Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 22

  • 24 545
  • 748
  •   1
Отговори
# 525
  • Мнения: 40 332
natka, благодаря ти за коментара.
Ще взема скоро да опитам да спра марулите за седмица и да карам на зеле или домати докато има.
Може би нитратите са виновни и организма реагира.
И ще видя как ще бъде кожата за примерно седмица отказ от маруля. Просто да изключа този фактор и да проследя дали ще се успоки.
Ужас ще е ако е от тях. Обожавам салата от маруля.
Салата от зеле и моркови отдавна не ми се яде.

# 526
  • Мнения: X
Към оцета не вярвам да има непоносимост, но към зелени салати-да.
На мен ми беше много зле (болки в стомаха, гадене, тежест в сърдечната област и т.н.) след една готова зелена салата и от тогава не ям.
За мен стреса е един от най-големите фактори за ИР, диабет и други.
Почти цял живот съм се хранила ВМНВ (вкус и наследствени предпочитания по бащина линия) и от началото на годината в продължение на няколко месеца бях подложена на огромен стрес. Резултатът не закъсня и се изяви под формата на възглавница около талия/корем. Тук "откриват" лесно ИР: талията трябва да е по-малка от половината на височината. В противен случай е ясно. Това всеки може сам да го види.
Видях и почнах да чета тъй като нямах промяна в начина по който се храня.
Накратко: човека е оцелял благодарение на възможностите на тялото да реагира адекватно към околността. Опасност/страх за живота-вътрешните органи бълват какво ли не за да дадат възможност за едно от двете решения :
Да се биеш или да бягаш.
Тялото и в днешно време реагира така, но няма начин как да набиеш или да избягаш от източника на опасност /стрес.
(само да ми попадне в ръцете тази , която ми обърка досието и ми предизвика стреса ще се запознае с резултатите от бягането и други тренировки ).
И така опасността се вижда/знае, тялото реагира/дава възможност успешно да избягаме или защитим, но ние не я използваме.

Последна редакция: пт, 22 ное 2019, 10:09 от Анонимен

# 527
  • Мнения: 268
Чувала съм, че малки деца могат да направят реакции от нитратите в зеленчуците.

ВМНХ за мен е ок, но в тази тема изобщо не става въпрос за такъв вид хранене. Като гледам рецептите на Дени или в темата за рецепти на диетата, няма нищо общо с обсъждането тук.
В тази тема само да споменеш ядки, зеленчуци, недай боже плод или кокос, и ти се набива канчето как всичко това било вредно и трябва да ядеш само месо и яйца. Адски е демотивиращо и честно казано при мен постига обратния ефект на отвращение към месото, отколкото да ме мотивира да ям само това.

Даже любимият на всички тук Фънг казва в постнатата по-горе статия: So, carbs are not equal, and not even amylopectin is equal. It is the insulin that drives weight gain, not the carbohydrates, so beans and bread are not equal despite the fact that they are both carbohydrates and both amylopectin.


Протеините и мазнините може да покачват инсулина,  но не и кръвната захар и това го пише в статията. А инсулина натрупва мазнини само когато глюкозата в кръвта е висока и се стреми  да я изчисти от кръвта и изтласка към клетките.

Това за пръв път го чувам . Излиза, че и аспартам да ядем, който не покачва кръвната захар, а само инсулина, ще слабеем, което знаем, че не е така.

Може и добре да не съм го обяснила, но по-долу давам линк към обяснението на др. Фънг.  Има и една картинка, някой я постна в стара тема и пак питаше защо трябва да се лишава от вх след като др. Фънг пишел в Код затлъстяване, че и протеините и мазнините покачвали инсулина. но тогава имах само телефон и не можах да постна това обяснение. Ами ето го обяснението защо др. Фънг въпреки този факт препоръчва ВМНВХ:

https://thefastingmethod.com/dietary-fat-hyperinsulinemia/
Не съм сигурна от тази статия, че протеините не покачват кръвната захар. Прекалено многото аминокиселини от протеините отиват в черния дроб и се превръщат в глюкоза. Покачва се инсулина, за да даде сигнал на дроба да я преработи. После обаче се секретира глюкагон, за да се предоврати хипогликемия. Глюкагонът е хормонът, който разгражда гликогена от черния дроб и покачва кръвната захар. Просто според мен протеинът не покачва КЗ в началото, както е при простите ВХ.
Since the protein does not raise blood glucose, even though it raises blood insulin, glucagon is also stimulated, as well as incretins that help mitigate this effect and prevent hypoglycemia.

Още повече нататък в статията се казва, че ядене на твърде много протеини с мазнини пак не способства за горене на мазнини, заради горния механизъм.
В книгата казва, че затова Аткинс се е провалил, защото в диетата е имало твърде много протеин и тялото де факто е ползвало глюкозата, в която той се е превръщал.

И това също е добро-животинските протеини имат по-инсулиногенен ефект от растителните. Има увеличен риск от диабет при увеличаващи се порции животински протеин: Animal proteins have more insulin effect than plant proteins. Does this matter? Maybe. There is a higher risk of diabetes for increasing quartiles of animal protein.

За стреса и аз вярвам, че е така. В книгата на Изабела Уенц е доста добре обяснен механизмът. Преписвам някои неща от там:

Първо, в условия на стрес броят на патогенните бактерии може да се увеличи. Под стрес тялото освобождава адреналин и норадреналин.  Това увеличава растежа на ешерихия коли, йерсиния, псевдомонас и др. Ешерихията пък освобождава в-во, което е стимулира растежа на други грам отрицателни (лоши) бактерии. Те затрудняват растежа на грам положителните (добрите).

Второ, хормоналната страна от оста хипоталамус-хипофиза-надбъбречни. По време на стрес се измества нормалният цикъл, за да може да се синтезира повече кортизол. Намалява се производството на другите хормони, за да може тялото да оцелее. Ако стресът е хроничен, тялото държи кортизолът висок постоянно. Той е противовъзпалителен хормон. Също така има задачи да ни държи с висока енергия, за да може да се "бием или бягаме" при създалата се опасност. За да ни достави енергия, повишава КЗ, като стимулира производство на нова глюкоза от черния дроб. За да не спада глюкозата в кръвта и да имаме енергия, се образува инсулинова резистентност. Кортизолът разгражда аминокиселини от мускулите ни, за да може да поддържа висока глюкозата. Една от тези аминокиселини е глутаминът, който е важен за чревната лигавица. Като стане недостатъчен, се появява чревна пропускливост, която води до куп дефицити на хранителни вещества, бактериален свръхрастеж и т.н. Кортизолът спира усвояването на калций и вит. Д.

Това може да продължи, докато не се изтощят надбъбречните жлези и не спрат да произвеждат кортизол. Тогава идват други проблеми.

Съществуват 4 вида стрес, който отключва отговор "бий се или бягай":
-Умствен-страх, тъга, вина и т.н.
-Гликемична обремененост-Според изследователи 50% от хората с Хашимото имат нарушена поносимост към ВХ. Рязко им качват КЗ-> рязко се качва инсулинът-> КЗ рязко спада->хипогликемия. Хипогликемията освобождава кортизол, за да може КЗ да се покачи и да противодейства на инсулина->ИР
-Нарушения на съня-
-Хронично възпаление->предизвиква производство на кортизол, защото той действа противовъзпалително

# 528
  • Мнения: 18 539
Препоръките са да се яде мазно месо като телешко, свинско, агнешко, мазни риби и по-малко сухи като пиле например. Освен това в този режим никой не препоръчва много протеин. Протеинът трябва да е достатъчно (индивидуално според възраст, тегло, физическа активност и т.н), за да има материал за изграждане на нови клетки.
Ясно е, че асоциацията на масите е месо = много протеин, а това изобщо не е така, стига да не ядеш само пиле и дивеч.

Вече уточнихме, че за да си набавиш необходимите количества и качество (пълен комплект и в правилното съотношение, незаменими аминокиселини) протеин от растения, трябва да изконсумираш и значително количество ВХ, което за хора с нарушена обмяна на въглехидратите е сериозен проблем. Ако ще да водят месото инсулиногенно, много по-добре е да се консумира месо пред боб например.

Кофти, че си останала с впечатление, че споменаването на ядки, зеленчуци и кокос води до набиване на канчета. Недолюбвани ядки, освен овесените аз не съм чела да има. Кокосът никой не го отхвърля като режимна храна. Както установихме кашуто и фъстъците не са ядки, а големи количества омега 6 са вредни и водят до допълнително усложняване на картинката, та не знам какво очакваш да се напише като не са ок в големи количества. Писа се, кои ядки са "добри", но пак не трябва да се ядат с шепи ежедневно.

Дозата прави отровата. Всеки да си намери неговата доза.  Peace

На всичкото отгоре, темата е за хора с ИР, а не здрави, които искат просто да се хранят по-здравословно. Има доста разлики. Като влезеш в ремисия и постигнеш желаните физически параметри, може да разшириш малко менюто като колко и с какво пак зависи от индивидуалната ти поносимост.   

# 529
  • Мнения: 2 053
Франсоаз*, абсолютно всички хора около мен ядат тесто и захар и съм убедена, че далеч не всички имат ИР. Яла съм ги, преди време може и да съм прекалявала, но поне от 4-5 години внимавам как се храня и не съм се тъпкала с тесто и захар чак да се сдобия с ИР. Пак казвам, за мен, ако човек е здрав, сами по себе си тези храни не могат да доведат до ИР, освен ако не се ядат в промишлени количества, години наред и след като доведат до напълняване. Има друг проблем, който обърква метаболизма и той вече не може да преработва нормално тези храни.

Написах, че съм се хранила без глутен 1 година, а после още една и без никакви зърнени и почти никакви въглехидрати, освен от зеленчуци и плодове. Започнах много да боледувам обаче, от вируси, и отново включих зрънените и въобще увеличих въглехидратите, но в никакъв случай не става дума за тъпчене и огромни количества. Това беше началото на тази година и малко след това качих на корем. т.е. при мен точно след включване на въглехидрати, след 1 година на ВМ НВХ се отклюва ИР...и тук е моето чудене дали точно отсъствието на въглехидрати не е влошило усвояването им и инсулиновата ми чувствителност....
Не съм търсила научни доказателства по въпроса, това е само мое предположение, защото освен със стреса, това е другото, с което мога да го свържа.
Щитовидната си е отделно, но там проблема ми е от 10 години.

# 530
  • Мнения: X
Франсоаз*, абсолютно всички хора около мен ядат тесто и захар и съм убедена, че далеч не всички имат ИР.
Скрит текст:
Яла съм ги, преди време може и да съм прекалявала, но поне от 4-5 години внимавам как се храня и не съм се тъпкала с тесто и захар чак да се сдобия с ИР. Пак казвам, за мен, ако човек е здрав, сами по себе си тези храни не могат да доведат до ИР, освен ако не се ядат в промишлени количества, години наред и след като доведат до напълняване. Има друг проблем, който обърква метаболизма и той вече не може да преработва нормално тези храни.

Написах, че съм се хранила без глутен 1 година, а после още една и без никакви зърнени и почти никакви въглехидрати, освен от зеленчуци и плодове. Започнах много да боледувам обаче, от вируси, и отново включих зрънените и въобще увеличих въглехидратите, но в никакъв случай не става дума за тъпчене и огромни количества. Това беше началото на тази година и малко след това качих на корем. т.е. при мен точно след включване на въглехидрати, след 1 година на ВМ НВХ се отклюва ИР...и тук е моето чудене дали точно отсъствието на въглехидрати не е влошило усвояването им и инсулиновата ми чувствителност....
Не съм търсила научни доказателства по въпроса, това е само мое предположение, защото освен със стреса, това е другото, с което мога да го свържа.
Щитовидната си е отделно, но там проблема ми е от 10 години.
За момента....Няма гаранция, че и след 1-2-10 години няма да се озоват с ИР/диабет.
Пак казвам, всичко е до ЛИЧНА не/поносимост.Някой може да яде всеки ден тесто и захар и да се окаже с ИР чак на 55-60 години.Друг може да яде по парче торта веднъж седмично и да се окаже с ИР на 20.
Ген, среда, начин на живот, като цяло вида храни които яде, стрес, движение, сън, всичко оказва влияние.
Не може да се обобщава "Аз не ям Вече тесто и захар, а се оказах с ИР.Пенка яде всеки ден кифли и пие по литър кока кола и нищо й няма!".

# 531
  • Мнения: 18 539
Ти не вярваш, ама знаеш ли със сигурност дали са здрави?

Това че КЗ и холестерол, което най-често се изследва е в рамките на референциите, нищо не значи.

Може да нямат наднормено тегло, но да имат болки в ставите, повишено кръвно налягане (дори минимално), озверяване от глад, нужда от често похапване, повишена умора, доспиване след хранене и т.н все неща, които повечето хора приемат за нормални, особено след една определена възраст. Автоимунните заболявания също са свързани с инсулиновата резистентност.

Кой точно определя какво е "промишлени количества"? Прагът на поносимост за различните хора е различен. При едни, много бързо се проявява проблем, при други отнема години, при трети се случва изведнъж - сърдечен удар, инсулт. И пак, напълняването е симптом, който може и да го има, може и да го няма.

Защо разделяш проблемите с щитовидната от общия проблем ИР? Твърде е вероятно да са свързани.

# 532
  • Мнения: 504
При мен се е случило точно това, което си описала. Отключване на много тежко тревожно разстройство, месеци наред безсъние, непрестанни паник атаки, хроничен страх, после започнаха всички други неща - екстрасистули, постоянно ускорен пулс ( пулса в покой е 100), започнаха да ми излизат пъпки ( всеки месец преди цикъл зверски обрив - хиляди стни пъпчици по цялото лице), появи се тази ИР, също такава сериозни проблеми с червата ( запек, болки)... мен усвоявам добавките, който пия ... седя си с нисък магнезий, въореки че приемам ежедневно високи дози магнезий .. започна да ми пада косата... до ден днешен се будя по няколко пъти на нощ... и в началото, докато бях под най - силен стрес бях с перманентно много тежко разстройство - буквално всичко освен вода провокираше ходене до тоалетната под формата на течност... аба беше тотален ужас, аз не знам как оцелях Sad Сега съм вече по - добре, но имам да извървя още много дълъг път, докато се стабилизирам.
Благодаря за добре обяснения механизъм


[/i]
Чувала съм, че малки деца могат да направят реакции от нитратите в зеленчуците.

ВМНХ за мен е ок, но в тази тема изобщо не става въпрос за такъв вид хранене. Като гледам рецептите на Дени или в темата за рецепти на диетата, няма нищо общо с обсъждането тук.
В тази тема само да споменеш ядки, зеленчуци, недай боже плод или кокос, и ти се набива канчето как всичко това било вредно и трябва да ядеш само месо и яйца. Адски е демотивиращо и честно казано при мен постига обратния ефект на отвращение към месото, отколкото да ме мотивира да ям само това.

Даже любимият на всички тук Фънг казва в постнатата по-горе статия: So, carbs are not equal, and not even amylopectin is equal. It is the insulin that drives weight gain, not the carbohydrates, so beans and bread are not equal despite the fact that they are both carbohydrates and both amylopectin.


Протеините и мазнините може да покачват инсулина,  но не и кръвната захар и това го пише в статията. А инсулина натрупва мазнини само когато глюкозата в кръвта е висока и се стреми  да я изчисти от кръвта и изтласка към клетките.

Това за пръв път го чувам . Излиза, че и аспартам да ядем, който не покачва кръвната захар, а само инсулина, ще слабеем, което знаем, че не е така.

Може и добре да не съм го обяснила, но по-долу давам линк към обяснението на др. Фънг.  Има и една картинка, някой я постна в стара тема и пак питаше защо трябва да се лишава от вх след като др. Фънг пишел в Код затлъстяване, че и протеините и мазнините покачвали инсулина. но тогава имах само телефон и не можах да постна това обяснение. Ами ето го обяснението защо др. Фънг въпреки този факт препоръчва ВМНВХ:

https://thefastingmethod.com/dietary-fat-hyperinsulinemia/
Не съм сигурна от тази статия, че протеините не покачват кръвната захар. Прекалено многото аминокиселини от протеините отиват в черния дроб и се превръщат в глюкоза. Покачва се инсулина, за да даде сигнал на дроба да я преработи. После обаче се секретира глюкагон, за да се предоврати хипогликемия. Глюкагонът е хормонът, който разгражда гликогена от черния дроб и покачва кръвната захар. Просто според мен протеинът не покачва КЗ в началото, както е при простите ВХ.
Since the protein does not raise blood glucose, even though it raises blood insulin, glucagon is also stimulated, as well as incretins that help mitigate this effect and prevent hypoglycemia.

Още повече нататък в статията се казва, че ядене на твърде много протеини с мазнини пак не способства за горене на мазнини, заради горния механизъм.
В книгата казва, че затова Аткинс се е провалил, защото в диетата е имало твърде много протеин и тялото де факто е ползвало глюкозата, в която той се е превръщал.

И това също е добро-животинските протеини имат по-инсулиногенен ефект от растителните. Има увеличен риск от диабет при увеличаващи се порции животински протеин: Animal proteins have more insulin effect than plant proteins. Does this matter? Maybe. There is a higher risk of diabetes for increasing quartiles of animal protein.

За стреса и аз вярвам, че е така. В книгата на Изабела Уенц е доста добре обяснен механизмът. Преписвам някои неща от там:

Първо, в условия на стрес броят на патогенните бактерии може да се увеличи. Под стрес тялото освобождава адреналин и норадреналин.  Това увеличава растежа на ешерихия коли, йерсиния, псевдомонас и др. Ешерихията пък освобождава в-во, което е стимулира растежа на други грам отрицателни (лоши) бактерии. Те затрудняват растежа на грам положителните (добрите).

Второ, хормоналната страна от оста хипоталамус-хипофиза-надбъбречни. По време на стрес се измества нормалният цикъл, за да може да се синтезира повече кортизол. Намалява се производството на другите хормони, за да може тялото да оцелее. Ако стресът е хроничен, тялото държи кортизолът висок постоянно. Той е противовъзпалителен хормон. Също така има задачи да ни държи с висока енергия, за да може да се "бием или бягаме" при създалата се опасност. За да ни достави енергия, повишава КЗ, като стимулира производство на нова глюкоза от черния дроб. За да не спада глюкозата в кръвта и да имаме енергия, се образува инсулинова резистентност. Кортизолът разгражда аминокиселини от мускулите ни, за да може да поддържа висока глюкозата. Една от тези аминокиселини е глутаминът, който е важен за чревната лигавица. Като стане недостатъчен, се появява чревна пропускливост, която води до куп дефицити на хранителни вещества, бактериален свръхрастеж и т.н. Кортизолът спира усвояването на калций и вит. Д.

Това може да продължи, докато не се изтощят надбъбречните жлези и не спрат да произвеждат кортизол. Тогава идват други проблеми.

Съществуват 4 вида стрес, който отключва отговор "бий се или бягай":
-Умствен-страх, тъга, вина и т.н.
-Гликемична обремененост-Според изследователи 50% от хората с Хашимото имат нарушена поносимост към ВХ. Рязко им качват КЗ-> рязко се качва инсулинът-> КЗ рязко спада->хипогликемия. Хипогликемията освобождава кортизол, за да може КЗ да се покачи и да противодейства на инсулина->ИР
-Нарушения на съня-
-Хронично възпаление->предизвиква производство на кортизол, защото той действа противовъзпалително

# 533
  • София
  • Мнения: 11 977
Колеги, само да припомня отново, че разликата в протеините между свинска мазна и суха пилешка пържола на 100 гр. е незначителна - 6/7 гр.
Следя с интерес диалога.

# 534
  • Мнения: 18 539
Ronald, да ама мазната пържола идва с мазнина освен с протеин, а сухата пилешка без.
Мазнината засища, вдига най-малко инсулина и те спира да изядеш големи количества от съответната пържола.

Има значение коя храна с какво се яде, както уточнихме нееднократно вече.

# 535
  • Мнения: X
При мен се е случило точно това, което си описала. Отключване на много тежко тревожно разстройство, месеци наред безсъние, непрестанни паник атаки, хроничен страх, после започнаха всички други неща - екстрасистули, постоянно ускорен пулс ( пулса в покой е 100), започнаха да ми излизат пъпки ( всеки месец преди цикъл зверски обрив - хиляди стни пъпчици по цялото лице), появи се тази ИР, също такава сериозни проблеми с червата ( запек, болки)... мен усвоявам добавките, който пия ... седя си с нисък магнезий, въореки че приемам ежедневно високи дози магнезий .. започна да ми пада косата... до ден днешен се будя по няколко пъти на нощ... и в началото, докато бях под най - силен стрес бях с перманентно много тежко разстройство - буквално всичко освен вода провокираше ходене до тоалетната под формата на течност...
Скрит текст:
аба беше тотален ужас, аз не знам как оцелях Sad Сега съм вече по - добре, но имам да извървя още много дълъг път, докато се стабилизирам.
Благодаря за добре обяснения механизъм


[/i]
Чувала съм, че малки деца могат да направят реакции от нитратите в зеленчуците.

ВМНХ за мен е ок, но в тази тема изобщо не става въпрос за такъв вид хранене. Като гледам рецептите на Дени или в темата за рецепти на диетата, няма нищо общо с обсъждането тук.
В тази тема само да споменеш ядки, зеленчуци, недай боже плод или кокос, и ти се набива канчето как всичко това било вредно и трябва да ядеш само месо и яйца. Адски е демотивиращо и честно казано при мен постига обратния ефект на отвращение към месото, отколкото да ме мотивира да ям само това.

Даже любимият на всички тук Фънг казва в постнатата по-горе статия: So, carbs are not equal, and not even amylopectin is equal. It is the insulin that drives weight gain, not the carbohydrates, so beans and bread are not equal despite the fact that they are both carbohydrates and both amylopectin.


Протеините и мазнините може да покачват инсулина,  но не и кръвната захар и това го пише в статията. А инсулина натрупва мазнини само когато глюкозата в кръвта е висока и се стреми  да я изчисти от кръвта и изтласка към клетките.

Това за пръв път го чувам . Излиза, че и аспартам да ядем, който не покачва кръвната захар, а само инсулина, ще слабеем, което знаем, че не е така.

Може и добре да не съм го обяснила, но по-долу давам линк към обяснението на др. Фънг.  Има и една картинка, някой я постна в стара тема и пак питаше защо трябва да се лишава от вх след като др. Фънг пишел в Код затлъстяване, че и протеините и мазнините покачвали инсулина. но тогава имах само телефон и не можах да постна това обяснение. Ами ето го обяснението защо др. Фънг въпреки този факт препоръчва ВМНВХ:

https://thefastingmethod.com/dietary-fat-hyperinsulinemia/
Не съм сигурна от тази статия, че протеините не покачват кръвната захар. Прекалено многото аминокиселини от протеините отиват в черния дроб и се превръщат в глюкоза. Покачва се инсулина, за да даде сигнал на дроба да я преработи. После обаче се секретира глюкагон, за да се предоврати хипогликемия. Глюкагонът е хормонът, който разгражда гликогена от черния дроб и покачва кръвната захар. Просто според мен протеинът не покачва КЗ в началото, както е при простите ВХ.
Since the protein does not raise blood glucose, even though it raises blood insulin, glucagon is also stimulated, as well as incretins that help mitigate this effect and prevent hypoglycemia.

Още повече нататък в статията се казва, че ядене на твърде много протеини с мазнини пак не способства за горене на мазнини, заради горния механизъм.
В книгата казва, че затова Аткинс се е провалил, защото в диетата е имало твърде много протеин и тялото де факто е ползвало глюкозата, в която той се е превръщал.

И това също е добро-животинските протеини имат по-инсулиногенен ефект от растителните. Има увеличен риск от диабет при увеличаващи се порции животински протеин: Animal proteins have more insulin effect than plant proteins. Does this matter? Maybe. There is a higher risk of diabetes for increasing quartiles of animal protein.

За стреса и аз вярвам, че е така. В книгата на Изабела Уенц е доста добре обяснен механизмът. Преписвам някои неща от там:

Първо, в условия на стрес броят на патогенните бактерии може да се увеличи. Под стрес тялото освобождава адреналин и норадреналин.  Това увеличава растежа на ешерихия коли, йерсиния, псевдомонас и др. Ешерихията пък освобождава в-во, което е стимулира растежа на други грам отрицателни (лоши) бактерии. Те затрудняват растежа на грам положителните (добрите).

Второ, хормоналната страна от оста хипоталамус-хипофиза-надбъбречни. По време на стрес се измества нормалният цикъл, за да може да се синтезира повече кортизол. Намалява се производството на другите хормони, за да може тялото да оцелее. Ако стресът е хроничен, тялото държи кортизолът висок постоянно. Той е противовъзпалителен хормон. Също така има задачи да ни държи с висока енергия, за да може да се "бием или бягаме" при създалата се опасност. За да ни достави енергия, повишава КЗ, като стимулира производство на нова глюкоза от черния дроб. За да не спада глюкозата в кръвта и да имаме енергия, се образува инсулинова резистентност. Кортизолът разгражда аминокиселини от мускулите ни, за да може да поддържа висока глюкозата. Една от тези аминокиселини е глутаминът, който е важен за чревната лигавица. Като стане недостатъчен, се появява чревна пропускливост, която води до куп дефицити на хранителни вещества, бактериален свръхрастеж и т.н. Кортизолът спира усвояването на калций и вит. Д.

Това може да продължи, докато не се изтощят надбъбречните жлези и не спрат да произвеждат кортизол. Тогава идват други проблеми.

Съществуват 4 вида стрес, който отключва отговор "бий се или бягай":
-Умствен-страх, тъга, вина и т.н.
-Гликемична обремененост-Според изследователи 50% от хората с Хашимото имат нарушена поносимост към ВХ. Рязко им качват КЗ-> рязко се качва инсулинът-> КЗ рязко спада->хипогликемия. Хипогликемията освобождава кортизол, за да може КЗ да се покачи и да противодейства на инсулина->ИР
-Нарушения на съня-
-Хронично възпаление->предизвиква производство на кортизол, защото той действа противовъзпалително
НАпълно възможно е първопричината да е пропускливи черва.От тях в тялото преминават вещества, които не би трябвало, причиняват нещо като клетъчно натравяне, водещо до възпаления и описаните симптоми/проблеми.

Колеги, само да припомня отново, че разликата в протеините между свинска мазна и суха пилешка пържола на 100 гр. е незначителна - 6/7 гр.
Следя с интерес диалога.
Да де, ама свинската има почти 17 гр мазнини, а пилешката не стига и до 3 гр мазнини.
Не виждаш ли разликата?   Smiley

# 536
  • Мнения: 268
Миоки,
това има отношение към засищането, но според мен няма отношение към ИР, АКО ядеш твърде много за теб протеин пък бил той и с мазнина.
Според мен при ИР ВМНХ е едно от най-добрите, защото заместваш протеина и ВХ с мазно и не си гладен повече, тоест не може да се натъпчеш с много протеин или ВХ.

Ти например ядеш един път на ден, но много хора ядат по 3-4 пъти и може да е главно месо. Протеинът се набавя много лесно. Според мен дори и тези, които ядат фастфуд на всяко хранене и не спортуват си покриват дневната доза. Също и вегетата, които ядат яйца и млечни и риба от време на време, ще си набавят там по 0.8-1.2/кг телесно тегло и като преминат над този праг, тялото ще превръща протеина в глюкоза. За дажбата на протеин съм чела доста разминавания, така че е трудно да кажем на всеки отделен човек колко му трябва. Съгласна съм, че всеки трябва да се следи и да види кое му влияе зле и да променя.

Ливрена,
нямам време да пиша много, но според мен трябва да започнеш от подобряване на червата и съня.
Ще пиша по-късно пак.

# 537
  • Мнения: 18 539
Така де, това го установихме, само дето не се знае колко е това "твърде много за теб". Няма универсална формула и трябва напасване докато всеки си намери неговото. Тялото превръща протеините в глюкоза не по подразбиране, а когато сме приели достатъчно и остатъка не е нужен, та хора, намерете си колко протеин ви трябва на вас според възраст (колкото повече остаряваме, толкова повече ни трябва), физическа активност, тегло, налични здравословни проблеми като остеопороза например и т.н.

За мен съм намерила "достатъчното" количество за момента.
Примерно аз ям 200гр свинска кайма 15% мазнини, запържена с 2 яйца и настърган около 40гр чедар. Протеини около 60гр в това ястие.
Това ме държи кажи-речи цял ден - ям на обяд и след това евентуално вечер може да хапна малко заквасена сметана или кисело мляко или едно кюфте или едно пилешко бутче.
При тези нива на протеин не качвам, не свалям и не правя хипогликемии + бонус косата. И всичко това ми идва естествено, не се насилвам и не се ограничавам.

Пия мазни кафета през деня, така че мазнините са ми поне двойно на протеините, въпреки, че ям основно и изключително животински продукти и основно месо. Както се вижда от горното, не консумирам огромни количества протеин, въпреки това, по никой параграф.

# 538
  • Мнения: 40 332
Франсоаз*, абсолютно всички хора около мен ядат тесто и захар и съм убедена, че далеч не всички имат ИР.
Скрит текст:
Яла съм ги, преди време може и да съм прекалявала, но поне от 4-5 години внимавам как се храня и не съм се тъпкала с тесто и захар чак да се сдобия с ИР. Пак казвам, за мен, ако човек е здрав, сами по себе си тези храни не могат да доведат до ИР, освен ако не се ядат в промишлени количества, години наред и след като доведат до напълняване. Има друг проблем, който обърква метаболизма и той вече не може да преработва нормално тези храни.

Написах, че съм се хранила без глутен 1 година, а после още една и без никакви зърнени и почти никакви въглехидрати, освен от зеленчуци и плодове. Започнах много да боледувам обаче, от вируси, и отново включих зрънените и въобще увеличих въглехидратите, но в никакъв случай не става дума за тъпчене и огромни количества. Това беше началото на тази година и малко след това качих на корем. т.е. при мен точно след включване на въглехидрати, след 1 година на ВМ НВХ се отклюва ИР...и тук е моето чудене дали точно отсъствието на въглехидрати не е влошило усвояването им и инсулиновата ми чувствителност....
Не съм търсила научни доказателства по въпроса, това е само мое предположение, защото освен със стреса, това е другото, с което мога да го свържа.
Щитовидната си е отделно, но там проблема ми е от 10 години.

Може ли да те попитам защо толкова гледаш другите какво ядат?
Но дори и такива хора, пак биха се разболели след време.
Ако си купя компютър, трябва ли да очаквам да работи 40 години без прекъсване. Безумно е.
Същото и е с един организъм.

stray cat, много добро обяснение. Ама пак тука ще се отрича, че стреса е виновен.

# 539
  • Мнения: 18 539
А, сетих се да попитам, кои са тези хора, които ядат по 3-4 пъти на ден месо  newsm78
Може ли пример за такова меню?

Общи условия

Активация на акаунт