Изследване на ХОРМОНИ – 20 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 42 635
  • 737
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Скрит текст:
Simple SmileSimple Smile
Здравей, Денис, би ли коментирала резултатите ми? Правени са на 3 ден от МЦ, на 36 г.съм и от 3 години правим опити за бебе с моя приятел и няма никак резултат
Скрит текст:
Здравей!
Супер са Peace
Денис,благодаря много за положителният отговор!:yum:Simple Smile
Притеснявам се дали естардиола ми е прекалено нисък и оттам да идва проблема и дали мога да го коригирам по някакъв начин?Вече незнам до кой да се допитам-ходила съм на различни специалисти-едни ми казват че имам поликистозни яйчници,други ми казват че няма нищо,трети че имам киста.....тоест няма еднинно мнение по въпроса!Един от специалистите ми предписа Инозитол,който смятам да започна да приема-какво е твоето мнение за него?Благодаря ,че си толкова всеотдайна към всички нас
E2 трябва да е на долна граница ( на 3 ден от МЦ) - твоя е супер, не е изобщо нисък.
Инозитолът е само от полза.
Ако е имало съмнения за ПКЯ, е добре да провериш и всички останали хормони, защото, ПКЯ не е задължително да се наблюдава постоянно и всеки МЦ. При нея си има, от време на време, О. и респ. в такъв МЦ, ЛХ, Е2 и ФСХ  може и да не покажат, че си с ПКЯ.
Направете Изследване за проходимост на тръбите и Спермограма, ако не сте правили.

# 646
Simple SmileSimple SmileSimple SmileSimple Smile
Скрит текст:
Simple SmileSimple Smile
Здравей, Денис, би ли коментирала резултатите ми? Правени са на 3 ден от МЦ, на 36 г.съм и от 3 години правим опити за бебе с моя приятел и няма никак резултат
Скрит текст:
Здравей!
Супер са Peace
Денис,благодаря много за положителният отговор!:yum:Simple Smile
Притеснявам се дали естардиола ми е прекалено нисък и оттам да идва проблема и дали мога да го коригирам по някакъв начин?Вече незнам до кой да се допитам-ходила съм на различни специалисти-едни ми казват че имам поликистозни яйчници,други ми казват че няма нищо,трети че имам киста.....тоест няма еднинно мнение по въпроса!Един от специалистите ми предписа Инозитол,който смятам да започна да приема-какво е твоето мнение за него?Благодаря ,че си толкова всеотдайна към всички нас
E2 трябва да е на долна граница ( на 3 ден от МЦ) - твоя е супер, не е изобщо нисък.
Инозитолът е само от полза.
Ако е имало съмнения за ПКЯ, е добре да провериш и всички останали хормони, защото, ПКЯ не е задължително да се наблюдава постоянно и всеки МЦ. При нея си има, от време на време, О. и респ. в такъв МЦ, ЛХ, Е2 и ФСХ  може и да не покажат, че си с ПКЯ.
Направете Изследване за проходимост на тръбите и Спермограма, ако не сте правили.

Благодаря много за изчерпателният отговор!Благодаря за търпението и постоянството!
Ще прегледам и останалите теми.Simple Smile

# 647
Здравейте, за първи път си правя изледване на полови хормони, виждам че са в референтните стойности, но като съотношение не успявам да разбера всичко наред ли е, ще се радвам на помощ. Трети ден от МЦ са направени

# 648
  • София
Здравейте, за първи път си правя изледване на полови хормони, виждам че са в референтните стойности, но като
Скрит текст:
съотношение не успявам да разбера всичко наред ли е, ще се радвам на помощ. Трети ден от МЦ са направени
Здравей!
ЛХ е висок и показва, че си с ПКЯ, ФСХ и Е2 също са високи и може да има киста или ЗФ - трябва да те видят на УЗ ( тези дни).
Ще чакам да споделиш какво е мнението на лекаря.
Ако лекаря каже че няма проблем и че всичко е наред ( както често правят) го попитай защо ЛХ е толкова висок? Това не пречи ли на О.?
Накарай го да види дали има фоликули, колко са и с какви размери? ( защото има и лекари, които  след 10-ти ден от МЦ говорят за АФ)
Скрит текст:

Последна редакция: сб, 13 юни 2020, 07:25 от denis.

# 649
Благодаря! На прегледа забеляза, че бяха малки фоликулите, затова назначи тези изследвания, още не съм ходила на вторичен. Иначе оплакванията ми бяха напрежение в гърдите, изпотяване, оскъден цикъл.

# 650
Здравейте,
Давам ъпдейт на предишния си пост.
Ето резултати на 3 ден от МЦ. Нищо не разбирам от полови хормони и ще помоля за коментар, ако е възможно.

LH   8.04   mIU/ml         
LH - Фоликуларна фаза   -      1.2 - 12.5

FSH   5.89   mIU/ml         
FSH - Фоликуларна фаза   -      3.2 - 15.0

Estradiol   98.31   pmol/l         
Estradiol - Фоликуларна фаза   -      55 - 411   

Testosterone   0.58   nmol/l   0 - 3.47

TSH    5.19   mIU/l   0.3 - 4.5   H
FT4    14.06   pmol/l   11.45 - 22.1   
Prolactin    261.10   µIU/ml   66.0 - 490
TAT   360.00   IU/ml   0   95.0   H
MAT   1.63   IU/ml   0   30.0

Спирането на еутирокса се оказа не особено добра идея. Предполагам, че ще го започна пак (на контролен преглед съм тази седмица и ще видим дозата).
Ехографски жлезата е идеална според лекаря, без никакви наченки на Хашимото. Преди години ми беше висок пролактина продължително време, и все си мислех, че ТСХ затова е зле.
От 3 години (след раждане) пролактинът неизменно ми е близо до долна граница. Стойностите тук са без лежане и почивка (знам, знам...) Да му се невиди и ТСХ-то, нямам идея защо е така!

Така, относно акнето и половите хормони. Бях на гинеколог, но се наложи да отида най-вече заради липсващ цикъл (този месец ми дойде на 54 ден, 10 дни по-рано бях на АГ). Така че се фокусирахме в тази област.
Хормоните са изледвани на 3ти ден след като ми дойде. Тъй като по време на прегледа се установи, че е имало овулация и лигавицата е ок, не сме предизвиквали цикъл, изкачах го да дойде естествено и пуснах изследванията.
Не успях да измоля да ми пусне всички препоръчаните от Денис хормони, но все пак ми пусна тестостерон по мое настояване (макар че тя каза, че не вижда признаци на висок тестостерон). Явно другите ще ги самофинансирам (този месец акнето е супер спокойно и завяхнало..ще го издебна да се активизира).
Според АГ, гинекологично няма притеснения. Свързва закъснелия цикъл с високото ТСХ.
Та така.
След като ми дойде цикъла се чувствам спокойна, до периодът преди това беше ад, бях адски, ама адски нервна и депресирана.
Ако някой има коментар за половите хормони, ще съм благодарна!

Здравейте, знаете ли какви хормони да пусна, предвид факта, че имам акне на гърба. Не се влияе особено от козметика.
Скрит текст:
Накратко - имам цикъл от вече повече от 2 десетилетия, през които винаги е бил нередовен. Един път ми казват, че имам поликистоза, друг път са ми чисти яйчниците. Един път ми казват че имам Хашимото, на следващия преглед - че нямам, че ехографът показва идеална жлеза.
И така нещата се редуват вече много години.
В момента посещавам (поредния) ендокринолог, който ми спря еутирокса и сме в тестова фаза, да видим какво ще се случи с ТСХ и Фт3 и фт4.
Междувременно ще постя и гинеколог за профилактика, и искам да помоля да ми пуснат полови хормони, но не знам какви. А дългогодишният опит ми показва, че малко гинеколози знаят как да отговорят на въпроса 😔
Все още не успявам да навържа картинката между половите хормони, щитовидните, имам и пролактином, който обаче вече не ми създава проблеми (от години пролактинът ми е в граници). Акнето по гърба е болезнено и ме дразни естетически 🙄
Цикълът ми е на 27 - 40+ дни, всеки месец както си иска.
После ще споделя резултатите и тук.
Благодаря.
Здравей!
Трябва да провериш андрогените: Андростендион, Тестостерон, ДХЕА, 17 ОН Прогестерон ( точно на 3 ден от МЦ), както и Пролактин ( трябва да следиш и неговите нива)...  и тест за ИР ( обременяване с глюкоза и трикратно изследване на КЗахар и Инсулин, на 0, 60 и 120 мин.)

# 651
Денис правих си изследване на прогестерон на 7 ден след овулация .Може ли да кажеш мнението си.

# 652
  • София
Благодаря! На прегледа забеляза, че бяха малки фоликулите, затова назначи тези изследвания, още не съм ходила на вторичен. Иначе оплакванията ми бяха напрежение в гърдите, изпотяване, оскъден цикъл.
Изпотяването е много характерен симптом на пременопауза, която може да продължи от 1-2 до 10 год., преди да настъпи менопауза.
В началото, може да е от време на време, само нощем и по-леко... и изобщо да не ти хрумне, че е от пременопауза.

Здравейте,
Ето резултати на 3 ден от МЦ. Нищо не разбирам от полови хормони и ще помоля за коментар, ако е възможно.
LH   8.04   mIU/ml         
Скрит текст:

FSH   5.89   mIU/ml         

Спирането на еутирокса се оказа не особено добра идея. Предполагам, че ще го започна пак (на контролен преглед съм тази седмица и ще видим дозата).
Ехографски жлезата е идеална според лекаря, без никакви наченки на Хашимото. Преди години ми беше висок пролактина продължително време, и все си мислех, че ТСХ затова е зле.
От 3 години (след раждане) пролактинът неизменно ми е близо до долна граница. Стойностите тук са без лежане и почивка (знам, знам...) Да му се невиди и ТСХ-то, нямам идея защо е така!

Така, относно акнето и половите хормони. Бях на гинеколог, но се наложи да отида най-вече заради липсващ цикъл (този месец ми дойде на 54 ден, 10 дни по-рано бях на АГ). Така че се фокусирахме в тази област.
Хормоните са изледвани на 3ти ден след като ми дойде. Тъй като по време на прегледа се установи, че е имало овулация и лигавицата е ок, не сме предизвиквали цикъл, изкачах го да дойде естествено и пуснах изследванията.
Не успях да измоля да ми пусне всички препоръчаните от Денис хормони, но все пак ми пусна тестостерон по мое настояване (макар че тя каза, че не вижда признаци на висок тестостерон). Явно другите ще ги самофинансирам (този месец акнето е супер спокойно и завяхнало..ще го издебна да се активизира).
Според АГ, гинекологично няма притеснения. Свързва закъснелия цикъл с високото ТСХ.
Та така.
След като ми дойде цикъла се чувствам спокойна, до периодът преди това беше ад, бях адски, ама адски нервна и депресирана.

Здравейте, знаете ли какви хормони да пусна, предвид факта, че имам акне на гърба. Не се влияе особено от козметика.
Скрит текст:
Накратко - имам цикъл от вече повече от 2 десетилетия, през които винаги е бил нередовен. Един път ми казват, че имам поликистоза, друг път са ми чисти яйчниците. Един път ми казват че имам Хашимото, на следващия преглед - че нямам, че ехографът показва идеална жлеза.
В момента посещавам (поредния) ендокринолог, който ми спря еутирокса и сме в тестова фаза, да видим какво ще се случи с ТСХ и Фт3 и фт4.
Междувременно ще постя и гинеколог за профилактика, и искам да помоля да ми пуснат полови хормони, но не знам какви. А дългогодишният опит ми показва, че малко гинеколози знаят как да отговорят на въпроса 😔
Все още не успявам да навържа картинката между половите хормони, щитовидните, имам и пролактином, който обаче вече не ми създава проблеми (от години пролактинът ми е в граници). Акнето по гърба е болезнено и ме дразни естетически 🙄
Благодаря.
Здравей!
Трябва да провериш андрогените: Андростендион, Тестостерон, ДХЕА, 17 ОН Прогестерон ( точно на 3 ден от МЦ), както и Пролактин ( трябва да следиш и неговите нива)...  и тест за ИР ( обременяване с глюкоза и трикратно изследване на КЗахар и Инсулин, на 0, 60 и 120 мин.)
Здравей!
ЛХ е висок и показва, че си с ПКЯ, което може да е причина М. да не е редовна, както и не пречи, от време на време, да има и О.
Е2 също е висок, вероятно от ПКЯ.
ТСХ е много висок, Т4 е нисък и показват че си с Хипофункция на ЩЖ ( това влияе зле и на пролактина - просто го имай предвид, ако след време и той се повиши) Пролактинът е добре да се изследва около О., защото по време на М. той, физиологично, е по-нисък и не е много обективен.
Тестостеронът е добре, това показва че не той е причина за акнето, но трябва да се проверят и останалите андрогени.

Денис правих си изследване на прогестерон на 7 ден след овулация .Може ли да кажеш мнението си.
Скрит текст:
Прогестеронът е супер! Браво! Показва, че е имало О. и че ЖТ функционира нормално, синтезира достатъчно кол-во прогестерон.
Дано и да е станало чудото Peace

Последна редакция: пн, 15 юни 2020, 12:53 от denis.

# 653
Здравейте, момичета. Искам да си направя изследвания на хормоните, защото имам проблем с много трудно отслабване, а напоследък получавам нещо като стискане в гърлото. Искам да ви попитам какво трябва да направя - първо да отида на еднокринолог ли. Кои хормони трябва да бъдат изследвани?

# 654
  • София
Здравейте, момичета. Искам да си направя изследвания на хормоните, защото имам проблем с много трудно отслабване, а напоследък получавам нещо като стискане в гърлото. Искам да ви попитам какво трябва да направя - първо да отида на еднокринолог ли. Кои хормони трябва да бъдат изследвани?
Здравей!
ТСХ, Т3 и Т4 - когато има Хипофункция на ЩЖ метаболизма е много слаб, лесно и бързо се качват и трудно се свалят кг.
Тест за ИР  ( изследва се КЗ и Инсулин, на 0,60 и 120мин) - при нея има проблем с метаболизма на глюкозата и мазнините.
В повечето случаи, тези две състояния са свързани и ако имаш едното, вероятно ще имаш и другото и ако коригираш само едното, без да вземеш мерки за другото - отслабването също е трудно.
Първо може да направиш изследванията и след това да отидеш на Ендокринолог.
Ако имаш възможност, може да пуснеш също ТАТ и МАТ ( ако не са изследвания), да провериш за дефицити - вит. Д, вит. В12, желязо, феритин, ФК, трансферин, ЖСК ...
Изследванията направи на чист ден - около дните на предполагаемата О. при теб.

# 655
Здравейте, може ли да разчетете и моите хормони. Имам СПКЯ и пия Иногинол 3ти месец. Хормоните са направени на 2ри ден, тъй като 3тия беше събота.

Тестостерон   0.40ng/ml   0.14-0.53

Пролактин    20.62ng/ml   5.18-26.53

LH (лутеинизиращ хормон)   3.17mIU/ml         
LH (лутеинизиращ хормон) - Фоликуларна фаза - 1.8-11.78   

FSH (фоликуло-стимулиращ хормон)   3.12mIU/ml         
FSH (фоликуло-стимулиращ хормон) - Фоликуларна фаза   -      3.03-8.08   

Прогестерон   3.10ng/ml         
Прогестерон - Фоликуларна фаза   - <0.1-0.3   (разбрах, че не е на този ден, но ще трябва проследяване на О)

Естрадиол   66pg/ml         
Естрадиол - Фоликуларна фаза - 21-251   

Юли миналата година имам само Пролактин на 21ви ден с резултати    24.02ng/ml   5.18-26.53. Но предполагам нищо не значи като е толкова отдавна. Много благодаря.

# 656
  • София
Здравейте, може ли да разчетете и моите хормони. Имам СПКЯ и пия Иногинол 3ти месец. Хормоните са
Скрит текст:
направени на 2ри ден, тъй като 3тия беше събота.

Тестостерон   0.40ng/ml   0.14-0.53

Пролактин    20.62ng/ml   5.18-26.53

LH (лутеинизиращ хормон)   3.17mIU/ml         
LH (лутеинизиращ хормон) - Фоликуларна фаза - 1.8-11.78   

FSH (фоликуло-стимулиращ хормон)   3.12mIU/ml         
FSH (фоликуло-стимулиращ хормон) - Фоликуларна фаза   -      3.03-8.08   

Прогестерон   3.10ng/ml         
Прогестерон - Фоликуларна фаза   - <0.1-0.3   (разбрах, че не е на този ден, но ще трябва проследяване на О)

Естрадиол   66pg/ml         
Естрадиол - Фоликуларна фаза - 21-251   

Юли миналата година имам само Пролактин на 21ви ден с резултати    24.02ng/ml   5.18-26.53. Но предполагам нищо не значи като е толкова отдавна. Много благодаря.
Здравей!
ЛХ и ФСХ са малко ниски, не е нещо притеснително, но все едно, че има "нещо", което е потиснало функцията на яйчниците и това може да се отрази на дължината на МЦ и на О. ( да бъде по-късна или да няма такава).
Е2 е малко висок, на базата на тези по-ниски нива на ЛХ и ФСХ - ...  може причината да е и в ПКЯ, но може в момента да има и киста ( лутеинова), която да търпи обратно развитие, защото и Прогестерона е висок.
Трябва да те видят, тези дни, на УЗ и ако няма киста и не това е причината за тези, по-високи нива на Прогестерона, трябва да изследваш точно на 3 ден от МЦ,  17ОН Прогестерон (това е андроген, който се синтезира от НбЖ, за разлика от прогестерона, който се синтезира от ЖТ, след О. - най-общо казано)
Ще чакам да пишеш.

# 657
Изпотяването е много характерен симптом на пременопауза, която може да продължи от 1-2 до 10 год., преди да настъпи менопауза.
В началото, може да е от време на време, само нощем и по-леко... и изобщо да не ти хрумне, че е от пременопауза.

Здравейте,
LH   8.04   mIU/ml         
Скрит текст:

FSH   5.89   mIU/ml         

Та така.

Скрит текст:
Благодаря.
Здравей!
Трябва да провериш андрогените: Андростендион, Тестостерон, ДХЕА, 17 ОН Прогестерон ( точно на 3 ден от МЦ), както и Пролактин ( трябва да следиш и неговите нива)...  и тест за ИР ( обременяване с глюкоза и трикратно изследване на КЗахар и Инсулин, на 0, 60 и 120 мин.)
Здравей!
ЛХ е висок и показва, че си с ПКЯ, което може да е причина М. да не е редовна, както и не пречи, от време на време, да има и О.
ТСХ е много висок, Т4 е нисък и показват че си с Хипофункция на ЩЖ ( това влияе зле и на пролактина - просто го имай предвид, ако след време и той се повиши) Пролактинът е добре да се изследва около О., защото по време на М. той, физиологично, е по-нисък и не е много обективен.
Тестостеронът е добре, това показва че не той е причина за акнето, но трябва да се проверят и останалите андрогени.

Скрит текст:
Прогестеронът е супер! Браво! Показва, че е имало О. и че ЖТ функционира нормално, синтезира достатъчно кол-во прогестерон.
Дано и да е станало чудото Peace

На 34 г, не е ли рано за пременопауза?

# 658
Здравейте момимета,днес пуснах изсредвания за хормоните на щитовидната жлеза,като цяло мисля,че са в норма,но само едното анти тяло (МАТ) ме притеснява,доста над нормата е.Ще прикача снимка да погледнете.Иначе пия Л-тироксин 50 мг.всеки ден.Правим и опити за бебче.

# 659
Благодаря, Денис!
Бях на АГ днес - Каза и тя, че хормоните не са идеални. На ехографа се потвърди находката на доста фоликули, но пък имаше и доминантен, което според нея е добре и ще има овулация вероятно.

Общо взето, каквото и ти си ми написала.
Другата седмица съм на ендокринолог да решим колко еутирокс.
Ще започна и добавки иногинол, пробиотик.
Ще ида вероятно и на мамолог, защото въпреки постоянно ниския пролактин, имам секрет от гърдите.

[/quote]Здравей!
Тестостеронът е добре, това показва че не той е причина за акнето, но трябва да се проверят и останалите андрогени.[/quote]

Скрит текст:

Здравейте,
LH   8.04   mIU/ml         
Скрит текст:

FSH   5.89   mIU/ml         

Та така.

Скрит текст:
Благодаря.
Здравей!

Общи условия

Активация на акаунт