Дом за възрастни хора с дименция

• 3 235
  • 10
  •   1
Отговори
Здравейте. Надявам се не съм объркала в кой раздел да сложа темата.
Много ще съм благодарна за някакви съвети. Баба ми е с дименция и не може да се грижи сама за себе си. В момента майка ми се грижи за нея, но и тя самата е много изморена и направо изнемощява. Ние с брат ми сме далеко от тях. Майка ми днес е попълнила документи към социалното.
Знаете ли, има ли шанс през държавата да й намерят място и колко време отнема?
Ако не, какви са вариантите за частни домове и какви са цените?
Много ви благодаря!

# 1
  • София
Много съжалявам, че ще те разочаровам жестоко. Нямате шансове. На опашката са поне 20 човека, като с предимство са тези без жилище.
Имаше една тема за Алцхаймер, там препоръчваха частни домове.
За София ли става въпрос.

# 2
Знаете ли, има ли шанс през държавата да й намерят място и колко време отнема?
Шансовете клонят към нулата.
Проверете дали ще я приемат в някой частен дом или хоспис. Другият вариант е да наемете жена, която да се грижи за нея срещу съответното възнаграждение.
Да се гледа човек с деменция е тежко. Майка ти няма да може сама да се справи с това, ще трябва да помагате, както физически така и финансово.

# 3
  • София
Частните домове са много скъпи. За баба ми плащахме над 2000 лв на месец.

# 4
  • Варна
Аз подадох документи за моя съпруг през март и нямаше и два месеца и му намериха място. Но ние се водехме в риск, защото нямаше как да се грижа за него и за двете деца. Там , където живея няма такъв дом, намериха му в друга област. В провинцията не са толкова скъпи частните домове , аз като търсех бяха около 600 - 800 лв., в зависимост от това, какво влиза в таксата.

# 5
  • София
Аз затова питах дали е в София. Тук има голяма опашка, тъй като домът е само е само един.

# 6
Здравейте, благодаря ви за отговорите.
Става дума за град Силистра.
Дали има смисъл да чака майка ми 1-2 месеца за одоборение или направо да действаме с частни? Може ли да препоръчате някакви? Аз потърсих в интернет и намерих списък с няколко. Звънях в русенския (най-близкия град до Силистра от изброените) и ми казаха да си подадем към социалните, защото те обслужвали само хора от тяхната област Sad То в Силистра няма дом за хора с деменция доколкото знам.

# 7
  • София
Говори със социалните. Те трябва да ти дадат информация.
За град Русе Гугъл ми дава, че има дом Приста за дементно болни.
Ето, има и в Силистра:
http://www.silistra.bg/index.php?op=municipality&view=social … vices&act=dsh

Ама хайде малко се раздвижете и си ги намерете и сами. Два клика с мишката ви струва.

Последна редакция: пн, 11 ное 2019, 20:03 от Free Agent

# 8
Здравей "Free Agent". Благодаря за линка. Искам да те питам, домът, който си реферирала приема ли възрастни хора с деменция? Аз също го намерих в интернет този дом и дори го знам, ходила съм на живо там. Но мисля, че той приема възрастни хора, не с психични заболявания, каквото се води деменцията.

# 9
  • София
Търсиш, звъниш и питаш. Аз преди 2-3 г така направих. Даже списък си бях направила.

# 10
В сайта на Агенцията за социално подпомагане има публичен регистър на домовете за лица с деменция: https://asp.government.bg/bg/deynosti/sotsialni-uslugi/registar-na-dostavchitsite

Много старчески домове и хосписи няма да ви върнат също, макар да нямат лиценз за това, но обикновено приемат само леки случаи (т.е. неагресивни пациенти).

Общи условия

Активация на акаунт