НПМГ - 4

• 45 870
  • 736
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Предпочитание е на преподавателите.

# 616
А имате ли представа защо в паралелки 8д и 8е са подадени различни учебници по английски?
Ние още не знаем в коя от двете паралелки ще попаднем, предполагах, че ще бъдат с еднаква програма и учебници.

Различни преподаватели, съответно различни предпочитания.

# 617
А случайно да имате идея защо в едната парарелка с биология (8е) има един учебник повече по Биология сравнено с другата паралелка с Биология (8д)?

# 618
  • София
Отговорът е като вече дадените за учебниците по АЕ - избор на учителя. Това не означава, че другите през годината няма да си купят и те нещо, а може и по записки да учат.

# 619
  • София
От избраните предмети за 3-ти ПП останах изненадана, че няма и физика , и химия. Изключвам, че за някои е 1-ви или 2-ри ПП, но от другите паралелки да не могат да се съберат 18 ученика ми се струва странно. За математическите паралелки бих предположила, че ще изберат физика, а не история или биология. Разочароващо е ако е такава тенденцията и след 2 години.

# 620
А от въпросните профилиращи не зависи ли и какви матури ще държат в 12 клас?

# 621
Зависи вторият задължителен ДЗИ. Той трябва да е по профилиращ предмет.
Уважили са избора на децата. За мен това е най-важно. Защото има училища, които спускат пакет от профилиращи предмети, че и класиране правят.

# 622
Дидева, благодаря. И аз така мислех, защото има предмети, с които е много по-лесно да се вземе кандидат-студентският изпит отколкото да се получи същата или по-висока оценка от матура. Каква е ползата да имаш шестица в дипломата по някой важен предмет, да идеш на матура по него и да изкараш петица, например, и тя да ти обезсмисли предишните оценки. Та в този смисъл е по-добре децата да си избират профилите.

# 623
  • София
А ако се кандидатства само с ДЗИ ще трябва да се явяват на трета матура, както се получи тази година. В същото време ще изучават 2 години ПП, който не им е необходим за нищо.

# 624
Ако някой смята профилираната подготовка за излишна, винаги може да кандидатства в професионална паралелка. Така или иначе по закон профилиращите предмети са три или четири. И след като първите два са определени на национално ниво, според мен най-добрият вариант за учениците е те сами да изберат останалите.
Да, тази година ДЗИ се оказаха изключително важни предвид обстоятелствата. Всеки има право да се яви на още два допълнителни ДЗИ по желание, ако за кандидатстване му е необходим резултат по предмет, който не му е профилиращ или е бил ученик в професионална паралелка.  Тези ДЗИ може да са по профилиращ предмет, а може и да не са. Не виждам как това прави ПП излишна.

# 625
Дали вече са ясни класните ръководители на математическите паралелки (8А и 8Б класове) и кой ще им води математика?

# 626
Днес  при записването питах кой ще им преподава математика, но казаха че още не се знае. Дали има ФБ група на бъдещи осмокласници в НПМГ?

Последна редакция: вт, 21 юли 2020, 15:11 от rreni

# 627
  • София
Да кажем не точно излишна, но ненужна с оглед кандидатстване. Ако проявяваш интерес към физика и химия и не можеш да ги избереш като ПП, остава да избереш нещо друго. Не казвам, че знанието е ненужно, но не е това, което би било полезно за по-нататъшното образование. Въобще не знаем какво ще решат ВУЗ-овете. Разсъждавам върху най-лошия вариант, който може да се получи. Избирайки НПМГ имах убеждение, че точно тук няма как да няма основните природни науки за профилиращи предмети в 11 клас за 3-ти профил. Дори се надявах да има и 4-ти. Затова казвам, че съм изненадана и разочарована на този етап. Може през следващите 2 години да се промени ситуацията. Зависи от избора на децата от випуска. Важно е, че се случи тази година и да си мислим за в бъдеще какво ще се избира.
В тази връзка имам един въпрос. Може ли за ПП да се избере втория чужд език, който ще започнат да учат в 9 клас? Мисля, че може, но да ми потвърдите.

# 628
  • София
Да, така е, риск има винаги. Аз също съжалявам за физиката, специално. Но това е тази година. От друга страна, както и да го погледнеш, няма друго училище, в което да можеш да набавиш толкова съществени ПП. За мен си остава по-добрият вариант от това, да ми спуснат по 2 предмета в пакет и заради единия, да се налага да уча и друг, който не ми е по сърце. Решението за 3ри предмета е на гимназията по-скоро, поне такава информация имам от преподавател. Идеята е, че с 4 предмета ще получат само по 5 ч/с и накрая ще стане от всичко по малко, а накрая нищо....
Също така от същият източник знам, че Информатика и втори ЧЕ не са предлагани за ПП, защото не може да се стигнат изискванията за ПП, без предварително сериозно обучение по тези предмети в периода 8-10 клас.

# 629
  • София
От избраните предмети за 3-ти ПП останах изненадана, че няма и физика , и химия. Изключвам, че за някои е 1-ви или 2-ри ПП, но от другите паралелки да не могат да се съберат 18 ученика ми се струва странно. За математическите паралелки бих предположила, че ще изберат физика, а не история или биология. Разочароващо е ако е такава тенденцията и след 2 години.

На мен също ми стана интересно за физиката, точно защото четох, че в някои университети за инженерните специалности искат и хорариум по физика.

Слънчевата, ако детето е с немски първи език и знае на добро ниво английски, който му е втори, предполагам че може да избере АЕ, при положение, че не се предлага НЕ като профилиращ.

Последна редакция: вт, 21 юли 2020, 19:37 от pkrassimira

Общи условия

Активация на акаунт