Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 16 ноем. 2019, 11:02 ч.

Какво възнаграждение би било приемливо?

 • 5 213
 • 93
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 17 941

Кое ти е по-важно? Развитието, навлизането в новата сфера или заплатата е водеща?
И двете вървят ръка за ръка, но понякога трябва да се прави компромис.
Предишната работа ми беше без никакви социални придобивки, на минимална работна заплата + други нередности. Но ми трябваше работа. Но и не само. Самото естество на работа ми привлече интерес. Въпреки условията, работата ми допадна, вършех я с удоволствие. Колегите симпатяги. И аз съм податлива, но животът си тече и виждаш, че трябва да вървиш напред. В един момент се изчерпах.
Започнах я вършейки една длъжност, доказах се. Предложиха ми за малко увеличение да поема и друга длъжност. Сгърчиха ме. Не се чувствах ок с малкото увеличение, но от друга страна придобих опит и точно този опит ми помогна да намеря по-добра работа с всичко което искам.
Понякога се налагат компромиси.
Ако не бях започнала тази работа, сега нямаше да ме вземат на тази. Все отнякъде се почва.
Можех и да не приема ниското увеличение и втората длъжност и пак нямаше да добия опита, който ми е от полза.
Би трябвало сам да прецениш. Не кандидатстваш за продавач или чистач. Би трябвало да можеш да прецениш една фирма, а също и на самото интервю да задаваш въпроси за увеличението на заплата, възможности за развитие.
Има фирми си имат точно определени стартови заплати и не подлежат на коментар или пазарлък. Тоест те ти казват стартовото и ако искаш.
Има други компании те питат колко искаш.

 

# 16
 • Бургас
 • Мнения: 2 170
Това какво искаш, и какво реални е положението на пазара на труда са две различни неща. И аз като теб с икономическо образование, с магистърска степен и с английски език на добро ниво си търсих работа в средно голям град, но за жалост не успях да намеря. Но тъй като не можех да стоя без работа се наложи да работя като продавач консултант, осигуряван на минималната работна заплата. Реално взимах 650 лв плюс процент, което възлизаше на около 800лв Макс. Не бях щастлива, защото с тези пари в Бургас не може да се живее нормално.
Не съм щастлива, че и майка ми кто детски учител с 35 години стаж взима под желаната от теб стартова заплата.

И сега сериозно. Вземи се в ръце и почни работа, каквато и да е. Намали претенциите и виж какво реално предлагаш. Всеки втори вече е с висше образование, а английски на основно ниво няма да ти помогне никъде. Не знм за какви кол центрове става на въпрос, щом не знаеш езици, но слез на земята и се хвани на работа.

# 17
 • София
 • Мнения: 22 530
Не четете ли?
Пише, че знае перфектно немски.
Та, проекти с немски в хелп центровете. 1500 лв плюс допълнителни придобивки.

# 18
 • Мнения: 17 941
Не четете ли?
Пише, че знае перфектно немски.
Та, проекти с немски в хелп центровете. 1500 лв плюс допълнителни придобивки.

Четем  Laughing
Той не иска в кол център.

# 19
 • Бургас
 • Мнения: 2 170
Моя грешка, немския съм го пропуснала.

И все пак. Ако мързела надделява, без значение е колко езика знаеш и колко дипломи имаш.

# 20
 • Мнения: 17

И какво? Парите ти се виждат малко, ама разчиташ на майка ти, която също изкарва толкова, да те храни и да ти дава джобни, докато стоиш без работа?
[/quote]

"Мама" не ме издържа. Трябва да отбележа, разбира се, че плаща битовите разходи (ток и вода). Но иначе пари не съм и искал от последната година в университета. Ценя парите, имам си спестявания, които след няколко месеца ще свършат и трябва да си намеря читава работа, но някакси е много оскъден избора, затова исках да чуя и вашето мнение. Именно защото съм много "радикален" на тема самостоятелност, не ми е приятно да живея с майка ми, но така се налага. Да и искам пари, би било абсурдно. Та и за да си осигуря самостоятелността, със 1000 лв. е не мислимо да се случи.
Не мисля, че ме мързи (няма да давам примери, това са просто думи), но имам критерии и мога да си позволя да почакам още малко, много хора нямат тази възможност. Ако имах дете и кредити на главата, едва ли щях да имам избор. Затова сега му е времето да се предприемат маневри. Въпросът е, дали изобщо има поле и за маневри. :Д

# 21
 • София
 • Мнения: 5 240
Една година трудов стаж и висше икономическо образование не е нещо особено впечатляващо, за да имате кой знае колко претенции. В момента университетите бълват икономисти от различни специалности, често без базови познания. За това ниво стартовата заплата е в диапазона 1000-1200 лв. За специалисти с опит, познания, квалификация, умения и езици, заплащането е по-високо, но зависи и от сектора и специалността.

# 22
 • София
 • Мнения: 22 530
С икономика и език общо взето това е.
Може да се пробва като търговец, обаче там си късаш подметките, няма мързел.
Почваш на по-ниско от 1500, но може да прескочиш 2, ако се стараеш.

# 23
 • Мнения: 2 159
Ела в Европа,  с перфектен немски ще те гепят като топъл хляб, и без да си работил/а нещо друго. А ти имаш и икономика!!, че и малко английски! Много се търсят хора с немски в бизнеса.

# 24
 • Мнения: 17
Ела в Европа,  с перфектен немски ще те гепят като топъл хляб, и без да си работил/а нещо друго. А ти имаш и икономика!!, че и малко английски! Много се търсят хора с немски в бизнеса.

Това винаги е вариант, да. Аз завърших в Германия и взех "гениалното" решение да се върна. Засега не ми се отдава реализацията, но поне заминаването би било в пъти по-лесно отколкото да не ти е минало през главата вече.

# 25
 • Мнения: 14
В Европа наистина има много възможности за хора с перфектен немски език:

TOP JOBS FOR GERMAN-SPEAKING CANDIDATES IN EUROPE
https://www.europelanguagejobs.com/blog/top-jobs-for-german-speaking-candidates

# 26
 • Мнения: 1 460
В големите градове (а и не само) наемите са големи. С това се сблъсква всеки млад човек, който не разчита или не може да разчита на мама и тате да го издържат, докато навърти стаж, работейки за малко пари. И тук говорим за основни неща като да си покриеш наема, сметките и да имаш за храна и транспорт. Точно от това идва и проблемът да се искат някакви "по-нормални пари", за което естествено на никой работодател не му пука. Те имат много изисквания, търсят много добри кандидати и ако може да им плащат минимума или другото под масата. За България говоря. Друг вариант е да продължаваш да живееш с родителите ти и да работиш в малкия град за малко пари, но това е вариант, който не всеки би предпочел, единственият плюс е, че не плащаш наем. Трупаш някакъв стаж, който може би ще ти помогне. Може би.

# 27
 • Мнения: 2 159
Това с 'под масата' - не е така,  работодателите плащат големи осигуровки, хората не се съгласяват на ниска основна заплата и голям бонус.  Напротив, осигуряват те на големи суми.

# 28
 • Мнения: 1 460
В България това често се практикува.

# 29
 • София
 • Мнения: 22 530
С немски има хубави позиции в администрациите на хранителните вериги.

Общи условия

Активация на акаунт