Плюсове и минуси на кварталите в София - 7 тема

• 41 136
  • 742
  •   1
Отговори
# 240
Управлението на София е все едно и също от 2005 г. (Б.Б.), не е сега да са я избрали графинята (в. "Труд" така я ласкае) и да се чуди откъде да подхване проблемите на града. СОС си е техен, имат всички лостове.

# 241
  • София
една община ще може да реши милионите проблеми на столицата, бързо и секундно.

Какво ти бързо и секундно, от 10 години е кмет Фандъкова, преди това беше Бойко.
Съгласна съм с Ема - с милиарден бюджет, дългогодишна хегемония в СОС и пълна политическа подкрепа можеше да направи доста повече от това, което направи, но явно толкова си може и за толкова ѝ пука. 
А че по принцип само общината не може да направи един град чист, красив, удобен - това е ясно. Нужно е поне малко старание и от живеещите в него все пак.
Да върнем темата малко назад, отпреди политическите отклонения - в крайна сметка ще връщат книжарите на Славейков:

https://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2019/12/12/4004615_proektut … htad_slaveikov_e/

# 242
Фъки беше преизбрана, от кого ли?!
Ами няма оправия, няма.
Много искам да наложат европейска глоба някаква, санкция..., нетърпимо е в тази мръсотия.

# 243
Защото тази мръсотия е проблем не само за България. Проблемът е глобален, много сериозен.

# 244
  • София
Лично познавам хора, които у дома си поддържат почти стерилна чистота и припадат при вида на някой косъм, но навън са с коренно противоположно поведение и манталитет. Хвърлят фасове където им падне, опаковки от храна и прочие. Тотален непукизъм, оправдаван винаги от “Нали не е мое”. Често пъти си мисля, че българинът изпитва някакъв особен, извратен душевен гъдел да цапа “чуждото”, без дори да му минава през средновековния ум, че то всъщност е “общо”. На всички ни.

# 245
Нямам предвид глобалното затопляне, а поддържане на някакви поне елементарни хигиенни екстериорни правила и норми - филтри по комини, катализатори на всеки автомобил, често миене на улиците, възможно най-пълноценно рециклиране на отпадъците, компостиране, където е възможно и пр.
Идеалистично звучи, но е норма и закон за много столици, не само европейски.

# 246
За тия филтри ми стана интересно - ако са толкова ефективни, не е ли по-евтино да давата по един безплатен филтър на комина на домакинствата, а не да им подменят целите печки на дърва и газ? Нещо не ми се връзва в картинката.....

# 247
Филтрите са ефективни, да.
Съседът ми ползва цяла зима отопление с камина на дърва. Коминът пуши лекичко и никога няма да подушиш мирис на дим. В целия квартал е така, много хора ползват камини. Няма мирис, няма дим, няма прах и пепел.
Като се появи човекът с филтрите, тогава Фъки и придворните й ще запеят друга песен.

# 248
И филтри слагат, но доколкото знам те имат някаква минимална консумация на ток - хора, които се тровят с горене на гуми, не знам как биха погледнали на такъв разход. А и са консуматив, трябва поддръжка, подменяне.

# 249
Според мен най-големия проблем на филтрите е нуждата от периодично почистване. Малко са хората, които ще се качват всеки сезон по покривите. А ако това се прави от фирма ще е скъпо. Иначе не са скъпи (400-500 лева) и горят сравнително малко ток (20-30 лева).

# 250
Аз попрочетох за тези филтри - основният недостатък според мен е, че заради тях  се натрупват люспи от димните газове по стените на комина и е задължително по-често почистване, иначе има опасност от пожар. Това при инсталации с по-голяма мощност е голям проблем.

# 251
“Начин на работа
Праховите частици, отделящи се при горенето на дървесни палети, стърготини и трески, попадат заедно с отработените газове в тръбата за отвеждането им. Във филтъра EstaCleanAir от електроди с високо напрежение се освобождават електрони, които електростатичните сили отвеждат към стените на димоотвода. Тези електрони зареждат праховите частици, които също се отвеждат към стените на пещта. Там праховите частици се събират и втвърдяват, натрупвайки се във формата на едри люспи. Тези наслагвания се отстраняват при периодичното почистване на комина.“ https://www.estacleanair.com/

# 252
Аз виждам и друг проблем - някои комини вероятно ще трябва да се пригодят към филтъра, да се доизградят така, че да им пасне.

Всичко това са дребни неща, но в тукашната действителност се превръщат в огромни трудности.

# 253
Точно това написах и аз. Периодичното почистване може да е и всяка седмица, може и веднъж в годината. Ако се просрочи малко и ето ти пожар от запалени частици по комина. Едни наши съседи за малко да си подпалят покрива така с непочистен комин. А без филтър всичко излита в атмосферата и остава по-малко по комина.

# 254
Колкото по-неекологично е отоплението, толкова повече налепи остават по пътя на пушека, и толкова по-често почистване се налага, иначе нараства опастността от пожар. Не знам дали сте виждали колко често през зимата хората по селата чистят буриите\кюнците\или както е регионалното название - това се прави точно, за да се изчистят наслаганията от дърва или въглища. Представям си какво остава от гуми, пластмаси и текстил, каквито горят в най-замърсените квартали в София. Абе, всичко си иска поддръжка и някакъв разход - на време, ако сам можеш да го направиш, или на пари, ако не можеш.

Общи условия

Активация на акаунт