Митница – информация, въпроси, отговори и споделяне на опит – 6

• 41 046
  • 749
  •   1
Отговори
# 135
Просто при подаването на документите в пощата ми беше съобщено ,че процедурата е изключително тромава и реших да се заема сама(допреди това не знаех ,че мога сама да се представлявам). Във всички случаи ще пристигна преди да пристигне писмото в БСРЦ...Досега не съм имала работа с митници.Въобще не знаех,че се чака толкова време.Ако знаех нямаще въобще да се занимавам с пощите..
По принцип процедурата е тромава, но не отнема два месеца ( вече...). Напоследък за около 2 седмици се обработваха пратките и си ги получаваш от пощенския клон, но сега по празниците и заради промените от 1ви януари ще е по-натоварено.
Ако пратката е на стойност под 30лева по курса на митницата може спокойно да отидете с разпечатаните документи на Челопешко шосе и да си я освободите веднага на място. В този случай не ви трябват ел-подпис, еори номер, не попълвате декларация съгласие към БГ Пощи и няма да дължите 12лева за представителство, а само 4.80 за пратката.
Ако пратката е на стойност над 30лева няма никакъв смисъл да ходите лично. Митническа декларация се подава само по електронен път. Тук вече имате два варианта- да упълномощите БГ Пощи да направят това вместо вас срещу 12лева или , ако имате опит (или поне здрави нерви) плюс ел.подпис, еори номер и регистрация в сайта на митниците, да си подадете декларацията он-лайн сама. И в двата случая след подаването на документите седиш и чакаш да ти върнат СМС, че пратката е в пощенския клон и дължиш митнически сборове.

Благодаря за информацията,предполагам ще остане първия вариант,вече няколко часа се боря със сайта на митниците,каквото и да правя не ме допуска системата ... DisappointedDisappointed

# 136
А как се борите? С КЕП и ЕОРИ или само с гол ентусиазъм? Grinning

# 137
Здравейте! Имам 2 поръчки през ден, за 1-вата  вече получих писмо от митницата. Мога ли да изчакам и 2-рата и с една декларация да ги освободят от пощата? Т.Е. да си спестя таксата поне?

# 138
  • София
fearless962, предполагам, че са ви казали 2 месеца, защото сте искали да изпратите документите по обикновена поща? Ако са по ел. поща, обичайно е доста по-бързо.
lelqta, може да ги пуснете с една декларация, стига скоро да пристигне и втората пратка. На мен ми се е случвало 2 поръчки през 30 минути да пристигнат с над седмица разлика от щатите.

# 139
А как се борите? С КЕП и ЕОРИ или само с гол ентусиазъм? Grinning

Пробрах с 3 браузъра, с всички възможни настройки,просто сайта не ме допуска нито за КЕП ,нито за ЕОРИ...

# 140
fearless962, предполагам, че са ви казали 2 месеца, защото сте искали да изпратите документите по обикновена поща? Ако са по ел. поща, обичайно е доста по-бързо.
lelqta, може да ги пуснете с една декларация, стига скоро да пристигне и втората пратка. На мен ми се е случвало 2 поръчки през 30 минути да пристигнат с над седмица разлика от щатите.

Да, изпратих декларациите и фактурите от пощенския клон.Да живее бюрокрацията! Satisfied

# 141
Цитат на: fearless962
Пробрах с 3 браузъра, с всички възможни настройки,просто сайта не ме допуска нито за КЕП ,нито за ЕОРИ...
Прочетете първия пост на тази тема.

# 142
Цитат на: fearless962
Прочетете първия пост на тази тема.

Това ми излиза независимо с кой браузър и настройки го отварям.Прочетох цялата тема,явно само в моя компютър е проблема...

# 143
  • Асеновград
Здравейте! Имам 2 поръчки през ден, за 1-вата  вече получих писмо от митницата. Мога ли да изчакам и 2-рата и с една декларация да ги освободят от пощата? Т.Е. да си спестя таксата поне?
90 дни .

# 144
  • In transit
И аз сега прочетох написаното на първа страница Grinning и искам да направя някои допълнения от личен опит, които може да включите в следващата тема:
ЕОРИ номер може да се извади и през сайта на Агенция Митници. След като имате КЕП и се регистрирате в сайта, оттам има опция да се направи ЕОРИ. Става за 5-10 мин.
След като се попълни МД и се прикачат в нея придружаващите документи, като извлечение от банката за плащане, фактура за покупката и други(ако има такива), не е необходимо да разпечатвате нищо и да носите в Митницата. Достатъчно е да се обадите в МБ по район, да им кажете LRN, номера на МД за да ви обработят МД. След като я обработят, ще може да видите колко пари трябва да платите за ДДС. Отново не е необходимо да ходите до МБ. Достатъчно е да намерите точната сметка на вашето МБ и да им преведете сумата по банков път. В сайта на АГ има списък с банковите сметки и какво се попълва на бланката.
След около ден-два трябва да видят парите, че са постъпили при тях ( вие също ще ги видите в акаунта си) и вече с MRN номера на МД, може да отидете на гише в МБ и да ви освободят пратката. Така вече може да отидете в пощенския клон към митницата и да си я вземете. Цялата процедура може да ви отнеме поне седмица, ако сте късметлия, може и по-малко. Да уточня, че така стоят нещата във Варна. За други градове може да има разлика, но ще се радвам ако някой сподели как е в момента.

# 145
Това ми излиза независимо с кой браузър и настройки го отварям.Прочетох цялата тема,явно само в моя компютър е проблема...
Проблемът е че се опитвате да отворите Е-Митници без КЕП. Май досега никой не е успял да прескочи идентификацията.

Извадете си КЕП - става за 30-на минути и опитайте отново. Може да имате проблем с този Mac OS. Проучете предварително дали смарт кард четеца се поддържа от ос

# 146
Честита Нова година на всички участници в тази полезна тема!Н
На 30.12.19 г. получих смс от БГ пощи за пратка, подлежаща на митническо оформяне, считано от 27.12.19. Днес изпратих по имейл всички документи.
Имам и друга пратка, изпратена на 26.11.19, която според сайта на пощите е със статут БРСЦ Митническо оформяне от 17.12.19 г., а за нея нямам известие. Въпросът ми е дали да не изпратя и документите за нейното освобождаване предварително? Възможно ли е обаче (вкл.поради по-малък обем и тегло), да решат да не я обмитяват или вероятно да е попаднала у зает служител и затова се бави?
Благодаря!

# 147
  • София
Малага Звънете по телефона, дано да се свържете! Проблем е, че с изпращането на документите, трябва да попълните и пълномощното за Пощите, на което ако не се лъжа има записан номер, по който си водят пратката. Предполагам, че са Ви изпратили поканата, но някъде се е загубила. Имайте пред вид, че ако минат 20 работни дни и не сте предприемете действия, пощите връщат пратките като непотърсени.

# 148
Малага, щом пратката е  със статус БРСЦ Митническо оформяне няма опция да мине метър и да решат, че не се дължи ДДС. Дори и да е под 30лева ако е спряна за проверка трябва да се докаже стойност. На този етап задължително се пращат документи, за да има някакво придвижване. Щом е малка по-скоро някъде са я забравили. Като цяло не е нужно да се чака СМС или хартиено известие- щом пратката по тракинг е в митницата може спокойно да си пращате документите, в които вписвате само проследяващия номер, ако са две-три малки може и на един и-мейл и с една декларация съгласие (и една такса). На митницата пратките се съхраняват 90дни и чак тогава се унищожават или опционално-връщат към подател.

# 149

Това съобщение означава ли че пратката е освободена вече от митница? Thinking

Общи условия

Активация на акаунт