Университети в Германия и други държави с немски език 13

• 49 286
  • 746
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Какво оптимистично предположение за възрастта ми..😁 Естествено, че съм на доста повече. Но пък колко хубаво прозвуча - 35...
Не се сещам за училище в София, което да е на нивото отпреди 25-30 години. Но и никога не съм била фен на техникумите. Само разсъждавам на този етап.

Последна редакция: чт, 07 май 2020, 13:12 от Red

# 616
  • София
Chrissy, имаш ли идея дали биха пуснали на летището във Франкфурт без Anmeldebescheinigung (там й е), но пък с разпечатан договор за наем, студентска карта и удостоверение  за платен зимен семестър 20/21 (Манхайм вече събират семестърбайтрага, апропо - увеличен е  с 20-ина евро за интересуващите се). Или да пише  на хаусмайстера с молба за някакво удостоверение от него?Или на дамата от Studierendenwerk? Търся съвет как да подходи при така или иначе липсващия тук документ.

Последна редакция: чт, 07 май 2020, 13:27 от пенсионирана русалка

# 617
Иначе като човек записал архитектура след ЕГ, смея да твърдя, че положението е малко тип "челен сблъсък" в началото. Simple Smile Тези от строителните техникуми бяха светлинни години пред нас през първите две години. А опитът с материята минимизира със сигурност стреса, особено ако си в чужбина.
Та ей такива мисли разни. Simple Smile
Ако ти самата си архитект, значи детето е "живяло"  малко или много с материята.
Следването на архитектура в Германия много се отличава от това в България /поне така мисля/.
Това, което мога да дам като съвет е да намерите начин през ваканциите да поработи в някое арх. бюро, да отиде на строеж и т.н. Така ще види нещата съвсем от близо и или ще се вдъхнови или ще се разколебае за избора. Relaxed
В някои университети се препоръчва преди следването да има подобна практика.

# 618
Chrissy, имаш ли идея дали биха пуснали на летището във Франкфурт без Anmeldebescheinigung (там й е), но пък с разпечатан договор за наем, студентска карта и удостоверение  за платен зимен семестър 20/21 (Манхайм вече събират семестърбайтрага, апропо - увеличен е  с 20-ина евро за интересуващите се). Или да пише  на хаусмайстера с молба за някакво удостоверение от него?Или на дамата от Studierendenwerk? Търся съвет как да подходи при така или иначе липсващия тук документ.

Русалка, би ли разяснила какво точно представлява Anmeldebescheinigung. Синът ми смята, че това е документа от общината със записания на него номер. Някъде четох че е договор за наем...

Red - извини ме, с две мъжки съм малко или много ощетена...
Аз си мисля, че и към днешна дата Строителния Техникум , поне в нашия град, си е едно много добро училище.

# 619
  • София
Mami 21, искрено се надявам следването в чужбина да се отличава от това в БГ по принцип. Simple Smile
Иначе - да, запозната е, и по строежи се е случвало да ходи, пък и винаги мога да я взема "на стаж". Но със сигурност това нито може да се случи точно сега, нито му е времето, нито ще е меродавно като взето решение от нейна страна.
Да уточня само - не съм във фаза, в която да каже човек, се раздирам от някакви страшни колебания. Grinning
Те ще се подредят нещата по един или друг начин. В случая се опитах прагматично да проуча евентуални взаимовръзки между тип завършено средно образование тук и бъдещо следване в чужбина.
Благодаря на всички, които се включиха.

# 620
  • Пловдив
Vanian, след като синът ти работи няма ли немска здравна карта?  Аз доколкото разбрах, на влизане в Германия ти изискват адресна регистрация и здравна карта.

# 621
Red, с моите писания исках да кажа, че спродем мен професионално средно образование може и да помогне малко в началото, но по важни са основните знания напр. по език, математика /въпреки, че тя не се учи по време на слезването, но е много важна/, другите неща се наваксват.

# 622
  • München, Deutschland
Chrissy, имаш ли идея дали биха пуснали на летището във Франкфурт без Anmeldebescheinigung (там й е), но пък с разпечатан договор за наем, студентска карта и удостоверение  за платен зимен семестър 20/21 (Манхайм вече събират семестърбайтрага, апропо - увеличен е  с 20-ина евро за интересуващите се). Или да пише  на хаусмайстера с молба за някакво удостоверение от него?Или на дамата от Studierendenwerk? Търся съвет как да подходи при така или иначе липсващия тук документ.

Доколкото чета, изисква се просто някакъв документ, който да покаже, че живееш в Германия. Договор за наем ми изглежда добре, също и тези уверения, че си студент в настоящия семестър, които си печаташ сам от сайта на университета. Попринцип не пречи да звънне в Бюргербюро, община или където се прави регистрацията в нейния град, и да попита как да процедира и дали могат да й пратят някакъв документ.

Отдолу в скрит текст копирах официална информация с линка, има и телефон, на който пише, че може да се обадиш на някакъв телефон във връзка с въпроси за влизане в страната и минаване през граница, щели да те препратят на локалните служби по тел и да ти отговорят.

Евентуално ако има някой да й прати документа е най-добре, но вие вероятно сте се сетили за това.

Скрит текст:
Grenzüberschreitendes Reisen ist aber – unabhängig von der Staatsangehörigkeit – aus dringenden Gründen (u.a. ärztliche Behandlungen, familiäre Todesfälle) nach den Umständen des jeweiligen Einzelfalls grundsätzlich zulässig. Zudem bleibt die Rückreise von EU-Bürgern (einschließlich aus Großbritannien) und Bürgern aus Liechtenstein, der Schweiz, Norwegen und Island mit ihren Familienangehörigen sowie Drittstaatsangehörigen in ihre Herkunftsstaaten oder in den Staat, in dem sie zum Aufenthalt (längerfristige Aufenthaltstitel) berechtigt sind, mittels Durchreise durch Deutschland oder zu ihrem gewöhnlichen Aufenthalt/Wohnsitz in Deutschland zulässig.

...

Ebenso von den Beschränkungen ausgenommen sind Drittstaatsangehörige mit längerfristigem Aufenthaltsrecht in einem EU-Staat und den zuvor genannten Staaten (Aufenthaltstitel oder längerfristiges Visum), soweit sie zu dem Ort ihres gewöhnlichen Aufenthalts zurückkehren. Drittstaatsangehörige, die diese Voraussetzung nicht erfüllen, werden an der Grenze zurückgewiesen, wenn kein dringender Einreisegrund vorliegt.

Reisende werden gebeten, bei Vorliegen eines dringenden Einreisegrundes entsprechende Nachweise mitzuführen, aus denen sich die Notwendigkeit des Grenzübertritts ergibt.

Оттук: https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs/DE/themen/bevoelkerungss … 13738352bodyText3

Добавям: ако има договор за работа, може би е дори по-добър вариант, независимо дали работата е постоянна, временна, на пълен или не ден.

# 623
  • Sofia
Red, аз съм немски възпитаник. Вярно... доста вече години назад... Simple Smile
Има разлика в обучението. Начинът на преподаване, изпитване, организация. Съгласна съм с mami21 - ако детето има необходимите часове по език, както и солидна база (главно по математика), другото не е проблем. Колкото и да се е променила програмата, не мога да допусна, че е станало по-хаотично или сложно.

Последна редакция: чт, 07 май 2020, 17:15 от pitanka

# 624
  • София
The Game, да има немска здравна карта. Сетихме се и за други документи как да си набави.
Все пак се надявам на малко подробности относно проверките при пътуването от Teodora Tropcheva или някой пътувал тези дни.

# 625
От в.Монитор, отнася се за Австрия:
"Нови решения засягат и кандидат-студентите. Приемният тест за университетите по медицина няма да бъде на 3 юли, както бе предвидено. Вероятно той ще се проведе на 14 август, но в зависимост от епидемиологичната обстановка може да бъда насрочен и в седмицата между 28 септември и 7 октомври. До този момент желаещите да положат тест за медицинските университети във Виена, Грац, Инсбрук и Линц са 17 600 души.

Отложени ще бъдат и всички останали кандидатстудентски изпити с повече от 200 участници. Новите дати ще бъдат насрочени след 1 август."

# 626
  • София
Vanian, дъщеря ми кацна в Дюселдорф. Проверили са адресната регистрация само по адреса й. Казваш си адреса (написваш го Wink и те проверяват веднага в база данни. Носеше на хартия само разпечатан документа, че е записана за летния семестър в университета в Аахен (който се сваля от профила й). Вече 10 дни е карантина, но никой не я е проверявал. Според нея можело полицаи да те проверят на улицата, дали не си в базите данни за карантина от летището (ако има такива), но тя не е излизала да пробва.

Аз съм завършила езикова гимназия (немска). Много исках децата ми също да учат в езикови гимназии. Така се оказа, че имах дете в английската, в немската и сега във френската Simple Smile Дъщеря ми учи информатиката и въпреки че според мен беше много добре по математика, сякаш й е доста по-трудно от тези, които са завършили математически гимназии. За строителния в София нищо не мога да кажа - според мен доста е паднало нивото. Но пък по отношение на езика - струва си езикова гимназия, въпреки че не са като езиковите гимназии по наше време.

# 627
  • София
Напоследък настана тишина в темата. Изпратихте ли младежите? Моето момче вече е в Германия.

На летище София са му искали документ за адресна регистрация в Германия. Ние успяхме да набавим само свидетелство за наем, което беше вадил по друг повод. Показал го е и ги е убедил, че е адресна регистрация.
На летище Франкфурт са му искали карта, върху която има подписа му. Пообъркал се е какво точно да покаже, затова е извадил здравната карта, някаква кредитна карта и договор за работа. Може и само здравната да е била достатъчна, но той е извадил всичко накуп. Не са споменали нищо за карантина, нито е подписвал документ, но е казал, че отива в Карлсруе. В различни провинции са с летището и може това да е фактор. Разбира се, ще си спазва карантина, като работодателят също изисква да спази такава.
Русалка изпрати ли девойката?

# 628
  • София
Не, Ваниан. Тя реши съвсем друго.  2 от изпитите  ще са според официална информация в платформата с присъствие, останалите 3 онлайн. И всичко това като дати заради ранния старт  на семестъра е съсредоточено межу 2 и 15 юни. Затова директно се записа за двата (събрала е иначе нужните точки за допускане от домашни, че и отгоре) на следваща дата, септемврийска, а на трите онлайн ще се явява оттук. Съответно реши да си остане тук до средата на август, което е супер за мен, поне 1 от 3 ще  е тук. Притесняваше я само фактът, че  ще плащаме общежитието месеци наред без да е била там, но какво да се прави. Можеше да го даде  под  Untermiete, но едва ли има желаещи много към този момент, а и да имаше -  ключовете са си с нея тук.

Другата не се е прибирала, едва ли и скоро ще се прибере. Там натоварването ми се струва, погледнато отстрани поне, огромно. Zellbio 1 и Zellbio 2  ще се държат в кратко отстояние един от друг, а това са нечувани обеми. Редом с това и не знам още колко  други изпити. Преди седмица някъде си взе изпит по биология със 17 от 20 точки. Беше отложен от унито заради короната, иначе имам спомен, че практиката вървеше още към края на 1 семестър.

По повод математиките - и моите дъщери  ( и трите при това) като девойката на Теодора Тропчева бяха в профил математика, предметът им вървеше определено. И въпреки това й беше  трудничко на голямата/ сега  й е трудно и на близначката. Инвестира много време за подготовка,  за писане на домашните, но не мисля, че това е свързано само с факта къде е завършила. Висшата математика си е отделна губерния, няма много общо с гимназиалната. В Германия, по мои субективни наблюдения, особено по Анализ,  доста сухарски са поднесени нещата в скриптовете. И сега при тези извънредни обстоятелства с корона вируса и наложилите се заради него онлайн упражнения още по- мъгляво става. Точно заради това девойката реши да насочи всичките си усилия сега към трите онлайн изпита, а после на спокойствие да се занимава с  подготовката за изпитите по Линейна алгебра 2 и Анализ 2. Okoто ми се плаши от порядъчния брой изпити по математика ( а съм й огромен фен) нагоре -  Wahrscheinlichkeitstheorie/Stochastik, Numerik, Funktionstheorie,  Dynamische Systeme,  Kodierungstheorie,  Kryptologie, Zahlentheorie, Lineare Optimierung, Mathematische Modellierung, Monte Carlo Methods, Mathematische Methoden der Big Data Analytics, Diskrete Finanzmathematik и др.. Не съм задълбавала, та може и някои от тях да са избираеми, ама пак си е много.

Последна редакция: пт, 22 май 2020, 07:48 от пенсионирана русалка

# 629
  • София
Понеже съм пропуснала, да попитам - тези много видове математика са към математическа или ИТ специалност в университет, нали?

Общи условия

Активация на акаунт