Плюсове и минуси на кварталите в София - 7 тема

• 41 118
  • 742
  •   1
Отговори
# 255
  • София
не знам за какво са ви тия печки на дърва и въглища с филтри като имаме ТЕЦ и АЕЦ или искате да се връщаме обратно в пещерите с кожи на гърба ? Е разбира се отвън искат да ги затворим до дупка по "екологични причини" само не отговарят на въпроса защо не затварят техните, а наще, но е друг въпрос там всичко е "по-чисто и екологично". Аз в Австрия и Германия усещам мирис на въглища и никой не се възмущава от това нещо, като капак на всичко в Австрия едно 80% карат дизели, в Германия над 60% и пак не виждам никакъв проблем, нито нещо да е замърсено или да припадат хората от въздуха, всеки си диша нормално. Yum И там имат ТЕЦове и работят нещата те не искат да се върнат в каменната ера, разбира се имат и от тези нови ветрилни и слънчеви неща, но те са още нерентабилни и скъпи като поддръжка с ниско КПД. Апропо за боклука не го заравят, а го изгарят в съоръжения с много висока температура под налягане и пак отделя дим с комини за това също няма никакъв проблем

Последна редакция: чт, 12 дек 2019, 14:33 от redline_m

# 256
Не всеки дом има Тец, не всеки има пари да се отоплява с ток. И остава греенето с печки...и оттам целия проблем...

# 257
  • София
Не всеки дом има Тец, не всеки има пари да се отоплява с ток. И остава греенето с печки...и оттам целия проблем...

еми тука ме понамразиха феите с тоя Соц., но преди как всеки имаше пари за ток и имаше тец ? В другите държави как имат пари за ток ? Защо там не затварят АЕЦовете и ТЕЦовете (пример Франция), че и си продължават на въглища (Германия, Австрия)? Ние ли сме най-големите аборигени и глупаци или какво ? Ти както си написала Ню Йорк под аватара, там ако им спрат АЕЦа какво ще стане, да не би в тези всички небостъргачи да запалят печки с дърва и филтри ? И ето тук идва акцента ами не е от печките, а от затварянето на АЕЦ Козлодуй че и не искат да правят другия АЕЦ (Белене) макар, че аз не виждам защо ни е нов като можеше да не затварят стария, а да се модернизира, но нали "не е екологичен"

Последна редакция: чт, 12 дек 2019, 14:53 от redline_m

# 258
Къщата ни е на газ, цяла Северна Америка ползва газ. За 60$ на месец топля цяла огромна къща на 2 етажа, че и бейсмънт колкото нея, че и повече.
Сега в София ползвам Тец и ток за климатик, за да почувствам оня комфорт, който ми е нужен (страшно зиморничава съм!), но като искаш да си у дома за Коледа е така.
Не мога да реша енергийните проблеми на скъпата ми родина, но виждам чуждия опит, който работи.
От щастливите хора съм и за недългия ми живот успях да видя свят огромен, че и да поживея. Но ме боли жестоко, че моето си местенце тъне в разруха и пепеляк.
Давам си сметка, че много неща трябва да се променят - тук и сега. Да гледаме в миналото е грешка, защото не вадим поуки, а само си плямпаме.
А небостъргачите не ги мисли. Те отдавна са го измислили, газифициране се казва.

# 259
  • София
Къщата ни е на газ, цяла Северна Америка ползва газ. За 60$ на месец топля цяла огромна къща на 2 етажа, че и бейсмънт колкото нея, че и повече.
Сега в София ползвам Тец и ток за климатик, за да почувствам оня комфорт, който ми е нужен (страшно зиморничава съм!), но като искаш да си у дома за Коледа е така.
Не мога да реша енергийните проблеми на скъпата ми родина, но виждам чуждия опит, който работи.
От щастливите хора съм и за недългия ми живот успях да видя свят огромен, че и да поживея. Но ме боли жестоко, че моето си местенце тъне в разруха и пепеляк.
Давам си сметка, че много неща трябва да се променят - тук и сега. Да гледаме в миналото е грешка, защото не вадим поуки, а само си плямпаме.
А небостъргачите не ги мисли. Те отдавна са го измислили, газифициране се казва.

ами в САЩ опита работи с евтиния ресурс, защото първо самите те имат ресурси, второ флотилията отива и си взима от която и да е държава, какъвто и да било ресурс, сваля правителства, прави войни разпарчатосва всичко и всеки, а в България ние не можем да нападнем и ограбим никой, затова сега е скъпо на "свободния пазар". Също в известна степен сме на това дередже благодарение именно на Американчовците, където щяха да ни водят към светлия Капитализъм, малко и от северните ни комшии след Перестройката където ни оставиха на произвола на съдбата и на нас самите където никой не го интересува нищо. В миналото да гледам аз не виждам да е грешка, защото трябва да знаем къде сме били, а ние сме били доста развити в сравнение със сега, въпреки че се "оправяли нещата" доста бавно има няма 30г. и нищо всичко виси в Нирвана.

# 260
Съгласна Simple Smile.
Повечето европейски столици са газифицирани, една Букурещ например, дето румънците буквално умираха от глад преди 89-та, ама се топлят за дребни пари и е чисто.
Имам познат, живее в старата част на Овча купел, в къща.
Газифицираха го преди години още, накупи си всички уреди на газ - хладилник, бойлер, сушилня и пр. Прирева колко било скъпо на газ, а е състоятелен...

# 261
Хладилник и сушилня на газ ли? За пръв път чувам.

# 262
А, Букурещ, ама румънците си имат нефт и газ, ние си нямаме.
То и Москва и другите големи градове в Русия и бившия СССР още от време оно са си газифицирани.
В Сургут през зимата си оставяли колите запалени, че иначе няма запалване в този студ (-40).
И бензинът, и дизелът, и газта са им евтини - наполовина на нашите, но просто си имат свои си. Ние нямаме.
Между другото, имаше едни серийки по FLN за Хаваите - е там готварските печки и отоплението не е на газ, а на ток, и било 2 пъти по-скъпо, отколкото на континента. Пак по обясними причини - нямат си собствени находища.

# 263
Съгласна Simple Smile.
Повечето европейски столици са газифицирани, една Букурещ например, дето румънците буквално умираха от глад преди 89-та, ама се топлят за дребни пари и е чисто.
Имам познат, живее в старата част на Овча купел, в къща.
Газифицираха го преди години още, накупи си всички уреди на газ - хладилник, бойлер, сушилня и пр. Прирева колко било скъпо на газ, а е състоятелен...
София е газифицирана и топлофицирана. Въпросът е кой може да си позволи да плаща за газ/топлофикация. И най-вече, на кого и защо му се разминава, когато замърсява въздуха с печката си, а също и с колата си.
A защо тогава управата на Букурещ е взела тези мерки:
Bucharest takes action to ban and tax cars to improve air quality
https://www.eltis.org/in-brief/news/bucharest-takes-action-ban-a … prove-air-quality
И изобщо не се топлят за без пари. И въздухът там наистина е ужасен, доста пъти съм била. Също като в София. За мен единственото, в което са по-напред от нас, е това, че вече са въвели мерките за забрана и глоби за влизане в центъра. Дано и нашите скоро го направят.

# 264
  • София
Имам чувството, че много хора, които са се газифицирали преди повече време, т.е. котлетата им не са кондензационни, се оплакват колко е скъпо, вместо да купят нови котлета. Газифициралите се наскоро с модерни котлета с електронна терморегулация всъщност въобще не се оплакват.

# 265
Това за котлетата е интересна информация.

# 266

Да, аз ползвам сушилня на газ например.
За старите коли - ще стане война, ако ги спрат. Ако задължат абсолютно всеки автомобил да е с катализатор, независимо от годината на производство, пак ще има вой.
За всичко ще има недоволни.
Като въведоха зоната беше голям рев, псувни, закани..., никакво решение не е за живущите в центъра. Ако ограничат влизането ще е добро решение, да. Но на практика никой няма да го внедри.

# 267
В едно сте прави, никой няма да внедри забрана за навлизане в центъра, това са утопии. Не ми се влиза в анализ защо, но е така.

# 268
Скрит текст:

Да, аз ползвам сушилня на газ например.
За старите коли - ще стане война, ако ги спрат. Ако задължат абсолютно всеки автомобил да е с катализатор, независимо от годината на производство, пак ще има вой.
За всичко ще има недоволни.
Като въведоха зоната беше голям рев, псувни, закани..., никакво решение не е за живущите в центъра. Ако ограничат влизането ще е добро решение, да. Но на практика никой няма да го внедри.
Еми кой е виновен тогава? Но те и в Букурещ реват до небесата, ама все някоя управа трябва да поеме отговорност и да наложи забраната, иначе ще си дишаме боклуци до края на света, когато и да е той.

За зоните реваха само за центъра, първия път, после долен Лозенец сами поискаха, после и Горен също Simple Smile Сега Иван Вазов искат. Изобщо зоните са едно от най-хубавите неща, случили се на този град. Живея в зона, живях и в Иван Вазов без зона, с две ръце съм за зона.
В едно сте прави, никой няма да внедри забрана за навлизане в центъра, това са утопии. Не ми се влиза в анализ защо, но е така.
Защо да са утопии, нали в половината райони зелените взеха кметските места - нали са зелени (е, с доста примес от червено Wink, ама все пак нали, зелени...). И защо в Букурещ не е утопия? Там е забрана само за определени класове автомобили, а за други е с еко-такса.

Последна редакция: чт, 12 дек 2019, 16:56 от Анонимен

# 269
Ние сме си виновни, и не безпаричието е проблем.
Ако караш трошка със сигурност не излиза по-евтино от нова кола с катализатор, разни корейки виждам, не е непосилно.
Според мен опира до култура и възпитание/манталитет. Не ни е грижа за околната среда, видно е и от спътник.

Общи условия

Активация на акаунт