Какво мога да направя за психично болната си майка?

• 5 457
  • 108
  •   1
Отговори
Студент съм, уча в друг град и не съм я виждал от 1 година, тъй като отношенията ни са крайно нездравословни. Майка ми има класическо (недиагностицирано) поведение на личност с гранично разстройство (BPD), но също така разви тежки заблуди, които дълбоко влошиха съзависимостта ни. Няма да навлизам в излишен детайл, тъй като постът ще стане много дълъг.

От детството ми насам е много нестабилна, обсебваща и манипулативна. Трябваше изцяло да се грижа за емоционалните ѝ нужди, тъй като нямаше романтични и приятелски отношения и беше напълно изолирана.  Рядко поемаше грижа за дома, тъй като почти не ставаше от леглото и се отдаде на духовност. Имах строги правила всеки ден да я прегръщам в леглото, да я галя, да ѝ правя масажи по цялото тяло, рейки и т.н. Често искаше да спя в леглото ѝ или ме събуждаше в 2-3 сутринта да ходя да я „лекувам“ енергийно. Това се случваше системно, откакто съм на 13.

Преди около девет години напусна работа и повече не е работила. Оцеляваше с парите на баща ми (разведени са и той живее в чужбина), който ѝ помагаше, за да ме отглежда, докато завърша средно образование. Не излизаше навън, имаше контакт само с мен и баба ми. Наскоро прекъсна връзка и с баба ми, защото беше убедена, че тя се опитва да я убие - буквално, макар и чрез „духовни сили“, а не с преки средства. През годините тя винаги е вярвала, че определени хора от миналото ѝ изпращат убийствена зла енергия и именно те диктуват здравето ѝ.

През тези години се посвети на Бог, духовността и се обсеби от идеята да „изцели тялото си“. Въпреки че не е ходила на лекар, се убеди, че има рак в четвърти стадий и други терминални болести, вярвайки, че тялото ѝ изгнива. Понякога сякаш преосмисляше нормални телесни усещания като глада, смятайки ги за симптоми на рак. От години говори, че е на смъртно легло и затова не прави нищо. Освен това е силно против медицината и науката и никога не би отишла на лекар за каквато и да е причина. Тя реално имаше някакви проблеми със стомаха и ставите, но не се знае какво точно.

За кратко експериментира с различни холистични практики - хомеопатия, духовни гурута, алтернативни лечения, но в крайна сметка създаде собствена вяра. Смята, че тя самата е проявление на Бог. Не по християнски начин, а смесвайки духовност с налудни представи за божествената мисия. Натрапваше ми вярванията си и аз трябваше да играя по тях, защото в противен случай ме смяташе за враг и ме гонеше от нас или се изнасяше на квартира за няколко месеца с мои пари. Вярваше, че съм лечител и неин ученик и, че имам сили да ѝ излекувам рака. Трябваше да ѝ правя лечебни сеанси с часове всеки ден. Не правеше нищо друго освен да чете духовни книги, да пише, да лежи в леглото и да медитира.

Нейната цел е надмогването на физическия свят. Мисли, че светът е илюзия от дявола и че, за да освободи душата си, трябва напълно да изостави физическите нужди, включително храната и водата. И че това я спира да излекува рака си. С години почти не се хранеше, убедена, че храната е „нечиста“ и несъвместима с божествената ѝ природа. Крайната ѝ цел е да се храни само с „Божията енергия“. Всеки опит да ѝ се противодейства я караше да избухва. Вярваше, че само тя е открила божествената истина и че всеки, който се опитва да я спре, е повлиян от дявола, за да провали мисията ѝ. Мисли, че хора от миналото й я преследват духовно и й изпращат болките.

Вярва, че мисията ѝ е да излекува света енергийно и като Исус е изпратена да плаща за греховете на света. От години записва своите „духовни прозрения“ и ги лепи навсякъде. Почти няма логика в тях и с времето ставаха все по-неразбираеми.

На моменти изпадаше в състояния, подобни на психотичен срив. Всеки път внезапно се убеждаваше, че искам духовно да я убия. Почваше да крещи, да реве и да издава звуци. Беше напълно ирационална, агресивна и плашеща. Нахвърляше се да ме бие - не обмислено или целенасочено, а в чиста ярост, без да мисли. Погледът ѝ беше напълно обезумял. Последния път, когато е говорила с баба ми, е изпаднала в такова състояние, нахвърлила ѝ се е и е крещяла да се маха, преди самата тя да я убие.

Веднъж споменах поведението ѝ на психолог, който предположи, че може да има разстройство от шизофреничен характер. Отхвърлих идеята, защото не ми изглеждаше да халюцинира, макар че често казваше, че говори с ангели и Бог. Но ми се струваше повече като самозаблуда, отколкото като да чува истински гласове. А и дядо ѝ е имал шизофрения, така че може и да е наследствено.

Тези заблуди изцяло я погълнаха, последователни са и се влошават с всяка година. Тя е напълно откъсната от реалността, без пари, и оцелява само защото продава вещи от къщата и аз ѝ изпращам пари понякога. Не вижда проблем в това, защото в ума ѝ точно този път трябва да следва - свободна от света на дявола и живееща според Божия план. Изобщо няма желание да промени живота си. Не иска пари, дори и да се нуждае за най-основно оцеляване.

Не може да бъде приета никъде без сама да подпише. Говорил съм със специалисти и явно това е законът. Нищо не може да се направи, освен ако не е криза. И макар че през повечето време не е на себе си, тя донякъде умее да се преструва на нормална и да крие вярванията си от хора, които смята за опасни. Така че би могла да убеди човек, че няма проблем, и да каже, че лъжа.

Когато бях на 15, беше изпаднала в истерия в магазина и внезапно избяга и се заключи вкъщи, така че да не мога да си вкарам ключа. Минаха много часове и не отговаряше нито на мен, нито на съседите. Накрая звъннахме на 112, понеже не знаехме какво става с нея и на какво е способна, предвид че е нестабилна психически. Дойдоха полицаи и тя отключи, но се държеше все едно нищо не е станало и е просто семейна кавга, за която аз съм бил виновен. И като цяло не приеха нещата насериозно.

Година по-късно я докладваха на „Закрила на детето“ от училище, понеже внезапно ми взе всички спестявания и се изнесе на квартира за няколко месеца с тези пари. Трябваше всяка седмица да ходим на срещи със служители там поотделно. Като я разпитваха, говореше всякакви измишльотини, че съм бил наркоман, психопат и съм я биел. В началото ѝ се вързваха, но впоследствие стана ясно, че лъже, и имаше голям риск да ме пратят в пансион, понеже нямаше при кой друг да живея. Трябваше да премълча доста от нещата и накрая се "сдобрихме", за да не се стига дотам. Правех всичко възможно да поддържам мира, докато завърша и се изнеса, но пак беше невъзможно да се живее с нея, тъй като скоростно се влошаваше състоянието ѝ.

Роднините ми живеят в нейния град, но отричат състоянието ѝ и не им се занимава. Нямам представа какво трябва да се направи в такава ситуация. Притеснява ме, че може да посегне на живота си, предвид обстоятелствата и че вече наистина няма никого. И ако не, ще продължава да се занемарява, което непряко пак води до същото. Ако някой е бил в подобна ситуация с близък или има съвет, ще съм много благодарен!

Последна редакция: пн, 25 авг 2025, 14:33 от prilep

# 1
Психиатър!

# 2
  • Бургас
Така както е описано състоянието повече прилича на параноидна шизофрения...Приемайки, че темата е реална - психиатър, лекарства. Срещу по- висока сума, има психиатри, които правят и домашни посещения.

# 3
Наистина звучи много измислен този сюжет.
Но така описано, нищо не може да се направи. Остави жената да си живее, както намира за нужно и си живей и ти, както прецениш. Не можеш да определяш живота на другите, даже и да не си съгласен с това, което правят и говорят.

# 4
Ахаа, от училище докладвали на Закрила на детето, защото майката взела спестяванията на сина си.
Въпросче: откъде в училището знаят за евентуални спестявания? И защо това ги интересува? И защо ЗД се занимава с несвойствени неща? И защо бащата не взе родителските права? И една година студентът не виждал майка си, но иначе много загрижен..
Измишльотини.

# 5
  • София
Това, което аз научих от работата ми с психолог като жертва на токсични отношения е, че трябва да пусна контрола. Да оставя илюзията, че мога да повлияя по какъвто и да е начин на този човек, въпреки че съм живяла с него с години, грижила съм се, уж го познавам. Че ще го спася, ще се промени, ще стане като преди.
Ами няма. Няма нищо, което може да обърне процеса. Можеш само да бягаш, да се спасяваш и единственият човек, който можеш да спасиш, си ти самият.

# 6
Ахаа, от училище докладвали на Закрила на детето, защото майката взела спестяванията на сина си.
Въпросче: откъде в училището знаят за евентуални спестявания? И защо това ги интересува? И защо ЗД се занимава с несвойствени неща? И защо бащата не взе родителските права? И една година студентът не виждал майка си, но иначе много загрижен..
Измишльотини.

Говорих с педагогическия съветник в училище и оттам тръгна цялата процедура. Закрила на детето не се намесиха защото ми била взела "скъпоценните" спестявания, а защото оставя непълнолетен да живее сам за месеци, което е незаконно.

Баща ми живее в чужбина, както казах и няма как. Относно това, че не съм виждал майка си година, обясних вече, че съвместно съжителство е невъзможно.

Не съм изписал този роман, за да си търся реакции от непознати в бгмама.

Пишеш глупости и задаваш „умни“ въпроси само да се заяждаш. Ако не можеш да дадеш нещо смислено към темата, по-добре пропусни и не се хаби излишно.

Това, което аз научих от работата ми с психолог като жертва на токсични отношения е, че трябва да пусна контрола. Да оставя илюзията, че мога да повлияя по какъвто и да е начин на този човек, въпреки че съм живяла с него с години, грижила съм се, уж го познавам. Че ще го спася, ще се промени, ще стане като преди.
Ами няма. Няма нищо, което може да обърне процеса. Можеш само да бягаш, да се спасяваш и единственият човек, който можеш да спасиш, си ти самият.

Наистина в токсични отношения понякога най-важното е да се спасиш сам. И аз съм се опитвал, и роднини, но по-скоро се е замазвал проблема, вместо да се потърси реална помощ от специалист. А майка ми е в сериозно състояние и реално не може да се грижи за себе си и отказва помощ, ако не е свързана с вярванията й. Знам, че няма как да я спася, но все пак не искам да оставам напълно равнодушен към очевидния проблем. А роднините ми имат твърде много предразсъдъци към психичните заболявания и игнорират проблема.

Последна редакция: пн, 25 авг 2025, 17:28 от prilep

# 7
Тази жена е очевидно с някакво психично заболяване.
Нека клиничните психолози да ви дадат съвет тук.
Има и теми на такива специалисти, пишете там също.
Тя трябва да се съгласи за лечението, иначе не виждам как. Вече има и значение доколко е опасна сама за себе си.
Каша като цяло – нито да я оставите да се оправя сама, нито да се погрижите.
Положението е малко параграф 22.

# 8
Нищо не може да се направи. Жената очевидно е психично болна, но да влезе в психиатрия - трудно. То няма места за всички вече... Гледай ти да си добре, подреди собствения си живот, а тя да живее, както намери за добре. Помощ - финансова, материална, морална - само доколкото на теб ти е ок и не ти натежава. Ако темата е реална, разбира се.

# 9
И аз ползвам много тирета като пиша, още преди да съществува ChatGPT.
Прилеп - няма какво кой знае което можеш да направиш. Имам братовчедка със същото ,,нещо'' - класифицират го най-общо като състояние в шизофреничния спректър. При нея започна след 28-30г, като го отключи кратък престой в болница за остраняване на малко доброкачествно туморно образувание. След този престой тя започна да твърди как медицината иска всички да затрие и т.н, не ще и да чуе за лекари, увлече се по източни практики, правеше си сама билкови отвари. Нещата се задълбочиха, когато започнала да налита на разни хора в магазини, на улицата (това ми го разказва майка ѝ), и докато не се е стигнало до потрошаване на магазин и прибиране с патрулка, никой не евярвал, че тя има проблем (просто си е по-особена). Да подчертая, че това се развива преди 15-16г в САЩ, тя замина там с родителите си като дете). След като я взеха в болница принудително, уточнения на терапии, не знам дали е нужно да казвам как не иска да пие лекарства, има моменти, в които е ,,на себе си'', но те са много редки. Сега, когато не е в такова състояние - има вече яснота с кои лекарства е по-добре, е като малко дете. Тя има 2 висши, работеше и живееше отделно от родителите си, сега не може да остане сама в стая, защото се страхува. И при нея има дядо откъм баща ѝ с подобен проблем.
За съжаление тук грижата за тези състояние е на НУЛА, че и по-малко. Аз нямам идея как да постъпиш, но сам си видял, че законово вариантите са - или сама да потърси помощ, или сама да направи нещо, което да я ,,освидетелства''.

# 10
Тази жена е очевидно с някакво психично заболяване.
Нека клиничните психолози да ви дадат съвет тук.
Има и теми на такива специалисти, пишете там също.
Тя трябва да се съгласи за лечението, иначе не виждам как. Вече има и значение доколко е опасна сама за себе си.
Каша като цяло – нито да я оставите да се оправя сама, нито да се погрижите.
Положението е малко параграф 22.
Да, наистина ситуацията е изключително сложна. Затова и се обърнах тук за конкретни съвети в рамките на закона в България. Знам, че без нейното съгласие принудителното лечение е почти невъзможно, особено когато не застрашава околните или себе си толкова пряко. И дори да се държи агресивно, не мисля, че е достатъчно основание. Ще разгледам други подобни теми да видя какво може да се предприеме. Благодаря за отговора!

Нищо не може да се направи. Жената очевидно е психично болна, но да влезе в психиатрия - трудно. То няма места за всички вече... Гледай ти да си добре, подреди собствения си живот, а тя да живее, както намери за добре. Помощ - финансова, материална, морална - само доколкото на теб ти е ок и не ти натежава. Ако темата е реална, разбира се.
Да, така беше последната година. Звънях съм й отвреме на време да и кажа, че съм пратил пари и да ги изтегли. В началото се държеше добре и водехме само "делови" разговори, но напоследък започна много често да ми звъни да ми говори налудничави неща, кълне или принуждава да се връщам. Не съм я чувал от 2 месеца, защото последния път мина всякакви граници. И мисля, че е невъзможно вече да се поддържа контакт изобщо, защото постепенно се връщат постарому нещата. Така, че ще се чудя какво да правя с родата и ще гледам да и пращам пари да оцелее поне.

И аз ползвам много тирета като пиша, още преди да съществува ChatGPT.
Прилеп - няма какво кой знае което можеш да направиш. Имам братовчедка със същото ,,нещо'' - класифицират го най-общо като състояние в шизофреничния спректър. При нея започна след 28-30г, като го отключи кратък престой в болница за остраняване на малко доброкачествно туморно образувание. След този престой тя започна да твърди как медицината иска всички да затрие и т.н, не ще и да чуе за лекари, увлече се по източни практики, правеше си сама билкови отвари. Нещата се задълбочиха, когато започнала да налита на разни хора в магазини, на улицата (това ми го разказва майка ѝ), и докато не се е стигнало до потрошаване на магазин и прибиране с патрулка, никой не евярвал, че тя има проблем (просто си е по-особена). Да подчертая, че това се развива преди 15-16г в САЩ, тя замина там с родителите си като дете). След като я взеха в болница принудително, уточнения на терапии, не знам дали е нужно да казвам как не иска да пие лекарства, има моменти, в които е ,,на себе си'', но те са много редки. Сега, когато не е в такова състояние - има вече яснота с кои лекарства е по-добре, е като малко дете. Тя има 2 висши, работеше и живееше отделно от родителите си, сега не може да остане сама в стая, защото се страхува. И при нея има дядо откъм баща ѝ с подобен проблем.
За съжаление тук грижата за тези състояние е на НУЛА, че и по-малко. Аз нямам идея как да постъпиш, но сам си видял, че законово вариантите са - или сама да потърси помощ, или сама да направи нещо, което да я ,,освидетелства''.
Благодаря за отговора! Да, и аз се учудвам, че хората не са виждали тирета, особено при дълги текстове Grinning Иначе ситуацията, която описа наистина е много сходна. Майка ми винаги е била лабилна и е правила "сцени" като е била по-млада по думи на баща ми и баба ми. Като бях малък често изпадаше в "истерии", но без да има такива убеждения. Успяваше да работи, да се грижи за мен и дома, и водеше функционален начин на живот. Вече на около 44 имаше здравословни проблеми, посети болници и уж не бяха сериозни проблемите. Но доста рязко започна да формира тези убеждения, да вярва, че лекарите искат да я убият, че медицината е създадена от правителството, за да убива просветените, че тялото е затвор... И така до сега.

Иначе майка ми избягва всякакво излизане и общуване с хора, и всичко това се случва само у дома. Случвало се е преди навън да се държи така, но рядко чак да минава граници. Преди години като бяхме навън изпадна в криза и лягаше на тротоара. Идваха непознати да помагат да я успокоим, понеже плачеше. Като предлагаха да звънят на 112, тя изрично отказа и веднага се съвзе, и тръгнахме. Можеше да спре да се държи така веднага, щом има реална заплаха от намесване на лекари. Но сега като не излиза почти се усложняват нещата, понеже надали ще направи нещо такова, което да свидетелства за проблем, че да се намесят служби.

Последна редакция: пн, 25 авг 2025, 15:20 от prilep

# 11
Ако темата е реална - бягаш и се спасяваш ти. По правило не спасяваме хора, които не искат сами да си помогнат. Нито има особен шанс да я вкарат за лечение. И да я вкарат, ще е проформа за един месец. След това - старата песен на нов глас, а може и още по-зле да е. И още нещо - докато продължавате да й пращате пари, тя ще има достатъчно свободно време да си кукува и да се отдава на откачените си ритуали. Секне ли кранчето, изведнъж ще е се събуди от дълбоката си дрямка и ще забрави за "духовното". Това изкукване се случва в следствие от дългогодишното висене вкъщи без работа. До голяма степен, има и други фактори, но този е един от основните.

Последна редакция: пн, 25 авг 2025, 15:11 от mariamp28

# 12
Ако темата е реална - бягаш и се спасяваш ти. По правило не спасяваме хора, които не искат сами да си помогнат. Нито има особен шанс да я вкарат за лечение. И да я вкарат, ще е проформа за един месец. След това - старата песен на нов глас, а може и още по-зле да е. И още нещо - докато продължавате да й пращате пари, тя ще има достатъчно свободно време да си кукува и да се отдава на откачените си ритуали. Секне ли кранчето, изведнъж ще е се събуди от дълбоката си дрямка и ще забрави за "духовното". Това изкукване се случва в следствие от дългогодишното висене вкъщи без работа. До голяма степен, има и други фактори, но този е един от основните.
И аз се опасявам, че дори и да се намесят служби ще е за твърде кратко, или няма да се помогне реално. Сигурно ще се задълбочи проблемът, тя може да изпадне в още по-лошо състояние, защото ще го вижда като насилие.

Да, знам, че това с пращането на пари реално подхранва проблема. Баща ми като спря да я идържа, си мислехме, че ще се осъзнае, ще получи някакъв инстинкт за оцеляване и ще потърси помощ или работа сама като ножа опре до кокал. Но не се случи за цяла година. Имало е периоди, където е била без никакви пари и е оцелявала само с жълти стотинки, събирани в буркан вкъщи. Продава дребни вещи от дома в OLX за къси пари като остане съвсем без. Всичко друго прави, но не и да потърси помощ от някъде. Дотолкова няма желание да си помогне, че дори и да продаде всичко и наистина да остане без варианти, пак няма да предприеме нищо.

Иначе тя преди години наистина даваше луди пари за хомеопати, гурута, регресии, добавки и тн, без изобщо да е било по възможностите й, но вече сама се лекува с енергия и сама подхранва вярванията си. Така че каквито пари има, може да ги харчи само за най-основните неща. Плаща само ток и даже искаше да се откаже и от него.

Знам, че много хора имат подобни вярвания, но винаги са с мярка. Това, че при нея е толкова крайно говори за сериозността на проблема. Каквото и да става няма да вижда проблем, понеже за нея това е "божият" път.

# 13
Вероятно ще ви прозвуча грубо но аз бих я оставила да умре.

Сега сериозно, вие не можете да си представите как звучите. Като класически пример на "Стокхолмски синдром" . Вие я хулите но се притеснявайте че ще посегне на себе си. Тя се е държала с вас както никоя майка не би трябвало, а вие се тревожите как е, как оцелява, какво прави и й пращате пари. Именно вие имате нужда от психолог, а не тя от някакво лечение. Нейната ситуация е загубена кауза. Вие, самият вие имате нужда да се отървете от тази токсична зависимост.
Ако разбира се историята ви е реална и нуждата от помощ  също реална. Ако ли не, то моите поздравления, имате много  извратена фантазия.

# 14
Обикновен ChatGPT. Тези тирета са само в негов стил.
Не знаех, че само ChatGPT ползва пунктуационни знаци.
Вероятно ще ви прозвуча грубо но аз бих я оставила да умре.

Сега сериозно, вие не можете да си представите как звучите. Като класически пример на "Стокхолмски синдром" . Вие я хулите но се притеснявайте че ще посегне на себе си. Тя се е държала с вас както никоя майка не би трябвало, а вие се тревожите как е, как оцелява, какво прави и й пращате пари. Именно вие имате нужда от психолог, а не тя от някакво лечение. Нейната ситуация е загубена кауза. Вие, самият вие имате нужда да се отървете от тази токсична зависимост.
Ако разбира се историята ви е реална и нуждата от помощ  също реална. Ако ли не, то моите поздравления, имате много  извратена фантазия.
За жалост е истина. Напълно разбирам и познати също ми дават подобни съвети. Други пък ми казват "Все пак ти е майка, не можеш да я оставиш." Това е криво разбиране на ситуацията и глупав съвет според мен, защото се признава само кръвната връзка, а фактите се измитат под килима.

Знам, че звучи наивно да искам да помогна, предвид нещата, които са се случвали. Откакто живея сам и далече от този стрес, се чувствам супер. Не искам да я допускам в живота си и знам, че са токсични тези отношения. По-скоро искам да видя дали все пак може да се намери някакво лечение, защото години наред се игнорира от всички главния проблем и вече положението наистинае кауза пердута.

Правила ми е наистина ужасни неща, които нямаше смисъл да описвам в главния пост, но колко мога да я виня като не е наред с главата. Като всеки с пхисично заболяване, който не се лекува и тя осъзнава какво върши. Не я оправдавам и независимо дали се лекува или не, бих искал да продължа живота си без нея. Но пък и не искам да вдигам ръце без да съм видял дали може да се направи нещо за самото заболяване все пак. Ако наистина няма какво да се направи вече, това е положението и продължавам напред.

Последна редакция: пн, 25 авг 2025, 16:44 от prilep

Общи условия

Активация на акаунт