За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 27 609
  • 738
  •   1
Отговори
# 420
  • Мнения: 49
Здравейте! Опитва се да намера мини щолените на Лебрекс, но нещо не се получава. Може ли някой да ми даде линк.

# 421
  • Мнения: 22 867
Здравейте! Опитва се да намера мини щолените на Лебрекс, но нещо не се получава. Може ли някой да ми даде линк.

Заповядай!

# 422
  • Мнения: 12 344
Някой да подскаже една стара рецепта с пушено топено сирене, месце, гъби и, не съм сигурна, май заквасена сметанка имаше? Трябва да оползотворя няколко парченца свинско от рибица, правех нещо подобно преди, ама хич не се сещам как беше. Само помня, че слагах всичко в йената, ставаше бързо и, тогава поне, много го харесвахме. Simple Smile Flowers Hibiscus

Точно такова ядене си готвя в момента. Моите пържолки са мариновани от снощи, но може и без да се мариноват. Слагам ги в йенски съд, който да не е много голям, за да може да стане на пластове. Намазвам обилно дъното с масло, размазвам сметана, отгоре редя ред пържолки от каре, слагам парченца топено сирене. Повтарям докато свърши месото. Накрая гозаливам с останалата сметана, парченца масло, добавям малко вода и плътно затварям с два пласта алуминиево фолио. Моят съд няма капак, ако имаш капак, може да го сложиш върху фолиото. Слагаш във фурната и забравяш. След 1,5-2 часа става като мозък.

# 423
  • Мнения: 22 867
Poni69, много ти благодаря! Flowers Hibiscus  Точно така ще го направя, само гъбки ще добавя, помня, че слагах, пък и съм ги купила вече, зян да не идат.Simple Smile

# 424
  • Sofia
  • Мнения: 22 645
Лабрекс, ето от мен:

Скрит текст:
Задушавам гъби в масло. Св. филе режа на шайби, подправям със сол и п-р. И редя в йената - месо, гъбите и топено сирене, докато има материал и накрая покривам със заквасена сметана. Затварям и пека.



Последна редакция: пн, 23 дек 2019, 14:54 от Morena

# 425
  • Мнения: 8 032
Лабрекс , скоро правих и показах в другата тема
Скрит текст:

# 426
  • Мнения: 22 867
Ще насмотам едно сборно! Simple Smile Благодаря, момичета! Hug bouquet

# 427
  • София
  • Мнения: 2 521
Момичета, търся рецепта за мекици, които стават тънки и хрупкави, а не дебели и "месести" ...

# 428
  • Sofia
  • Мнения: 29 278
С малките червено-оранжеви тикви дали би се получил вкусен тиквеник?
Забравих им името/хокайдо или нещо подобно/

# 429
  • Sofia
  • Мнения: 22 645
Доли, що да не стане... само дето са доста тънки тия Хокайдо, малко материл имат за целта. Иначе ако не е много сладка, компенсираш със захар и така... Simple Smile

# 430
  • София
  • Мнения: 12 245
Скрит текст:
Няколко страници по-назад комнтирахме тарамата (разбития хайвер). И тъй като сън не ме хващаше един хубав ден си купих от готовите. Хубаво, ама не е като домашния който правеше баба ми.
Вчера във фантастико видях дребен черен хайвер и си викам ще се прави тарама.
От десетките реццепти се спрях на тази:
http://flyfishing.iantra.com/photo-and-art/culinary-fishing-recipes/548-haiver
Всичко освен хайвера слагах на око и според мен се оказа грешка. Не че се получи лошо, даже доста добре се получи, но се налагат леки корекции в пропорците които аз сложих.
1/2 от средината на заводски хляб.
около 200-220 мл. олио
50 грама хайвер който го обезсоляваме и разбиваме, и 50 гама който го лагаме на края.
сока на половин лимон
1/4 средно голяма глава лук.
прварена вода около 200-400 млл. (постоянно доливах и и изгубих количеството)

Единствената промяна в рецептата която бих направила следващия път е първите 50 грама хайвер първо да се счукат в хаванче че пасатора не успя да го смеля, а това май е от съществено значчение за да се желира леко тарамата.
Скрит текст:
тъй като пишещия в линка който си дала си позволява да каже Пълни глупости За зреене в хладилник, Аз пък ще ти кажа, че това за зреене във фризер са Пълни глупост.
толкова години винаги ми ззрее в хладилника в сол - при толкова много сол няма как да се развали и не става за 50 дни, а става за три седмици най-много.
на цвят оранжев какъвто съм го е снимала в блога си, а не прозрачен на цвят. Леко да не стане прозрачен.
Другата Глупост е средата на половин заводски хляб на 200 милилитра олио Това е много хляб. И каква е тая вода?!?

Този който трябва да зрее обикновено е на цвят сиво кафяв, такъв какъвто си купила черен е  за хапки най-вероятно, не за разбиване.
+ много по 1!!

# 431
  • Мнения: 1 137
Направих меденки,  които са все така хрупкави като бисквити, въпреки нарязаната ябълка в кутията. Как още бих могла да ги направя по-меки?

# 432
  • София-Младост
  • Мнения: 24 094
Ами няма да омекнат, явно си ги препекла малко.
Играх го това с ябълката при меденките, ама не стана баш както трябва.

# 433
  • Мнения: 22 867
Направих меденки,  които са все така хрупкави като бисквити, въпреки нарязаната ябълка в кутията. Как още бих могла да ги направя по-меки?

Слепване с мармалад или крем? Ако вече не са слепени, де.

# 434
  • Мнения: 9 485
Направих меденки,  които са все така хрупкави като бисквити, въпреки нарязаната ябълка в кутията. Как още бих могла да ги направя по-меки?
Само слепване със сладко.

Извинявам се за подвежданто.
Както казах слагах на око. Току що проверих с мерителна чаша и олиото е било около 330 мл. но е доста мазно.
За зреенето не мога да коментирам понеже взех готов хайвер.
ПП: вече е редактирано!
Мен няма как да ме поведеш, защото знам как се прави, но който не знае ще се подведе.
този черен хайвер не е за разбиване
 това олио е много, как няма да е мазно, водатае излишна, хлябътсъщо е много

Общи условия

Активация на акаунт