Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 39

• 46 842
  • 736
  •   1
Отговори
# 225
Преди вече повече от 10 години на Плачковица до  ФМИ две обединени мазета - общо към 25-30 кв.м., с направена баня и боксче, теракот на пода, гипскартон на стените, 2 легла и гардеробче тип Виденов, се даваше под наем за 250 лв. Имаше ТЕЦ, беше направен някакъв байпас на топлата вода, та не се плащаше топло никакво, само студена вода и ток.

# 226
Ако изключим общите части става точно 2000 евро кв/м

# 227
Аз ще във върна на "спора" за апартамент на булевард Grinning

Има ли някаква граница над кой етаж шума намалява или се увеличава (и за такъв ефект съм чела)...

# 228

Има ли някаква граница над кой етаж шума намалява или се увеличава (и за такъв ефект съм чела)...
Има такъв ефект, но едва ли има формула някъде. Просто се прави проверка на място.

# 229
Подкрепям Бачкатор, индивидуално е и зависи от различни неща. Ако имате предвид конкретен имот, отивате на оглед в час пик и искате да ви отворят прозореца, и стоите едно 10-ина минути, и сами ще разберете доколко е шумно.

# 230
  • София
Ако е Цар Борис, няма етаж.
Ако минава трамвай, колкото и да те убеждават във форума че не го чували, пак няма етаж.
Ако е Хаджи Димитър със самолетните коридори, булевардът ще ти е най-малкия проблем

# 231

Принципно не. Един етаж от сграда грубо заема 3 метра във височина. Следователно даже апартамент на 10 етаж ще е само на 30 метра над земята. Е, застани на 30 метра от трамвая и кажи дали чак пък толкова е намалял шумът. Това обаче е на теория и важи за прост шум разположен на определено отстояние от сградата на равно поле. На практика обаче нещата са прекалено сложни за да има рецепта, защото звуковите вълни се отразяват, наслагват, затихват или усилват по обясними физически принципи, но прекалено усложнени на практика за да се предвиди ефектът. Понякога разположението на сградите създава "уникална акустика" като тази в Пловдивския амфитеатър, където казват, че от последния ред че чувала изпусната монета Twisted Evil Друг път пък всеки звук се отклонява и затихва. Абе, божа работа Grinning

Даже и ходене на сгледа денем не помага на 100%. Денем човек е настроен така, че не чува всички шумове, ако не са по-силни от общия звуков фон. Като си легнеш нощем да спинкаш на отворен джам става съвсееем различно обаче. Mr. Green

# 232
ЧС, принципно си права, ама нали не очакваш човекът да моли да го оставят да нощува в имота, за да види какви са шумовете нощем Simple Smile
Лично аз не бих се занимавала изобщо с апартамент на булевард, но явно му се налага по някаква причина. Това е, което може да направи, друго няма.

# 233
На булеварда нещата са ясни, написаното от мен е по-скоро за уличките на втора и трета линия.

# 234
Да, няма универсално правило, но все пак може някой да има личен опит (като е ходил на гости и на комшии на горни/долни етажи Grinning ).
Разбира се затихването, разсейването (и обратно) на звука (шума) са строго специфични за различните локации, но  със сигурно (според мен, без практически опит) разликата от 1-2 етаж и 8-9 в един и същ блок би трябвало да е осезаема.

п.с. някой харесват точно шума от прелитащи самолети, други пък от влакове, и това ги успокоява Simple Smile Знам за големи проблеми/оплаквания от ята гарги (или други по-големи птици) събиращи се в клоните на дърветата срещу блок на иначе напълно безшумно място (няма трамвай, няма булевард, няма строеж и т.н.), та.... никога не е сигурно откъде ще дойде шума

# 235
На булеварда нещата са ясни, написаното от мен е по-скоро за уличките на втора и трета линия.
Еми и за там не е възможно да се иска оглед с преспиване Laughing Ще трябва да направи преценка без такъв оглед.
Скрит текст:
Да, няма универсално правило, но все пак може някой да има личен опит (като е ходил на гости и на комшии на горни/долни етажи Grinning ).
Разбира се затихването, разсейването (и обратно) на звука (шума) са строго специфични за различните локации, но  със сигурно (според мен, без практически опит) разликата от 1-2 етаж и 8-9 в един и същ блок би трябвало да е осезаема.

п.с. някой харесват точно шума от прелитащи самолети, други пък от влакове, и това ги успокоява Simple Smile
Знам за големи проблеми/оплаквания от ята гарги (или други по-големи птици) събиращи се в клоните на дърветата срещу блок на иначе напълно безшумно място (няма трамвай, няма булевард, няма строеж и т.н.), та.... никога не е сигурно откъде ще дойде шума
Хъм, а не могат ли да ги изгонят или подплашат някак, след като толкова им пречат?

# 236
Хъм, а не могат ли да ги изгонят или подплашат някак, след като толкова им пречат?

Нямам пряко наблюдение над ситуацията, но само с подплашване не става - връщат се. А да се трепят масово гарги някак не върви...

# 237
# 238

Аз съм живяла и на ниско, и на високо.
На 1, 3, 5, 15, 14 етажи в блокове.
Всички споделят, че на ниски етажи чуваш шумът долу, около теб. Кой минава, какво говори, коли, чаткане с токчена, кихане, кашляне на хора, ако има и магазин (както на едното място бях) е трагедия. На 5 етаж също се води почти нисък, около теб на 3-4 м. се чува какво приказват и на по-висок глас, ако има пейки примерно и детска площадка.
На високите етажи не чуваш кой минава, какво говори, не те дразни някой с колата (може нещо слабо да чуваш) Но пък се чува отдалечените шумове-трамвай примерно през 2 улици, автобусите и т.н. Ако блокът е на самия булевард или улицата дето минават превозните средства е разбираемо, че и ниските етажи ще го чуват. Това е за блокове, което пиша, по-навътре в тихите улици как се чува.

# 239
"Попея, то идеалният вариант, който ти описваш, може да го има и в средата на някое панелно каре в комплекс с метро. Това в рамките на шегата, да не почне пак безсмислен спор от 10-ина страници."

Защо в рамките на шегата? Има много такива места.

Общи условия

Активация на акаунт