Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 39

• 46 583
  • 736
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Като гледам снимките на строежа, няма и няма да има паркинг. Тепърва ще става интересно с ателиетата, далаверата ще секне до няколко години.

# 646
Винаги ми е било чудно защо хората питат други, непознати какво мислят за дадена локация? Толкова ли нямат собствено мнение и не могат да се разходят и да преценят? Аз като харесам обява отивам и виждам къдеьсе намира жилището и как е около него. Не чакам друг да ми каже какво мисли за локацията защото на вкус и цвят приятел няма и е почти сигурно, че ще ме подведе.
Иначе по въпроса, имам спомени, че ателиетата нямат паркоместа. Това ги разграничава от апартаментите, защото по закон май апартамент трябва да има паркомясто. Поправете ме ако греша.
Конкретно за това жилище зависи какво търсите. Ако е за живеене на мен ми е малко като площ, но на вас може да ви е добре. Ако е за инвестиция, не знам изгодно ли е. Може да си сметнете. Докато го направите годно за живеене ще ви излезе примерно 130000 евро. Ще му взимате не повече от 450 евро наем на месец. За вас чисто след плащане на данъците ще остават 4800 някъде. Имате и други разходи та ше е по-малко. Ще са ви нужни почти 30 г да я възвърнете от наеми и да остане чистата сума на апартамента за вас.
Между другото в този район без паркомясто ще попаднете в ада. Всеки път като обикаляте да търсите къде да паркирате ще ви се реве

# 647
Питам за локацията тъй като не сме от София и затова се допигвам до хора, които имат представа от района. Жилището го огледахме и ни харесва като размери и местоположение. Възможно е и закупуване на паркомясто в подземния паркинг. Най- много ни притеснява статута на ателие.

# 648
  • София
Защо е ателие? Изцяло северно изложение ли е? Има ли мазе?

# 649
Щом е ателие, едва ли има мазе. Обикновено има складово помещение. Ако има склад + гараж, може да му се смени статута и да стане апартамент.
В интернет има достатъчно статии за разликата между апартамент и ателие, прочетете.
Сградата с какъв статут е - жилищна или общежитие?

# 650
  • Бургас
Доколкото знам, ако няма поне един прозорец, който не гледа на север/северозапад/североизток не може да се смени статута.

# 651
Изложението е изток (2стаи) и запад (1стая). Към него има и мазе 2кв.м., както и обособено място за склад в едната стая. Нямам представа защо е със статут на ателие и точно на кое от изискванията не отговаря.

# 652
  • София
височината в помещенията? Това е последното, за което се сещам, но ако е това, мисля че сравнително лесно ще можете да смените статута ако решите.

# 653
  • София
Промениха закона - вече и ателиетата и другите помещения, с кпоито се хитруваше, трябва да имат осигурени паркоместа при строителството. Това има и изложения, и склад в едната стая май-малко. Причината е или височината (мисля, че трябваше максимум 30% да са под 1.50метра за да отговаря на статута за апартамент), или статута на сградата - общежитие. Друга възможна причина е че строежът е забавен доста и е още по старите правила, когато за ателиетата нямаше нужда от паркомяста осигурени.
Мен лично статута на ателие не ме притеснява - в София сметките са си битови и данъците са нормални. Единствено с адресната регистрация някои общини правят проблем.

# 654
# 655
щом е ателие, логично е да е по-евтино. Аз очаквам, че ще се появят закони в бъдеще, които ще направят в един момент разлика между апартамент и ателие. Пример: Измислят закон, че в ателие не можеш да регистрираш постоянен адрес. Тогава автоматично няма да се търси толкова и цената пада.  Ателиетата не отговарят на изискванията за жилище. Някои ателиета никога няма да могат да станат жилища, защото технически може да не е възможно, напр. северно изложение, недостатъчна осветеност. Наемателите дали го харесат, при положение, че на  пазара има избор?
 При бъдеща продажба, то пак ще е по-евтино от останалите.

# 656
И нещо много важно, което препъва кансидат-купувачи за ателиета: банките не отпускат жилищен кредит за ателие.

# 657
  • София
Това не е вярно. Нашите купувачи преди година финансираха 80% от сделката с банката. И ипотеката си беше върху ателието

# 658
  • София, Bulgaria
Банкити финансират ателиета при равни условия с ап.
В ателие може да направиш адресна регистрация, а може и да не може. Зависи в коя Община е.
В ателието токът е битов или аз не знам за други случаи на практика.
Ателието може и в повечето случаи си е съвсем нормално жилище, което не носи нито една характеристика на ателие по ЗУТ.
Ателиета в сгради до преди 2-3 год.  правеха, заради паркоместа. За ателие не беше задължително да има посигурено.
Към днешна дата статут на ателиета има, когато предназначението на терена го исисква, защото да речем,  че сграда е от смесен тип, т.е жилищна и обществено обслужваща или и др. Тогава ап. са определен % от РЗП- то, другото трябва да са магазини или др.  нежилищни обекти. И така..хоп ателиета особенно, когато магазините, офиси и др. не са атрактивни за локацията. Не съм сигурна, че го обясних най-коректно, но това е идеята.
Най-големият проблем, които може да води след себе си ателието е, да не ти направят адресна регистрация и да се намира в Зона.

Последна редакция: пн, 13 яну 2020, 08:07 от tomeva

# 659
Здравейте,
Можете ли да ми кажете какво мислите за този апартамент /ателие/
https://m.imot.bg/details/1c157876086885189
В момента попаднахме на тази оферта, но ме притеснява статутът на ателие. Вие какво мислите за него? Дали би било проблем след време да се промени статутът? Чела съм също така, че токът може да бъде промишлен. Как бих могла да проверя предварително това, защото и в много ателиета си ползват битов ток.
Как ви се струва местоположението? За момента се чудим дали ще го купим с цел инвестиция за отдаване под наем или ще живеем в него. И двата варианта са възможни, но мислим че и в двата случая покупката си заслужава. Дали бихме имали много главоболия с този статут и при двата варианта? Всякакви коментари и мнения ще бъдат от полза.
Благодаря!
Мястото е кофти - разбити и липсващи тротоари, паркирането е невъзможно, кал и мръсотия. По-надолу на същата улица са дискотеките - шум и пияници всяка нощ.

Общи условия

Активация на акаунт