Сватба, булките на 2020 г., тема 2

• 33 360
  • 741
  •   1
Отговори
# 345
Здравей, Габриела!
Разбира се, че можете да се венчаете два дни или дори две години по-късно. Каненето на гости за втора сватба е по твоя преценка, но означава повече координация, разходи и занимавка. Може да сключите църковен брак и в тесен кръг, може и само с кумовете.
Събота по принцип е ден, в който не се венчава, защото е ден на починалите. Ако човек следва канона би трябвало сватбата да е в неделя - ден за празник. Поради логистични причини се е наложила съботата като най-удобен и популярен ден за сватба. Ако държиш на църковен брак в събота, се заплаща такса за искане на разрешение от владиката и венчавката би трябвало да се състои в късния следобед. “Не се/се прави” много зависи от вашите разбирания, защото като цяло за много такива дреболии има решение и отворена вратичка.
Дано да съм била полезна.

Много благодаря за отговора. За ритуал и почерпка предполагам е позволено в съботен ден. А дали е добре да се организира сватба в тези забранени дни за венчавка, говоря без църковен брак?

Извинявам се, че задавам малко може би неподходящи въпроси, надявам се ако и за други бъдещи булки ще бъдат полезни отговорите. Ние още не сме избрали официална дата, обмисляме го още. За приятеля ми няма значение датата, но аз симпатизирам на определени дни, които са свръзани с нашата връзка. Отделно не знам защо, но ми харесва годината 2020 и искам да се омъжа през нея. Дали се вглъбявам излишно с тези дати според вас?

Здравейте и от мен!
95% от хората днес се женят/омъжват в събота. Не смятам, че ако сте решили сватбата да е на дата Х и тя се пада събота, трябва да я отмените. В днешно време може и в понеделник, вторник или сряда да сключите брак, стига гостите ти да могат да си позволят да присъстват. Според мен съботата се е наложила като ден от седмицата от логистични причини свързани с пътуване, почивни дни, отпуск и т.н.

# 346
Здравей, Габриела!
Разбира се, че можете да се венчаете два дни или дори две години по-късно. Каненето на гости за втора сватба е по твоя преценка, но означава повече координация, разходи и занимавка. Може да сключите църковен брак и в тесен кръг, може и само с кумовете.
Събота по принцип е ден, в който не се венчава, защото е ден на починалите. Ако човек следва канона би трябвало сватбата да е в неделя - ден за празник. Поради логистични причини се е наложила съботата като най-удобен и популярен ден за сватба. Ако държиш на църковен брак в събота, се заплаща такса за искане на разрешение от владиката и венчавката би трябвало да се състои в късния следобед. “Не се/се прави” много зависи от вашите разбирания, защото като цяло за много такива дреболии има решение и отворена вратичка.
Дано да съм била полезна.

Много благодаря за отговора. За ритуал и почерпка предполагам е позволено в съботен ден. А дали е добре да се организира сватба в тези забранени дни за венчавка, говоря без църковен брак?

Извинявам се, че задавам малко може би неподходящи въпроси, надявам се ако и за други бъдещи булки ще бъдат полезни отговорите. Ние още не сме избрали официална дата, обмисляме го още. За приятеля ми няма значение датата, но аз симпатизирам на определени дни, които са свръзани с нашата връзка. Отделно не знам защо, но ми харесва годината 2020 и искам да се омъжа през нея. Дали се вглъбявам излишно с тези дати според вас?

Здравейте и от мен!
95% от хората днес се женят/омъжват в събота. Не смятам, че ако сте решили сватбата да е на дата Х и тя се пада събота, трябва да я отмените. В днешно време може и в понеделник, вторник или сряда да сключите брак, стига гостите ти да могат да си позволят да присъстват. Според мен съботата се е наложила като ден от седмицата от логистични причини свързани с пътуване, почивни дни, отпуск и т.н.

Разбира се! Нашата сватба ще бъде в петък и до сега не сме имали проблеми със запазването на каквото и да било, така че може да погледнете и от тази гледна точка сватбата да е през седмицата, особено и ако е почивен ден (официален празник)

# 347
Нашата сватба също ще е в петък и организирахме всичко доста по- лесно. Ако планирате да е през седмицата дайте поканите по- рано, сега се започва и планирането на отпуски, та ако имате гости от други градове е добре да знаят.

# 348
И нашата ще е в петък.
Фотосесията ще е директно след взимането на булката, т.е. преди гражданския брак и венчавката. На т.нар. взимане ще бъдат само най-близките роднини, така че може би просто ще останат вкъщи да пийнат по нещо. Останалите гости ще бъдат поканени директно на църковния и после гражданския, за да не трябва да чакат.

# 349
Според мен петък е идеален, защото после има два почивни дни. То е ясно, че гостите, които дойдат ще трябва да си вземат отпуск за сватбата или да работят до обяд примерно, но реално все едно всички ще имат един тридневен хубав уикенд. Точно затова умишлено исках сватбата ни да е в петък. Не ми харесва идеята само неделята да е почивка, защото ако някой иска да си свърши и други неща няма да има време, нито пък, ако е препил да се освести Grinning

Пък тези, които решат, че няма да дойдат понеже са на работа...ами много им здраве! Аз го мисля така: щом можете да си планирате летните почивки още от първите месеци на годината, значи можете да си предвидите и един ден за сватбата. Всичко друго са оправдания.

# 350
Пък тези, които решат, че няма да дойдат понеже са на работа...ами много им здраве! Аз го мисля така: щом можете да си планирате летните почивки още от първите месеци на годината, значи можете да си предвидите и един ден за сватбата. Всичко друго са оправдания.
Абсолютно съм съгласна.
Много се ядосвам като ми каже някой, че няколко месеца предварително не може да се каже, трудно било, отпуска как да си пуснеш. Ами, като знаеш от март-април, че си на сватба септември, пускаш отпуска и толкова, колкото по-рано, толкова по-добре. Аз съм доста крайна в това отношение, понеже успявам да проявя уважение и да присъствам за важни поводи, макар да живея в чужбина. Ама не чакам да видя ще може ли, как ли ще стане, то има време (любимият ми израз), мрън-дрън, а активно работя по въпроса, уреждане и разместване на ангажименти. Голям поддръжник съм на тезата, че има ли желание, има и начин. Естествено, всеки е свободен да дойде или да не дойде, но и аз съм свободна да преценя колко ме цени и уважава въпросният човек. Знам, че животът е непредвидим, случват се извънредни ситуации, но отношението на отсрещния си личи преди това.

# 351
И аз много обичам да ми кажат "оо то има много време ехеее, кажи ми по- нататък". Както има много време, така ще мине и неусетно. Ти им казваш за тяхно удобство сума време по- рано, те ти се обясняват колко много време има. Все си мисля, че е оправдание за бъдещия отказ ама живи и здрави, който иска да идва.

# 352
  • София
Аз, като човек, който се е омъжвал преди години, бил е гост на доста сватби и сега ще кумува, мога да ви кажа, че само младоженците са важни, техните желания и представата им за сватбен ден. Който иска да ви уважи, ще ви уважи и през седмицата. Който не желае да дойде, няма да дойде и в събота. Направете си сватбения ден такъв, какъвто си мечтаете, всички други трябва да се съобразяват с вас, а не вие с тях, както често става. Това съветвам нашите младоженци и мисля, че няма да сбъркат. Peace

# 353
  • София
Аз не съм напълно съгласна с някои от мненията. Разбира се, че сватбата се прави, когато е удобно на младоженците, няма как на всички да е удобно, но и сватба в петък може да е проблем за някои хора. Това не означава, че не са ви близки приятели, че не се радват за вас и не ви желаят най-доброто. На последната ми работа ми е отказван отпуск неведнъж, случвало ми се е и да си взема, но е било в стил от днес за след 3 дни. Не се настройвате негативно, който може, ще дойде, който не - не. Понякога не е въпрос само на желание, има работни места, на които с натиск може и да получат в крайна сметка, но с това да са с единия крак съкратени.
Разбира се, някои гости правят безумни изказвания, все едно младоженците са длъжни да се съобразят с тях, но и от гостите не трябва да се очаква на всяка цена да присъстват, всичко се случва. Затова си каним най-близките хора на сватбата, за да си влезем в положение взаимно, а ако някой от гостите се държи нагло, ясно е, че ще поохладнеят отношенията в бъдеще.

# 354
  • София
Да, и такива варианти има, но все пак поканата се дава месеци напред. Предполагам, че работодателите няма да откажат 1-2 дена за сватба, макар да има хОра и хОра.

Аз ви пожелавам приказни сватби през 2020г.!

# 355
Аз не съм напълно съгласна с някои от мненията. Разбира се, че сватбата се прави, когато е удобно на младоженците, няма как на всички да е удобно, но и сватба в петък може да е проблем за някои хора. Това не означава, че не са ви близки приятели, че не се радват за вас и не ви желаят най-доброто. На последната ми работа ми е отказван отпуск неведнъж, случвало ми се е и да си взема, но е било в стил от днес за след 3 дни. Не се настройвате негативно, който може, ще дойде, който не - не. Понякога не е въпрос само на желание, има работни места, на които с натиск може и да получат в крайна сметка, но с това да са с единия крак съкратени.
Разбира се, някои гости правят безумни изказвания, все едно младоженците са длъжни да се съобразят с тях, но и от гостите не трябва да се очаква на всяка цена да присъстват, всичко се случва. Затова си каним най-близките хора на сватбата, за да си влезем в положение взаимно, а ако някой от гостите се държи нагло, ясно е, че ще поохладнеят отношенията в бъдеще.
Точно от хора, които сами са си шефове го чувам, затова коментирах по този начин. Отпуските им зависят от тяхното желание, а не от нечие разрешение.

# 356
  • София
Juicy Pigeon, аз не го написах конкретно към теб, а към всички ни, защото, съдейки по темата от миналата година, всички минават през пробелим с гостите, кой непотвърдил навреме, после казал, че ще дойде, други отпаднали. Хората не се замислят какво причиняват на младоженците с това, но е по-добре да мислим положително и да не се ядосваме за такива неща. Така или иначе хората няма да се превъзпитат на стари години.

# 357
Аз, като човек, който се е омъжвал преди години, бил е гост на доста сватби и сега ще кумува, мога да ви кажа, че само младоженците са важни, техните желания и представата им за сватбен ден. Който иска да ви уважи, ще ви уважи и през седмицата. Който не желае да дойде, няма да дойде и в събота. Направете си сватбения ден такъв, какъвто си мечтаете, всички други трябва да се съобразяват с вас, а не вие с тях, както често става. Това съветвам нашите младоженци и мисля, че няма да сбъркат. Peace

И аз така мисля, че трябва да си го направим така, както ни харесва, но помня усещам напрежението от мнението на гостите и очакванията им към сватбата. Много е напрягащо.
Ние още не сме раздали поканите и ще видим какво ще отговорят при раздаването.

Но например за менюто ми е трудно и не знам как ще го решавам. Примерно свекърва ми яде само пилешко месо, други ядат само пържени картофи и кюфтета Grinning, трети не знам какво си. Отделно имаме вегани и вегетарианци.
Например аз ще попитам за алергии който има, ще поръчам вегетарианско меню за тези, които не ядат месо, НО нашият ресторант има хубава изискана кухня. Има много интересни предложения като патешко в портокалов сос... Не ми се иска да залагам на шопска салата и пържола. Пък като се сетя какви физиономии ще има от някои хора...

# 358
Juicy Pigeon, аз не го написах конкретно към теб, а към всички ни, защото, съдейки по темата от миналата година, всички минават през пробелим с гостите, кой непотвърдил навреме, после казал, че ще дойде, други отпаднали. Хората не се замислят какво причиняват на младоженците с това, но е по-добре да мислим положително и да не се ядосваме за такива неща. Така или иначе хората няма да се превъзпитат на стари години.
Да ясно ми е, че не е конкретно към мен, просто споделям Grinning

Относно менюто, при нас има свинско или пилешко с разни работи и ще изберем което ни се стори по- вкусно. Няма как да угодим на всички за съжаление. Ако имат гостите опция да изберат между 2 основни е по- добре, ама сигурно са малко местата, на които се предлага.

# 359
Моят коментар и недоволство въобще не беше обвързан с конкретния ден петък, а по принцип. И не е свързан само със сватби, а по принцип не разбрам увъртането и това типично "ще видим". Намирам го за неуважително.
Естествено, че се отказват отпуски и човек не винаги успява, по-лоши неща също се включват. Но има разлика между "Имам датата на събитието Х предвид, ще направя всичко възможно да подредя ангажиментите си, за да присъствам." и "Оооо, ами, то има време, всичко може да стане, много искам да присъствам, ама не знам..."
Ние още не сме стигнали до менюто. В ресторанта създават нови предложения всяка година, така че се разбрахме, че ще ги обсъдим на по-късен етап.

Общи условия

Активация на акаунт