Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 22

• 24 457
  • 748
  •   1
Отговори
# 645
А, да алабаша го забравих.
Нямам проблем с кейл аз, все пак салата ми не е само от кейл, а е между другото, а като се намачка със зехтин и постои си е съвем ОК.
На мен салатите са ми основната храна. Местото/яйцата или друго ми е гарнитура към тях. Но аз не съм на ВМ.

Елора, може кисело зеле, дори е силно препоръчително именно заради пробиотиците. Не бива да се прекалява де щото наистина може да причини стомашен дискомфорт ако е в големи количества.
Аз не обичах, но заради книгата на Изабела Уенц проядох и се оказа, че много ми харесва. Правя си естествено ферментирали моркови и карфиол и също стават страхотни. Туршии с оцет не ям от години.

# 646
Тоест сурово зеле не е препоръчително, но кисело е ок?
Чат пат го ям.
Иначе имам само кисели краставички освен зеле.

# 647
Как се правят естествено ферментирали зеленчуци?
Аз си ям всички зеленчуци, вкл. броколи, карфиол, зеле и кореноплодни. Подбирам по цена и вид/свежест. Пластмасови зеленчуци не купувам, защото не са ми вкусни. Използвам и замразени зеленчуци. Праз и гъби също (тях и сурови ги харесвам). И туршии, всякакви зелении. Но нямам проблемна ЩЗ, стомахът ми понася всички зеленчуци и обикновено не са ми основно ядене.
Миналата година си правих кисело зеле, микс бяло и червено, в тенджера (по рецепта на съфорумка), държа го в хладилника и още си е ок.

# 648
А, да алабаша го забравих.
Нямам проблем с кейл аз, все пак салата ми не е само от кейл, а е между другото, а като се намачка със зехтин и постои си е съвем ОК.
На мен салатите са ми основната храна. Местото/яйцата или друго ми е гарнитура към тях. Но аз не съм на ВМ.

Елора, може кисело зеле, дори е силно препоръчително именно заради пробиотиците. Не бива да се прекалява де щото наистина може да причини стомашен дискомфорт ако е в големи количества.
Аз не обичах, но заради книгата на Изабела Уенц проядох и се оказа, че много ми харесва. Правя си естествено ферментирали моркови и карфиол и също стават страхотни. Туршии с оцет не ям от години.
Зависи за какъв оцет става въпрос. Има ябълков, нефилтриран (с "майка"), непастьоризиран, био, който си е естествено ферментирал и си има всички полезни неща. Може да се пие с вода или да се използва за стартер за ферментиране на зеленчуци и напитки.
Ябълковият оцет (не индустриален, а домашен) е сока от "дива" ферментация на ябълки.
Аз, след една неуспешна "дива" ферментация и по съвет на съфорумка, използвам описаният по-горе оцет за стартер. След това стартера ми е течността от изядената първа туршия, но аз правя малко, по 3 буркана с карфиол и червени чушки. Краставички и зеле се намират по магазините (естествена ферментация,  трябва да има утайка на дъното и като се разклати буркана да помътнее течността,  това за краставичките). Зелето лесно ферментира.

Последна редакция: нд, 24 ное 2019, 15:08 от Анонимен

# 649
Естествено ферм.зеленчуци - по избор, аз най-обичам карфиол - 30 гр морска сол се разтваря в 1 литър вода, оставя се да престои така около час. Зеленчуците се подреждат в буркан, заливат се със солената вода, притискат се с нещо отгоре и се затваря буркана, нехерметически. След 2-3 дни започва да "ври", изтича малко течност и до седмица са готови. За да се спре ферментацията се слага на хладно или в хладилник. И при консумация не се измиват зеленчуците.

# 650
Точно така. Само моя карфиол не пожела да ферментира и смръднята беше не на ферментирала туршия. Аз опитвах и боза да правя преди 15 години, миризмата на ферментация стана, но боза не.

# 651
Нехерметически- значи капачката просто се поставя отгоре или се завърта...или просто се покрива с нещо? Thinking

Последна редакция: нд, 24 ное 2019, 15:55 от dolce miele

# 652
Нехирметически- значи капачката просто се поставя отгоре или се завърта...или просто се покрива с нещо? Thinking

Аз ги правя по този начин - https://nadiapetrova.bg/2014/08/wild-vegetables-fermentation/
Слагам листо от зеле и отгоре капачката без да е затворен буркана, а просто е покрит. На7 мия ден ги затварям плътно и прибирам в хладилника. Ядем ги до около 20 дни след това.

TaniaDimi, нямам проблем с оцета и нямах предвид, че той е вреден, а че просто при стандартната туршия с оцет я няма естествената ферментация, това са просто зеленчуци в саламура. Докато при дивата ферментация най-полезното са пробиотиците.

Елора, доколкото съм чела зелевите и зеленолистните са проблем за ЩЖ основно в сурово състояние. Така че ако ще се ядат е най-добра да са ферментирали или сготвени. Аз си ям и броколи, карфиол, ряпа, зелена салата т.е. не го спазвам много това. Само зеле сурово не ям защото освен всичко друго ми стават тежко от него.

Именно Изабела Уенц препоръчва киселото зеле. Дори пише, че ако трябва да си изберем само един съвет от цялата книга, който да следваме, най-добре това да е консумацията на ферметирали зеленчуци.

# 653
ПРИ ТОЗИ оцет (който е също резултат на дива ферментация) го има пробиотика както и при камбуча, кефир и т.н. Той служи САМО за стартер, точно както при изброените две напитки.
Не го измислям, чела съм го, а да ви поствам от къде е безсмилостно. Всеки си има свои идеи/източници/традиции/опит.

# 654
ПРИ ТОЗИ оцет (който е също резултат на дива ферментация) го има пробиотика както и при камбуча, кефир и т.н. Той служи САМО за стартер, точно както при изброените две напитки.
Не го измислям, чела съм го, а да ви поствам от къде е безсмилостно. Всеки си има свои идеи/източници/традиции/опит.

При оцета да, въпроса е за самите зеленчуци.

# 655
Някои от вас имат ли сърцебиене след хранене? За първи път го забелязах началото на октомври,  но все още продължава. Чудех се дали не е свързано с инсулина, само че днес на обяд съм яла една краставица, авокадо и маслини и пак същата работа. Rage Не е на всяко ядене, но е ежедневие.

# 656
Вдигни си консумацията на сол. Аз получавах сърцебиене в началото от липса на достатъчно електролити.

# 657
Мисля,че сърцебиенето още се свързва и със ЩЖ. Проверявана ли е ?

# 658
Да, имам хипофункция, по която "работя" в момента, но нея я открих преди година и чак така не е било сърцебиенето. :/

Миоки, благодаря, ще пробвам да видя дали не е от това.

# 659
Вчера изнамерих едни стари дънки. Реших, че за вкъщи стават да ги нося, макар и широкички. Ама те огромни, не очаквах, нали имам още много за сваляне... Дъщеричката ( на 8 е ) влезе с двата крака в единия крачол, като дълга пола и беше Joy Вярно, тя е с фини крака, ама все пак. И на мен ми се свличаха... Посмяхме се семейно! А тези същите дънки имах периоди едвам ги закопчавах, стягаха ми! Ужас, положението покрай ИР е било наистина много зле... Confounded
Бледолилава, по отношение на обновяването на клетките- сигурно и това е фактор, новите клетки при нови условия на хранене вероятно са по-чувствителни към инсулина. Но и инсулинът, поддържан чрез режим в по-ниски стойности, след време спада на гладно.
Аз нали от известно време експериментирам с мелатонин. Взимам само петък, събота вечер и ако има почивни дни. Като че ли откакто започнах приема му започнах по-добре да реагирам на някои храни- но е рано са го потвърдя със сигурност. При мен обаче сънят е проблемен от доста месеци (смърт на близък).

Общи условия

Активация на акаунт