Университети в Германия и други държави с немски език 13

• 49 290
  • 746
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Мами 21, вероятно избраната специалност при вас е била някак свързана с  ученото в средното, тоет налице е бил нужният хорариум по конкретни предмети за прием. Понеже гарантирано на дете с диплома от НФСГ преди няколко години беше отговорено, че не може с нея (макар и отлична) да следва медицина. Но това не значи, че не може да следва въобще в Германия, да, то даже май вече завърши там икономическа специалност.

# 601
Математическа гимназия завършиха, да съм точна.

# 602
  • München, Deutschland
Всъщност, бг матурите трябват ли им на децата за нещо, ако не планират да учат в България? Понеже четох, че са дали дати за провеждане...

Или са задължителни за получаване на  диплома? И дали влизат в успеха от дипломата или дори тройка върши работа?

Стана ми любопитно просто, иначе аз едно време се спасих от матури, май бяхме сред последните випуски без. 😃

# 603
  • Deutschland/HE
Криси, без матура няма как да получат диплома за средно образование и да кандидатстват.

# 604
Оценката от ДЗИ формира 1/3 от дипломата. За деца, които се стремят към 1.0, всяка стотна е важна.
Дъщеря ми ще се яви на изпит за промяна на оценката по изобразително от 9. клас, защото има 5. Реално със стотни ще промени, ако получи 6, защото не е профилиращ предмет, но разликата между 1.0 и 1.1 е в стотните.

Последна редакция: ср, 06 май 2020, 14:32 от Елиас

# 605
  • Варна
Red Аз не мога да бъда полезна с конкретна информация за изискванията за прием за Архитектура в Германия, но добавям малко тема за размисъл. Пет години са много, има вероятност детето да смени желаната специалност, колкото и уверено да изглежда сега. В този смисъл една професионална гимназия твърде ограничава избора. Поради това и повечето избират профилирани гимназии за средно образование - езикови или природо-математически. Освен това във Варна нивото на подготовка в професионалните гимназии, да не говорим пък за строителната, е доста под нивото на езиковите и математическата, не знам как е в София, но и на това трябва да се обърне внимание.

русалке Завършилите НФСГ не могат ли след щудиенколег да кандидатстват медицина?

# 606
  • София
Red, и аз подкрепям казаното от Ясмина за професионалните гимназии и за възможната промяна на желанието и условията след 5 години.
Vanian, според мен в момента полетите на Wizzair не са отменени. Докато Райан отмениха 3 полета на дъщеря ми.
За кажа, че госпожицата вече е в Германия и на мен много ми липсва след двата месеца и половина прекарани тук.
Върнали са половината самолет на летището, като са проверявали адресната регистрация и причината за пътуването. Сега е под карантина, но така или иначе няма къде да ходи Wink Семестърът ще е он-лайн, като надеждата е изпитите да са нормални (все пак до август има доста време)

# 607
  • София
С Бг Еър ще пътува. Гледахме разписанието на летище София, кои полети се изпълняват. Всеки ден е различно, но се надяваме да няма промени. Моля за малко подробности. На кое летище са връщали и носила ли някакъв документ със себе си да доказва, че има квартира в Германия? Колко дневна е карантината и в коя провинция е?

# 608
  • München, Deutschland
Вчера прочетох, че Райън отменят 99% от полетите си, ще освобождават и хора. Става дума за следващите няколко месеца. Аз лично ще се ориентирам към Уизз. Май даже беше на български някаква статия, с Райън Еър и 99% като думи би следвало да излезе в гугъл за който има нужда от повече детайли.

Ваниан, при всички случаи искат Anmeldebescheinigung, за да докаже адрес в Германия. Карантината зависи от последните промени на провинцията, които са различни навсякъде, така че да си види на сайта на съответния Landesamt.

# 609
  • София
Проблемът е, че няма никакви такива документи тук. Вероятно единствено от ел банкиране ще може да извади някакво извлечение от банкова сметка и евентуално ако говори с началниците си, да му изпратят някакъв сканиран документ, че работи. Той си дойде преди да започнат ИП и всякакви ограничения, уж за няколко дни, а остана два месеца вече. Не ни е и минало през ум, че ще е нужно нещо такова.
Райън Еър в края на март спряха всички полети, поне от и до България и от началото на май даваха, че ги възстановяват. За съжаление явно няма да е през май. Дано все пак да ги възстановят, защото летището на Баден-Баден ни е най-удобно, а само те изпълняваха този полет.
Странното е, че БГеър на 30.04 са изпълнили полет София-Баден Баден. Видях го в разписанието на летище на София, а по принцип не покриват тази дестинация.

# 610
  • София
Моля за малко подробности. На кое летище са връщали и носила ли някакъв документ със себе си да доказва, че има квартира в Германия? Колко дневна е карантината и в коя провинция е?

И аз да помоля Teodora Tropcheva  630951 за повече подробности.
Благодаря!

# 611
Скрит текст:
Vanian, Русалка, Mami21 - голямо благодаря! Това вече беше по същество! Simple Smile
И аз през цялото време установявам, че казусът е доста сложен и заради новите програми и всички промени в образователните системи. Освен това не съм убедена, че е невъзможно след 5 години университетът Х или Y да е променил нещо в изискванията си. Но съм длъжна да проверя общата картина към момента. Иначе изобщо не знам дали ще таргетираме или не СГСАГ.
Poppea, и аз не искам да се заяждам, но пък не мога да разбера защо ако потребител пита за едно нещо, отсреща му се отговаря за друго, с автоматичното заключение, че питащият задължително е малко тъп. Grinning
Никъде не съм намекнала това, ако така  е прозвучало, се извинявам. Опитах се да бъда полезна с моя опит, но явно не се е получило. Драма не виждам Simple Smile  Желая успех в начинанието!

По въпроса за полетите - моят не се е прибирал, така че нямам идея.

# 612
Red, аз съм далече от специалноста която синът ти планува да изучава, но относно немския  - при едно задълбчено изучаване може да си вземе сертификата и и звън езиковата гимназия. Имам личен опит , знам какво говоря. От класа на малкия ми син само той е в Германия. Не ме питайте защо - за повечето от тях немския си остана на Б1, Б2. Синът ми, въпреки ЕГ, от 8 клас не е спирал да изучава езика извънкласно. Всяко лято курсове, езикови ваканции. През учебно време - частни уроци. И така 5 години. Към днешна дата има добра основа и езика му е най-малката спънка там. Но ако ме беше послушал, и вместо ЕГ  беше записал МГ, сега щеше да е доста по-добре, имайки предвид, че към днешна дата  учи основно математика. Не съм наясно с изискуемите  хорариуми по определени дисциплини в набелязаноте от вас училища в Германия, но си мисля - ако детето учи тук Строителен Техникум, това със сигурност би му било от полза насетне - в техникума със сигурност ще има специални предмети които ще му дадат много полезни знания върху които да гради висшето си образование. Та от тая гледна точка, ако хорариума часове е ок, техникума би бил предимство .
Успех на ДЗИ желая, и един съвет от майка минала двойно по тоя път - нека решението си е негово. Къде ще учи, какво ще учи. От вас да получава пълна информираност, но сам да си взима решенията . Това гарантира дълготрайна мотивация.

# 613
  • София
Дъщеря е. Grinning
Благодаря за споделеното.
Иначе от две години съм в тематиката за избор на вид училище. И да, по принцип не съм убедена, че ранното профилиране е най-добрият вариант. Но пък като си гледам детето, интересите и специфичните му дадености, смея да твърдя, че е почти невъзможно да завие в посока биология или математика. Та освен план А, проучвам и B, и C.
Тя учи немски от първи клас, имаме много близки хора в немскоговоряща страна, та не е проблем и 2 месеца всяка година да кара летни курсове там. От друга страна не е задължително да изкара космически висок бал за немските гимназии, и се питам какъв би бил смисълът да отиде във френската например.
Иначе като човек записал архитектура след ЕГ, смея да твърдя, че положението е малко тип "челен сблъсък" в началото. Simple Smile Тези от строителните техникуми бяха светлинни години пред нас през първите две години. А опитът с материята минимизира със сигурност стреса, особено ако си в чужбина.
Та ей такива мисли разни. Simple Smile

# 614
  • München, Deutschland
Тези от строителните техникуми бяха светлинни години пред нас през първите две години.

Ако детето ти е на 15, ти сигурно си на поне 35 и не съм сигурна дали нивото от професионалните гимназии преди почти 20 години (когато си била на 18-19) е било същото като сега. Бих допуснала, че по-скоро се е смъкнало, като слушам хора от системата...

Общи условия

Активация на акаунт