Плюсове и минуси на кварталите в София - 7 тема

• 40 476
  • 742
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Славейков ми харесва много повече сега, без цялата цигания с книгите, отколкото преди. Често ходя до Столична библиотека и се радвам, че пространството е свободно и широко, и не ми се налага да лавирам като скиор. Както някой каза по-назад, има си книжарници за тази цел.

# 61
Славейков ми харесва много повече сега, без цялата цигания с книгите, отколкото преди. Често ходя до Столична библиотека и се радвам, че пространството е свободно и широко, и не ми се налага да лавирам като скиор. Както някой каза по-назад, има си книжарници за тази цел.
И аз така смятам и го написах.  Славейков в момента е много приятно място за разходки. Не виждам и затворени магазини, в интерес на истината. Довечера специално ще гледам за това, както и за перките. Преди два-три дни пак сложиха бастуна на Пенчо, бяха го откраднали Simple Smile
Таис, но ти ходиш там и виждаш как е. И аз също. А като гледам какво се пише тук, май критикуващите скоро не са били там, а преразказват прочетено от Фейса Wink Или ходят по Графа в някаква паралелна вселена Simple Smile

# 62
Аз една отводнителна система разбирам че я има когато работи, не когато я виждам, че е направена. А я видях, че не работи, когато газех водата на тротоара. И преди в София е имало проливни дъждове, но за пръв път след ремонта, водата не се беше оттекла. Има и едни нишички за кофите за смет на самата улица, които досъбират прах и листа и според мен допринасят за това задържане на водата.
Попеа, когато някой не харесва нещо, просто го приеми, недей да хейтиш откъде имам впечатления и в каква вселена живея.

# 63
милитана, има такива дъждове, които никаква система не може да поеме, тя се проектира за обичайно отводняване, не за екстремално. И в Атина съм газила, и в Солун съм газила, а във Венеция водата наскоро стигна над метър, метър и осемдесет, има загинали хора при това наводнение от дъждове. За съжаление, с промяната в климата все по-често ще има такива дъждове, обаче.
 Ако при всеки дъжд газиш, тогава е сигнал за недобра система.

Попеа, когато някой не харесва нещо, просто го приеми, недей да хейтиш откъде имам впечатления и в каква вселена живея.

Ама това, което не го харесваш, ГО НЯМА ТАМ, по дяволите! То не е там, какво не харесваш тогава?! Какво хейтя аз, като ти не харесваш нещо, което не съществува в реала, а е само в главата ти. Говоря за перките.
И счупените плочки от снимката назад не са там, и Таис го потвърди, и аз го казах, днес ходих из градинката напред-назад, не видях такова нещо - къде са снимани, попитах, да ида да ги видя на живо? Отговор няма….
За отводнителната система си има обяснение и го написах. Това се случва навсякъде, хората не са адаптирани към такива екстремуми, все още, вкл. и техническите решения.

Последна редакция: чт, 05 дек 2019, 17:19 от Анонимен

# 64
  • София
Няма перки вече и на Гарибалди. Специално гледах мин. седмица, защото за една бройка и аз да се претрепя в началото. И не! Не се забождам в тел. докато ходя. пл. Славейков и на мен ми е сив така. Може да е празен и без тези железа. Скриват красивите сгради някак и намаляват усещането за простор.
И какви са тези гигантски кошове за боклук!

# 65
милитана, има такива дъждове, които никаква система не може да поеме, тя се проектира за обичайно отводняване, не за екстремално. И в Атина съм газила, и в Солун съм газила, а във Венеция водата наскоро стигна над метър, метър и осемдесет, има загинали хора при това наводнение от дъждове. За съжаление, с промяната в климата все по-често ще има такива дъждове, обаче.
 Ако при всеки дъжд газиш, тогава е сигнал за недобра система.

Ама това, което не го харесваш, ГО НЯМА ТАМ, по дяволите! То не е там, какво не харесваш тогава?! Какво хейтя аз, като ти не харесваш нещо, което не съществува в реала, а е само в главата ти. Говоря за перките.
И счупените плочки от снимката назад не са там, и Таис го потвърди, и аз го казах, днес ходих из градинката напред-назад, не видях такова нещо - къде са снимани, попитах, да ида да ги видя на живо? Отговор няма….
За отводнителната система си има обяснение и го написах. Това се случва навсякъде, хората не са адаптирани към такива екстремуми, все още, вкл. и техническите решения.
Може ли да помоля за малко по-спокоен и културен тон в дискусията? По дяволите ще казваш на съседите си в елитния квартал, явно това е там така е прието да се общува, но аз не го приемам. Всеки е свободен да харесва или не дадена промяна в града ни. На мен Славейков не ми харесва, сив, скучен и често мръсен. Славейков ми харесваше в далечните години назад, аз съм учила в алианса и го посещавам от дете. Имаше продавачи на печени кестени и една особена атмосфера.

# 66
Права си, не издържах от този сюрреализъм-  "не харесвам акулите, които ги няма". Така че, извинения Simple Smile Разбира се, че можеш да харесваш или не, каквото си искаш, дори и акулите, които ги няма Simple Smile А детството няма да се върне, с или без продавачите на кестени.
На мен Славейков не ми е от любимите места, но смятам, че сега е много по-добре, отколкото беше с книжарите. А градинката на Св. Седмочисленици е много по-хубава, отколкото беше преди ремонта.

# 67
  • София
Аз си мисля, че за тези 50млн, които бяха вложени за ремонт на 100 000 - 150 000м2 пешеходни, не трябваше да има павета от 1.50лв или плочки от 3лв, но ето, явно и с най-мизерните материали има доволни.
Само да допълня, че бетона, с които са направени същите плочки и павета, не е мразоустойчив, т.е. не е изпитан на цикли замръзване-отмръзване. И ще "цъфне" точно след 2 зими, особено ако почистващите фирми подпомагат процеса със сол за размразяване, че е по-евтинко  Mr. Green

# 68
Чиана, за материалите по Графа не зная, но плочките по Витошка вече цъфнаха. Да не говорим какво става зимата като понавали сняг - отгоре става тънък леден филм и си е хем пешеходна зона, хем ледена пързалка. За грозните мушамени шатри и аквариуми изтряскани точно пред пейките няма да отварям дума, че засягам някои тънкообидни любители на кафе по булеварда. Трябваше вчера да снимам леглото от парцали на една клета женица точно пред един супер скъп магазин. Това е за съжаление обликът на центъра. И да, има го и на Запад това, пътували сме, видяли сме. Просто е тъжно, че го има и у нас. И на мен хич не ми е елитно.

# 69
  • София
Усещането за красота е субективно усещане. Поне аз така го разбирам, особено като гледам победителите на последните 10 конкура Мис България. Но качеството може да бъде измерено обективно и аз ви го казвам отсега, че тези настилки няма да издържат.
По принцип в нашата климатична зона има изисквания (не само по документи) за мразоустойчивост на настилки и бетонови изделия, изложени на външни атмосферни влияния. Изискването е да могат да издържат 1000 цикъла на замръзване/отмръзване преди да се получат първите микропукнатини, които впоследствие при следващо замръзване много бързо унищожават елемента. За да се постигне това се използва специален цимент и химия. Защото обикновения бетон (влаган в сгради) например има 10 такива цикъла. Ама е в пъти по-евтин  Wink
Мисля, че БАН имат данни колко са средногодишните цикли на замръзване/отмръзване, но за София мисля, че бяха 60-100.
Абе получи се като с бастуна на Пенчо - откраднаха бронзовия, сложихме железен, ама платихме за сребърен....

# 70
Както и преди съм казвал аквариумите не са българска приумица. На Виа Венето в Рим са от десетки години, в центъра на Флоренция също. За просяци и тъмни субекти въобще няма да споменавам. Тук са много по-малко и е по-спокойно от повечето западни столици. Направо не мога да повярвам, че ние се озовахме на челните места по спокойствие. Това ако някой ми го беше казал преди 10-15 години щях да го обявя за луд.

# 71
  • София
О, да. В Рим на кв.см има повече тъмни субекти отколкото в половин София, че и отгоре. За шанса да бъдеш обран както се мотаеш и зяпаш пък да не говорим.

София всъщност е един много приятен, спокоен град - днес си лафих с един колега американец, който за енти път ми обясняваше колко се кефи на града и как за толкова години вижда само положителни промени. Прав е. Лошото е, че ние все мрънкаме и не го оценяваме.

# 72
Аквариумите съществуват, защото съществуват пушачите. И в Рим, и в София. Ние с ММ в аквариумите не сядаме, защото не пушим и си влизаме вътре в заведенията, където не се пуши. Което е чудесно, всъщност. А Витошка си е ок. Нещо като Ла Рамбла, но с много по-малко туристи.
Таис, приказката за чашата, която за един е наполовина пълна, а за друг е наполовина празна, е много вярна  Simple Smile В София има и много проблеми, разбира се, но след края на 1990-те има много положителни промени. Само силно предубеден човек или заклет социопат може да го отрече това. Каквито не липсват, впрочем Simple Smile

Лека нощ на всички.

П.С. Снимката на счупените плочки НЕ Е от Св Седмочисленици. Преди малко ги гледах, там плочките са съвсем различни, съчетани са големи и  малки, и са разположени по съвсем  друг начин, раздвижено, по диагонал, и са меланж. Откъде е, нямам идея, а и никой не иска да каже.

Последна редакция: пт, 06 дек 2019, 00:39 от Анонимен

# 73
  • София
Доживях да съм съгласна с всеки ред на Попеа Simple Smile. Както не обичах София (пусто Пловдив си ми е на сърцето, носталгия), вече с удоволствие излизаме на разходки и ресторанти в Центъра.

За напукването на настилките: ами понеже си гледам в краката, когато ходя  (лошо зрение от дете) - във всички градове из Европа и Щатите, в които сме ходили,  настилките не са гладко перфектни. Всичко иска редовна поддържка, нищо не е веднъж завинаги.

# 74
Таргетът на Виа Венето са туристите, местните биха отишли да хапнат и да поседнат в Трастевере, например.

За кошчетата за боклук - в Париж са метални рингове, на които има нахлузени прозрачни пликове. Може да не е много красиво, но се вижда какво се пуска вътре. Изискване на полицията е, от съображения за сигурност.

На Витошка заведенията завладяха част от пейките, приобщиха ги към аквариумите на практика. Не можеш да седнеш на скамейка около цветарниците, защото на практика си "забоден" до клиентите в аквариума.
Кой и защо им го разреши е въпрос с повишена трудност.

Общи условия

Активация на акаунт