Плюсове и минуси на кварталите в София - 7 тема

• 41 636
  • 742
  •   1
Отговори
# 90
Студентски град един от най лошите квартали е София ли е според вас ? Как мислите ?
Квартал, който не е бил планиран за жилищен, а за кампус, когато от алчност и селяндурска простащина се превърне в кампусо-жилищен, винаги ще си бъде гетото каквото е в момента. Никой не може да Ви убеди, ако сама не видите. Всичко там е мръсно и разнебитено, пушеци от скара - бири, оформяни с години кратери по малките улички, коли в тевата и калта.... свинщина. Поразходи се и зимата, за да видиш целия му блясък. Повечето сгради са некачество строени и имат статут на общежития. Искрено се радвам, че най-сетне дългогодишното кметче беше изритано. Отдавна имам жилище не точно в Студентски, но в района и познавам квартала.

Определено преувеличавате ...

# 91
  • София
За съжаление не преувеличава Frowning1
Един голям минус и от мен за Студентски град.
Толкова са наблъскани жилищните сгради между общежитията, че няма на къде.
Въпреки, че повечето улички ги направиха еднопосочни, придвижването е кошмар. Паркирани коли навсякъде - по тротоари, тревни площи, кал, на улицата. Гъч отвсякъде.
За препълнените контейнери, боклуците около тях и бездомните кучета да не отварям дума.
А беше приятно място преди години.

# 92
благодаря за новата тема.

Аз продължавам да дърпам към Карпузица.
Мъжът ми всячески се опитва да ме вразуми, защото аз не съм шофьор, и той твърди, че ще е много трудна логистиката.
И да, рационално го разбирам, ама много ми харесва този квартал.

От 7 години сме в Павлово. Беше разкошно когато се нанасяхме, но вече стана тясно и здръстено.

Проблемът на Карпузица не е транспорта, а липсата на елементарни удобства - липса на тротоари и осветление /където има тротоари има спрени коли върху тях/ ; тесни улици , но пък за сметка на това цялото движение от Пеник, Благоевград и Кюстендил минава от там за по-бързо/; липса на голям магазин /сега Лидл ще реши този проблем/; липса на аптека, нормален фризьорски и козметичен салон; масаж и др. подобни екстри. Другото, което мен ме разочарова е все по-нарастващата липса на паркоместа. И до голяма степен манталитетът на местните, според които всички проблеми на квартала им е в новодошлите заселили се там.

# 93
Скрит текст:
Изобщо не ставаше дума за разлика в стандарта и иху-аху по заведения. Моят колега кара 60-те, когато е тук просто се разхожда из града или ходи с приятели по Витоша. Половината време от годината е тук, живее недалеч от мен, в апартамент на Дондуков (компанията му плаща наема предполагам). Казва, че София е спокойна и красива, говорим си често по темата, още повече че и двамата сме пътували много из Европа и Близкия изток, и имаме впечатления.

Хубаво е да се четем един друг, а не да пляскаме уловени от въздуха предположения. Иначе е ясно, че като всеки град, и нашият си има проблеми. Айде да ми кажете един голям град по света, чиито жители нямат критика и забележки към местната управа. Ми няма такъв.
Друго е когато компанията ти плаща и те позиционира на центъра. Нека поживее в люлин, дружба или красна поляна да видим какво ще говори 😁
На Таис никой не й плаща квартирата и не я е позиционира, и пак живее в центъра. Не говорим кой може да си го позволи, а дали е станал по-хубав или не. И тя смята, както и други, че е станал по-хубав и все повече става. Аз мисля същото.
Като ви чета и ако не бях родена около "Славейков" щях да си помисля, че кой знае какво е бил някога newsm78 Ми винаги си е било един широк тротоар с трамвай отстрани. Сега не съм минавала след ремонта, ама няма начин да е по-лошо (нещо да е развалено), защото просто няма накъде.
Ха-ха, и за  мен е така. Мисля, че по-сантименталните просто имат носталгия по детството си. На мен детството ми е минало в Лозенец, но така или иначе нямам сантимент към онези години. Към квартала си имам, но за мен Лозенец и сега си е хубав, дори мисля, че става  по-хубав.
Според мен София чак сега, с Ларгото, Витошка и разчистения пл. Славейков започна да има душа. И фасадите на сградите са пооправени.  Преди това беше гнусно-сиво с дупки по тротоарите. Точно кашоните на Славейков с вмирисаните брадати невежи продавачи на книги беше "задължително ме заобиколи".

Много приятни са различните "етнически" ресторанти (испански, руски, Рибс Брадърс, Манцо).
И аз така смятам. Говорим за периода след 1990. Преди това... си е за преди това. Бяхме млади и безгрижни,  а и не пътувахме като сега (освен някои по-специални другари) да правим сравнения, та каквото и да беше, не ни е правило впечатление.

# 94
  • София
Ооо, през 1987 събота и неделя съм умирала от глад в центъра на София (квартирата ми беше до парка Заимов), нямаше къде да се нахраниш, всичко беше затворено...хич не искам да си го спомням онова време.

# 95
И аз не искам, макар че се хранех вкъщи. Ама дискусията ще замине в "спомени от соц.а", та спирам до тук.
За мен сега София е и по-хубава, и по-уредена, и предлага повече неща във всяко едно отношение от преди 1989, да не говорим за 1990те. Поне в централните й части. Имаше един период на тотална разруха, дано не се повтаря никога повече!

# 96
  • София
90-те беше ужасен ужас - учех в Английската 92-96-та и наоколо всичко беше отврат. От 80-те години нямам много спомени от града, бях малка, а и по-голямата част от десетилетието ми мина извън България (родена съм в София 78-ма). Сега последните 10-15 години виждам огромна положителна промяна от деветдесетте.

# 97
Родена и израснала съм в центъра, Ндк.
Чудесно уреден транспорт до всички точки на града, придвижването пеша до почти всички институции, заведения, театри е лесно и приятно, особено в подходящо време.
Минус е с хранителните вериги, обикновено са малки и орязани откъм номенклатура и разнообразие.
Трудно паркиране е друг момент.
Живея на другия край на света и винаги, когато си идвам виждам промени към добро. Има още много да се желае, но това зависи и от голяма степен от живущите, после от Общината.

# 98
  • София
Деветдесетте че беше зле- зле беше, ама втората половина на осемдесетте беше още по-зле- тогава тока беше на режим 2 часа има 2 няма ... през деветдесетте поне ток имаше.
  Офтопик:  ех този момент в който констатирам наличие на разни спомени от седемдесетте (макар и доста смътни) ....

# 99
Таргетът на Виа Венето са туристите, местните биха отишли да хапнат и да поседнат в Трастевере, например.

За кошчетата за боклук - в Париж са метални рингове, на които има нахлузени прозрачни пликове. Може да не е много красиво, но се вижда какво се пуска вътре. Изискване на полицията е, от съображения за сигурност.

На Витошка заведенията завладяха част от пейките, приобщиха ги към аквариумите на практика. Не можеш да седнеш на скамейка около цветарниците, защото на практика си "забоден" до клиентите в аквариума.
Кой и защо им го разреши е въпрос с повишена трудност.
Гледай Ла Долче Вита и пак пиши къде се разхождат местните. Пейки също няма, въпреки че булеварда е широк и позволява такива. Предлагам да не изкривяваме фактите и да спрем да плюем всичко нашенско.

# 100
благодаря за новата тема.

Аз продължавам да дърпам към Карпузица.
Мъжът ми всячески се опитва да ме вразуми, защото аз не съм шофьор, и той твърди, че ще е много трудна логистиката.
И да, рационално го разбирам, ама много ми харесва този квартал.

От 7 години сме в Павлово. Беше разкошно когато се нанасяхме, но вече стана тясно и здръстено.

Проблемът на Карпузица не е транспорта, а липсата на елементарни удобства - липса на тротоари и осветление /където има тротоари има спрени коли върху тях/ ; тесни улици , но пък за сметка на това цялото движение от Пеник, Благоевград и Кюстендил минава от там за по-бързо/; липса на голям магазин /сега Лидл ще реши този проблем/; липса на аптека, нормален фризьорски и козметичен салон; масаж и др. подобни екстри. Другото, което мен ме разочарова е все по-нарастващата липса на паркоместа. И до голяма степен манталитетът на местните, според които всички проблеми на квартала им е в новодошлите заселили се там.
Карпузица и Павлово не могат да се сравняват. Вярно, че са относително близко, но Павлово си беше хубав квартал и преди, а Карпузица, даже нямаше име. В Павлово има училища с традиция. В Павлово има и трамвай, и тролей. И магазини. Застроен е квартала. Карпузица в почти всичките си части има излаз на отвратителни пътища. Околовръстното. Около баня Овча купел. Магазини няма, малки местни магазинчета, продаващи боклуци-храни на скъпи цени поради липса на конкуренция. Има ведомствени жилища на фабрики, евтини и неподдържани... Аз не знам кое точно ви харесва в Карпузица, една пейка няма. Ако сте с бебе, си купете железна количка.

# 101
Ами то и няма нужда да има име, различно от Княжево, всъщност, защото си е просто част от Княжево. А кой идиот измисли Карпузица нямам никаква идея. Предполага се, че е начин да се намали "тежестта" на Княжево спрямо останалите квартали в община Витоша, защото иначе е с най-много жители.

Иначе спрямо Павлово, в Карпузица все още може да се живее що годе нормално. Лошото е, че тенденцията е в посока към пренаселеността на Павлово, Борово, Манастирски ливади и останалите от този вид.

# 102
Ами то и няма нужда да има име, различно от Княжево, всъщност, защото си е просто част от Княжево. А кой идиот измисли Карпузица нямам никаква идея. Предполага се, че е начин да се намали "тежестта" на Княжево спрямо останалите квартали в община Витоша, защото иначе е с най-много жители.

Иначе спрямо Павлово, в Карпузица все още може да се живее що годе нормално. Лошото е, че тенденцията е в посока към пренаселеността на Павлово, Борово, Манастирски ливади и останалите от този вид.
Е как живеете нормално в Карпузица? Заради по-малкото население на кв/м? А харесва ли ви районът около гробищата, около бившата фабрика България? Ами по-надолу около баня Овча купел? Около Владайската река? Единствено ул. Боряна що годе ми харесва и малко там около нея посока Мондевидео.  Какво ще кажете за 66 училище? Бихте ли си дали детето там, защото май друго няма? А детска градина, къде има?  Блоковете на малцинствата виждали ли сте? Автобус 260  и 111 - това е всичко, на което може да се разчита, но много голяма част от Карпузица не е близо до спирка.
Е, поне построиха един свестен магазин Фантастико, и то, за които им е близко. Това е плюс.
Аз лично, бих избрала по-пренаселено, но свястно място като Павлово, Овча купел (часта към Борово). Главно, защото там жителите са по-свестни.

# 103
  • София
не знам люде ама до '89та когато бях 7 клас Софията беше град, сега е мега кочина, не виждам какво и е модерното като тротоара ми е набор и блока ше падне, колите са по детските площадки станали недвижими имоти, няма кьорав човек, големо важно че има молове 24/7 отворени с манджи които са бъкани с химия такова качество и в Африка не ядат вече. Соца много лош ууу гадотия, ама при двмокрацията уж всичко има ама се изнасят х50хил. ежегодно, странен парадокс - е сега малко няма здравеопазване, навсякъде анархия с LGBT педали и рептили, има дроги на всеки ъгъл и през 90те бе дивия Запад ама дреме ви, нали има молове с ядене Yum

p.s. гледам някой споменал Княжево, като малък се возих на лифта там, а сега прилича на Модернизация няма спор Yum

https://www.google.com/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fdetstvoto.net% … ource=sh%2Fx%2Fim

Последна редакция: пт, 06 дек 2019, 21:56 от redline_m

# 104
Пълни глупости, изнасяли се били. А по времето на соца ако нямаше кльон и ако граничарите не стреляха на месо мислиш ли, че хората изобщо щяха да стоят тук? Стояха, ама насила под дулата на автоматите. И за супер еко храните по соца няма нищо вярно - зеленчуците бъкаха от нитрати и такъв параметър изобщо не се контролираше. А за саламите да не говорим, в тях пъти повече. Ако нещо е било еко, то е защото не е имало палмово масло. Само тоалетна хартия в кренвиршите Mr. Green

Много ме дразнят такива като теб, дето или са забравили какво е, или са се издънили тотално при демокрацията и търсят някой да им е виновен. И естествено този някой не може да са те Twisted Evil

П.П. Княжево е така заради един тъп закон, прокаран от зелените и разни платени от чужбина НПО-та. Я виж Банско какъв лифт има.

Общи условия

Активация на акаунт