мен се появи подозрението, че имам диабет, а това беше преди 20 години, един професор от МА, водещ тогава специалист в ендокринологията, ми каза между другото, че АИ болестите никога не вървят сами. Ако имаш една - имаш поне още една. Е, не си направи труда да ми пусне инсулин, за да види какво се случва с мен, пусна ми само хормони за ЩЖ и захар, установи, че са наред и ми каза да си търся другата болест някой ден. 

Аз реално бях с прекрасна захар допреди инсулта - 4,3 до 4,5. Само по инсулина можеше да ме хване човек, че не съм наред.

Заговорих се. Отивам да ме боцкат.

Добро утро!

# 92
Малко офф, ама... Когато се роди синът ми, неонатоложката му беше великолепна - страхотен лекар и диагностик. И когато се оказа, че има частен педиатричен кабинет, с радост записах детето там. Та тя ми беше казала да не ровя из интернет за диагнози, нали има лекари. Тогава си замълчах, ама колко много неща можех да й кажа... Нейсе.
Да гледаме напред! Simple Smile
Ако се осланях на това, и лекарите, още щях да съм си 95-100 кг, да пия хапчета за кръвно, с висока КЗ и инсулин, вървяща към диабет, високи триглицериди и предстоящи ССЗ, уморена и депресирана.
Но понеже съм инат, не обичам да следвам съвети, ако не съм ги поискала и не ми импонират на ...."знанията", сега съм 63-65 кг, нямам високо кръвно и не пия хапчета, всякакви показатели нормализирах, енергия на МАХ, здрава, усмихната и щастлива.
Пък лекарите да си гледат "работата"....  Smiley
Открила съм моята "панацея" и докато ми върши работа, не си я "давам" за нищо на света.
Не отричам заслугите на медицината в рискови, кризисни ситуации, като инфаркти, инсулти, счупвания и операции, обаче в лечението на хронични проблеми и болести никакви я няма.Задоволява се само с подтискане на симптомите, но не и с търсене на причините и лечение на самите болести.

# 93
Утре ще ходя ендото да види още ли имам ацетонов дъх. Вече съм наясно с ваша помощ и много четене, че съм в кетоза. Но утре ще я моля да ми даде талон да изследвам щитовидна, за да видя добре ли е за мен такъв режим или да спирам овреме. Представяте ли си, изобщо не споменава за щж, като че не знае, че са свързани нещата. Всички изследвания си ги платих сама, но за щж в лабораториите ми предлагат различни пакети и не мога да се ориентирам добре. А и вече финансово ми идва нанагорно. Обаче тя е залепила бележка с едър шрифт, че изследванията се назначават от лекар, а не по преценка на съседката или пациента. И те гледат лошо, ако ти попиташ. Считат, че им даваш акъл. А съм здравно осигурена. И какво лекува като не знае как ми е щитовидната... Аз разбрах, че Ир и щж са свързани, дето съм една обикновена детска даскалица без работа, пък тя лекар. Та поне да ме ориентира какво да пусна се надявам, пък пак ще плащам. Баба ми беше със стопена жлеза, ама тя от много ядове.  А и съм на 46, цикълът ми е редовен, но от около 2 години много по- слаб и незнам дали просто съм в пременопауза вече, или и там се отразява всичко. Ако спре ще ми кажат, че е нормално за възрастта и няма и да ме отразят изобщо да проверят. Не разбраха, че организмът е едно цяло и това е. Да не говорим, че и психологическия момент го нямат за фактор изобщо. Или пък всичко обясняват с него.
Хубав ден на всички.

# 94
  • София
Рися, според мен не отслабваш и се чувстваш зле, защото са ти много малко калориите и си си прецакала метаболизма. Това че ходиш редовно до тоалетна не значи, че ти е добър метаболизма. Спомням си, че беше писала против гладуването, но 24-36 ч. пълен глад не може да ти увреди метаболизма, но това което правиш ти - полуглад на ниски калории за дълъг период от време го уврежда.

# 95
Аз затова пуснах калкулатор, според който да си изчисли калориите. Не са чак толкова ниски според мен, но трябват зареждащи дни на по-високи калории. Аз поне не бих могла да издържа само на тези дълго време и забелязвам, че организмът ми сам зарежда на определен период, тоест яде ми се много повече в даден ден и правя около 2000 кал.

Пост мортем,
пусни си всички показатели, ако не си изследвала досега ЩЖ-тат, мат, тсх, фт3, фт4.
От касата май се поема само тсх, но не съм сигурна.

# 96
Миоки,
ще чакам да споделиш за солта.
В резюме, за сега, основното е, че ограничението на солта с храната има положителен резултат в намаляването на кръвното налягане при изключително малък % от хора, при които това понижение е пренебрежимо малко при това.
Много по-опасно е недостигът на сол, отколкото прекалено много. Недостигът на натриев хлорид в организма, води до увеличаване на пулса обаче, дори да понижи кр. налягане.

Няма данни дали изобщо това намаляване на налягането води до по-добри резултати от гледна точка на сърдечните заболявания.

Недостатъчните количества сол, също така, могат да доведат до хронична дехидратация и развитие на бъбречна недостатъчност.

Казва се, че тялото много стриктно регулира нивата на натриев хлорид и балансът между солта и водата. Освен това бъбреците имат много голям капацитет за изхвърляне на излишната сол. Имало е периоди (не много отдавна, преди да се появат хладилниците), в които някои популации от хора, са консумирали между 40 и 100гр дневно сол главно идваща от осолена риба и тези хора не са имали нито повече високо кръвно, нито повече сърдечни заболявания.

stray cat, месото не застоява в храносмилателната система. Става на "водичка" много бързо още в горната част на храносмилателния тракт. Не стои да ферментира, за това и при консумация само на месо, няма подуване и газове в корема, което се получава в следствие ферментацията на фибри и друга растителна материя от бактериите в червата. За това и стриктните хищници имат къса система - просто дълга не им е необходима.

Последна редакция: чт, 07 ное 2019, 10:13 от Миоки

# 97
Скрит текст:
Явче Мравче,

пиша от компа и съм невежа в компютърните науки, но имам Май фитнес пал в телефона и оттам се вижда
колко рядко успявам да ги докарам до 1250 калории. Обикновено колкото и да ям, не мога да ги достигна.
Скрит текст:
Съмнявам се, че по-ниски калории биха могли да доведат до нещо по-различно от срив на организма.

Няма смисъл  да пиша подробно, следя стриктно всичко - и макроси, и калории.

Франсоаз,

Да, така е. Аз наистина го възприемам от една страна като постижение. И дори лееекичко се гордея със себе си. Simple Smile Явно вървя в правилната посока.

Но от друга - искам да не ми тежи да ходя. И го искам, преди скъсяването на единия ми крак да стане драстично. Имам вродена луксация и положението там е лошо, с 5 операции и болки в крака и кръста. Жестоки болки в кръста. Колкото по-малко тежа, толкова по-леко ще му е на него.

С тиквата опитах. Вероятно ще продължа, въпреки че не видях голяма разлика. Моркови, признавам си, има в почти всяко ястие, което готвя, но в рамките на подправка, тоест не повече от една щипка. А готвя за трима все пак. Благодаря ти за насоките.
Сега видях и това...
От колко време си в режим "недохранване"?
Ако е от дълго време, не дай си Боже, от години, това може да е основната причина.
При перманентен глад (не говоря за чувството на глад като усещане, а за гладни клетки, защото при 1200 или по-ниски калории клетките са гладни) , тялото превключва в режим "запасяване/спасяване/трупане", както искате го наречете.Щом няма нормални и редовни постъпления на храна-енергия отвън, тялото работи на ниски обороти и пести всяка калория.Защото негова първа и основна цел е да ни запази живи.И енергия му трябва Първо за основните органи, затова яростно си пази запасите и "отпуска" по малко, колкото да има за работата на сърце, дробове, бъбреци, мозък...

# 98
Аз малко ще се отклоня, извинете ме. В събота ще ходя за ОГТТ и исках да пусна други изследвания, редом с това, за да не се боцкам сто пъти. Някой от вас изследвал ли е трикратен кортизол в слюнка?

Интересува ме как се процедира - аз ли си купувам контейнерите с тампончета (саливети) и събирам предния ден проба, която нося в деня на изследването, всичко се прави в конкретния ден в лабораторията или другояче?

Между другото, информативно - от една лаборатория видях, че съветват ОГТТ изследването при жени да се прави между първи и пети ден на МЦ. Rolling Eyes

Относно недохранването - съгласна съм с Франсоаз*. Аз бих увеличила калориите до 2000 за поне месец, след което да ги намаля със 150-200, но не повече. Разбира се много зависи от височината, енергоразхода и т.н. Като цяло знам за много сходни случаи, които се реглулират след т.нар захранване и минаване на нормални дневни калории.

# 99
  • пак там
Александрия, Франсоаз,
За калориите... Аз наистина не успявам да ги догодя да повече от 1250. Ако успея, то е защото съм се не натъпкала, ами претъпкала просто. Направих си едно примерно меню от предишни хранения, високовъглехидратни. Е, там ги докарах до 2300, при това на минимум ядене. Така че се съмнявам да е от това.

Макар че може, де да знам. Преди калории не съм мерила, ядях веднъж на ден, вечерно време и толкоз.

Абе подозирам, че цялата работа е все пак в постинсултните лекарства, ама няма как да го докажа. Все пак "възможни нежелани реакции" не могат да се прочетат като "на мен така ми действа", нали?

Пуснах си и кортизол, пък ще видим.

Миоки, това за ескимосите ли? И аз наскоро четох някакви чудни изследвания - за разликата в резултатите на ескимосите преди и след масовото идване на американците. Страшна работа!

За лекарите... Изчела съм тонове медицинска литература по повод моите и на детето ми заболявания. Специално за детето, ако го бях оставила на лекарите (тогава частната педиатърка не приемаше една година), сигурно щях да го убия. Обаче ми е късметлийче детето - попадна още в началото на единствената качествена докторка в детското отделение.  Жива и здрава да е!

После - един доктор УНГ. Няма толкова некадърен лекар просто! А го хвалеха всички! "Имате проблеми? Домашно животно имате ли? Нямате. Еми де да знам. Елате след 10 дена на контрола." След 10 дена: "Имате ли домашно животно? Ааа, имате? Махнете го, от него е." Е, изгони ме, като го попитах ако изгоним котката следващия път с какво ще се оправдава. Ама избеснях.

# 100
stray cat, може и така да пробвам, ама ако огладнея няма да ми се получат нещата  Laughing
За задушени зеленчуци бих пробвала, ама ежедневно не винаги мога да се занимавам. Всъщност даже не знам  как да ги приготвя  Laughing
Обаче като пътувах наскоро ми спретнаха много вкусна яхния. Задушен лук, червена чушка и морков. Не се пържи, а го слагат във вода, овкусяват и къкри малко. Само като се сетя и лигите ми текат.

Между другото, информативно - от една лаборатория видях, че съветват ОГТТ изследването при жени да се прави между първи и пети ден на МЦ. Rolling Eyes

Ти ме уби  Laughing
А ние тук знаем, че точно по време на цикъл изследванията не са от най-коректните. Най-вече кз и инсулин. Защо дават коли,шоколади и кроасани като се дарява кръв?
А аз си хапвам парче торта в най-тежкия ден. Даже понякога и два поредни дни.

# 101

Миоки, това за ескимосите ли? И аз наскоро четох някакви чудни изследвания - за разликата в резултатите на ескимосите преди и след масовото идване на американците. Страшна работа!

Не само ескимосите, а въобще северните народи по скандинавието и бреговите райони, които са се препитавали основно с риба и рибни продукти.

Иначе има две книги, които говорят за традиционното хранене на народи, преди идването на модерните храни. Едната е Nutrition and physical degeneration от Weston Price - зъболекар от 30-те който е обикалял земното кълбо в търсене на туземни народи и изследвал диетата им и връзката между физическото им развити е и храненето. Супер интересна с много снимки и примери как модерното хранене съсипва здравето от всички страни. При него акцентът е върху зъбите разбира се и не само развалени зъби ами изкривявания и дегенерация на костите. А бе много добра, препоръчвам на всеки който чете английски. Не знам дали я има на Бг.

Другата книга се казва The Fat of the Land от Vilhjalmur Stefansson или новото ѝ издание Not by bread alone - Eating meat and fat for stay Lean and Healthy писана също първата половина на миналия век, от този полярен изследовател, живял няколко години с ескимосите и след това демонстрирал експеримент с колега как може да се живее само на месо и сол цяла година, без възникването на никакви здравословни проблеми. Истински експеримент затворени и хранещи се по стриктни правила и т.н.

Рисия, майка ми като правеше хипертоничните кризи ѝ бяха изписали някакви нови лекарства, които ѝ вдигаха захарта въпреки диетата. Провери си лекарствата и по възможност смени. Твърде е вероятно те да ти слагат прът в колелото.

Да ви кажа, открих сериозно разминаване между протеиновото съдържание на храната която вкарвам в Myfitnesspal. Вкарвам си рецепта за кайма с яйца и сирене. Програмата ми изчислява 32гр протеин в една порция. Стори ми се прекалено малко, та си направих труда да сметна на ръка с инфото на опаковките. Оказа се, че порцията ми съдържа 59,1гр протеин.

Последна редакция: чт, 07 ное 2019, 11:43 от Миоки

# 102
Рися, по отношение на фастове 24/36 часа (и 16 ч донякъде)- на мен ми се е случвало в течение на деня когато фаствам КЗ дори да се повиши. Д-р Фънг казва, че това е съвсем нормално явление и по този начин тялото "поне има шанс" да изгори излишната глюкоза (складирана под формата на мазнини). А много интересно ми стана, че преди инсулта си имала такава чудесна КЗ. Какво тогава те е накарало още преди 20 години да се съмняваш за диабет? Недоумявам преди толкова много време какви симптоми си имала?

# 103

Да ви кажа, открих сериозно разминаване между протеиновото съдържание на храната която вкарвам в Myfitnesspal. Вкарвам си рецепта за кайма с яйца и сирене. Програмата ми изчислява 32гр протеин в една порция. Стори ми се прекалено малко, та си направих труда да сметна на ръка с инфото на опаковките. Оказа се, че порцията ми съдържа 59,1гр протеин.

Аз специално Myfitnesspal на ежедневна база не съм го използвала, но съм проверявала чат-пат някои неща там и съм забелязвала разминавания също. Внимавам как се храня от доста време и като количество хапвам малко, а едва успявам да поддържам под 2000ккал на ден. Neutral Face

# 104
  • пак там
Долче,
Усъмних се от една изпусната реплика на леля ми, тя беше диабетик, която с половин уста ми каза, че може и аз да съм "забърсала нейната болест", след като се оплаках, че не мога да си махна корема и че постоянно съм гладна. Явно някои хора с глави на раменете са усещали нещата. Леля ми към този момент беше диабетик "със стаж" Simple Smile, малко преди този разговор дъщеря й също се оказа с диабет, а майка ми истеряса от един резултат КЗ 6,1.

Подозирам, че без да искам съм правила 16-часов фаст тогава - не закусвах, обядо-вечерях или вечерях, затова ми е била ниска захарта.

Тя и ендокриноложката, като ми видя тумбата, накара ме да вдигна тениската и каза - "абе щитовидната ти е наред (аз за нея бях тръгнала), ама имаш друг проблем, като ти гледам корема". И се оказа права за инсулина. Коремът си ми ходи пред мен от ранна детска възраст, между другото. Иначе ако ме гледаш отпред/отзад не съм толкова широка, колкото ако ме гледаш отстрани Simple Smile

Миоки,
Прайс го намерих, ще търся и Стефансон - на него само тази за Гостоприемната Арктика намерих.

Докато не започне Пал-ът да ми бърка въглехидратите, ще го търпя Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт