Да напишем заедно коледната кулинарна книга на BG-Mamma

  • 33 416
  • 517
  •   1
Отговори
# 195
  • София
  • Мнения: 12 697
Царски блини

100 г Вечна закваска за тесто
300 мл вода
300 г брашно
За доомесване:
200 мл прясно мляко
200 г брашно
1 с.л. масло
1 бр. яйце
1 с.л. захар
1/2 ч.л. сол

Вечерта се смесва закваската с водата и брашното. Разбърква се добре и се покрива с надупчено домакинско фолио. Оставя се на топло. На сутринта обемът трябва да се е утроил. Добавят се солта, захарта, жълтъкът от яйцето и разтопеното масло. Разбърква се добре и се смесва с останалото брашно и топлото мляко, като се редуват. Накрая се добавя разбитият белтък. Готовата смес се оставя на топло за още 1 час. С черпак се загребва от тестото и се сипва върху добре загрят тиган, предварително намазнен. С шпатула се разстила равномерно тестото. Блините се пържат от двете страни, след което се мажат с масло.

# 196
  • Мнения: 12 748
Ако ви останат неизползвани кори за баница можете да спретнете бърза и вкусна закуска Simple Smile

Мъфини-банички

Продукти за 12 броя:
4 яйца
100 г кисело мляко
1/2 каф.л. сода бикарбонат
щипка сол
2 с.л. масло разтопено
100 г сирене
6-7 листа кори за баница/ предварително извадени за няколко часа от пакета, за да се изсушат/

Разбийте с вилица яйцата. Добавете киселото мляко със содата, солта, маслото и натрошеното сирене. Натрошете в сместа корите за баница и разбъркайте добре.
Напълнете до 3/4-ти от обема им гнездата в силиконови форми за мъфини и изпечете на 180 градуса до готовност.

Последна редакция: пн, 09 дек 2019, 20:43 от rummi_pl

# 197
  • Мнения: 623
Ябълков сладкиш

1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. грис
1 ч.ч. захар
1 кг. ябълки
1 бакпулвер
125 гр. масло
натрошени ядки
2-3 с.л канела

Сухите съставки се смесват и се разделят на 3 равни части. Ябълките се настъргват и към тях се добавя канелата и 2-3 с.л.захар. Сместа с ябълки се дели на 2 части. В тавичка се редуват двете смеси: суха - ябълки - суха - ябълки - суха. Покрива се с натрошени ядки, аз най-много харесвам комбинация орехи с лешници. Залива се с разтопеното масло и се пече.
С плодовете експериментирам като правя смеси с ябълки и дюли или ябълки и круши.

# 198
  • Мнения: 1 403
Ябълков сладкиш
ябълки - 5 - 6 бр.
канела - 1 ч.л.
яйца - 2 бр.
захар - 1 ч.ч.
масло - 50 г
олио - 50 г
ванилия - 1 бр.
бакпулвер - 1 бр.
брашно - 2 ч.ч.
пудра захар - за поръсване
Измиваме ябълките, обелваме и почистваме от сърцевината ябълките. Нарязваме ги на малки кубчета и ги слагаме в намаслена тава.
Поръсваме парчетата ябълки отгоре с канелата и една супена лъжица захар.
В купа разбиваме яйцата заедно със захарта с миксер. Прибавяме разтопеното масло, олиото, ванилията и бакпулвера. Разбиваме с миксера. Добавяме брашното и разбиваме отново с миксера, за да няма бучки.
С получената кексова смес покриваме ябълките, слагаме във фурната на 180°С и печем. Като извадим от фурната намазваме с масло и поръсваме с пудра захар.

# 199
  • Перник
  • Мнения: 2 265
Показвам последната питка, която правих в петък за именния ден на мъжа ми:


Рецепта:
Кубче мая се размива в топло прясно мляко, с 1 с. л. брашно щипка сол и щипка захар. В 1кг. брашно се прави кладенче, в което слагам малко олио и едно яйце. Добавям сместа с маята и замесва меко тесто. Втасва около 30 мин, след това размесвам, оформя и оставям да втаса втори път. Пека на 200 градуса до готовност.

# 200
  • русе
  • Мнения: 1 362
Бързи меденки
Продукти :
2 яйца
1ч.ч. захар
1ч.ч. Масло
6-7 големи лъжици мед
1 1/2 с.л. канела
2 ванилии
1 бакпулвер
брашно 500-600 гр.
мармалад за намазване

Първо разбиваме яйцата и захарта,след което прибавяме и останалите продукти в реда в който съм ги написала и разбиваме отново.Прибавяме на части брашното пресято с бакпулвера,след като стане трудно да се бърка ,доомесваме на ръка.Прибавяме брашно докато получим лепкаво ,но стегнато тесто.Оставяме го да почине за час два в хладилника и после оформяме сладките.Аз нямах формички ,затова късах тесто колкото орех и оформях на ръка.Редим сладките в намазнена тава и печем в загрята на 180 градуса фурна Още топли ги слагах в найлонов плик,за да се задушат и омекнат поне за няколко часа.Та след като сме ги изчакали да омекнат мажем с мармалад и да Ви е сладко!

# 201
  • Мнения: 43 514
Палачинки
2 яйца
2 с.л. захар
1 ванилия
1/2 ч.ч. вода
около 2 ч.ч. брашно
щипка сол
около 1 и 1/2 ч.ч. пр. мляко.
Масло за намазване на тигана.
От всички продукти, без маслото правим хомогенна смес. Загряваме тиган, слагаме малко масло и част от сместа за палачинки. Трябва да се получи тънка и равномерна. Обръщаме, за да се зачерви и от двете страни. Става бързо, лесно и вкусно!

# 202
  • Мнения: 625
Чийзкейк без печене...
Обожаваме го в моето семейство...

2 чаши натрошени бисквити

1 опаковка масло/маргарин (220-250 г)

1-2 супени лъжици захар

2 пак. крема сирене (220-250 г)

200 мл сметана

1/3 чаша лимонов сок

1 супена лъжица екстракт от ванилия

1 консерва компот от боровинки (може и буркан боровинково сладко)

начин на приготвяне
1. Бисквитите се смилат добре и се поставят в сметаната, след което се добавят захарта и разтопеното масло, и сместа се разбърква добре.

2. Сместа се поставя във форма и се пъха в хладилника, докато маслото се втвърди.

3. В купа се разбива крема сиренето, докато стане пухкаво.

4. Добавят се сметаната, лимоновият сок и екстрактът от ванилия.

5. Сместа се излива във формата, след което се заглажда добре с лъжица, покрива се с фолио и  се поставя в хладилник за 3 часа или  най-добре за през нощта.

6. Чийзкейкът се поднася добре охладен и залят с боровинковия компот (сладко).

# 203
  • Мнения: 176
Домашни крекери
Продукти :
1 ч.ч. брашно
1 яйце
100 гр. семена аз използвах мак и сусам
2 с.л. ронена чубрица
3 с.л. масло с връх
5 с.л. прясно мляко (вода )
5 с.л. олио
1 к.ч. настърган кашкавал
1 к.ч. настъргано сирене
щипка сол
1 с.л. бакпулвер
Приготвяне :
В дълбока купа сложете брашното, семената,чубрицата, бакпулвера, солта ,настърганите сирене и кашкавал.
Разбъркайте много добре сместа.
Добавете яйцето, мекото масло ,млякото и разбъркайте.Сложете и олиото.
Омесете маслено тесто.Ако е необходимо може да добавите допълнително брашно или мляко .Омесеното тесто завийте в найлоново фолио и го сложете в хладилника за около 30 минути.
Разточете тестото много тънко до 2 -5 мм. с помощта на резачка изрежете форми по ваш избор.
Покрийте тава с хартия за печене, загрейте фурната на 180 градуса и печете около 10-15 минути ,или до като крекерите добият златист загар.

# 204
# 205
  • Сливен
  • Мнения: 5 322
Моята рецепта за Новогодишна баница с късмети

1пакет готови кори за баница
2-3 яйца
200-300 грама сирене
1/2кофичка кисело мляко
1чаена чаша олио
2-3 супени лъжици брашно
1 чаена лъжича хлябна сода

В намазнена тава или тава с постлана хартия за печене ,редим:  2 листа за баница,след това смес,пак 2 листа и отново смес.След това слагаме късметите и паричката,като ги обвиваме във фолио.След това отново 2 листа и смес и така,докато сместа свърши.Слагаме в предварително загрята фурна на 150 градуса.Първо печем отдолу,след това на функция отгоре и отдолу.Когато извадим баницата ,я намазваме с масло отгоре и напръскваме с малко газирана вода.Покриваме с кухненска кърпа,за да стане по-хубава.

# 206
  • Мнения: 14 958
МАРОКАНСКИ ОРЕХОВКИ
300 г едро смлени орехи
1 белтък от голямо яйце (или 2 от малки яйца)
60 г кристална захар
1/2 чаена лъжица канела
1 чаена лъжица ванилова есенция
22-24 цели половинки от орехови ядки
Белтъкът се смесва със захарта и се разбива с телена бъркалка докато побелее. Добавят се канелата, ванилията и ореховите ядки. Объркват се добре. От сместа се оформят топки, с големината на орех и се подреждат в тава върху хартия за печене. Хартията може да се намаже с малко разтопено масло. В зависимост от големината на белтъка сместа може да бъде по-рядка или по-лепкава. Ако трудно се оформят на ръка топки се добавят малко орехи или брашно.

Върху всяка топка се слага по една половинка от орех, като леко се притискат към тавата. Пекат се на 190°C за 8 минути или докато придобият златисто кафяв цвят.

# 207
  • Мнения: 35 507
Масленки Рози:

Продукти:
• 1/2 ч.ч. пудра захар
• 1 ч.ч. меко масло
• 1 бр. яйце
• 1 ванилия
• 1/2 есенция ром
• кората на 1/2 портокал
• 2 и 1/2 ч.ч. брашно
• пудра захар за поръсване, или
• шоколад, разтопен на водна баня, орехи

Начин на приготвяне:
1. Смесваме пудрата захар с маслото и бъркаме до получаването на пухкав крем.
2. Към сместа добавяме предварително разбитото яйце заедно с ванилията, есенцията и настърганата портокалова кора.
3. Бъркаме до получаването на хомогенна смес. След това започваме да добавяме брашното постепенно, докато получим много меко тесто, от което с помощта на шприц оформяме розички върху хартия за печене.
4. Печем в предварително загрята на 190 градуса фурна (с вентилатор) докато порозовеят.
5. Поръсвате ги с пудра захар, или ги потапяте в разтопен на водна баня шоколад и веднага след това ги овалвате в смлени орехи.

# 208
  • Мнения: 625
Баница с късмети

400 г точени кори
400 г кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
3-4 бр. яйца
2/3 ч.ч. олио
сирене
1 ч.л. сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Яйцата се разбиват в купа. В кофичката мляко се сипва содата и се оставя да шупне. Добавя се към яйцата. Добавят се 1 и 1/2 ч.ч. вода, олиото, солта, сирене. Разстилат се корите, като всеки лист се залива с малко от сместа, като е добре последния лист да бъде по-обилно полят. Фурната се загрява предварително до 220-230 С. Късметите се написват и поставят на различни места в баницата, предварително увити във фолио. Пече се 30-40 минути до златисто. По желание се обръща, като се опече върху 3 обърнати чинии, за да бухне.

# 209
  • Мнения: 1 180
Триъгълни банички с майонеза
Рецептата не е моя, но вкъщи много се харесва резултатът.

500 г кори за баница
5 бр. яйца
250 г сирене
3 с.л. майонеза
3 с.л. олио

Плънката се приготвя като се смесят яйцата (1 жълтък се отделя за намазване), майонезата и сиренето. Корите за баница се разтварят. За една баничка се използва по една кора. Кората се сгъва на три по дължина и се намазва с 2-3 супени лъжици от плънката. След това се сгъва на триъгълник. Баничките се нареждат в намазана с олио тава, намазват се с отделения жълтък и се пекат в предварително загрята на 180 С фурна.

Общи условия

Активация на акаунт