За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 27 576
  • 738
  •   1
Отговори
# 510
Моят въпрос е как да оправя твърдо тесто. Правя памук погача, но половин доза и брашното ми дойде в повече. Прибавих малко мазнина и едно разбито яйце, но не стана онази мекота, която става друг път. Оставих го да почине малко и ако не се отпусне направо го мятам в коша!

# 511
Аз твърдото тесто го оправям с продължително месене, ако почне да лепне ползвам мазнина вместо брашно, ако е много твърдо иначе и с брашно си доизмесвам.

# 512
Морена,искам за закуска да направя твоята баница имам два въпроса ,мога ли да я направя с одрински кори?и мога ли да я направя от вечерта и сутринта да я залея и изпека?

# 513
  • Sofia
Моят въпрос е как да оправя твърдо тесто. Правя памук погача, но половин доза и брашното ми дойде в повече. Прибавих малко мазнина и едно разбито яйце, но не стана онази мекота, която става друг път. Оставих го да почине малко и ако не се отпусне направо го мятам в коша!
Пробвай да му добавиш течност... но това си е мъка, затова се започва с част от брашното и на мокро тесто се добавя брашно, до желания резултат. Друг вариант е да замесиш малко количество мокро тесто, което да добавиш - ще е по-лесно, от само течност, но да не стане много брашно на маята.

# 514
И аз правя единствено баницата на Морена, просто вече години само нея. В последно време намерих едни кори, които се продават на бройка в млекарниците по пазарите, големи около 50 см в диаметър, по плътни са, и слагам по една ( а не както е по рецептата по две), мажа с масло и отгоре плънката. Баницата става страхотна, почти като дърпана. Имало е и моменти, в които я правя и я изпичам примерно след два часа. Става още по-хубава Yum

# 515
Коя беше баницата на Морена? Имам я някъде, но не знам къде.

# 516
И ще пробвам баницата на Морена.

# 517
Morena, може ли рецептата и начина на приготвяне на твоята баница?

# 518
  • София-Младост
Ето това е баницата на Морена:)
https://morrennaa.blogspot.com/2013/04/blog-post_2418.html

# 519
И аз правя по тази рецепта за баница на Морена, но знам ли може и други да има https://morrennaa.blogspot.com/2013/04/blog-post_2418.html

# 520
  • Sofia
Нищо не мога да разчета,блед е шрифта на този сив фон Angry

# 521
  • София-Младост
Нищо не мога да разчета,блед е шрифта на този сив фон Angry

1 пак. фини кори
останалото ми е на око, но общо взето:

плънка:
сирене о-о 300-400г
яйца 4-5
кис. мляко 3-4 с.л.
малко олио

150г масло, разтопено
1ч.ч. прясно мляко

Първо си намазвам корите...залепвам една с друга с масло, което поръсвам на една кора, разнасям и слагам отгоре 2ра кора, сгъвам ги на 4 и оставям настрани. Така - с всички кори, като трябва да остане малко от маслото. После обръщам купчината приготвени кори, за да започна с първата двойна кора, защото е най -дълго престояла и започват да съхнат. Разгъвам я (нали е сгъната) и поръсвам от плънката, разснасям я по цялата кора, навивам на руло и редя в тавата, намазнена с масло. Нарязвам на парчета, поливам с останалото масло и с прясното мляко. Пека на 180°-190°С до готовност/зачервяване. Изваждам, напръсквам с вода и похлупвам с друга тава или пък вестник и отгоре с кърпа ... да се задуши/ омекне. Ако я искам хрупкава, изстива непокрита.

Пробвала съм и други варианти, но по-добра от тази няма според нас, а и тези, които съм черпила я харесват мнооооого. По този начин правя и с други плънки - тиква, ябълки, спанак, папад.
Рецептата съм взела от моята свекърва.

# 522
Така дали ще е по-добре? Ала-Бала ме изпревари...
Скрит текст:

# 523
Благодаря за съветите!
Преместих го наново, оформих и го оставих да втаса. Надигна се, сега я пека. Дано и на вкус да я бива.
Винаги добавям брашното постепенно, днеска все едно дявола ме буташе през ръцете:imp:
За следващия път ще ми е обеца на ухото.

# 524
  • София
Аз баница със сирене най-често правя по тази рецепта:
Баница на пури със сметана и сирене - става страхотна!

Общи условия

Активация на акаунт