Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 39

• 46 782
  • 736
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Бомба си, този си е за вас с бебока предполагам  bouquet

# 151
Скрит текст:
Много нещо изписано  Shocked
Повечето стари мантри са много забавни - все брокерите виновни, ама що да се плаща комисионна, някои съфорумки 5та година гледат гарвана със сиренето и въртят плочата за сгромолясване, макар че те най-много ще го отнесат пак...
А и тези кухни на цените на студио на Слънчев... Моята като е 6 метра обикновени шкафове за под 4к лева, много ли съм се прецакала и статуса в обществото подкопан ли ми е?!  newsm78
Ние завършихме сделката на морето, след 4 месеца мъка с англичанката го купихме под данъчната оценка, близо 3 пъти по-евтино отколкото тя го е купила 2008година. Така за пазара в Слънчев бряг - много сме доволни.
За София за мен е някаква мания за купуване - много се е юрнало стадото - а помня същите тези мои познати как говореха 2010-2012 година как щели да купуват по 150 евро в Иван Вазов. Ами честито и мислете  bouquet
Лъки, ти какво купи, че май мярнах някъде предишната тема?
Варна, широк център, на тъмно зелено 2 спални, кухньохол, 2 мокри, килер, 2 тераски- 80м2 ЗП + партерен гараж, за прилични пари.
Ей тука: https://yavorad.com/fg/%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B8-%D1%80%D0 … %D0%B8%D1%8F.html
Като ги слуша човек някои строителни фирми човек може да си помисли, че говорят за други градове, а не за тези, които познаваме. В София кварталите Хаджи Димитър и Банишора смело ги обявяват за център, а във Варна северната промишлена зона я пробутват за такъв.

# 152
Бомба си, този си е за вас с бебока предполагам  bouquet
Да има. Пък и те още нямат още разрешително, сигурно на пролет ще започнат. 2022 края  ще е готов. Живот и здраве.  Grinning

# 153
  • София
Така е сега положението, като искаш да избираш разпределение.
Ние никога нямаме проблеми, защото винаги искаме последен етаж  Mr. Green

Последна редакция: чт, 21 ное 2019, 20:24 от chiana2003

# 154
Да се запиша след много четене на темите както щяхме да взимаме на тъмно зелено така изскочи един ап. с много подходящо за нас разпределение в поддържано ЕПК 94 г. и вече капарирахме.115 кв., 4 ет. 3 стаи юг и една изток, 2 южни тераси, баня, WC, мокро и голям коридор. Сега чакаме банката и после голям ремонт, защото въпреки че е стар вътре никога не е живяно.

# 155
  • София
Браво, честито. Квартал, цена за да се ориентираме за пазара от реална сделка? Thinking

# 156
Е, честито де! Желая ви да си съхраните нервите покрай майсторите, защото те са много умели в късането на нерви на клиентите си. Sad

И сега аз имам казус. С ММ сме уж на една вълна, но май не съвсем.

Предстоят пари, за едностаен или гарсониера. Аз искам да купуваме, той иска да ги вардим. Щото видиш ли, да съберем пари за още два големи ап., За всяко дете да има голям на центъра.

Пък аз съм на мнение, че дето ще е в такъв дългосрочен план, по-добре да продам големия на центъра, да има мир. И да купя малки.

Имаме три момчета, но... То кой знае къде ще ги отведе вятърът след време.
За момента, доходността от този големия на центъра, е много чудесна. Но, в общия случай, това не е вярно за големите жилища(мисля, че извадихме голям късмет а този и доходите от него).

Тъй че, кажете. Не ми е спешно, пари преди напролет няма да имаме така или иначе.

Последна редакция: чт, 21 ное 2019, 20:19 от rumka833

# 157
Така е сега положението, като искаш да избираш разпределение.
Ние никога нямаме проблеми, защото винаги изкаме последен етаж  Mr. Green
И аз исках последен, обаче слушам мъже и свекърви и се наложи да взема среден етзж.  Tired Ще има да ми тропат отгоре, разни индивиди.  Tired

Браво за епк-то. Какво значи не е живяно. Къртача не го интересува живяно ли е.  Laughing

# 158
rumka833, диверсифицирайте си инвестициите. По-добре да не са всички в имоти. Ако искате да оставите нещо за децата, нека да е нещо ликвидно.

# 159
Не е сигурно, че децата ще искат да живеят в София, може да кажат в чужбина, а и са още малки... Гледайте на вас да ви е ок това с имотите, откъде ще имате по-добра доходност.

# 160
Не е живяно значи, че някога са сложени плочки в банята и двете стаи /кашоните още стоят в коридора/ и нищо повече не е пипнато. Представете си БДС 1994 година. Ние така или иначе не харесваме 99% от уж ремонтираните апартаменти, така че поне ще си го обзаведем по наш вкус. Цената е 115 К, Дружба 2 до Цариградски комплекс. Цената е висока, но квадратурата, разположението, изложението и локацията ни харесват, а и няма да чакаме 3 години да се строи през които да плащаме лихви без реално да ползваме.

# 161
Аз оставам с впечатлението, че не е така тъй като в момента съм в процес на търсене и виждам, че доста голям процент купуват кеш. Мен това ме изненадва! От къде имат хората спестявания от такъв мащаб...хора с много деца, където разходите са големи по принцип!
Живеем в държава, в която се крадат (източват, както е модерно да се казва) държавни и европейски пари на поразия, за чисто криминалния бизнес пък да не говорим какъв оборот прави.
Не съм в такива среди и нямам идея, но явно е така ... Sad

Цитат
rumka833
Няма да има кой да ги наеме ако са в лоши региони, или в много лошо състояние. Иначе хора като вас, които не са си купили, все ще има.
- Така е, то и като ги купят и цял живот е на изплащане ще е голяма прокопсия.

Някой може ли да ми каже, очаква ли се скоро падане на цените или няма такъв шанс? И ако паднат цените само в София ли ще е или навсякъде? Държат ми теории за някакви балони, в които аз грам не вярвам. При условие, че всичко поскъпва няма шанс да паднат и жилищата. Ако пък паднат цените, то лихвите ще скочат така че става танто за кукуриго в общи линии. Поне аз така мисля...

# 162
Е, то никой не може да ти каже дали ще паднат. Аз мисля, че няма да паднат, а по-скоро ще спрат да поскъпват така главоломно.

Аз злато или акции никога не съм купувала, и не съм наясно какъв е пазарът. И в общи линии, ме е шубе.
Да, малки са моите, ама пустото време как лети... Ако купим например двустаен, ще е единственият двустаен, който имаме за момента. Другите ни са или малки, или големи(големите не са равностойни, а броят на малките не се дели на 3). И в един момент ще се чудим как да ги разделяме. И пак ще сме пред същата дилема.
Аз съм наясно, че то еднакво като капки вода ме може да бъде. И от синовете ми не се притеснявам. Мисля, че са "широко скроени" и ще са благодарни ще успеят да се разберат. (Притеснявам се от бъдещите снахи, но не се смейте).
Аз, примерно, не мрънкам на мм за подялбата на имотите на техните. Даже съм на мнение, че нито майка му, нито баща му, са ни длъжни да му/ни оставят  каквото и да е било. Да, обаче етърва ми не счита така, и голямо мрънкане падна, докато ни приписаха няколко тухли. И отделно, че едните тухли бяха ябълката на раздора. Добре, че не съм глупачка, и успях да успокоя ММ, а пък на мен не ми пука особено. Но иначе, в общия случай, е проблем.
И затова мм е малко нервен на темата какво оставаме на нашите деца.

Извинявам се за отклонението.

# 163
  • София
Разбира се че трябва да се диверсифицира риска. Тук при евтините имоти залагаме на пари в банка, при скъпи имоти се купува за "инвестиция. Не че аз някога ще вложа нещо в акции или в пенсионни фондове, но разхвърляхме доста неща в злато и земеделска земя.  Peace

# 164
А аз се "опарих". Имаме едни 15-20 декара, в една Промишлена зона "с потенциал". Която така и си остана. Нито ток, нито вода, нито път. Намира се на нелошо място,  но й липсват тия неща. Само съм на загуба там.
Имаме и още няколко разнообразни неща, които сами по себе си са били на перфектната цена като сме ги купували - но сега няма а оттърване от тях. И една друга земя имам, която макар да не носи доходност, си качва стойността със сигурност.
Та, искам да кажа, че аз за "ликвидни" смятам само апартаментите. ( Обаче без на партер или на последен етаж, и трябва да са в добро състояние).

Общи условия

Активация на акаунт