Да напишем заедно коледната кулинарна книга на BG-Mamma

  • 33 409
  • 517
  •   1
Отговори
# 180
  • Мнения: 316


Пилешко роле с гарнитура от зеленчуци Simple Smile

# 181
  • Мнения: 58
Любима семейна празнична  Капама.              Сложила съм свинско, пуешко, свински джолан и луканкова наденица. Сърмите ми са приготвени по суров начин, с 1 кг. кайма, 1 ч.ч. ориз, 1 с.л. червен пипер, 1 п. кимион смлян, 1 голяма гл. лук / единствено него задушавам с малко олио /, черен пипер и хубаво кисело зеле.

# 182
  • Мнения: 3 533

Пиле с кафяв ориз.

# 183
  • Мнения: 859


Вторият етап от написването на нашата кулинарна книга приключи. Благодарим на всички за споделените рецепти!

Изтеглени бяха петимата късметлии, които ще получат награда бутилка вино. Това са:

DayInMay
isis6
zvаnchе
Елза&Ана
DiSto


Честито!


Date Очакваме печелившите да се свържат с нас до 15.12.2019 г. на e-mail: igra@bg-mamma.com, като упоменат, че са победители във втори етап на "Коледната кулинарна книга на BG-Mamma" и напишат потребителското си име, електронната поща, с която са регистрирани във форума и координати за получаване на наградата (три имена, адрес и телефон за връзка).

Последна редакция: пн, 23 дек 2019, 10:40 от Pедактop

# 184
  • Мнения: 54


Какво са празниците без коледната погача и новогодишната баница с късмети? Ароматът на масло, носещ се от топлите, току-що извадени от фурната печива, изпълва дома с настроение и усещане за уют. Няма по-приятни моменти от тези, в които цялото семейство е заедно и всички ръце се пресягат към масата за късче още пареща питка или парче уханна баница, а в стаята се носи смях и витае емоцията от веселото очакване на кого ще се падне парата и какъв ще бъде късметът за новата година.



Макар и всички ревностно да пазим българските традиции и неизменно да приготвяме обичаните погачи, баници, тиквеници и зелници, вече все повече експериментираме и с нови апетитни рецепти от целия свят за тържествената трапеза. Опитваме да внесем допълнителен финес на масата и на нея все по-често присъстват изтънчените вкусове на френски тарт татен, кроасани с фино масло, еклери, немски щолен, английски кекс, курабийки, меденки, джинджифилови сладки и захарни къщички. А приготовлението им и украсата се превръщат в забавление за цялото семейство – от най-възрастните до най-малките. Празниците са най-подходящото време да се насладим на малките удоволствия, които ни заобикалят, и да се поглезим с качествена храна, която да споделим с любимите си хора. В тези мигове на щастие и сплотеност Président ще бъде с вас, за да създадете истински кулинарни шедьоври, с безкомпромисни вкусови качества, на които да се насладите заедно с най-близките си хора по време на най-светлите празници.



Включете се в нашето предизвикателство!
И защото искаме да помогнем на повече хора тази година да направят най-вкусните, ароматни и изпипани до съвършенство печива с масло Président, ви предизвикваме да споделите най-добрите си и изпитани рецепти тук с нас. Ние също ще ви вдъхновим с някои от нашите предложения, с които да направите Коледа и Нова година още по-незабравими за вас и вашето семейство.
За 6 от вас ме приготвили и награди – кошници с продукти Président, които ще раздадем на случаен принцип на 17.12.2019 г.



Всеки може да споделя до 3 различни рецепти в отделни постове, като всеки от тях носи допълнително участие в томболата.


Запознайте се с общите условия на активацията ТУК.

Последна редакция: вт, 10 дек 2019, 10:47 от Pедактop

# 185
  • Мнения: 1 800
Неаполитански кекс, страхотен

Продукти
4 яйца
1 ч.ч.захар
125 гр меко масло
1 ч.ч.прясно мляко
2 ч.ч. бяло брашно с 1 п.бакпулвер

Захарта се разбава с маслото. Прибавят се само жълтъците, след това млякото и накрая брашното с бакпулвера. Накрая внимателно се добавят разбитите на сняг белтъци.
Пече се на 180 градуса на вентилатор до готовност.
Прекрасен въздушен и много нежен и лек кекс се получава.

# 186
  • Мнения: 359
шоколадово суфле
200 грама масло
200 грама брашно
200 грама шоколад
200 грама захар
4 цели яйца
4 жълтъка
Маслото и шоколадът се разбъркват в купа на водна баня.Захарта и яйцата се разбъркват с миксер,добавят се брашното и шоколадът с маслото.В намаслени формички се изсипва сместа и се пече за 9 минути

# 187
  • Мнения: 1 556
Масленки с локум

200 грама  масло
2 белтъка
300 грама  брашно
100 грама   захар
локум
орехи
4-5 супени лъжици пудра захар смесена с ванилия за овалване

Оставяме маслото да омекне на стайна температура, след което замесваме меко тесто.  Разделяме на малки топчета, в които може да сложим локум или орехи или и двете, а може и нищо да не слагаме. Ние ги предпочитаме с локум. Оформяме топче и печем на около 180 градуса върху хартия за печене. Леко като поизстинат, че иначе са много крехки, овалваме в пудра захар с ванилия. Аз сипвам захарта и ванилията в един найлонов плик, слагам по няколко сладки вътре и раздрусвам. Така се овалват идеално.

# 188
  • Мнения: 8 746
Коледни (напукани) сладки

3 яйца
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. какао
2 ч.ч. брашно
1/2 ч. л. сол
1 бакпулвер
малко пудра захар

Пресяваме брашното заедно с какаото и бакпулвера. Добавяте солта и ванилията. Разбиваме яйцата със захарта, след което добавете олиото. След това малко по малко добавяме сместа от брашното и какаото към яйчената смес. Слагаме тестото в хладилника за минимум един час. След като тестото е престояло в хладилника го изваждаме и оформяме топки с големината на орех, които овалваме в пудра захар и нареждаме в тава, в която поставяме хартия за печене. Поставяме сладките на голямо разстояние една от друга, защото докато се пекат увеличават обема си и има опасност да се слепят. Печем сладките за 10 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Ако се пекат по-дълго сладките се изсушават.

# 189
  • софия
  • Мнения: 3 036
Празнична погача:
4 яйца
1 кг брашно
400 мл прясно мляко
Масло
1 суха мая
Сирене
Омесвам тесто като използвам всички продукти без сиренето. Оставям да втаса, след това оформя фитили, в които слагам сирене. Втасва още веднъж, мажа с яйце, поръсвам със сусам и пека на 180 градуса.

# 190
  • Мнения: 949
Прасковки

Необходими продукти

6 бр. яйца
1 ч.ч. захар
  1 с.л. мед
    1 ч.ч. олио
 1/2 с.л. сода
  брашно колкото поеме (около 1.2 кг)
150 г мармалад
    20 г масло
жълта боя
червена боя
захар за овалване

Начин на приготвяне
Замесва се тесто от яйцата, захарта, медът, олиото, содата и брашното. От него се правят малки топчета. Слагат се в намазнена и набрашнена тава и се пекат на 150-160 С докато порозовеят. Изпечените топчета се слепват 2 по 2 с мармалада, който се разбива на ръка с маргарина и малко топла вода. След това се оцветяват в червената и жълтата боя и се овалват в захар.

# 191
  • Мнения: 22 867
Един превъзходен сладкиш, вкусен и ароматен, за който хубавото масло е задължително.

ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ по рецепта на Шула Модан - много нежен и сочен.


Скрит текст:

Подготовка на продуктите-15 мин. Основа - 2 слоя ябълки, върху тях - слой тесто, след изпичане се залива с маслено-орехова смес, която му придава чудесен вкус.

Продукти:

7-8 ябълки,изчистени и нарязани на средни парченца
1 ч.л. канела
3 яйца
1 ч.ч. захар /250 мл/
3/4 ч.ч. олио
1,5 ч.ч. брашно
пакетче бакпулвер

Маслено-орехова смес:

75 гр краве масло
1/4 ч.ч. захар (може и кафява, ако имате)
50 гр накълцани орехи  

Форма-с диам. 24 см.
Температура на печене 180 гр.

1.Смесват се нарязаните ябълки с канелата и се изсипват на дъното на тава, хубаво намазана с масло – на два пласта.

2.Разбиват се яйцата, захарта, олиото, брашното с бакпулвера. Полученото тесто се разпределя върху ябълките. Слагаме във фурната, обикновено я включвам, като направя тестената смес, т.е. съвсем леко е загряла, но става и в предварително загрята фурна, и печем приблизително 30-ина мин, може и повече, зависи от фурната. Проверява се като кекс, дали е изпечен. Отгоре тестото се позачервява.

3.Докато се пече сладкишът, в съд на огъня загряваме кравето масло със захарта, до нейното пълно стопяване, добавяме орехите и разбъркваме.

4.Когато сладкишът е опечен, без да изключваме фурната, го изваждаме, покриваме отгоре с маслено-ореховата смес и пак го връщаме във фурната. Изключваме я и оставяме сладкиша още 30-ина мин. в нея.

# 192
  • Мнения: 623
Кроасани
1 ч.ч кис. мляко
250 гр кашкавал
250 гр сирене
250 гр масло
1 бакпулвер
3 ч.ч брашно + 1 ч.ч пълнозърнесто или лимецово


Към млякото се добавят едно по едно бакпулвера, настърганите кашкавал, сирене и масло. След това се добавя брашното, като се омесва мека топка. Слагам в хладилника за около час. След това се разделя на 10 топки. Всяка се разточва в кръг. Изрязват се тригълници, които се навиват на кроасанчета. Мажат се с яйце и се пекат на 180гр. към 20 мин.

Последна редакция: пн, 09 дек 2019, 17:46 от CocoNuts

# 193
  • Мнения: 670
Сладкиш Дамски каприз

Необходими продукти
За тестото:
4 жълтъка
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
1 и 1/2 ч.ч. брашно

За глазурата:
200 гр. конфитюр по избор - от ягоди, малини, боровинки и пр.
4 белтъка
10 с.л. захар

начин на приготвяне
Разбийте с миксер жълтъците и захарта, докато побелеят и се образува гъст крем. Добавете постепенно олиото, бъркайки непрекъснато, след което киселото мляко с разтворената в него сода и най-накрая - брашното. Сместа се обърква добре и се прехвърля в намазнена и набрашнена форма или тавичка. Слага се в загрята на 200 градуса фурна и се пече около 15-тина минути. Докато блатът се пече, белтъците за глазурата се разбиват с 10-те лъжици захар на твърд сняг. Готовият сладкиш се изважда от фурната и още топъл се намазва с конфитюра. Отгоре се нанасят внимателно белтъците, като с ножа се правят вълнички. Сладкишът се връща във фурната и се допича до зачервяване на глазурата.
Поднася се охладен.

# 194
  • Мнения: 2 325
Бързи и вкусни ванилени курабийки

брашно - 1 1/2 ч.ч.
ванилия - 1/2 ч.л.
масло - 1 ч.ч.
пудра захар - 1 ч.ч.
 Маслото се запържва леко. Към него се  прибавя ванилията и пудрата захар.
Разбива се докато сместа стане на пяна.

 Добавя се  брашното и се замесва средно меко тесто.
Курабийките се изрязват в желаната форма.
След изпичане се декорират или само се поръсват с пудра захар.

Общи условия

Активация на акаунт