Плюсове и минуси на кварталите в София - 7 тема

• 41 116
  • 742
  •   1
Отговори
# 375
Попеа, нещо ти си се объркала, или си ме разбрала зле. Когато търсех, споменавах Златовръх и Семинарията, защото там имаше имоти, които се продават. Родителите ми не живеят точно до Семинарията (извинявам се че занимавам аудиторията с местоположението на нещо, което не ги интересува). А от Семинарията и Златовръх до Водната кула са точно 5 минути пеш. Сградата на Обербауер е точно по средата и е по-близо до Кулата. Много хубава стана да, там ме притесняваше възможността да застроят съседния парцел и да отрежат гледката и слънцето, но така или иначе още при строежа някой писа, че няма имоти за продан там, поне преди 2 години беше така. За мен най-лошата част на Лозенец е от басейна Спартак нагоре до Кемпински, пардон Маринела. Сега с тоя Златен век оплескаха и карето нагоре около 21 училище, иначе там си беше ок. И пак ще похваля Хладилника, ама старата част. Поне блоковете, които са до Южния парк на Козяк много ми харесват, там няма място за повече строежи и градежи, тротоарите са в прилично състояние и им сложиха колчета, има мол и метро в близост. Няма близки училища и градини, но това е единственият минус (според мен).
Не са 5 мин пеш, 10-ина са, но това не променя особено това, което казах. Около Семинарията се оформи едно много неприятно място, от личен опит го казвам. Добре направи, че не взе там. То затова и там предлагането е много по-голямо от това в хубавата част на Горен Лозенец. Е, стига де, как сградата на Обербауер ще е по-близо до Кулата Simple Smile -  по Гугъл, 500 м от Обербауер до Велчова завера и 700 метра от Обербауер до водната кула. А аз всеки ден го ходя  Simple Smile

Съгласна съм с теб, че Басейна Спартак го о...раха тотално. За съжаление, и около Семинарията повториха същото упражнение, а сега със сградата на Диневи още по-зле стана. Ако вашите са към Кулата или Енергопроект, чудесно, там наистина е добре.

Долната част на Лозенец - Борова гора, Елин Пелин, арх. Миланов са любими улички и каре, половината ми детство мина там.
Да е жива и здрава мама, много бих искала да я зарадвам с нещо там, мъничко.
Не съм ориентирана към покупка на момента, но оглеждам. Големи сантименти...
Под Семинарията е хубаво, но определено за човек който обича да ходи пеша и това не му е проблем.

И за мен е така Simple Smile Но мама си има имот там и си живее в него, да е жива и здрава!
Предлагането на малки имоти по тези улички е много ограничено, то и на големи не е голямо.  
Кое е "под Семинарията" за теб? Около Семинарията стана зле заради презастрояване, а беше хубаво. Ходенето пеш ми е хоби Simple Smile

Последна редакция: пн, 16 дек 2019, 11:05 от Анонимен

# 376
  • София
Това пък за спирането на тока в кварталите под Драгалевци ме изненадва. А и  контингентът е такъв, че не вярвам в дългосрочен план да се събират редовно таксите за поддръжка и става мазало. Не бих искала комфортът ми да зависи от някакъв батка, който днес има бизнес, утре не и спира да плаща, а ползва и цапа.

Спира токът, поне в нашия комплекс е редовно. И то за часове наред. Опаковахме целия офис в UPSи, че ни писна да губим информация.
Таксите за поддръжка са ад. Един плаща, пет не плащат (и то от ония, дето се разхождат с джипове като танкове, но стоте лева за градинки и охрана им се струват много). Не искам и да навлизам в подробности за мутренските войни по отношение на фирмите за поддръжка и охрана. Само ще кажа, че един млад колега, който беше отишъл на общо събрание да каже, че не сме доволни от фирмата за озеленяване, на другия ден получи заплаха за живота на дъщеричката си от едни мили момчета... Отврат е това с тия съмнително забогатели малоумници. За щастие ние сме офис, работим си тихо, кротко (и умерено - внимаваме да не се преработим) и в 5 следобед вече ни няма. Но вечер не знам за какво става въпрос в тоя контингент, ако има спорове било за музика, било за паркоместа, било за нещо подобно. Може да си рискуваш и живота, ако кажеш на някой накокаинчен бизнесмен да си намали чалгата примерно.
Лично аз не бих живяла в подобно място, но за работа става. Далеч сме от лудницата по центъра и по гигантските бизнес сгради и комплекси.

# 377
  • София
Всичко описано от Флип в нашия комплекс го няма, но ние сме доста по- на изток от Драгалевци. Всички си плащат редовно таксите, тока не спира, водата също, имаме резервоар, който  поема 24-часовото потребление на комплекса и даже не разбираме кога е била профилактиката на водата. Нямаме никакви проблеми с паркирането. И даже, след 6 г. напомняне от моя страна, вече имаме 2 пъти повече жълти кофи за разделното събиране на боклука и 2 пъти по-често го извозват. На газ сме и ако не бяха къщите извън комплекса, може би нямаше да мирише на дърва, обаче не е така, моя проклет нос усеща неприятни миризми зимно време.

П.С. Ако от двигателите на самолет излиза черен пушек, те вече горят. Снимката от коя година и от кой град в Русия е?

# 378
Радвай се, че не мирише на въглища.
Сутринта имах работа за 20 мин., няма да казвам къде, за да не подклаждам отново стари спорове, но чистият ми шал още мирише на въглища.

# 379
И даже, след 6 г. напомняне от моя страна, вече имаме 2 пъти повече жълти кофи за разделното събиране на боклука и 2 пъти по-често го извозват.

Чудно! Преди години и аз преборих да ситуират разделни контейнери, но забелязвам, че почти всичките съседи не ги ползват, а аз съм много стриктна.
Но пък има офис сграда наблизо и виждам как хвърлят хартия в синия и се радвам.

# 380
  • София
Може, сигурно е до комплекс. Нашият е доста голям и има всякакви индивиди, включително някои крайно нагли и неприятни. Да, забравих да кажа за газификацията - почти всички комплекси в полите на Витоша са газифицирани, което е голям плюс. Проблеми с паркирането при нас има, което е парадокс. Къщичките са малки, към всяка има гаражи, но явно не достигат. И се почва едно паркиране отпред, едно заяждане за места (това си е на тоя мястото, пък онова - на оня, пък скандали, пък заплахи), все едно си пред ЕПК-то.

# 381
Истината е, че колите не са най-големия замърсител и са далеч след печките и някои ТЕЦ-ове.

И да, и не Mr. Green ТЕЦ-овете на въглища несъмнено са шампиони, ама нали си говорим за градовете, а в градовете такива ТЕЦ няма. В градовете има печки, автомобили и други с нисък дял.

Тази класация на автомобилите уби вожда Joy Тя показва нещо очевадно - емисиите на СО2, за които спор няма. Общо взето по-големите двигатели емитират повече (освен ако малките не са зле с КПД-то), защото СО2 е резултатът от химическата реакция горене и който гори повече гориво на километър изхвърля и повече СО2, то няма как да е иначе, но СО2 е парников газ, а не замърсител в тесния смисъл на думата и в града този СО2 не се усеща. Усещат се азотните и серните окиси и ФПЧ и за тях говорим в контекста на София съвсем конкретно.

# 382
Разбира се, че съвременните двигатели замърсяват по-малко от старите. Въпросът е какъв бюджет има Виена и какъв София за нови превозни средства.
И понеже всеки се вози на лимитиран брой превозни средства и линии (според нуждите си), има общодостъпна информация,  че София купува 137 електрически превозни средства. От тях лично сме се возили на трамвай 18, останалите линии не сме ползвали.
https://www.novinite.com/articles/200828/Sofia+Will+Receive+137+ … +European+Program
Не разбрах какво им е на колите от дадените линкове. Ние сме с Авенсис, бензинов. Не мисля, че замърсява много.
Нищо им няма. Тръгнахме от таралясниците на по 20 години, които се движат из София и стигнахме до... Бог знае къде. Трябват ограничения за движение поне в центъра и около него за таралясници, като първа стъпка.

Истината е, че колите не са най-големия замърсител и са далеч след печките и някои ТЕЦ-ове.

И да, и не Mr. Green ТЕЦ-овете на въглища несъмнено са шампиони, ама нали си говорим за градовете, а в градовете такива ТЕЦ няма. В градовете има печки, автомобили и други с нисък дял.

Таз класация на автомобилите уби вожда Joy Тя показва емисиите на СО2, за които спор няма. Общо взето по-големите двигатели емитират повече (освен ако малките не са зле с КПД-то), защото СО2 е резултатът от химическата реакция горене и който гори повече гориво на километър изхвърля и повече СО2, то няма как да е иначе, но СО2 е парников газ, а не замърсител в тесния смисъл на думата.
Hands Plus1 Печки и автомобили. И за двете трябват мерки. Именно, за чистотата на атмосферния въздух в града СО2 е непричьом, а нали за това говорим и затова са тези карти, и затова като падне мъглата и картите почервеняват - и не от СО2, което е друг проблем.

# 383
  • София
Вчера карах след автобус 67 (скапана линия иначе), като возилото беше стандарт Евро 6.

# 384
Вчера карах след автобус 67 (скапана линия иначе), като возилото беше стандарт Евро 6.

В София май вече всички рейсове (или поне тези, въртящи в центъра, а не до Кокаляне) горят природен газ, а по-чисто от това е само електричеството и то условно по-чисто. И водородните клетки, ама не знам да има такива.

# 385

В София май вече всички рейсове (или поне тези, въртящи в центъра, а не до Кокаляне) горят природен газ, а по-чисто от това е само електричеството и то условно по-чисто. И водородните клетки, ама не знам да има такива.
В София големият замърсител са колите, не е градския транспорт. Отвъд печките, говорим за двигателите.

# 386
Аз не разбирам откъде идва тази смрад на въглища вечер в топлофицираните квартали без много къщи? Не мога да си представя как в блок се качват въглища, а и не съм виждала някъде да пуши комин.
Вчера се прибирах пеша през квартал Витоша в частта до Студентски град и миришеше ужасно.Там пък са все нови кооперации.
От година на година София става все по-ужасен град за живеене.
Подозирам, че по строежите също горят нещо, защото активисти от нашия квартал бяха снимали пушеците.

# 387
Стига да има останали дори една или две къщи на въглища, които да осмърдят доста голяма част от квартала.

# 388
Дъждец, от къщите е. А в кв Витоша на какво да се топлят? Сигурно по-заможните на ток или на пелети, останалите - на котлета или печки на твърдо гориво.
По строежите горят всичко, което може да гори.
Стига да има останали дори една или две къщи на въглища, които да осмърдят доста голяма част от квартала.
Точно така е, като няма вятър и има инверсия, и малко на брой замърсители стигат.

# 389
  • София
Аз не разбирам откъде идва тази смрад на въглища вечер в топлофицираните квартали без много къщи? Не мога да си представя как в блок се качват въглища, а и не съм виждала някъде да пуши комин.
Вчера се прибирах пеша през квартал Витоша в частта до Студентски град и миришеше ужасно.Там пък са все нови кооперации.
От година на година София става все по-ужасен град за живеене.
Подозирам, че по строежите също горят нещо, защото активисти от нашия квартал бяха снимали пушеците.
За  квартал Витоша не знам, но слизах от Копитото по пътеката към Бояна в ден с инверсия. При навлизане в Бояна започва да смърди на въглища, като надолу смрадтта става все по-силна. След това продължих по Пушкин в Гърдова глава и там смърдеше още по-здраво. Надолу в Павлово същата работа, като добавим и смрадта от един автосервиз топлещ се на масло на кръговото. Иначе казано в тази част на София Бояна гори здраво въглища и висчко това пада надолу в града, като към него се добавя и резултата от отоплението на къщите в Павлово ... и после датчика на сградата на ИАОС отчита най-високите стойности за града. В дни с инверсия аналогично предполагам и Симеоново сериозно допринася за замърсяването и на Витоша и кварталите наоколо. Не си спомням да съм слизал в ден с инверсия през Драгалевци и не знам как е там, но няма причина да е много различно.

Общи условия

Активация на акаунт