Плюсове и минуси на кварталите в София - 7 тема

• 41 023
  • 742
  •   1
Отговори
# 510
Аз по-скоро бих седнала на пейка в градинката около НДК, отколкото на самата Витошка.

Да, бе Mr. Green Колко пъти когато си била в чужбина си се просвала на някоя пейка в парк? Май николко. И никой не го прави. Всеки гледа да се разходи, да види, да добие впечатления и посяда само за почивка от време на време.

Що се отнася до имано какво да се види - Форумът в Рим е същите съборени зидове като разкопките пред ЦУМ. А в триъгълник с 200 метра страна да видиш Църква, Джамия и Синагога е уникално нещо. Отделно там сталинистка архитектура, туй-онуй. Екстра си е един тигел от НДК до Лъвов мост и  после напреки друг по жълтите павета към Университета. И те ти я София разгледана набързо. И съвсем не е толкова лоша за гледане. Пък и да изпиеш вечерта един коктейл в "Катедралата" като гледаш осветения "Александър Невски" си е супер край на деня.

# 511
  • София
Каквото и да си говорим, в държави като Белгия, Англия, Франция и т.н. ситуацията с “мангустите” е излязла от контрол; тук на фона на тях е рай. Даже се чудя някой път докога ще се радваме на това относително спокойствие. Имаше статия преди месец-два, че в някои градове на Англия вече официално белите са малцинство - и че това налага куп социо културни промени (тип храна и занимания по детски градини и училища, вид на обществените развлечения и прочие).

Витоша никога не ме е впечатлявала, рядко я обикалям. Сега поне изглежда добре, кафенетата са ОК. И аз се чудя какво толкова й харесват чужденците - за мен лично тя няма “душа”, както например други улици в центъра.

# 512
  • София
Не съм обикаляла много, но преди 1.5 години в Берлин бели нямаше. Аз съм си расист по принцип и не бих желала да съжителствам по собствено желание с такъв контингент. Това е и причината районът на Симеон и Пиротска да ми е изключително неприятен. Какъв потенциал има може да определят тези, които ни налагат многообразието.

# 513
Не знам какво точно им харесва по Витошка - заведения с храна, каквато има във всеки средноголям европейски град, няколко "аутлет" магазина за дрехи от Илиянци, като за подарък за вкъщи за някой без претенции. След като са разгледали малкото ни забележителности точно в оня "гадния" район. Вярно, англосаксите могат да се нашльокат за без пари на топло през пролет-лято-есен в заведение. Няма нищо специфично, различно в заведенията по Витошка. Да уточня - далеч съм от мисълта да плеснат заведения тип битови кръчми и механи на тази улица, просто няма да са си на мястото.
Аз по-скоро бих седнала на пейка в градинката около НДК, отколкото на самата Витошка.
Аз пътувам доста и навън се храня само в заведения. Предполагам, че повечето хора са така. Смело мога да твърдя, че при нас заведенията като интериор са доста над средното за Европа ниво, а цените ни са смешни спрямо тези в големите западноевропейски градове. Западняци, които с месеци не стъпват в техните заведения тук не излизат от ресторантите и кафенетата ни. Чувстват се като бели хора, а и около тях виждат само такива. Нормално е да им харесва Витошка и околността.

# 514
И на мен ми харесва Витошка, но аз обичам да съм сред тълпи хора, социално животно съм. На планина може да ме заведеш само ако има някъде заведенийце, в което да хапнем и пийнем след кратичка разходка Simple Smile. Факт е, че на чужденците центърът на София им харесва и туристите се увеличават с всяка година и това ме радва. Да, може и да има много по-красиви градове от нашата столица, но това не означава, че само трябва да търсим негативното и да се хейти.

# 515
Харесва им, не защото е хубаво, а защото е евтино и с десет евро може да си махнеш главата с бира в някое от мушамените капанчета. Нощувки пак евтини, полети нискотарифни и ето ти профила на масовия турист-чужденец в БГ. Нищо де, да идват щом ги влече, само да вметна, че преди мача Англия-България бяха плъзнали навсякъде, включително и с шут отваряха вратата на хр-магазин, говорят високо, хвърлят, смеят се, сякаш е на баща им. Бяха си пияни от обяд още.Много ми е интересно ако аз така в Лондон не спазвам грам приличие дали няма да се озова в ареста за нула време, а тук сме ги били обидили на расистка основа, че и репортажи имаше сума ти време.

# 516
.....
същите съборени зидове като разкопките пред ЦУМ. А в триъгълник с 200 метра страна да видиш Църква, Джамия и Синагога е уникално нещо. Отделно там сталинистка архитектура, туй-онуй. Екстра си е един тигел от НДК до Лъвов мост и  после напреки друг по жълтите павета към Университета. И те ти я София разгледана набързо. И съвсем не е толкова лоша за гледане. Пък и да изпиеш вечерта един коктейл в "Катедралата" като гледаш осветения "Александър Невски" си е супер край на деня.

И всъщност това е София. За две нощувки, може и да са много, ако няма напиване. Wink

Затова и туристите са ни такива

# 517
Писах конкретно за района около Халите,че и сега прелива от чужденци.Подразни ме автора на статията.Не,че е супер готин района,нито е опасен.Абсолютно споделям мнението,че тук туристите изпадат в екстаз само,заради евтинията.В кварталният магазин млади ирландци крещяха от кеф като гледаха цените на алкохола.Единият беше на колене и само повтаряше:''О,Боже!''Това в трезво състояние.На какво са се направили в хотела или хостела,не ми се мисли.Купиха джин,водка,вина,бири.През семптември 2015г заведохме немци и американец живеещ в Германия в ''Катедралата'' на вечеря.Няма и два часа откакто бяха пристигнали.Въпреки това повтаряха:''Вие нямате такива.Тук изобщо няма такива''.''Бежанците'' имаха предвид,които по това време щурмуваха страната им и те не бяха във възторг от това.С предварително направената от нас програма,всичко много им хареса.Smiling ImpОтбелязаха,че за нашият стандарт цените са високи.Сами поискаха да отидем в мол по наша преценка.Разцепиха се от купуване на маркови чанти и дрехи.Купиха една камера,козметика.Хванаха и намаление.Спестили са 50% в сравнение у тях.Още повтарят,че София е супер град и се захласват.

# 518
  • София
Повечето германци живеят тъп живот, с прибиране в пет часа , и спазване на куп правила. Не общуват, спестяват, не харчат, чудно че са пазарували в Бг. А тия с алкохола и напиванията, не знам каква реклама е това, хич не ми е гот, че сме алкохолна дестинация, ама това е. Що туристи се затриха от пиянство, пък и българите. Това ни е национален спорт, пиене до зори и софри по 6 часа минимум през вечер.

# 519
Това как германците живеели тъп живот е смешно. Не знам защо умен живот значи прибиране след пет часа, неспазване на правила и необуздано консуматорство. Не съм забелязала и да не умеят да общуват или да се забавляват.

Англичаните се държаха като отрепки преди мача. Хвърляха хартии, кенове по земята, крещяха. Отврат беше.

# 520
Ако имахте 100 000 евро, в кой квартал и какъв имот щяхте да си вземете?
А. За живеене.
Б. За инвестиция

Благодаря ви
За живеене - Кв. Иван Вазов или кв. Гоце Делчев.
За инвестиция - отново същите квартали + Център или около метро някъде, около Константин Величков ми харесва. Красно село също , скоро ще има и метро. Simple Smile)

# 521
Забележителностите в София, които са концентрирани в едно сравнително малко неправилно каре в центъра, се обикалят за 3 часа спокоен ход. След това - освен да седнеш в заведение, друго няма какво да правиш. За най-напредналите, които са единици и с допълнително заплащане - криптата на Александър Невски и евентуално един музей, това е.
Като турист аз не отивам да обикалям заведение след заведение. Искам да видя нещо различно. Искам като се изморя от ходене, да мога да седна и да си почина някъде, без това да е кафене/заведение, в което да плащам разни неща, които не ми се консумират. И съм сядала в градинки и паркове, да.
За съжаление НИМ не е достъпен с градски транспорт, а масовият турист не хваща такси.

Румка, на въпроса ти за 100 000 евро.
За инвестиция - в търсените квартали - вади и ливади, бизнес паркове и т.н.
За лично ползване - в спокоен квартал около центъра - споменавали сме ги неколкократно - Яворов, Заимов, Гео Милев, Военна академия, Медицинска академия и др., сигурно пропускам. Зависи и кой се предполага, че ще ползва апартамента. Ако е за децата - изборът е по-голям, защото те са млади и мобилни, 10-15 мин. ходене за тях не  е проблем. Ако е за теб за старини, повече трябва да се гледа за удобен ГТ да има на не повече от 5 мин. Както и магазини, аптеки, поликлиника примерно.

# 522
Точно така - забележителностите на София трудно ще заемат един следобед, през останалото време какво да правят хората.
Не знам вие по кое време гледате алкохолизираните туристи, но през деня има съвсем нормални човечета - млади двойки, семейства - обикалят по Витошка - то къде другаде, след като са отметнали големите забележителности, - снимат се, чудят се какво да правят.

# 523
Ако центъра се обикаля за 3 часа, то витошка се минава за 3 минути... Отворете tripadvisor  - няма топ заведение в София, което да е на тази улица.

# 524
  • София
Точно така - забележителностите на София трудно ще заемат един следобед, през останалото време какво да правят хората.
Не знам вие по кое време гледате алкохолизираните туристи, но през деня има съвсем нормални човечета - млади двойки, семейства - обикалят по Витошка - то къде другаде, след като са отметнали големите забележителности, - снимат се, чудят се какво да правят.
По Дондуков, където работя, е пълно именно с такива - симпатични млади двойки, семейства, възрастни хора. Пълнят и заведенията, държат се съвсем нормално и възпитано. Испанци, италианци, англичани и прочие. Къде драгите потребителки наблюдават пияни заляни туристи на тълпи, beats me.

Общи условия

Активация на акаунт