Изследване на ХОРМОНИ – 20 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 42 632
  • 737
  •   1
Отговори
# 660
Скрит текст:
Здравейте, може ли да разчетете и моите хормони. Имам СПКЯ и пия Иногинол 3ти месец. Хормоните са
Скрит текст:
направени на 2ри ден, тъй като 3тия беше събота.

Тестостерон   0.40ng/ml   0.14-0.53

Пролактин    20.62ng/ml   5.18-26.53

LH (лутеинизиращ хормон)   3.17mIU/ml         
LH (лутеинизиращ хормон) - Фоликуларна фаза - 1.8-11.78   

FSH (фоликуло-стимулиращ хормон)   3.12mIU/ml         
FSH (фоликуло-стимулиращ хормон) - Фоликуларна фаза   -      3.03-8.08   

Прогестерон   3.10ng/ml         
Прогестерон - Фоликуларна фаза   - <0.1-0.3   (разбрах, че не е на този ден, но ще трябва проследяване на О)

Естрадиол   66pg/ml         
Естрадиол - Фоликуларна фаза - 21-251   

Юли миналата година имам само Пролактин на 21ви ден с резултати    24.02ng/ml   5.18-26.53. Но предполагам нищо не значи като е толкова отдавна. Много благодаря.
Здравей!
ЛХ и ФСХ са малко ниски, не е нещо притеснително, но все едно, че има "нещо", което е потиснало функцията на яйчниците и това може да се отрази на дължината на МЦ и на О. ( да бъде по-късна или да няма такава).
Е2 е малко висок, на базата на тези по-ниски нива на ЛХ и ФСХ - ...  може причината да е и в ПКЯ, но може в момента да има и киста ( лутеинова), която да търпи обратно развитие, защото и Прогестерона е висок.
Трябва да те видят, тези дни, на УЗ и ако няма киста и не това е причината за тези, по-високи нива на Прогестерона, трябва да изследваш точно на 3 ден от МЦ,  17ОН Прогестерон (това е андроген, който се синтезира от НбЖ, за разлика от прогестерона, който се синтезира от ЖТ, след О. - най-общо казано)
Ще чакам да пишеш.
Много ти благодаря. Утре съм на преглед и ще имам въпроси благодарение на теб Simple Smile  Дължината на МЦ наистина беше потресаваща последните 3 месеца 40-50дни. Затова почнах Иногинола и миналия месец беше 36 дни (обикновено ми е толкова) със доста "зацапвания" кафеви, които се надявам да са от чистенето на фоликулите.

Ето и TSH-то ми излезе, че го бяха забравили   1.372mIU/ml   0.350-4.940
Правили са ми и обременяването с вода и захар преди време - всичко беше ок там.

А за кистата това е от амбулаторния, заради което ми ги назначиха: УДЗ: Матка в AVF. ПЗР - 4.0см. End - 1,4см. Ляв Яйчник с р-ри 2,5/2,7см.- Десен Яйчник киста с р-ри 3,3/3,0см. Двустранно задържани фоликули. CD - свободен.
Скрит текст:
Здравейте, може ли да разчетете и моите хормони. Имам СПКЯ и пия Иногинол 3ти месец. Хормоните са
Скрит текст:
направени на 2ри ден, тъй като 3тия беше събота.

Тестостерон   0.40ng/ml   0.14-0.53

Пролактин    20.62ng/ml   5.18-26.53

LH (лутеинизиращ хормон)   3.17mIU/ml         
LH (лутеинизиращ хормон) - Фоликуларна фаза - 1.8-11.78   

FSH (фоликуло-стимулиращ хормон)   3.12mIU/ml         
FSH (фоликуло-стимулиращ хормон) - Фоликуларна фаза   -      3.03-8.08   

Прогестерон   3.10ng/ml         
Прогестерон - Фоликуларна фаза   - &lt;0.1-0.3   (разбрах, че не е на този ден, но ще трябва проследяване на О)

Естрадиол   66pg/ml         
Естрадиол - Фоликуларна фаза - 21-251   

Юли миналата година имам само Пролактин на 21ви ден с резултати    24.02ng/ml   5.18-26.53. Но предполагам нищо не значи като е толкова отдавна. Много благодаря.
Здравей!
ЛХ и ФСХ са малко ниски, не е нещо притеснително, но все едно, че има &quot;нещо&quot;, което е потиснало функцията на яйчниците и това може да се отрази на дължината на МЦ и на О. ( да бъде по-късна или да няма такава).
Е2 е малко висок, на базата на тези по-ниски нива на ЛХ и ФСХ - ...  може причината да е и в ПКЯ, но може в момента да има и киста ( лутеинова), която да търпи обратно развитие, защото и Прогестерона е висок.
Трябва да те видят, тези дни, на УЗ и ако няма киста и не това е причината за тези, по-високи нива на Прогестерона, трябва да изследваш точно на 3 ден от МЦ,  17ОН Прогестерон (това е андроген, който се синтезира от НбЖ, за разлика от прогестерона, който се синтезира от ЖТ, след О. - най-общо казано)
Ще чакам да пишеш.

Много ти благодаря. Утре съм на преглед и ще имам въпроси благодарение на теб Simple Smile  Дължината на МЦ наистина беше потресаваща последните 3 месеца 40-50дни. Затова почнах Иногинола и миналия месец беше 36 дни (обикновено ми е толкова) със доста &quot;зацапвания&quot; кафеви, които се надявам да са от чистенето на фоликулите.

Ето и TSH-то ми излезе, че го бяха забравили   1.372mIU/ml   0.350-4.940
Правили са ми и обременяването с вода и захар преди време - всичко беше ок там.

А за кистата това е от амбулаторния, заради което ми ги назначиха: УДЗ: Матка в AVF. ПЗР - 4.0см. End - 1,4см. Ляв Яйчник с р-ри 2,5/2,7см.- Десен Яйчник киста с р-ри 3,3/3,0см. Двустранно задържани фоликули. CD - свободен.
Здравей Денис, връщам се от прегледа. Кистата я няма вече, за хормоните коментара беше, че са добре, но да продължавам с Иногинола, докато няма бебе Simple Smile В четвъртък ме прати на ендокринолог за всеки случай да прегледа ТСХ-то.  Чудя се обаче дали да не отида на своя глава да изследвам и този 17ОН Прогестерон следващия месец, за всеки случай.

Последна редакция: ср, 17 юни 2020, 12:18 от AnMary

# 661
Скрит текст:
Здравейте, момичета. Искам да си направя изследвания на хормоните, защото имам проблем с много трудно отслабване, а напоследък получавам нещо като стискане в гърлото. Искам да ви попитам какво трябва да направя - първо да отида на еднокринолог ли. Кои хормони трябва да бъдат изследвани?
Здравей!
ТСХ, Т3 и Т4 - когато има Хипофункция на ЩЖ метаболизма е много слаб, лесно и бързо се качват и трудно се свалят кг.
Тест за ИР  ( изследва се КЗ и Инсулин, на 0,60 и 120мин) - при нея има проблем с метаболизма на глюкозата и мазнините.
В повечето случаи, тези две състояния са свързани и ако имаш едното, вероятно ще имаш и другото и ако коригираш само едното, без да вземеш мерки за другото - отслабването също е трудно.
Първо може да направиш изследванията и след това да отидеш на Ендокринолог.
Ако имаш възможност, може да пуснеш също ТАТ и МАТ ( ако не са изследвания), да провериш за дефицити - вит. Д, вит. В12, желязо, феритин, ФК, трансферин, ЖСК ...
Изследванията направи на чист ден - около дните на предполагаемата О. при теб.

Много благодаря за информацията!
Какво значи на чист ден - около дните на предполагаемата 0?
Трябва ли да изследвам и прогестерон, а Anti Tg  и Аnti TPO ?

# 662
  • София
На 34 г, не е ли рано за пременопауза?
По принцип е рано, но не е изключено - трябва да се проверят АМХ и Инхибин В + преброяване на  АФ ( на 3 ден от МЦ).

Здравейте момимета,днес пуснах изсредвания за хормоните на щитовидната жлеза,като цяло мисля,че са в
Скрит текст:
норма,но само едното анти тяло (МАТ) ме притеснява,доста над нормата е.Ще прикача снимка да погледнете.Иначе пия Л-тироксин 50 мг.всеки ден.Правим и опити за бебче.
Здравей!
ТСХ е висок, желателно е да се държи в по-ниски граници, около и под 1.0  - при опити и желание за бебе.
МАТ са повишени, но дали е Хашимото - лекар трябва да прецени.
Недобре контролираната Хипофункция на ЩЖ, може да отключи Хашимото.

MorningSun
Благодаря, че сподели Hug

.......... В четвъртък ме прати на ендокринолог за всеки случай да прегледа ТСХ-то.  Чудя се обаче дали да не отида на своя глава да изследвам и този 17ОН Прогестерон следващия месец, за всеки случай.
TSH е добре, но трябва да се проверят и Т3 и Т4 , ... и  трябва да се изследват отново и трите, на чист ден ( след 10 ден на МЦ, до 4-5 дни, преди следваща М.)
Има случаи, когато ТСХ е супер, но Т3 и Т4 не са добре, а това са хормоните, които са от значение за тялото.

След като ще ходиш на Ендокринолог, изследвай 17ОН прогестерон( точно на 3 ден от МЦ), защото ако там има проблем, поне да не ходиш отново (  това са пак време и пари).

Какво значи на чист ден - около дните на предполагаемата 0?
Трябва ли да изследвам и прогестерон, а Anti Tg  и Аnti TPO ?
На чист ден - след 10 ден на МЦ, до 4-5 дни, преди следваща М.(менструация)
За да изследваш Прогестерон трябва да засечеш О. ( овулацията), защото той се пуска точно на 7 ден след О.
Anti Tg  и Аnti TPO това са ТАТ и МАТ

Последна редакция: вт, 16 юни 2020, 14:52 от denis.

# 663
Добре, като трябва да ми идва на 22 ри, мога ли да отида утре да си направя изследванията или е по-добре да изчакам 10 тия ден след МЦ? Как е по-добре според теб?

А този прогестерон нужен ли е за изследване според теб, той май ще трябва да е по-натам щом е 7 ден след 0.

# 664
Здравей Денис, може ли коментар на резултатите ми?

TSH 3.532 uIU/ml   р. с-т (0.350- 4.940)
FT3 2.370 pg/ml   р. с-т (1.880- 3.180)
FT4 1.030 ng/dl   р.с-т (0.700 - 1.480)
MAT 0.35 IU/ml   р. с-т (0-5.61)
TAT 0.39 IU/ml   р. с-т <4.11

Ходих на ендокринолог, тя ме погледна на ехограф и заключи, че жлезата е по-малки размери. (То и аз съм миньон - 163см. 43кг.) Нямам възли, кисти или дуги нарушения по жлезата. Понеже целя забременяване ми изписа Л-тироксин 25мкг. и след две седмици съм на контрола.
Радактирам се за да допълня. Има ли разлика между Еутирокс и Л-тироксин? Някъде бях, чела че Л-тироксина е по-пречистена форма и е по-добър за прием от Еутирокса. Има ли нящо вярно?

Цикълът ми е с различна продължителност 28 до 34 дни, възможно ли е след като хормоните на ЩЖ влязат в норма и той да се регулира? Имам и още едно питане:
Скрит текст:
Вчера ходих на АГ понеже имам кафеникаво зацапване 8-ми ден (а Ц ми беше на 31-ви) и тя установи, че имам задържан фоликул в десен яйчник. Вика ме на преглед след като ми свърши Ц другия месец за да видим дали се е спукал.. Питах я дали е удачно да си пусна хормоните на 3 ден, но тя каза, че заради ЗФ няма да се точни и по-добре да изчакам, когато се нормализира ситуацията. Какво е твоето мнение? Аз искам да разбера причината поради която се е получил този ЗФ, а и последните месеци имам съмнения, че съм имала и други, но просто не съм ходила на преглед защото не ми е цапало толкова дълго.
Благодаря предварително за отговорите Simple Smile

Последна редакция: вт, 16 юни 2020, 18:14 от _Dee_Dee_

# 665
  • София
Добре, като трябва да ми идва на 22 ри, мога ли да отида утре да си направя изследванията или е по-добре да изчакам 10 тия ден след МЦ? Как е по-добре според теб?

А този прогестерон нужен ли е за изследване според теб, той май ще трябва да е по-натам щом е 7 ден след 0.
Може да ги изследваш сега.
За прогестерона - ако искаш го остави за по-късно, първо провери другите хормони.

Здравей Денис, може ли коментар на резултатите ми?
Скрит текст:
TSH 3.532 uIU/ml   р. с-т (0.350- 4.940)
FT3 2.370 pg/ml   р. с-т (1.880- 3.180)
FT4 1.030 ng/dl   р.с-т (0.700 - 1.480)
MAT 0.35 IU/ml   р. с-т (0-5.61)
TAT 0.39 IU/ml   р. с-т <4.11

Ходих на ендокринолог, тя ме погледна на ехограф и заключи, че жлезата е по-малки размери. (То и аз съм миньон - 163см. 43кг.) Нямам възли, кисти или дуги нарушения по жлезата. Понеже целя забременяване ми изписа Л-тироксин 25мкг. и след две седмици съм на контрола.
Радактирам се за да допълня. Има ли разлика между Еутирокс и Л-тироксин? Някъде бях, чела че Л-тироксина е по-пречистена форма и е по-добър за прием от Еутирокса. Има ли нящо вярно?

Цикълът ми е с различна продължителност 28 до 34 дни, възможно ли е след като хормоните на ЩЖ влязат в норма и той да се регулира? Имам и още едно питане:
Скрит текст:
Вчера ходих на АГ понеже имам кафеникаво зацапване 8-ми ден (а Ц ми беше на 31-ви) и тя установи, че имам задържан фоликул в десен яйчник. Вика ме на преглед след като ми свърши Ц другия месец за да видим дали се е спукал.. Питах я дали е удачно да си пусна хормоните на 3 ден, но тя каза, че заради ЗФ няма да се точни и по-добре да изчакам, когато се нормализира ситуацията. Какво е твоето мнение? Аз искам да разбера причината поради която се е получил този ЗФ, а и последните месеци имам съмнения, че съм имала и други, но просто не съм ходила на преглед защото не ми е цапало толкова дълго.
Благодаря предварително за отговорите Simple Smile
Здравей!
ТСХ е висок, трябва да падне под 2.0.
Л-тироксинът действа по-бързо и в повечето случаи се назначава, когато трябва по-бързо да се коригират хормоните, след това може да се приема и Еутирокс, той действа по-бавно, с по-нежно действие ( простичко казано) защото и ЩЖ не обича много да я стресират.
Не мисля, че проблема с МЦ, се дължи само на ЩЖ, отклоненията при теб не са големи.

Последна редакция: вт, 16 юни 2020, 19:23 от denis.

# 666
Благодаря ти, а има ли значение какво си ял предните дни при изследване на другите хормони освен това за  ИР? Някои от хормоните поема ли ги ЗК?

# 667
  • София
Здравей, Денис, би ли коментирала резултатите на приятелка, моля? Правени са на 3 ден от МЦ, тя е на 30 г. и
Скрит текст:
планират бебе. Другите два хормона ще са готови след няколко дни.

Здравей!
ФСХ е висок, но тъй като и Е2 е висок, е добре да се види на УЗ дали няма киста/ЗФ
Ако няма, по-високият ФСХ може да показва проблем с ЯР ( че е започнал да намалява, но какво е точно състоянието му се преценява от АМХ и Инхибин В + преброяване на АФ на 3 ден от МЦ)

Благодаря!

АМХ и Инхибин Б също са готови, би ли коментирала и тях, моля?

# 668
Здравейте,
Ще може ли мнение и за моите резултати. На почти 30г. съм и от 10 месеца правим опити. Първите хормони са пуснати на 4ти ден от предния ми цикъл. Прогестеронът го пуснах този месец на 22ри ден от цикъла(5/6ти ден след овулацията). По принцип съм с микроаденом и повишен пролактин, който вече е под нормата, откакто пия Бромокриптин по половин таблетка вечер, но не ми намалиха дозата.

# 669
Здравейте , правих си изследвания на пролактин резултат над нормата 32.88 ng/ml (жени 4.79-23.30) , 3ти ден от месечния цикъл.Искам да повторя изследването, според вас кой ден от месечния цикъл трябва да го направя ?

# 670
Здравейте , правих си изследвания на пролактин резултат над нормата 32.88 ng/ml (жени 4.79-23.30) , 3ти ден от месечния цикъл.Искам да повторя изследването, според вас кой ден от месечния цикъл трябва да го направя ?

На чист ден и трябва да се спази условието за покой преди това.

# 671
Здравейте и от мен, моля да ми помогнете в разчитането на тези резултати на мъжа ми. Чакаме още едно изследване, микробиология на сперма, което че излезне утре. Благодаря ви от сърце!

# 672
  • София
Благодаря ти, а има ли значение какво си ял предните дни при изследване на другите хормони освен това за  ИР? Някои от хормоните поема ли ги ЗК?
За другите хормони, няма значение какво си ял - храниш си се както обикновено.
В деня на самото изследване - на гладно, без кафе... може да се пие само малко вода
Да, някои хормони се поемат от ЗК - говори за това с ЛЛ или с АГ, Ендокринолог  ( не че ще се съгласят някой да им "казва" какво трябва да се изследва )

Към всички:
Пускайте винаги всички изследвания - не първо едните и след 2-3 дни когато излязат и другите.
Всички хормони се тълкуват заедно - нещо като пъзел, който се нарежда, за да се види общата картина и колкото повече са тези стойности, толкова по-ясно се вижда тази картина.
Лично аз така или иначе се връщам назад за да видя и другите, а не винаги имам достатъчно време за всички.
...Е, ако разбира се искате аз да отговоря Simple Smile

Скрит текст:
Здравей, Денис, би ли коментирала резултатите на приятелка, моля? Правени са на 3 ден от МЦ, тя е на 30 г. и
Скрит текст:
планират бебе. Другите два хормона ще са готови след няколко дни.

Здравей!
ФСХ е висок, но тъй като и Е2 е висок, е добре да се види на УЗ дали няма киста/ЗФ
Ако няма, по-високият ФСХ може да показва проблем с ЯР ( че е започнал да намалява, но какво е точно състоянието му се преценява от АМХ и Инхибин В + преброяване на АФ на 3 ден от МЦ)
Благодаря!
АМХ и Инхибин Б също са готови, би ли коментирала и тях, моля?
Скрит текст:
Показват, че ЯР е започнал да намалява - в случая Инхибин В е по-нисък, а това не е много добре, защото той е по-обективен от АМХ ( който пък може да се повлияе от доста неща и в различни посоки)
Добре е да се консултира със специалист по репр. медицина ( нищо, че е на 30 год. - биологичната и хронологичната възраст не винаги съвпадат и лично аз съм общувала с такива, млади момичета, които изобщо не са малко за съжаление)

На чист ден - след 10-ти ден на МЦ до 4-5 ден преди следваща М.
Добре е да провериш ТСХ, Т3 и Т4, Андростендион  и тест за ИР ( ако не са правени) - те влияят на Пролактина.

Здравейте и от мен, моля да ми помогнете в разчитането на тези резултати на мъжа ми. Чакаме още едно изследване, микробиология на сперма, което че излезне утре. Благодаря ви от сърце!
Скрит текст:
Здравей!
СГ показва проблем - консултирайте се с Андролог

Последна редакция: пт, 19 юни 2020, 07:29 от denis.

# 673
Здравейте,
Ще може ли мнение и за моите резултати. На почти 30г. съм и от 10 месеца правим опити. Първите хормони са пуснати на 4ти ден от предния ми цикъл. Прогестеронът го пуснах този месец на 22ри ден от цикъла(5/6ти ден след овулацията). По принцип съм с микроаденом и повишен пролактин, който вече е под нормата, откакто пия Бромокриптин по половин таблетка вечер, но не ми намалиха дозата.

Мен сте ме пропуснали за коментар 😁
Много държа на вашето мнение.

# 674
  • София
Скрит текст:
Здравейте,

Мен сте ме пропуснали за коментар 😁
Много държа на вашето мнение.
Извинявай!
Андростендионът е висок, но може да е и от микроаденома, макар и в момента, Пролактина да е контролиран  - това лекар трябва да го прецени.
Иначе, друга причина -  отклонения в ТСХ, Т3, Т4, по-висок Инсулин ( трябва да се направи тест за ИР), ДХЕА е добре, но трябва да се провери Тестостерона и 17 ОН Прогестерон ( на 3 ден от МЦ). Тези изследвания, биха помогнали на лекаря ( Ендокринолог) да прецени къде точно е проблема.
Прогестеронът е нисък, но не може да е и много обективен, след като не е направен точно на 7-ми ден след О. ... иначе, тази стойност, на 7-ми ден след О., би показала, че има проблем с О.

Общи условия

Активация на акаунт