Майчинството счетоводно-83

• 38 326
  • 760
  •   1
Отговори
# 180
Момичета вярно ли е че първата година от майчинството се води и осигурителен и трудов стаж, а втората само трудов и не влиза в изчислението при пенсиониране.
Онзи ден си говорехме с една колежка и се замислихме над тази тема.

# 181
  • София-Младост
Момичета вярно ли е че първата година от майчинството се води и осигурителен и трудов стаж, а втората само трудов и не влиза в изчислението при пенсиониране.
Онзи ден си говорехме с една колежка и се замислихме над тази тема.
Не е вярно.

# 182
Кога трябва да се подаде декларацията за втората година? Терминът ми беше 03.02.

# 183
Здравейте Simple Smile Имам следният въпрос и се надявам някоя от вас да ми отговори Heart
Аз съм собственик и управител на ООД и се водя самоосигуряващо се лице. Бременна съм във третия месец, но ще трябва да прехвърля управленските права. на трето лице и да изляза в болничен, тъй като работата е свързана с химикали и не е много подходяща за човек в моето положение. Въпроса ми е - на трудов договор ли трябва да се назначи заместникът и всъщност периода от стартирането на болничният до раждането ще се включи ли в изчислението на майчинството?

# 184
Здравейте предстои ми да взема 45 дневния болничен преди раждане с дата 25.12.2019 някой може ли да ми каже наведнъж ли ще бъдат изплатени или на части

# 185
Ще си бъде изплатен като всички болнични до сега.За декември ще получиш януари,за януари през февруари и т.н.Плюс това не се знае дали ще родиш на термина си или ще имаш застъпване на болнични.

# 186
  • София-Младост
Кога трябва да се подаде декларацията за втората година? Терминът ми беше 03.02.
"Втората" година започана 03.02.2020, така че поне 1-2 седмици преди това трябва да се подаде.

# 187
Здравейте,
Да Ви попитам има ли как да разбера кога би трябвало да ми преведат болничния от НОИ. Болничните са ми от 15то число в единия месец до 15то в другия( нещо подобно, обхваща два месеца). До сега съм получавала един превод до 10то число за предходния месец и един превод около 20то число за текущия, но този месец още нищо не съм получавала. В сайта на НОИ в графика е дадена дата 03.12 "за изплащане на обезщетения за бременност и раждане и отглеждане на малко дете за предходния месец (ноември)". Каква би могла да е причината да не съм получила още плащане? Благодаря предварително! Simple Smile

# 188
  • София
Този месец все още не е минал 15 число

# 189
Предишният ми болничен е от 15.10 - 15.11, получих плащане на 05.11.2019г.( предполагам,че е за периода от 15.10 до 31.10) и следващото плащане получих на 21.11.2019г. (предполагам за период 01.11-15.11).

# 190
  • София
А за следващия болничен работодателя е имал  срок до 10.12 до го предаде, та брой от 10.12. 10 работни дни. Това ще е последния срок, в който ще получиш плащане за 15-30.11.

# 191
Добре, благодаря! Simple Smile

# 192
Здравейте,искам да попитам като съм  безработна и си внасям сама здравните осигуровки, а планираме бебче  мога ли да си внасям и осигуровки за майчинство сама. И каква е сумата на пълните осигуровки ако знаете.

# 193
Здравейте,искам да попитам като съм  безработна и си внасям сама здравните осигуровки, а планираме бебче  мога ли да си внасям и осигуровки за майчинство сама. И каква е сумата на пълните осигуровки ако знаете.
Трябва да си на трудов договор,за да имаш право на майчинство.Не можеш просто ей така да си внасяш осигуровките,както внасяш здравните.

# 194
Момичета, имам въпрос. Бременна съм в 37 седмица, с термин началото на януари. Таткото щеше да ползва отпуска за бащинство, но онзи ден му съобщиха, че всички в предприятието ще бъдат съкратени на 01.01.2020 г. поради намаляване обема на работа. Какво става сега, ако бебо се роди преди 01.01? Подава си той молбата за ползване на болничен за 15 дни и работодателят е длъжен да го разреши. В този случай как ще стане прекратяването на трудовото правоотношение и ще има ли таткото право на обезщетение, ако договора му се счита за прекратен от 01.01.2020 г?

Общи условия

Активация на акаунт