Университети в Германия и други държави с немски език 13

• 49 590
  • 746
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Грант, нямах предвид по отделно на следващите етапи, а в НЕГ. Училището със сигурност провеждаше вътрешен кръг с предложените ученици. И мисля, че лайстунг и ДСД на този кръг бяха отделно. Това имах предвид. Но може да са се променили нещата. Отделно бройката е силно редуцирана. Със сигурност  през 2018 одобрените са били само 4. Което не отменя  казаното от теб, де.

В България всъщност има от всички типове училища с немски .
Deutsche Auslandsschulen - DAS, това на посолството
Deutsch-Profil-Schulen - DPS, 91 НЕГ заради лайстунг с немски абитур
DSD-Schulen, те са ясни (както  за ДСД 1, така и за ДСД2)
Fit-Schulen с преподаване на немски, в които обучението по езика се контролира  от Гьоте Институт. Такива са 19 СУ "Елин Пелин"  в София и  СУ за европейски езици  "Константин-Кирил Философ" в Русе.

Ихааа, колко хубаво е това, че децата могат да упоменат всики медицински унита при кандидатстване, а не 6 като досега.  Дано това им е в помощ. Както и че могатапаралелно с това да кандидатстват и стоматология, и фарамация, и ред други специалности през DosV със съответната приоритизация на желанията Simple Smile

# 151
Грант, нямах предвид по отделно на следващите етапи, а в НЕГ. Училището със сигурност провеждаше вътрешен кръг с предложените ученици. И мисля, че лайстунг и ДСД на този кръг бяха отделно. Това имах предвид. Но може да са се променили нещата. Отделно бройката е силно редуцирана. Със сигурност  през 2018 одобрените са били само 4. Което не отменя  казаното от теб, де.

Ах, ясно. Сега разбрах какво имаш предвид. Максималната бройка на държава, мисля, че е 12, но рядко раздават максимума, затова и 4 за 2018 звучи реалистично.

Цитат
Ихааа, колко хубаво е това, че децата могат да упоменат всики медицински унита при кандидатстване, а не 6 като досега.  Дано това им е в помощ. Както и че могатапаралелно с това да кандидатстват и стоматология, и фарамация, и ред други специалности през DosV със съответната приоритизация на желанията Simple Smile

Хаха, чакай сега да вкараме нова дискусия Simple Smile Някъде из новите изисквания май прочетох, че всъщност по Абибесте броят е ограничен реално до 12 желания. Другото важно нещо са ранглистите за Абибесте - ще се формират по броят точки на абитура, а не по оценката (въпреки че досега не беше много по-различно). Евентуален въпрос - дали българското 1.0 е 900т. За Хайделберг досега даваха на чуждестранните дипломи 840 от максимални 900 Simple Smile

# 152
  • София
Никога бг "единицата",  доколкото знам, не е била  макс точките. Може и да греша, де, ама помня дискусии по тази тема във Фейсбук. То затова е и толкова несигурно да  се разчита вече на относително сигурен прием на Абибесте, където я няма тежестта на ТМС, въпреки наглед увеличения прием като %.

Последна редакция: пт, 06 дек 2019, 21:39 от пенсионирана русалка

# 153

Здравейте! Simple Smile Обръщам се към вас със следния въпрос: обмислям кандидатстване в ТУМ за магистратура. Изчела съм условията, важен е успехът от бакалавър. В дипломите на СУ обаче се вписват 2 оценки: средна от всички курсове през 4-те години и оценка от държавния изпит. Въпросът е коя оценка се взима при кандидатстване или пък се взима средноартиметично на двете? Има ли някой с опит при кандидатстване след бакалавър?

# 154
Оставям коментара за кой как изкарал ниво въпреки какво, защото не е много релеватно по онтошение на новите промени на МОН. Но четейки темата не можах да подмина едно изречение от по-горните постове на Poppea, затова че едвали не и без DSD може.

Да, и без DSD се взима С1 с DaF. Но без DSD не се взима пълна стипендия на DAAD за следване в Германия. В крайна сметка ощетени остават пак най-амбициозните. Но след като разбрах, че общото ниво трябва да се ориентира по мързеливите, какво ли ме бъркат тези 12 бг ученици всяка година, които биха изпуснали шанса на живота си...
Това е оксиморон - те ако са най-амбициозните, ще се класират за ДСД  и ще го вземат с максимален резултат. При каквато и да е система. И ако говорим за 4 стипендии за цялата страна, винаги ще има едни 30-40 деца с най-топ постижения, за да се борят за тях. А може и много повече да са децата.
Общото ниво се ориентира по средните, не по топ резултатите. И не само в образованието. Проста статистическа закономерност.  Наредба се пише за всички деца, не за топ 5 % от децата. Аз лично дълбоко е съмнявам всички деца да достигнат до Б2.2. в края на гимназията с езиков профил, след като и сега има недостигнали до него (Русалка назад го каза, аз такива данни нямам, но й вярвам), но пък така са го записали. Какво ще стане, ако не се случи, не е казано. Тоест, няма механизъм за контрол по спазването.
А когато говорих за ДСД и това, че не й виждам смисъла, говорех за нашия личен случай, че за мен не е нищо повече от езиков сертификат. Никога не е стоял въпросът за стипендия в Германия, не е имало нужда от това. И не съм се интересувала от този въпрос. Но е добре, че го спомена -  който има нужда от нея, е в правото си да се бори за нея както намери за добре.

Последна редакция: сб, 07 дек 2019, 00:02 от Анонимен

# 155
  • София
Не е оксиморон. По-неинтензивната подготовка в училище на по-ниско ниво ще доведе до по-ниски резултати за всички -  и за слаби, и за отличници. Нали не мислиш, че ще дадат стипендиите на някого, взел ДСД на косъм с 12 точки на СК на база самостоятелни усилия заради недостатъчна работа в училище? А и стипендията далеч не се основава на ДСД само. Но  подготовката за изпита във времето е дала  отлично ниво на тези деца по езика и с придобитите знания и умения те са участвали и в редица други неща,  директно свързани с овладяването на немския и носещи им бонуси - трети кръгове на нашите олимпиади по немски (+ по други предмети, разбира се), спечелени състезания/участия по програми в Германия, в добавка и независими от немския постижения в спорт/изкуство, социална ангажираност..
А децата, за които писах , че са 4, са само одбрените на последен етап от Германия. Процесът е дълъг и на разните му етапи отпадат други, също много качествени деца. Например в НЕГ, ако си спомням правилно бройката, от всеки клас излъчваха за училищния етап по двама (може и трима да бяха). Това са мин. 14 деца само от едно училище . На събеседването с тях ги пресявят и до посолството стигат не помня колко деца, сложи ги само 2 примерно. Ама там сборен пункт имат по толкова деца, излъчени от всичките училища с ДСД в България, които хич не са малко. Не ми се гледа сега колко са, но двайсетина поне има. От тях пак се селектира и в Германия  през коментираната 2018 година са изпратени в Германия за последна селекция 12 кандидатури. В състезание с деца от целия свят вече до стипендията стигат 4 българчета. Мисълта ми е, че процентът отлично подготвени деца, независимо дали я спечелват, е много по-висок. И по-неинтензивната подготовка сега (с В1 в 10 клас) ще го намали.
По-скоро твоето е малко неуместно. Да преценяваш ДСД и значимостта му по вашия личен случай. Случаи различни има много, гледа се  масата. А тя определено не е от такива като вас, които не биха се интересували от стипендия, ако им се отвори парашутът, нито пък от невзимащи изпита, че подготовката като ниво да се равнява по тях.  Всъщност ДСД като замисъл е много добър, куца му изпълнението. Това не е подготовка като за ДаФ с  интензивен курс след учене просто на немски някъде. Това е системна подготовка още от 9 клас за тези (като в 35-то), които минават и през ДСД1 преди това. Форматът е предвиден да  тренира последоватлено в годините у  децата способности, които после са им в помощ при следването - не просто четене и писане с разбиране, а и резюмиране на текстове, анализ на данни и формулиране на тенденции според графики, построяване на смислен текст с позитиви и негативи на дадено явление,  изразяване на структурирано лично мнение, изготвяне на папка за устния, която много наподобява дипломна рабата и налага работа с източници (децата се научават и как правилно да ги цитират, и да не плагитстват, което е много важно в Гемания при представането на всеки проект),  правене на mind maps. Тоест в процеса на подготовка те не усвояват само немския. Пак казвам, замисълът хич не е лош, куца изпълнението, особено  у нас.

Последна редакция: сб, 07 дек 2019, 07:48 от пенсионирана русалка

# 156
Мисля, че спорът е излишен. Твоето мнение наподобява Ежковото за АК - в ДСД ги учели на нещо, което другаде едва ли не никой не ги учи. Аз нямам твоите претенции за познавам токова много деца, но от моя опит момчетата извън ДСД се справиха съвсем отлично в Германия някак си и без уменията, давани в ДСД. А някои от момичетата от ДСД имаха проблеми после с ученето. Но това е моят опит. Който иска, разбира се, че може да учи в ДСД и да го взема с колкото намери за добре. И за стипендия да се бори, и да я вземе. ЗА МЕН тя е била излишен елемент и практиката го доказа - за МОЯ случай. Който мисли друго, е свободен да си действа според мнението.
И за реформата повече нямам намерение да споря. Бъдещето ще покаже има или няма деца с топ постижения, които да вземат стипендии. А как са постигнати - ти ще твърдиш, че е въпреки реформата  Simple Smile Ами добре. Не виждам друго, освен ти и всички недоволни майки да се организирате и да направите петиция до МОН да отмени реформата. Или просто да си изливате фрустрацията във форума Simple Smile

Хубава събота на всички.

Последна редакция: сб, 07 дек 2019, 16:51 от Анонимен

# 157
  • София
Скрит текст:
Фрустрации изливаш ти във всякакви теми, аз ти казвам факти.

И никъде не съм написала, че деца с ДаФ не се справят после, не ми приписвай думи, моля те. Казах, че ако трябва човек да избира между ДСД и ДаФ, при идеални условия (каквито казах за жалост, че тези с ДСД не са напоследък) позитивите от ДСД са повече, не е само сертификатът.
Хаха,  с Ежко сравнения правиш, моля те, не ме карай да се смея. Аз ти казвам, че замисълът е добър, изпълнението сериозно куца, ти ми говориш за възхвала. Като сме почнали, я да ти кажа и още една нелицеприятна истина, която води до взето С1 и от незаслужили го деца - преписване и подсказване на изпита. Който има дете 12 клас в София и то е било преди дни в ТУ, да го пита права ли съм... Не че някой ще го признае после тук. Друго си е отвсякъде да падат хвалби кой как е изкарал ДСД. В провинцията (особени в  по-малките градове) също се подсказва здраво, колкото и да се отрича, понеже там пък за квестори не могат да се осигурят германци като тук и често следят по стаите познати учители. И сега малко помисли. Учителите това го знаят, спокойни са, че и не толкова можещи ще минат между капките.. И  тогава идва скатаването с учебници и нива. Тоест с две думи казано, дано този път ме разбереш - аз не съм против реформата в цялост, а против залагането на това по-ниско ниво, все едно дали като минимум или максимум, понеже то дава свободата да се бездейства или да се работи с костенурски темпове в най-елитните училища.  А всичко това е в ущърб на можещите и искащи да научат деца. Колкото и съвестен да си, трудно сам ще доучиш липсващи неща, които никой не ти е предал поне като база. И това, че някой след две години ще има взето С1 и след реформата, може да означава много неща:
- в училище се е преподавало, каквото и както трябва, той е научил на ниво нещата, взел го е  заслужено. Дай боже да е това обяснениято..Ама дали ще е ?
- преподавано е половинчато, ходил е и на уроци в добавка, наваксвал е  там неученото и пак го взел
- преподавано е през куп за грош, не се е пробвал сам да се бори с нещата нагоре, не  е ходил никъде другаде,  натрупал е пропуски спрямо доучвалите навън, ама с помощта  на  другарче от вариант 2 при допуснато подсказванев залата пак го е взел. Да му мисли после как ще учи на немски...Проблемите са си само за него. Учители и училища гордо са отчели поредното С1. Пука им на тях и на МОН..

Ти тогава как ще разбереш какво стои зад това С1 - рабоат в училище, уроци, преписване?

Приключвам аз с тази тема. Не мисля, че следва да  се обяснявам на човек, който никакви наблюдения няма над ДСД освен  косвени над съученици на детето си и то преди 5-6-7 години.

---------------------------
Да  ви кажа един майтап, че да разведрим обстановката. Днес дъщеря ми беше на първия си изпит в Манхайм. Так съм се смяла.. Обажда се да каже как е минало. Оплаква се очаквано от обема, от трудността, но казва, че все пак е отговорила на всички въпроси - и  на тези с избираем отговор, и на тези с отворен такъв. И накрая ми казва - яко се прецаках, обаче. Питам я защо. "Ами върнах се през всички страници, за да проверя в последните минути пропуснала ли съм нещо. И едва тогава видях отметката на 1-ва страница, че  на отворените въпроси е можело да се пише и на английски.  А предвид факта, че това е единствената икономическа дисциплина и следват 3 математики, моментът беше добър и съответно най-подходящ като материя за английски. Не че и някоя от математиките ще я предложат на английски".

Последна редакция: сб, 07 дек 2019, 19:48 от пенсионирана русалка

# 158
  • Варна
Русалке значи преподават дисциплината на немски, но може да се отговаря на английски? Ами термини и др. на английски знаят ли ги?

А иначе по дискусията за ДСД - според мен програмата е много добра. Не е просто учене на немски, което може да стане и на частни уроци/курсове, а подготовка за следване в университет. Дъщеря ми беше много доволна, а и аз като страничен наблюдател също смятам, че идеята е добра. Дано да продължат да предлагат такава подготовка и по новата програма.

# 159
  • София
Ясмина, аз същото написах, замисълът на ДСД е много добър.  Simple Smile И дано не го опорочават още тук, за което и МОН помага. Иначе със сигурнсот ДСД ще има и за випуските по новата програма, по този параграф не мсиля, че има поводи за притеснение..

И аз се учудих на това с английския. Едно е изначално дадена дисциплина да е обявено, че е на английски. Друго е да позволяват И на английски. Като е по-свободна, ще поразпитам и ще споделя. Онова, което си мисля като възможно обяснение, не съм сигурна обаче... Този изпит  гарантирано не е само за специалности "Икономическа математика" и "Икономическа информатика". Каза, че са се явили днес повече от 200 души.  Сигурно се държи изпитът и от зайци, учещи БВЛ или други чисто икономически специалности, на които лекциите може да са водени на английски. И затова да се дава избор.

Последна редакция: сб, 07 дек 2019, 21:09 от пенсионирана русалка

# 160
Това не мога да го подмина - каква фрустрация изливам аз, да си видяла от нещо да съм недоволна?! Не, и от 35-то съм доволна, и в ДСД (косвено от приятелките), и извън нея, и за реформата мисля, че има повече плюсове от минуси. И от системата  на образованието в БГ оплаквания нямам, не е свършена, но си върши работата, съучениците на сина ми всички са добре реализирани, а съвършена система няма. И не мисля, че днешните завършващи ще са по-зле реализирани. От какво да съм фрустрирана?! Ти сто пъти написа колко зле ще стане след реформата (за мен е безпочвено, ама не те убеждавам),  гледам, че те лайкват и предполагам, че  лайкналите мислят като теб. Еми организирайте се и направете нещо да не се случи така, както смятате, че е по-зле. Другото е приказки във форума без особена полза точно за изливане на фрустрация.
И да не се разбира, че има против ДСД, нищо такова. Просто за мен не е било важно дотам, че да натискам силно в тази посока. Това си е моя преценка. Нямам идея доколко подготвя за университет, но не виждам незавършилите я съученици на сина ми да са имали проблеми в университета, та явно някъде все пак са ги подготвили за университета. Но разбира се, който я смята за голям плюс, ще си я учи. И бих се учудила много да я няма в новата система.
Назад някой попита "какво прави дете в ЕГ с немски, което не иска да го занимават с немски и в 11 и 12 клас?", ами не е знаело, че е трудно, надценило се е, разбрало е, че не е неговото, а му е трудно да се премести, или пък смята, че нивото на другите предмети е високо, те го интересуват. Нали за испанската точно такива мотив дадоха, не че испанският е много използван или много  полезен за университета, а общата подготовка е добра. Изобщо, причини много.

Последна редакция: сб, 07 дек 2019, 23:38 от Анонимен

# 161
  • София
Моля те да не коментираш какво правя или не правя в дадена посока, няма как да знаеш.
Написах проблемни неща конкретно за немския, които и към МОМЕНТА са факт. С промените те ще се задълбочат. Толкова.

За н-ти път ще се опитам да върна темата към нещо, свързано с унитата, в частност с медицината. Днес чух от една позната топла, прясна информация от "консултантка".  За медицина в Германия се кандидатствало по новата система както за нашите училища след 7 клас  - можело да се пише на 1-во място примерно  СМГ с немски, после НЕГ, после 1 АЕГ с немски, после  СМГ с английски,  после  НПМГ с математика и немски, после 1 АЕГ с руски и т.н. Това НЕ е вярно. Да, ще може да се кандидатства за различни специалности едновременно през един портал на хохшулщарт DoSV, но медицината е само една единствена позиция във формуляра ( с поджелания, ако така мога да нарека упоменатите в низходящ ред желания за унита). Не може първо да пиша "Медицина" в Хайделберг, после  "Молекулярна биология" някъде другаде и после пак "Mедицина" в Берлин.Четете вие/децата внимателно. То вероятно самият портал няма да позволи подобна грешка, но все пак изказването е показателно за недостатъчна информираност и може да  е повод за основателни опасения (поне за мен би било)  за допускане и на други неточности.

Последна редакция: сб, 07 дек 2019, 23:47 от пенсионирана русалка

# 162
Моля те да не коментираш какво правя или не правя в дадена посока, няма как да знаеш.
Написах проблемни неща конкретно за немския, които и към МОМЕНТА са факт. С промените те ще се задълбочат. Толкова.

Скрит текст:
За н-ти път ще се опитам да върна темата към нещо, свързано с унитата, в частност с медицината. Днес чух от една позната топла, прясна информация от "консултантка".  За медицина в Германия се кандидатствало по новата система както за нашите училища след 7 клас  - можело да се пише на 1-во место СМГ с немски, после НЕГ, после 1 АЕГ с немски, после  СМГ с английски,  после  НПМГ с математика и немски, после 1 АЕГ с руски и т.н. Това НЕ е вярно. Да, ще може да се кандидатства за различни специалности едновременно през един портал на хохшулщарт, но медицината е само една единствена позиция във формуляра ( с поджелания, ако така мога да нарека упоменатите в низходящ ред желания за униата). Не може първо да пиша "Медицина" в Хайделберг, после  "Молекулярна биология" някъде другаде и после пак медицина в Аахен.Четете вие/децата внимателно.
А къде е моята фрустрация, все пак Simple Smile - нали в това ме обвини. Аз виждам фрустрация у теб, а дали правиш нещо, ти си знаеш, така е. Но твоята фрустрация е налице.
Проблеми неща винаги е имало и ще има. Ами ако след промените децата все така си научават немски, отиват да учат в Германия и си вземат изпитите, и си завършват, какво правим с твоето "толкова"? Wink Самочувствието ти да знаеш как ще е, е наистина забележително Simple Smile Но наистина е безсмислен спор. Ще поживеем, ще видим как ще е. А  майките на бъдещи ученици сами да си преценяват кое как е.

Последна редакция: сб, 07 дек 2019, 23:51 от Анонимен

# 163
  • София
Спри се, моля те най-учтиво. Не става дума за никакво самочувствие, а за далеч по-задълбочени наблюдения от твоите.

# 164
Ок, спирам Simple Smile Права си, ще става все по-зле Laughing

Общи условия

Активация на акаунт