Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 9
Здравейте,

Някоя от вас има ли скорошен опит с промяна на документите на ателие в апартамент в София. Интересувам се от покупката на ателие, на пръв поглед отговаря на всички условия да се смени на апартамент - има гараж, мазе, таваните уж са си високи, няма скосявания, не всички стаи са насочени към север и т.н. Брокерът сам не успя да ми каже по телефона защо е записано като ателие, според него можело да се преобразува в апартамент.

Някой има ли идея колко излиза тази услуга? И има ли фирма примерно, която да се занимава с цялата дейност, защото си е сериозна занимавка и вероятно няма да е никак евтино.

Ето какво намерих, че е необходимо:

"За преустройството на ателие в апартамент е необходимо да се изготви технически проект, въз основа на  издадено писмо-виза (в някои общини скица-виза).За да се получи писмо-виза е необходимо да се подаде заявление придружено от копие на нотариален акт и кадастрална схема на ателието.

След набавянето на тези документи, проектът се изготвя от:

Архитект - изготвя архитектурно заснемане и на база на него проект за преустройство.
Пожарникар -  изготвя проект за пожарна безопасност.
Инженер конструктор – изготвя становище (ако не се засяга носещата конструкция на сградата) или конструктивен проект, както и план за безопасност и здраве ( ако се засяга конструкцията на сградата)
Електро инженер – изготвя становище (ако не се засяга електрическата инсталация)  или електро проект ( ако се засяга електрическата инсталация)
ВиК инженер  - изготвя становище (ако не се засяга ВиК инсталацията )  или ВиК проект ( ако се засяга ВиК инсталацията)"

Благодаря предварително! Simple Smile

# 1
 • Мнения: 578
Мога да кажа само за нашия град, а тук цените на проектиране не са високи.
В изброените необходими неща липсва доклад от надзорна фирма за оценка на съответствие на проектите. Част "ПБ" не се прави за обекти под 200 м2, така че не се изисква (но в Сф може и да искат). Относно височината, доколкото разбрах това е таванско ателие, е необходима 2.3 м светла височина в 50% от площта (ако става въпрос за тавански апартамент) иначе 2.60 м, също така трябва поне едно жилищно помещение да е на юг/изток. Ще се опитам да напиша разходите по отделните дейности:
Етап 1 - Изходни данни
1. Скица и виза от Главния архитект - 2х50 лв (в Сф може и да са малко по-високи), отнема около 1 месец
2. Копия от договори с Енерго и ВиК за осигуреност на имота - ако ги нямате удостоверение/сл. бележка от съответните места - 80-100 лв. Тъй като Енергото искат скица с виза, то срокът е около 20 дена след като получите визата.
Етап 2 - Проект + одобряване
Архитектура +  Становища по части Конструкции, Електро и ВиК - 500 лв
Доклад за оценка на съответствието - 250-300 лв
Такси в общината за одобряване на проект и издаване на РС - според Наредбата за местни данъци и такси за адм. услуги - зависи от площта и категорията на обекта. В случая обектът е от IV категория - пригответе поне 200-250 лв.
Етап 3 - Строителство и въвеждане в експлоатация
Договор за авторски надзор, Договор с лицензирана строителна фирма, Договор с надзорна фирма
Откриване на строителна площадка - 50 лв
Актове и протоколи по Наредба 3
Технически паспорт - 100 лв
Удостоверение по чл 54а от Агенцията по кадастъра (отивате с копие от одобрения арх. проект, РС, НА и подавате документите) - 50 лв
Измерване на контактите фаза-нула от лицензирана фирма (ако сградата има измерване най-много от 1 г, може и без него) - 100 лв
Окончателен доклад от надзорната фирма - 300 лв (включва и протоколите)
Такса в общината за удостоверението - най-малко 200 лв

Това е в общи линии цялата процедура, без някои подробности.

# 2
 • Varna
 • Мнения: 18 725
Малее, колко е тромаво. И то ако отговаря на изискванията за смана на статут.

# 3
 • Мнения: 8 511
Паркомясто има ли?

# 4
 • Varna
 • Мнения: 18 725
Имало гараж. Пише го.

# 5
 • Мнения: 8 511
Защо тогава според вас се въдят толкова ателиета. Щщом всичко им отговаря на статус апартаменти. Какво печели строителя в случая. И защо са по-евтини тогава. Питам защото попадам в подобна въртележка напоследък.

# 6
 • Мнения: 578
Защо тогава според вас се въдят толкова ателиета. Щщом всичко им отговаря на статус апартаменти. Какво печели строителя в случая. И защо са по-евтини тогава. Питам защото попадам в подобна въртележка напоследък.
Защото има нещо, което не отговаря. В описания случай или остъкляването не отговаря на изискванията, или няма жилищно помещение в благоприятна посока.
При промяна на предназначението в повечето случаи си затварят очите за някои подробности и допускат промяната, но не във всички случаи.

# 7
 • Мнения: 9
Има поне една стая на юг. Ателието е мезонет на последните 2 етажа, но е без скъсяване. Има си и гараж, както писах. И аз се чудя, не мога да разчитам на думите на брокера, че всичко е наред и отговаря на всички изисквания. Опитвам се да се свържа със строителната фирма, но ме съмнява да ми се получи с отговор от тях.

Edit: Сега гледам, че фирмата строител е Аспекти, вече май я няма, а е била собственост на  прочутия със скандали и лошо строителство Барбуков. Нещата изглеждат все по-зле.

Последна редакция: вт, 12 ное 2019, 12:39 от Alex TJ 643491

# 8
 • Мнения: 578
Със сигурност има нещо нередно. Няма строител който да продава ателиета докато има възможност да продаде обекта като апартамент. Промяна на статута на обекта е възможно, ако отговаря на изискванията, и преди издаването на Акт 16, при това много лесно.

# 9
 • Мнения: 8 511
Килер, дрешник? Място за такъв?

# 10
 • Мнения: 578
Килер, дрешник? Място за такъв?
Каза, че има мазе. Складът е най-малкият проблем, може дори да се посочи шкаф за такъв или нещо съвсем измислено.

# 11
 • Бургас
 • Мнения: 2 471
за да е ателие, значи не е  отговаряло на някое условие за жилище, така строителите заобикалят закона... така че едва ли законно ще може да бъде променен статута,  иначе масово хората си живеят в такива ателиета и си ги ползват като жилища

по въпроса май ще има законодателни промени скоро

https://dnes.dir.bg/politika/fandakova-predlaga-zakonovi-promeni … zhilishtni-sgradi

Последна редакция: ср, 13 ное 2019, 14:16 от bur02

# 12
 • Мнения: 183
Доколкото си спомням имаше изисквания и за площта на прозорците, ширина на коридори и т.н., за да отговаря на апартамент. Не знам дали при промяна на статут ги гледат тези неща, но от архитект знам че при изготвяне на план се гледат.

# 13
 • Мнения: 772
Има зони в София, където има отредени проценти за жилища и за обществено ползване. Даже някъде са 60 обществено към 40 жилищно. Възможно е в случая това да е заобикавяно.

# 14
 • София
 • Мнения: 6
Здравейте,

А, какви са съображенията ако остане ателие ? След като има прилежащо мазе, гара/паркомясто. По-високи данъци ? Невъзможност да е основно жилище / единствено ? По-висока тарифа елетроенергия,вода или тец? 
Аз имам познати, които последната година си закупиха ателиета и нямат наблюдения за по-горно описаните съображения.
Аз лично гледам няколко обяви за ателие и те, както Alex TJ 643491, имат прилежащо мазе, дори имат подземен гараж ! И ще ми е полезно да споделите, какви са "негативите" ако закупим ателие за първо жилище , откъм административно естество.
Благодаря !

Общи условия

Активация на акаунт