Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 39

• 46 614
  • 736
  •   1
Отговори
# 555
Уау..... майка ми живее на 1 час път от френската ривиера където къщите са по 400хил евро. Имота в  който е под наем се продава точно за 400хил. С къща с  2 спални огромна кухня, с трапезария и хол, с две бани и огромна веранда + външа кухня и трапезария+ 2 декара двор + 10дка евкалиптова гора. Ако имам тези пари никога не бих купила имот в нашата държава баш в София.

# 556
  • София
Не че нещо, ама сякаш тази плоча я въртяхме с Испания, хайде ще я извърим и с Франция. На един час от френската ривиера... На 30 минути от София има имоти с 5 спални и 2 декара двор за по 200-300 хиляди... И какво от това? Хората не искат да живеят там, искат да са в града... И на един час от Ривиерата не искат, искат на самата ривиера и точно по тази причина цените на имотите са такива каквито са, нищо че и на мен ми се ще да са с поне 100 000 надолу

# 557
Е то много зависи къде се е устроил човек. И френската ривиера не може да се сравнява с голям град и особено столица. Аз София като град бих я сравнявала с Белград, Букурещ, Варшава. Милано например е колкото нея, но не смея да я сравнявам с Италиански град, че сме далеч от тамошната атмосфера. Може би до някъде си приличаме с Неапол, но пък смело мога да кажа, че сме по-добре 😂. Та с две думи като ще сравняваме цени, поне да е с нещо сходно.
Иначе аз хубаво да си купя на ривиерата, но едно че работата ми не е там, второ близките ми не са там, трето родината ми не е там... та за какво ми е? Да не говорим с колко фереджета се напълни и Франция, и Германия и цяла западна Европа. Всеки път като ходя и само се оглеждам дали някой няма да започне да гърми или да гази. Мерси за този живот. Колкото и да ни е кочинка, не ни е толкова зле нашата си кочинка. От нас зависи да си я направим и по-чиста и подредена и за мен има голяма промяна последните години към по-добро

А цената 300000 с или без ддс беше? Странно. Явно имат няколко остснали къщи и си ги показват избирателно. Тази, която на нас показаха беше към 330000 с ддс.
Аз мисля, че успях да открия обява за въпросната къща, дори е на още по-ниска цена, от тази на която я гледах https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1j15740902082676 … k=54g4ed&f1=1
На 13-тата снимка, ако не бъркам, е снимана точно къщата, която гледах аз (дясната). Плановете със сигурност са за същата къща
И аз гледах къща с такъв план, но тук на снимката от хола, където е прозореца към градината няма влажни петна, а в тази, която гледах стената беше влажна. Имаше петна. Също и под прозореца в кухнята. На втория етаж при спалните по таваните имаше следи от течове, а первазите на балконските врати също бяха уронении от влага.
Като цяло нищо фатално. С един ремонт всичко беше отстранимо, но това от градината заради денивелацията имаше нужда и от дренажи около основите, което изисква повечко копаене и работа и на нас за сега не ни се занимаваше. А и честно казано самите къщи не блестят с красива архитектура и вътре има бая кривичко, а всекидневната ми се стори и тъмна. Отделно, че аз харесвам повече светлина и за това предпочитсм френски прозорци.
Абе няма угодия за мен. Така както съм го подкарала за пенсия може и да харесам нещо 😂

Последна редакция: нд, 05 яну 2020, 13:49 от Анонимен

# 558
На 1 час от френската ривиера не е като да е на френската ривиера.

Гледали сме жилища по френското средиземноморие - дори малките курортни градчета, които са далеч от блясъка и топ дестинациите, държат високи цени.

# 559
За Ривър парк мисля, че ако не продават на сравнително ниски цени ще им е трудно с продажбите. Там на 226 000 м2, ще построят над 350 къщи. Като се вземе предвид каква част от тази площ отнемат улиците и общите части ще се окаже, че и там къщите няма да имат нормални дворове. Под Проя има комплекс от редови къщи, но не са бели. Изглеждат с хубава и обширна озеленена част, но не съм попадал на обява за продажба. Предполагам, че ти имаш предвид комплекса под ресторант Бос. Там цените са ниски, но вероятно имат проблем със събирането на месечните такси, защото изглежда позанемарено. Къщата, която съм оградил в зелено се продаде за над 1 млн евро. Направо не ми се вярваше, че е възможно. Тя е с двор от 1200 м2 в много добре поддържан и охраняем затворен комплекс. Къщата пред нея ми казаха, че е продадена чисто нова за 1.3 млн евро, а по диагонал се пада комплекса, за който ти питаш.

Оградената къща беше на собственика на Кенар. Продаде се лятото за 700 000 евро. Доколкото знам купувач е управителят на Монделийз. Къщите в долната част на снимката вървяха на цени между 240 000 евро и 270 000 евро. Въпрос на договорка.

# 560
  • София, Bulgaria
Относно поделянето на местен данък и нотариални такси няма правило, всичко е въпрос на даговорки и крайна цена и да купувач и за продавач. Ясно е, че колкото е по атрактивен имота и има повече желаещи да го купят, толкова на по-висока крайна цена ще излезе на края.  Не само, че няма да има поделяне на такси, но може да има и покачване на обявената цена, но това са редки ситуации,  защото няма толкова атрактивни имоти, като качество и цена.  В общия случай винаги се преговаря и е все тая, дали ще смъкне продавачът 3000 евро и ще си разделят разноските по около 2% за всяка страна или ще смъкне 5000 евро и купувачът ще поеме разноските. С една дума гледа се, колко финално ще вземе, даде единият и другият.

# 561
За Ривър парк мисля, че ако не продават на сравнително ниски цени ще им е трудно с продажбите. Там на 226 000 м2, ще построят над 350 къщи. Като се вземе предвид каква част от тази площ отнемат улиците и общите части ще се окаже, че и там къщите няма да имат нормални дворове. Под Проя има комплекс от редови къщи, но не са бели. Изглеждат с хубава и обширна озеленена част, но не съм попадал на обява за продажба. Предполагам, че ти имаш предвид комплекса под ресторант Бос. Там цените са ниски, но вероятно имат проблем със събирането на месечните такси, защото изглежда позанемарено. Къщата, която съм оградил в зелено се продаде за над 1 млн евро. Направо не ми се вярваше, че е възможно. Тя е с двор от 1200 м2 в много добре поддържан и охраняем затворен комплекс. Къщата пред нея ми казаха, че е продадена чисто нова за 1.3 млн евро, а по диагонал се пада комплекса, за който ти питаш.

Оградената къща беше на собственика на Кенар. Продаде се лятото за 700 000 евро. Доколкото знам купувач е управителят на Монделийз. Къщите в долната част на снимката вървяха на цени между 240 000 евро и 270 000 евро. Въпрос на договорка.
Сигурен съм, че е продадена за над 1 000 000 евро. Целта на продажбата беше да си построи друга по-малка къща, защото децата му пораснаха и вече не живеят там. А къщата е с доста спални. Човека имаше папки с документи, които показваха, че му е струвала 1 400 000 евро. А и нямаше нужда от пари, защото в края на 2018 година се беше “пенсионирал” като продаде и вторите 50 процента от фирмата си. Първите ги беше продал няколко години по-рано. За купувача си прав. Просто грешиш много за цената. Не знам кой те е заблудил.

# 562
Ако си "надвия над масрафа" мисля, че бих предпочела за толкова милиони да купя палат на центъра на София, а не в покрайнините. Може би компромис ще е басейнът? Ама зависи все пак, ако имам голям двор, и басейн ще си направя.
Просто, на сегашното ми положение и начин на мислене, не бих отишла да живея в Симеоново или Драгалевци на тази цена. Wink

# 563
# 564
Съгласна с Румка 100%. В града все още има и изпадат запуснати хубави къщи, които след ремонт ще блеснат. Примерно Къщата с ягодите, макар че тя ми идва голяма.
Съжителството с индивиди тип "президент" и "бивш/настоящ собственик на фирма ХХХ" за мен не са предимство, а недостатък и то голям.
Но е въпрос на вътрешно усещане и характер, т.е. много е субективно.
Къщата над морето е прекрасна за хора с вече отраснали деца. Малко ми е баиресто, обаче, бих предпочела на по-равно и по-близо до морето, защото не съм спортна натура.

# 565
Представям си какви са цените близо до брега, щом това апараментче на баира е по 6 хиляди евро на кв м
Гледала съм цени в по-малки градчета, по-близо до брега, но надолу към испанската граница - заради лесния достъп от летището в Барселона, - по-евтино е, но не е чак без пари.

# 566
Съгласна с Румка 100%. В града все още има и изпадат запуснати хубави къщи, които след ремонт ще блеснат. Примерно Къщата с ягодите, макар че тя ми идва голяма.
Съжителството с индивиди тип "президент" и "бивш/настоящ собственик на фирма ХХХ" за мен не са предимство, а недостатък и то голям.
Но е въпрос на вътрешно усещане и характер, т.е. много е субективно.
Къщата над морето е прекрасна за хора с вече отраснали деца. Малко ми е баиресто, обаче, бих предпочела на по-равно и по-близо до морето, защото не съм спортна натура.
То понеже къща за милиони в центъра на града сигурно ще я купи някой човек на заплата. Иначе за кенареца съм чувал, че е много гаден съсед. Винаги поздравявал. Никога не надувал чалга или каквато и да е музика. Не притеснявал по никакъв начин съседите си. Абе въобще ужасен човек 😄😄😄.

Последна редакция: сб, 04 яну 2020, 16:59 от Анонимен

# 567
Е, Нико, аз нали уточних, че е субективно цялото това нещо. Що така нападаш?
Къщата в центъра най-вероятно е заобиколена не от къщи, а предимно от кооперации. Има усещане за градска среда. Аз това харесвам.
Бизнесменът, за който говориш, сигурно е супер човек, но има и други типажи. Разни други "бизнесмени", т.нар. вип-ове - певици, певци и др., или примерно един президент с неговата "синоптичка - синя птичка". Поздрав от него рано сутринта би ми скапал деня също като псувнята от шофьора от ГТ.
Лично усещане, както казах.
Очевидно има поне 3-4-5 потребителки в имотните теми, които търсят в тези затворени комплекси. Явно това им харесва, аз не казвам, че имат лош вкус. Пожелавам им да си намерят това, което искат.

# 568
Разгледах в сайта, наистина са основно заобиколени от кооперации. Но пак има какво да се намери Wink мой познат купи на топ центъра западнала къща за без пари. Сама в двора. Заобиколена от реновирани луксозно къщи, и малко блокче. Топ център, не Драгалевци. Но, и аз съм фен на по-динамичния градски живот. Това с копаенето в градината може да звучи идеалистично, обаче пробвах, не ми се отдава. Само чесънът си израства самостоятелно, година след година. Ягодите искат много грижи и имат плевели. Доматите нещо ги уморих... Плевелите ми се отдават добре Wink)
Предпочитам по-малък двор, но добре поддържан и зелен. Може и син. И пет-шест цветя. Това може да се постигне в центъра на София, не е нужно да се ходи в Симеоново. Wink)

# 569
Аз се пробвах с домати и тиквички. В центъра на София Stuck Out Tongue С доматите се провалих, защото не знаех що е това "пич" и че трябва да се маха, тиквичките избуяха, налазиха ги всички квартални котки и едвам ги оскубах.
Та и аз бих искала, в категорията "мечтиииииии!", малка къща в центъра на София с малко дворче, в което да имам тревичка и малко цветя, да си сложа стол/шезлонг и масичка и толкова. Никога няма да имам, но това би ми харесало.
В дворчето - спокойствие, като изляза на улицата - ежедневие.  И обратното - щом вляза в къщата и двора, ежедневието изчезва.
Има такива къщи, влизала съм поне в 2 - в едната на гости, другата се даваше под наем. Колко в центъра - едната на Оборище, другата - на Шипка. Мисля си, че са си съвсем баш в центъра.

Общи условия

Активация на акаунт