Митница – информация, въпроси, отговори и споделяне на опит – 6

• 41 905
  • 749
  •   1
Отговори
# 540
  • Варна
Бях до пощата, но ми казаха, че ще чакам около месец, а през това време ще изтекат тези 90 дни и може да ми върнат пратката. Те имат много пратки за освобождаване и става бавно, препоръчаха ми да отида на митница и да платя на митн. посредник за по-бързо.Казаха,че на място има агенции посредници и ставало бързо. Някой знае ли колко се заплаща на посредник и дали е много, моля да сподели? Пратката ми е около 70 лв, но ако трябва да платя още толкова за посредник, по-добре да я върнат.

Всяка фирма има свой ценоразпис. Във Варна вървявт около 30-40 лв. Аз имам фирма, която ми прави декларацията за 20 лв.

# 541
Здравейте.
Моля за съдействие.
Поръчах една пратка (зехтин) от Vitacost.com, стойността на която е 13,99$ и има 9,99$ транспорт.
Преди малко получих смс, че е на митница.
Хубаво си мислих да го поръчам до Габиели, както обикновено правя, ама...и аз не знам защо до тук го пуснах.
Сега какво - пиша им имейл, прикачвам снимки на поръчката, снимки на транзакцията, нали така? Поне преди години така беше, нямам никаква възможност да отсъствам от работа.
Ще трябва ли да заплащам таксата от 16-17 лв. и отделно ДДС-то или няма, все пак субтотала е едва 13,99$?
Благодаря предварително!

# 542
  • Sofia
Няма да се наложи да заплащаш нищо, освен една дребна такса (от порядъка на няколко лв.), но трябва да отидеш до митницата и лично да си вземеш пратката, няма друг начин.
Ако упълномощиш "БГ-Пощи" да те представляват, ще се наложи да им платиш комисионна, а това е безсмислено с оглед на ситуацията.

Последна редакция: пн, 17 авг 2020, 16:59 от Blаck Cat

# 543
Много благодаря!
Значи съм права,че субтотала е важен, а пък те какво са се кефнали да я спират на митница, кой ги знае Rolling Eyes
Уви, ще трябва да излизам, за съжаление.
Още веднъж благодаря!
Още нещо - снимки от мобилното приложение ще свършат ли работа? Поне банката да си спестя.

# 544
  • София
Много благодаря!
Значи съм права,че субтотала е важен, а пък те какво са се кефнали да я спират на митница, кой ги знае Rolling Eyes
Уви, ще трябва да излизам, за съжаление.
Още веднъж благодаря!
Още нещо - снимки от мобилното приложение ще свършат ли работа? Поне банката да си спестя.
Те са в правото си да спрат всяка пратка, а купувачът доказва колко струва.
Щом е 14 долара, е под 30 лв., гледа се само стойността на стоката, без транспорта. Ще платите 4,80 лв.
Идете да си я вземете сами, че из ФБ чета разни страхотии как настояват/изнудват да им се ползва митническото представителство дори за евтини неща.

# 545
А длъжни са на ул.Челопешко шосе /там си взех пратката/ да издават бон за 4.80? Направо бях в потрес от цялата обстановка и ситуацията при получаване, че забравих да поискам бон!

# 546
  • Sofia
Каква беше обстановката? Simple Smile

# 547
Обстановката е нелепа, точно като за държавна администрация без добра практика за работа.

Скрит текст:
Но чак толкова не очаквах - няма организация на служителите, повикването по име става пред всички седнали на едни палета пред фургона. Докато зацепи системата им, за да се издири пратката служител с колело се разхожда някоко пъти до склад.
На всеслушание вътре митнически служители /кои цивилни, кои не/ си уговорят с клиенти разни практики за уреждане на пратки документално с други институции. Както казах имаше по едно време касиер, после изчезна и за парите си не получих касов бон, а служител ми върна ресто от джоба си.....

# 548
Здравейте,

Накратко за моя случай. Имам пратка, задържана на Митница за мобилен телефон, поръчан от Aliexpress на стойност 59,56 USD (прибл. 104,10 лв). Попълването и подаването на Митническа декларация за внос правя по електронен път от сайта на Агенция митници, тъй като разполагам с КЕП, издаден на мое име като ФЛ. Използвам Internet Explorer 11 на Windows 10 Home 64-bit.

Бих искал да помоля за малко помощ при попълването на декларацията. Излизат ми три грешки, които си нямам никаква идея какво означават и съответно какво да въведа за да ги коригирам.

Ще помоля също така и да ми кажете ако има липсващи данни, които биха довели до бъдещи грешки в подаването.

Прикачвам снимки на митническата ми декларация. Полетата в черно са лични данни, така че приемайте, че са попълнени.

Благодаря предварително!

# 549
Липсва предхождащ документ. Трябва да са ви го дали от митницата.
Липсва документ. Прикачете копие на ордера като фактура

Има и други грешки но съм на телефон и скрйншота ми е много свит

# 550
Много благодаря за бързия отговор.

Пиша грешките тук:

Цитат
15 C0614 Полето Допълнителен тип на декларация има стойност A или D или Y, тази група / елемент е задължителна. GOODITEM(1).PREVDOCUMENT
Доколкото рабрах това е предхождащ документа, който все още не съм отишъл да си го взема. Предполагам като го взема трябва да го сканирам и прикача в секция 2/1 Опростена декларация/Предходни документи ?
Какъв код за Тип трябва да избера?
Референтен номер - номер на документа?
Категория - Z - предходен документ?

Цитат
15 RBG009 Since field Valuation Method has value 1, element GOODSSHIPMENT.GOODITEM(1).PRODDOC Must containn an invoice number. GOODSSHIPMENT.GOODITEM(1).CUSTOMSVALUATION.ValuationMethod
Копие на ордера къде трябва да прикача - в секция 2/3 Представени документи, сертификати и разрешения, допълнителни данни и ако е там какъв е кода за Тип или да го прикача в секция 2/1 Опростена декларация/Предходни документи има тип 380 - Търговска фактура?

Цитат
15 RBG049 Sender code(AGENT) must be equal to Declarant TIN. SenderCode, DECLARANT.TIN
Ако може и помощ за тази грешка

Снимките към декларацията се намират на адрес:
https://drive.google.com/drive/folders/1BuGwjTZON7FqI50AlbHtIAz2 … SfYoA?usp=sharing

# 551
Копие от ордера като търговски документ в предходни документи.
Попълнете вашите данни като купувач.
Сложете митническия курс на долара в стоковата позиция.
Махнете онези обяснения че вносител и купувач е едно и също.
Махнете всичко от графата за деклариране на внос за автомобил Blush
Износител прехвърлете в продавач.

# 552
Копие от ордера като търговски документ в предходни документи.
Попълнете вашите данни като купувач.
Сложете митническия курс на долара в стоковата позиция.
Махнете онези обяснения че вносител и купувач е едно и също.
Махнете всичко от графата за деклариране на внос за автомобил Blush
Износител прехвърлете в продавач.
Къде се поставя митническия курс на долара?

Всичко останало което писахте направих.

Получавам все още двете грешки:
Цитат
15 RBG009 Since field Valuation Method has value 1, element GOODSSHIPMENT.GOODITEM(1).PRODDOC Must containn an invoice number. GOODSSHIPMENT.GOODITEM(1).CUSTOMSVALUATION.ValuationMethod
Цитат
15 RBG049 Sender code(AGENT) must be equal to Declarant TIN. SenderCode, DECLARANT.TIN

# 553
В полето стойност валута последното е митническият курс.
Стоковата Ви позиция не е пълна. Попълнете там данните за произход и страна на получаване
Декларатор и купувач също - това последното не мога да го разбера. Сякаш опитвате да се представяте за агент а не за вносител.

# 554
Здравейте! как ви се вижда това под стойността без доставката и задържана на митница
Скрит текст:
опис на пратка

2 броя бански комплект ¥19.80

10 кутийки левкопласт ¥12.40

3чифта плюшен чехъл ¥30.29

5 броя рулетки  х 2 метра ¥21.56

3 броя макари тел за спойка ¥19.11
общо в ¥103.16
общо в $14.57

доставка $26.85 може да пише на пратката тотала  е $44.47

Общи условия

Активация на акаунт