Плюсове и минуси на кварталите в София - 7 тема

• 40 477
  • 742
  •   1
Отговори
# 75
За напукването на настилките: ами понеже си гледам в краката, когато ходя  (лошо зрение от дете) - във всички градове из Европа и Щатите, в които сме ходили,  настилките не са гладко перфектни. Всичко иска редовна поддържка, нищо не е веднъж завинаги.

Абе, не е баш така. Нашият ЗОП в комбинация с краденето и корупцията са по-важна причина според мен. Какво е това, да се настели някаква площ с гранитни плочи и след 5 години всичко да е леш? Като бях в Милано ми направи впечатление площада пред гарата - сиви гранитни плочи, ама не 2 см дебели, а поне 5, и явно с добра основа (лошата основа е в дъното на чупенето на плочките - чупят се и се клатят, ако отдолу има кухина). И си стоят без някаква поддръжка с десетилетия. Вярно, по-скъпо е, ама се прави веднъж и забравяш, а у нас ЗОП спира такива качествени решения, а после и като се открадне част от парите - ясно е какво се получава.

# 76

На Витошка заведенията завладяха част от пейките, приобщиха ги към аквариумите на практика. Не можеш да седнеш на скамейка около цветарниците, защото на практика си "забоден" до клиентите в аквариума.
Кой и защо им го разреши е въпрос с повишена трудност.
Аз това се опитвам да обясня на някои, но явно не всички ме разбраха, да не казвам нещо по-силно. И аз си имам любими местенца из София, но Витошка и прилежащата територия не са сред тях. А това, че американецът харесал града - ама и аз имам приятели от САЩ, които като дойдат тук яко се кефят. С американските заплати, нашите цени и безкрай свободно време понеже са в отпуск тук си изкарват страхотно. Ама накрая си се прибират в САЩ и всички ахкания и охкания колко е супер тук остават за следващата ваканция.

# 77
  • София
Изобщо не ставаше дума за разлика в стандарта и иху-аху по заведения. Моят колега кара 60-те, когато е тук просто се разхожда из града или ходи с приятели по Витоша. Половината време от годината е тук, живее недалеч от мен, в апартамент на Дондуков (компанията му плаща наема предполагам). Казва, че София е спокойна и красива, говорим си често по темата, още повече че и двамата сме пътували много из Европа и Близкия изток, и имаме впечатления.

Хубаво е да се четем един друг, а не да пляскаме уловени от въздуха предположения. Иначе е ясно, че като всеки град, и нашият си има проблеми. Айде да ми кажете един голям град по света, чиито жители нямат критика и забележки към местната управа. Ми няма такъв.

# 78
ЗОП-ът като такъв не може да е проблем, защото това е преписана директива на ЕС, т.е. същите правила като в другите държави от ЕС. На другите държави тези правила не им пречат.

И отново тази сутрин през площад Славейков като минах - супер депресарско, отделни павета изглеждат супер мръсни, все едно заливани с мазнина, така си бяха от самото начало. Ако няма да има букинисти под онези чадъри, те стоят абсолютно безсмислено, боднати в пространството. Пейки има само покрай трамвайната линия, не и навътре в пространството. И възниква въпрос у мен - за какво ще се използва това пространство, освен за транзитно преминаващи?

И половината напречни отводнителни канали по Солунска са задръстени до ниво тротоар - като не могат да ги чистя, защо ги сложиха, така задръстени няма да си изпълняват ролята да поемат дъждовна вода.

Витошка не се чисти от сняг цяла зима - говоря за средната част между аквариумите. Правят 1-2 пъртини по средата и купчини сняг/лед покрай тях. Снегът не се извозва, чакаме да пукне пролет и да се стопи.

# 79
И на Ла Рамбла заведенията са завладели тротоарите, а пейки изобщо няма, защото ако има, няма да седнеш да пиеш сангрия за 14 евро, ами ще си купиш вино и сок от магазина, и ще си го пиеш на пейката. Тези заведения от това печелят, а общината печели от наеми за тротоарно право. И на Витошка, и на Ла Рамбла. Пазарна икономика.
Пейките са в градинките. Срещу СУ са сложили нови след ремонта, дълги по десетина метра, там също е станало хубаво след ремонта.
Сетих се, че и целият площад Сан Марко е в столове на заведения. Даже имаше и симфоничен оркестър на живо в едно от тях.
А относно мрамора и плочите, зависи от климата. В Лече, например, целият център е затворен за коли, пешеходна зона, и е настлан с мраморни плочи. От 200 години. Само че в Лече сняг вали веднъж на 10 години, а лед няма. Милано също е с по-мек климат от София, сняг и лед рядко има. В София проблем са температурните разлики от + към - и обратно, ако е само + или само -, е много по-лесно за поддръжка.
Между другото, с промените в климата в Отава, например, имат същия проблем. Те са свикнали като замръзне ноември и отмръзва чак април, а сега го прави по 10 пъти за тези 6 месеца, настилките не са пригодени и отварят дупки. А затварянето иска пари и време.
ЗОП-ът като такъв не може да е проблем, защото това е преписана директива на ЕС, т.е. същите правила като в другите държави от ЕС. На другите държави тези правила не им пречат.

И отново тази сутрин през площад Славейков като минах - супер депресарско, отделни павета изглеждат супер мръсни, все едно заливани с мазнина, така си бяха от самото начало. Ако няма да има букинисти под онези чадъри, те стоят абсолютно безсмислено, боднати в пространството. Пейки има само покрай трамвайната линия, не и навътре в пространството. И възниква въпрос у мен - за какво ще се използва това пространство, освен за транзитно преминаващи?

И половината напречни отводнителни канали по Солунска са задръстени до ниво тротоар - като не могат да ги чистя, защо ги сложиха, така задръстени няма да си изпълняват ролята да поемат дъждовна вода.

Витошка не се чисти от сняг цяла зима - говоря за средната част между аквариумите. Правят 1-2 пъртини по средата и купчини сняг/лед покрай тях. Снегът не се извозва, чакаме да пукне пролет и да се стопи.
И на другите държави им пречат, но имат повече пари да оправят проблемите. Местните данъци са в пъти по-големи от тук и ги събират безотказно.  
И само за това да е на Славейков, за мен е хубаво, че от онези боклучиви масички и мръсни кашони не можеше да минеш. Сега е идеално за разходка. Но подозирам, че наоколо ще отворят заведения и ще сложат маси на площада.
А на мен пък Екзарх Йосиф и около него ми е сиво и потискащо. И около Мария Луиза. Но свикналите с него си го харесват.
Снощи бяхме на Солунска и специално гледах отводнителните канали - еми чисти са! Явно  всеки вижда, каквото иска да види, за да си защити предварително формираната теза  Simple Smile
Таис Hands Thumbsup
Шарки  - случва се Laughing Но се радвам, че харесваш центъра и се разхождаш из него, защото само работа в София не си е работа, за мен е направо убийствено това, което беше написала преди време. Това съвсем искрено, не се заяждам. Животът не е само работа. За другите, говорим си с Шарки по определен повод.

Последна редакция: пт, 06 дек 2019, 10:49 от Анонимен

# 80
  • София
Славейков и Графа бяха прекрасни места в София. Трябваше само да се оправят плочките, малко да се въведе ред в кашоните за книги на книжарите и да се изисква чистота. И като разхождам някой чужденец, да мога да му кажа защо и с какво този площад е по-различен от другите. И Славейкови преди се вписваха чудесно с книгите, сега се чудиш какво правят там, седнали на някаква пейка. Площадът беше знаков, сега, ако някой иска просто да ходи там е окей, но душа няма мястото, сиво, скучно и безлично. Градинката на Графа пооправиха – да, но при детската площадка имаше една алея, точно под дърветата, с пейки – е, няма я. Площадката е забита в тревата, вътре родители и деца – гъчканица. А беше чудесно.
И със Света Неделя ще стане така, за съжаление. Площадът има очарование, с дървото пред църквата, точно защото я скрива ( както някой беше критикувал по-горе) , и със стълбите от едната страна и пътечка ли,как да го нарека, отпред за влизане – от другата. То си е наше, нещо, което го няма на други места, само трябва да се подменят плочките и да се поддържа. А разни светещи фенери и други идеи – ами да се направят някъде на ново място, което няма още утвърден облик като тези стари, знакови места за София.
Много се разписах,, но и много ми е мъчно като гледам как града се обезличава и вкарва в някакви чужди дрехи.

# 81
  • София
Според мен София чак сега, с Ларгото, Витошка и разчистения пл. Славейков започна да има душа. И фасадите на сградите са пооправени.  Преди това беше гнусно-сиво с дупки по тротоарите. Точно кашоните на Славейков с вмирисаните брадати невежи продавачи на книги беше "задължително ме заобиколи".

Много приятни са различните "етнически" ресторанти (испански, руски, Рибс Брадърс, Манцо).

# 82
  • София
Трябваше само да се оправят плочките, малко да се въведе ред в кашоните за книги на книжарите и да се изисква чистота. 

Да казвам нещо различно по отношение чистотата?

# 83
  • София
Как ще направиш мръсният разкашкан кашон чист?

# 84
Е, личното ми мнение, като човек роден и израснал в центъра на София, е че Витошка и Славейков нямат никакъв естетически приятен облик. Вече. За мен.
"Етнически" ресторанти има във всеки голям град по света, те по никакъв начин не дават облик на града. В същия или подобен ресторант можеш да се наядеш в който и да е друг голям град в Европа. С какво точно ще запомниш ресторанта в София - освен с това, че ти е било по-евтино, отколкото в Стокхолм, примерно?

Много лесно можеш да въведеш изискване за чистота - просто го вписваш като клауза в договорите с продавачите.  Който не го спазва - прекратяване на договора.  И слагаш унифицирани маси/сергии - това от общината де.

Ето емблематичен пример за букинисти, не е нещо супер-дупер модернистично, още по-малко пък скъпо.

https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Bouquinistes_in_Paris

# 85
Изобщо не ставаше дума за разлика в стандарта и иху-аху по заведения. Моят колега кара 60-те, когато е тук просто се разхожда из града или ходи с приятели по Витоша. Половината време от годината е тук, живее недалеч от мен, в апартамент на Дондуков (компанията му плаща наема предполагам). Казва, че София е спокойна и красива, говорим си често по темата, още повече че и двамата сме пътували много из Европа и Близкия изток, и имаме впечатления.

Хубаво е да се четем един друг, а не да пляскаме уловени от въздуха предположения. Иначе е ясно, че като всеки град, и нашият си има проблеми. Айде да ми кажете един голям град по света, чиито жители нямат критика и забележки към местната управа. Ми няма такъв.

Друго е когато компанията ти плаща и те позиционира на центъра. Нека поживее в люлин, дружба или красна поляна да видим какво ще говори 😁

# 86
Витошка и Славейков нямат никакъв естетически приятен облик. Вече. За мен.
За мен също. Не съм фен на новите недомислици. Славейков вече не е Славейков, спокойно могат да го прекръстят и да махнат дядовците. Бастуна да е проблема, те са просто кръпка. Изгуби облика си, сега е .. просто нищо. Витошка, всички дървета са заринати в кучешки .. мда, вие за аквариуми се хванахте.
Тези светещи гъби на фона на старата църква и въобще стария облик на града са такъв контраст, че просто не е за коментар.

# 87
  • София

Друго е когато компанията ти плаща и те позиционира на центъра. Нека поживее в люлин, дружба или красна поляна да видим какво ще говори 😁
Че то и аз като обикалям извън БГ ходя из централните части на градовете, а не по кварталите. Миналата година в Милано например обикаляхме около катедралата, галерии и прочие, не сме се забили по кварталите. Същото важи за Лондон, Рим, Брюксел, Загреб, Прага и т.н., да не изброявам всички градове, които съм посещавала последните 20 години. Така и моят колега няма що да дири из Обеля и Надежда. И аз не ходя вече по кварталите в София, не ми се налага. Живея и работя в центъра, детето учи тук, баба ми живее на Графа...всичко ми е на един крак разстояние.

И на мен много повече ми харесва центърът сега, отколкото преди.

# 88

Ще ги сравни с перифериите в западноевропейските и американските градове, и пак ще му се сторят ОК. За американците София е спокоен град - няма зони,  в които не трябва да се припарва, няма опастност от тероризъм, насочен към граждани на сащ, и нещо, което никога не биха казали на глас пред непознати - монокултурен град, без особено етно разнообразие, така да се каже.

# 89
Като ви чета и ако не бях родена около "Славейков" щях да си помисля, че кой знае какво е бил някога newsm78 Ми винаги си е било един широк тротоар с трамвай отстрани. Сега не съм минавала след ремонта, ама няма начин да е по-лошо (нещо да е развалено), защото просто няма накъде.

Общи условия

Активация на акаунт