Майчинството счетоводно-83

• 38 312
  • 760
  •   1
Отговори
# 270
Здравейте,бременна съм в 6 месец и термина ми е 20.04 и съм в болничен вече от 4 месеца г.д.Притеснява ме факта,че 180дни +45 дни болнични и няма да ми достигнат около 5-6 дни.Това проблем ли е и ще ми се отразк ли на майчинството?

Моя термин също е април.
Нямаш проблем, тъй като се падат в две календарни години. Няма никакви отпуски и тем подобни. Стигат ти иделано. Болничните, които ти се полагат за една година са 180 дни (чрез ЛКК). Реално от 01.01.2020г почват наново сметкката от 180 дни. Проблемн имат момичетата, които им се налага да излезнат много рано и са само в една година
Това са пълни глупости ако не и стигнат трябва да мине ТЕЛК дори за един ден.
Моята първа бременност обхващаше вашия период родих Април 2018 не ми стигна 1 месец и се явих на ТЕЛК.
Ако не знаете поне не заблуждавайте.

# 271
  • Варна
Здравейте, моят настоящ адрес е в един град, а постоянният в друг. Никой до сега не ми отказвал болничен, включително ЛКК по тази причина.
Но имам въпрос, 40 дни от лл включват ли се в 180 дни непрекъснат болничен от ЛКК? Ходих и до НОИ с рискова бременност само ми се скараха, че се разкарвам да съм си вземела пик код и да си следя,е имам такъв но не ми е ясно. За 2019 са ми изчерпани 40 дни, 70% от тях са за гледане на дете, не общо заболяване. От ЛКК имам издадени два болнични всеки за 30 дни. Тревожа се, че няма да ми стигнат до 45 дневния.

# 272
45 дневния не се включва към останалите 180 дни.

# 273
  • София-Младост
Здравейте! На 3ти декември родих второто си дете, а май месец бях подала последно документи за детските. Бях попитала тогава какво трябва като се роди второто, но не се сещам със сигурност. Мисля, че казаха акт за раждане и бележка от ЛЛ.А вече май месец наново ще подавам и за двете. Други документи трябват ли или се бъркам за тези?
ППЗСПД
чл.24, ал.2
 В 30-дневен срок след промяна на броя на децата, за които семейството има право на семейни помощи в периода по ал. 1, се подава ново заявление декларация за установяване само на това обстоятелство, без да се изисква актуализация на документите за доходите на семейството.

Би трябвало акт за раждане и лист с имунизации да са достатъчни.

# 274
Здравейте! Предварително се извинявам,ако има зададен подобен въпрос,но в бързането си съм го пропуснала. Тъй като не съм наясно с някой неща мисля,че тук можете да ми помогнете.
Накратко бременна съм в 25 г.с. и съм в болничен,до момента всичко е беше наред докато миналата сутрин не ми съобщиха,че закриват фирмата в която работя. Накратко няма да имам осигуровки и има шанс да си загубя майчинството. Казаха ми буквално от днес за утре да си намеря фирма в която да ме назначат,за да си продължа болничния и да си получа майчинството. Аз нямам познати с фирми,в които да бъда назначена фиктивно и да си продължа болничния и разбира се няма и кой да ме наеме на работа (те са си и прави,кой наема бременни). Особенно пък така в посления момент е иди се оправяй.
Искам да попитам някой който е наясно,да ми разясни как стоят нещата за мен в този случай,ако не намеря фирма в която да бъда назначена (което няма да стане,но надеждата умира последна)? Мога ли да отида на борсата и след това пак да получавам майчинството,което ми се полага? И ако не мога какво да правя?
Както казах не съм наясно и се извинявам,ако въпроса е глупав,но ще се радвам да ми помогнете с информация. Благодаря предварително!

# 275
  • София-Младост
Може да отидете на борсата, но след това ако искате да получавате обезщетение от НОИ ще трябва отново да бъдете назначена някъде.

# 276
Мая1981 ,това,което ти е казал АГ е пълна глупост.Следях се в друг град и съответно и ЛКК ми беше от друг град.Можеш да се запишеш на ЖК където си пожелаеш.Можеш и на комисия да отидеш където си поискаш.Изобщо нямат връзка с адреса ти.Моя първи болничен беше издаден от комисия в моя град,а следващите от града,в който ходех на ЖК.

Благодаря много за отговора,дано като се запиша на ЖК въпроса със болничния да се реши и да не се окаже проблем настоящия адрес.Даже АГ при която ходих каза че трябва да се запиша при друг АГ защото тя нямала ЛКК.Дали просто искаше да ме разкара от главата си защото съм сложен случай или нещо не беше наред с бебето ли,че не можа да ми каже.Почнах да влизам във филми вече,незнам как ще дочакам януари месец да отида при друг АГ

# 277
Мая1981 ,това,което ти е казал АГ е пълна глупост.Следях се в друг град и съответно и ЛКК ми беше от друг град.Можеш да се запишеш на ЖК където си пожелаеш.Можеш и на комисия да отидеш където си поискаш.Изобщо нямат връзка с адреса ти.Моя първи болничен беше издаден от комисия в моя град,а следващите от града,в който ходех на ЖК.

Благодаря много за отговора,дано като се запиша на ЖК въпроса със болничния да се реши и да не се окаже проблем настоящия адрес.Даже АГ при която ходих каза че трябва да се запиша при друг АГ защото тя нямала ЛКК.Дали просто искаше да ме разкара от главата си защото съм сложен случай или нещо не беше наред с бебето ли,че не можа да ми каже.Почнах да влизам във филми вече,незнам как ще дочакам януари месец да отида при друг АГ
Не е задължително следящия те АГ да е в комисия.Те масово не са.Комисията се състои от 2-3-ма АГ.Такива комисии има в болниците и поликлиниките обикновено.Ти можеш да си от Пловдив и да решиш да отидеш на ЛКК в София.Никой не може да те задължи.А най-удобно е да отидеш на комисия в частна болница.Плащаш си и ти го издават.Аз лично плащах по 20лв на болничен.

# 278

Не е задължително следящия те АГ да е в комисия.Те масово не са.Комисията се състои от 2-3-ма АГ.Такива комисии има в болниците и поликлиниките обикновено.Ти можеш да си от Пловдив и да решиш да отидеш на ЛКК в София.Никой не може да те задължи.А най-удобно е да отидеш на комисия в частна болница.Плащаш си и ти го издават.Аз лично плащах по 20лв на болничен.

На мен досега не ми се налагало да вземам болничен от комисия и не са ми ясни тези неща.Незнам защо така ми каза АГ,дали искаше да ме разкара или в Шумен реда е друг.Ще видя вече след нова година като се запиша на ЖК,какво ще ми каже АГ при която мисля да се записвам.Искам да попитам също в коя седмица трябва да се запиша на ЖК,аз в момента съм в началото на 10 г.с.След нова година няма да съм закъсняла предполагам,защото до колкото знам има изследвания които се пускат.

# 279
На преглед отидох 2 седмици след 5 положителни теста хахах и бях в 12 г.с. а след още 2 седмици АГ каза да отида
 вече на женска консултация и тогава ми направиха картон и изследванията

На мен досега не ми се налагало да вземам болничен от комисия и не са ми ясни тези неща.Незнам защо така ми каза АГ,дали искаше да ме разкара или в Шумен реда е друг.Ще видя вече след нова година като се запиша на ЖК,какво ще ми каже АГ при която мисля да се записвам.Искам да попитам също в коя седмица трябва да се запиша на ЖК,аз в момента съм в началото на 10 г.с.След нова година няма да съм закъсняла предполагам,защото до колкото знам има изследвания които се пускат.

# 280
Мая1981,няма как реда да е друг в Шумен.Явно на Аг не му се е занимавало.На ЖК обикновено около 12-13г.с записват и правят картон.Аз лично бях вече в 16 седмица като се записах,но още от първия положителен тест си ходех на частно и съответно си плащах изследванията.На ЖК се записах само заради документалната част общо взето.От личната лекарка ще си вземеш направление,с което ще те запишат на ЖК.Следящата те АГ (или личната ти лекарка)трябва всеки месец да ти дава направление ,за да се явяваш на ЛКК (това е само,ако ходиш на комисия към държавна болница.В частните не ти трябва направление).

# 281

[/quote]

Аз също се следях в гр. Шумен, постоянния ми адрес беше там, но живея в гр. Варна. Моята АГ в Шумен ми обясни същото - взимах болничен от частна комисия в Шумен за 30 лева на месец, и тя ми обясни че ако съм с постоянен адрес в гр. Варна от комисията в Шумен няма да могат да ми издават болничен. Смених си постоянния адрес в гр. Варна едва, когато тя ми издаде 45 дневния болничен Simple Smile

# 282

Аз също се следях в гр. Шумен, постоянния ми адрес беше там, но живея в гр. Варна. Моята АГ в Шумен ми обясни същото - взимах болничен от частна комисия в Шумен за 30 лева на месец, и тя ми обясни че ако съм с постоянен адрес в гр. Варна от комисията в Шумен няма да могат да ми издават болничен. Смених си постоянния адрес в гр. Варна едва, когато тя ми издаде 45 дневния болничен Simple Smile
[/quote]

Искаш да ми кажеш ,че ще имам проблем за издаването на 45 дневния ми болничен даже с този адрес.Що за абсурд е това

# 283

Искаш да ми кажеш ,че ще имам проблем за издаването на 45 дневния ми болничен даже с този адрес.Що за абсурд е това
[/quote]
Мая1981,пак ти казвам това,което ви казват е абсурд.Изобщо няма значение кой,къде живее.Никой нито ще те пита,нито го интересува.С постоянен адрес в Вмбол съм и цяла бременност съм следила в Стара Загора,там ми беше и следящата АГ,и на частно там ходих,и изследванията ми се назначаваха от там,а ги пусках в лаборатория в Ямбол,и болничните ми се издаваха от комисия в Ст Загора,съответно и 45-дневния също.Абсолютно адреса ти е без значение.Болничните ми се изплащаха без никакви проблеми.
Нали не вярваш,че всички от по-малките градове,които ходят да се следят в големите градове си сменят адреса,защото видиш ли няма да им дадат болничен ?

# 284
Деси е права. Аз съм с настоящ и постоянен адрес в малък град, а се следих в Стара Загора. Никой не ме е питал за адреса. Никакъв проблем съм нямала нито с болничните, нито с 45-дневния. Направо абсурдно ми се струва това, което ви казват.
Адреса е от значение при подаване на документи към социалните.

Общи условия

Активация на акаунт