На пазар в Лозенград, Одрин и Чорлу - 28

• 85 056
  • 742
  •   1
Отговори
# 375
  • Бургас
Честита Нова Година на всички, ние мислим тея дни да прескочи до Турция на разходка и на пазар де, да попитам какви са тея кори за баница 10 броя за там колко лири, по дебели ли са, че не мога да разгадая, аз тук с нашите бг кори правя баница с 16 кори. Станах разногледа от всички ви и пазаруването ви, чак огладнях 😁😁😁

# 376
  • до най-прекрасния мъж
Корите са домашно точене и са големи. Аз купувам от Мигрос пресни на бройка. Също по улицата от кръговото с мелницата посока Борсите видях още на поне 2 места, където ги точат на място. На мен за голяма тава баница ми отиват 4 кори, но аз ги режа на две, защото са доста големи, тоест ползвам 8 половинки. Има и пакетирани различни бройки и на различни производители. Но те са по-малки на големина. Пресните идват около 1 кг за 5 бр, а купешките 5 бр са 500 гр., поне тези, които аз гледах в Мигрос.

# 377
  • Русе
В Бим един пакет кори са 1 кг. - 7 бр. са вътре. С три бр. правя баница аз. Три кори са около 400-450 гр.
От пазара, като съм си купувала, мисля, че 6 бр. са ми давали за килограм. Ама, може и да са ме поизлъгвали. Те толкова скорострелно правят всичко, че докато се усетиш и си платил дори.

# 378
Вземам кори само от магазините до рибната борса. В някой ги правят на място. Последно 5бр. кг  за 10лири.

# 379
  • Пловдив
Още по-последно от баклаваджийницата до рибната борса 5 бр. 12 лири

# 380
  • Русе
Вземам кори само от магазините до рибната борса. В някой ги правят на място. Последно 5бр. кг  за 10лири.
Е, Мими, когато сме на почивка няма къде да обикаляме и да търся ръчно точени кори. Тогава ги купувам от Бим. Иначе в Одрин или от пазара или от Байрямоолу съм вземала. Но понеже се споменаха кори в Мигрос, та за това написах и за тези от Бим.

# 381
Аз да попитам има ли някъде около центъра или в моловете забавления за деца - детски площадки, детски центрове? Ако идем до Одрин, ще сме с двете деца - на 1 и 3 години, и ще трябва и на тях да им отделим време за развлечение.
А магазин за джунджурийки - ластички, фибички?

# 382
В Ераста на горния етаж има голям детски център.
Ама с такива малки бебоци ще е приключение шопинга Simple Smile))

# 383
И на мен не ми се ходи с тях Grinning ама иначе няма как да отидем, защото бабите не ги взимат за повече от 2-3 часа... Така че по-добре да крещим малко Grinning, но да се разходим, пък ако и успеем да напазаруваме, ще е добре Simple Smile

# 384
  • Пловдив
За последната година сме ходили повече от 10 пъти с две деца. Едното в момента е на 5, а другото на 1 година и половина. Има площадка и детски център в мола, в Марги аутлет има влакче, пързалка и други забавления. А площадките са буквално навсякъде в града. Simple Smile

# 385
  • Варна
Здравейте! За много години на всички!
Бъдете здрави и спокойни, обичайте и пътувайте - колкото и когато можете, накъдето ви видят очите!
Е, минавайте и през Одрин от време на време... да поддържаме традицията и темата... а и складовите наличности... Wink

Криси`, ние сме на същото "дередже".
Скрит текст:
И възрастта на децата е същата. Определено пазаруването с две деца, при това толкова малки, е предизвикателство. Като беше едно, беше малко по-спокойно, но всъщност малката все още позволява да я разнасям с кошчето из магазините и така основния "дерт" е да се осигури разнообразие на баткото. То хубаво, че има забавления и атракции, но основното е как те да се съвместят с пазаруването, което също е цел на пътуването. Ние не можем да пътуваме често, защото ни е по-далече, а и работните ангажименти не позволяват. Та, като отидем, гледаме да се възползваме на 110% от всичко. Налага се ММ да стои край големия, докато се забавлява на площадката пред Е-бебек или на тази в големия Мигрос в Кипа. (Все още не сме ходили в детския център в Ераста.) В това време аз обикалям с малката. При последния ни престой се прибирахме в хотела, за да обядват и да спят, ММ оставаше при тях, а аз отидох пеша единия ден до Ераста, а другия - до центъра, където по-късно се срещахме. Осъзнавам, че това е жест, който не всеки би направил, но това осигури на децата възможно най-близко до режима им преживяване, за да са спокойни и в добро настроение и ми даде шанс спокойно да обиколя магазините и да купя неща извън списъка, който е по магазини и за стоките от който не ми е нужно много време и спокойствие. Тях набавихме когато бяхме в пълен комплект - две колички в магазина, всяка с по едно дете и по един родител... и така.
Определено се пазарува по-трудно с толкова малки деца, а и въобще с деца, но като няма друга възможност, и така става. Като цяло се справяме добре, набавяме почти всичко набелязано... а финансовото изражение на цялата галимация далеч не издава нашите затруднения. Само че продължителността на престоя ни се увеличи - невъзможно е да причиня на децата пътуване за ден, даже и за два.
Ще се справите. Просто се настрой да имаш не повече от 50% ефективно, от гледна точка на пазаруването, оползотворяване на времето. Това, което преди ставаше за ден и половина, сега става за 3... при добра организация, но и пълно придържане към режима хранене и почивка на децата.

Да споделя, че този път, наред с бадемовите курабии на Kececizade реших да опитам и от тези на Osmanlı Şehzade.
Скрит текст:
Тъй като бях взела от първите вече, купих само малка кутийка за проба от вторите. Онзи ден ги занесох да ги отворим у приятелка, с която често пазаруваме заедно в Турция и която не бе особено очарована от продукта на Кечечизаде, за разлика от мен. Опитахме и тя хареса тези на Османлъ Шехзаде. На мен също ми допаднаха. Все пак ще трябва да направя и втора дегустация за затвърдяване на впечатлението, но определено не отстъпват. Дори като че ли са по-пръхкави. И са малко по-изгодни като цена.
Така че, Ивче, (май ти ги предпочиташе) потвърждавам, че са много добри и вероятно ще станат и наш фаворит в тази графА.

Макаче, кога ги вдигнаха пак? На 10.12. си бяха 10 лири...
Скрит текст:
Което ме подсеща да кажа... Тогава ми направи впечатление, че до магазина (за баклава и кори на Байрамолу) вече има помещение, в което се приготвят корите зад витрина и може да се види на живо целия процес. Не знам откога, аз го забелязах сега.
И друго... Когато купувах корите, не помня сега или миналия път, понечих да завия отстрани хартията, с която ги увиват, преди да ги сложим в торбичката. Момчето ми направи знак да не го правя. Не помня какво каза, но разбрах, че не е добре за съхранението им. Този път си направих труда да обърна внимание... Купих 5 кори на 10.12. Аз правя баница с 2 кори и половина, също режа през средата всяка кора и навивам към разреза. Правя вита баница, в тава с диаметър 30см. Първата половина от корите употребих почти веднага, но с втората направих баница на Коледа. Даже на 26.12. Не бяха мухлясали. Имаше само на 2 места малки петънца розова плесен, които отстраних. Корите бяха запазили еластичността и качествата си като цяло. Мисълта ми е, че оставени в хартията и в торбата, в която са купени, но без да са завити краищата на хартията, траят около две седмици в хладилник. Все пак най-добре е да се ползват до 10 дни. По мои спомени, като съм ги завивала плътно, уж за да се запазят по-добре, всъщност са мухлясвали по-бързо.

Последна редакция: пт, 03 яну 2020, 15:52 от beljata

# 386
На 19.12 ходихме.също бяха 10лири.Аз ако не ги използвам веднага ги слагам във фризера.

# 387
  • до едно тепе
На мен корите от Байрямоглу ми мухлясаха за 4 дена последния път. Една беше останала иии я бях завила старателно. От Мигрос купувах пак такива пресни. Бяха в целуфанен плик опаковани със срок на годност. Аз моите ги направих на баница навреме, обаче свеки беше оставила нейните 3-4 дена след срока. Не бяха мухлясали, но тя омрънка света, че били сбити на топка и не можела изобщо да ги раздели и навие.

# 388
  • София
На 26-ти корите в магазинчето срещу рибния пазар бяха 12 лири за колограм. В един магазин, който е в близост до малкия Мигрос, като се тръгне от складовете към Мигрос(ама как го обясних само Simple Smile ), корите бяха по 10 лири за кг. И понеже купих повече пакети по 5 бр. - човека ги претегли и излязоха по малко кг. и ми ги хвана на цена на цена 9,4 лири. Смело мога да кажа, че качеството е същото като тези с/у рибния пазар ( и от там съм купувала много пъти)

# 389
Останаха ми лири от одринската екскурзия и като гледам, че курса на турската лира пада, няма никаква сметка да продавам. Ще трябва пак да се ходи. Smile

Общи условия

Активация на акаунт