Да напишем заедно коледната кулинарна книга на BG-Mamma

  • 33 420
  • 517
  •   1
Отговори
# 210
  • Мнения: X
Сладки с тиква, орехи и кокос

Продукти:
1 м.ч. с лек връх настъргана на едро тиква (дебел резен с размер 12/4 см)
2 с.л. лимонов сок
1/3 м.ч. захар
1/2 ч.л.сода бикарбонат
50 г. масло (около 1/3 м.ч.)
1/3 м.ч. олио
1/2 с.л. бренди
1/4 м.ч. кокосови стърготини
1/4 м.ч. фини овесени ядки
1/4 м.ч. орехи, нарязани на ситно
1 и 3/4 м.ч. брашно

Начин на приготвяне:
Настърганата тиква, захарта, лимоновия сок и содата се смесват в купа и се оставят за поне 15 минути, докато тиквата пусне още сок. Тогава се добавят разтопеното масло и олиото, брендито, кокосовите стърготини, овесените ядки, ореховите ядки и накрая брашното. Получава се гъста мека смес, която се прибира за около 30 минути в хладилник. Една тава се постила с хартия за печене и върху нея се нареждат топчета, получени чрез загребване с 1 мокра мерителна супена лъжица и оформени с влажни (намазнени) ръце. Сладките се пекат в предварително загрята на 190 градуса фурна около 16 минути - докато се надуят, леко твърди са на пипане и имат златисто дъно.

*м.ч. - мерителна чаша, 1 м.ч. - 240 мл.

# 211
  • Мнения: 815
Разтопено масло  1 ч.ч.
пудра захар - 1 ч.ч.
ванилия - 2 прахчета
брашно - 2 - 3 ч.ч.
От посочените продукти замесваме гладко тесто.Разточваме го равномерно и с помощта на форма сърце изрязваме сладките и отгоре с помощта на детско печатче ги печатим за по закачлив вид.Изпичаме ги в силна фурна до розово.След като изстинат напълно ,гърба им го потапяме леко в разтопен млечен шоколад .Оставяме ги да се отцедят и стегне шоколада и са готови за похапване

# 212
  • Бургас
  • Мнения: 24 231
Сладък салам на karzz

1 пакетче масло
1 пакет обикновени бисквити
1ч.ч. пудра захар
1ч.ч. счукани на едро орехи
1 яйце,ако е малко може и 2
1-1,5 с.л. какао
1 ванилия
аз слагам и няколко капки есенция ром или коняк

Бисквитите ги начукваме на по-ситно.Орехите също.
Маслото е да е на стайна температура,омекнало.
Смесваме всички продукти и объркваме добре.
Върху целофан или найлон,поръсваме  хубаво с пудра захар и сипваме сместа.
Оформяме на салам и слагаме в камерата за една нощ да стегне!

# 213
  • Мнения: 15 662
Ореховки:

3 белтъка
1/2 чаена чаша захар
1 ч.ч. смлени орехи
Ванилия и лимонов сок
Разбираме белтъците и захарта на сняг,добавяме останалите продукти и разбъркваме внимателно,да не спаднат белтъците. Гребваме с лъжица и слагаме на хартия за печене в тава на разстояние,защото се разливат. Печем на умерена фурна за 15-20 мин.

# 214
  • Сливен
  • Мнения: 485
Меденки
4 яйца
1ч.ч.захар
1ч.ч.олио
2-3 с.лъж.мед
1лъж.хлябна сода
1пак,канела
джинджифил по преценка
брашно около 600гр.
Смесват се по реда както е описан,при получаване на по -меко тесто може да се разточи кора и да се изрежат формички,но стават и на топчета да се опекат.

# 215
  • Мнения: 483
Домашна торта
4 яйца
28 с.л. захар
42 с.л. прясно мляко
14 с.л. олио
42 с.л. брашно
1 амонячна сода
Яйцата и захарта се разбиват до побеляване. Прибавят се олиото, прясното мляко, пресятото брашно със содата.
След изпичане, се намазва с крем по желание

# 216
  • Мнения: 705
Десерт "Негърче"
Смес:
1/2 чаена чаша олио
1 чаена чаша захар
1 кофичка кисело мляко
2 чаени чаши брашно
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
4 супени лъжички какао
1 чаена лъжичка канела
Оформя се смес и се пече около 15 минути.

Сироп:
3 кафени чашки захар
3 кафени чашки вода
1 ванилия

Глазура:
1 пакетче масло Président се разбърква с 1 чаена чаша пудра захар и се добавят около 5 лъжици прясно мляко.
 

# 217
  • Перник
  • Мнения: 2 265
Любими сладки още от детството ми:

600 гр. брашно
150 гр. захар
150 мл олио

3 ванилии
1 бакпулвер
конфитюр по желание
пудра захар за поръсване

Яйцата се разбиват със захарта ванилията и олиото.
Постепенно се прибавя брашното и бакпулвера.
Тестото се омесва на топка и се дели на 2 или 3 части за да може да се точи лесно.
Разточва се тестото с дебелина 3 мм.
Колкото е по-тънкотестото толкова сладките ще са по-хрупкави.
С форма за сладки или чаша се изрязват кръгове от тестото, като в половината се изрязват звезди или други форми-по малки кръгчета.
Тавата се намазва с масло или се застила с хартия за печене.
Изрязаните кръгове се пекат в загрята на 170 градуса фурна за около 10 минути, докато леко порозовеят.
След като изстинат тези които са без дупка се намазват с конфитюр, а тези с дупката се поръсват с пудра захар.
Върху намазаната с конфитюр сладка се слага тази с дупката.

# 218
  • Мнения: 5 557
Последно с масло приготвих шоколадов мус по тази рецепта:

250 мл течна сметана
10 гр какао
50 гр краве масло
Слагаме сметаната и маслото в тенджерка на котлона.
Подгряваме ги и добавяме какаото като разбъркваме добре, за да се разтвори.
Разсипваме в чаши и охлаждаме в хладилник за няколко часа.

# 219
  • Мнения: X
Маслен сладкиш с конфитюр

Продукти:

125 г масло President
50 г захар
1 яйце
2 супени лъжици олио
1 супена лъжица течна ванилия
250 г брашно + 100 г
2 чаени лъжици бакпулвер
400 г сладко по избор

Приготвяне:
 
В голяма купа разбиваме с миксер маслото на кубчета заедно със захарта. Добавяме яйцето, олиото, ванилията. Отново разбиваме. Прибавяме 250 г от брашното и бакпулвера. Разбъркваме сместа с лъжица, докато стане трудна за разбъркване. Продължаваме да омесваме с ръце. Намазняваме тавичка за печене. Разделяме тестото на две равни части. Едната част се разстила на дъното на тавата като се натиска с ръце. Бодваме на няколко места с вилица, за да се изпече равномерно. Върху него поръсваме сладкото равномерно. Останалата топка тесто смесваме със стоте грама допълнително брашно. Сместа ще стане трошлива. Мачкаме с ръце, докато се получат ситни трохи тесто. Поръсваме обилно с него плънката на сладкиша.
Печем в загрята на 200 градуса фурна за 20 минути. Преди сервиране нарязваме сладкиша на квадрати и поръсваме с пудра захар.

# 220
  • in Wonderland
  • Мнения: 6 247
Ябълков сладкиш

1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. грис
1 ч.ч. захар
1 кг. ябълки
1 бакпулвер
125 гр. масло
натрошени ядки
2-3 с.л канела

Сухите съставки се смесват и се разделят на 3 равни части. Ябълките се настъргват и към тях се добавя канелата и 2-3 с.л.захар. Сместа с ябълки се дели на 2 части. В тавичка се редуват двете смеси: суха - ябълки - суха - ябълки - суха. Покрива се с натрошени ядки, аз най-много харесвам комбинация орехи с лешници. Залива се с разтопеното масло и се пече.

# 221
  • Ако ви трябвам, да знаете, че съм на същото място, където бях и когато не ви трябвах.....
  • Мнения: 13 187
Солен кекс със сирене и маслини

2 ч.ч. брашно
3 яйца
200 гр. сирене
1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. обезкостени маслини
50гр. гъби от буркан
1ч.л. чубрица
1ч.л. сода

В дълбок съд разбъркайте добре яйцата до получаване на хомогенна смес.Към тях прибавете олиото и киселото мляко като продължавате да бъркате.Пресейте брашното заедно със содата и прибавете към останалата смес.Нарежете гъбите и маслините и ги прибавете към тестото.Натрошете сиренето и го прибавете към сместа като разбъркате добре.Изсипете сместа във форма предварително намазана с олио.Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса.

# 222
  • Мнения: 1 891
Брауни с малини и орехи

110g масло                 
50g какао
200g пудра захар
50g бяло брашно
2 големи яйца
1 чаена лъжичка бакпулвер
1 чаена лъжичка ванилия/ванилена захар
1 супена лъжица ликьор по желание
75g орехи
щипка сол
70-80g замразени малини
Допълнителни:
ванилов сладолед
пресни плодове

Смесете брашното, пудрата захар, какаото, бакпулвера, ванилията и солта. В отделна купа разбийте яйцата и добавете разтопеното масло на стайна температура. По желание можете да добавите и лъжица ликьор за аромат. Смесете течните със сухите съставки. Добавете и орехите и разбъркайте сместа.
Изсипете в тавичка за печене и разпределете замразените малини отгоре. Печете за около 45 мин на 180 градуса или докато десертът изглежда изпечен. Не се притеснявайте, ако ви се струва леко меко в средата - когато се охлади напълно ще се стегне. Принципно десертът има мека консистенция и богат шоколадов вкус и просто се разтапя в устата. По желание можете да го сервирате с пресни плодове и топка ванилов сладолед.
Пригответе и консумирайте с много любов!

# 223
  • Горна Оряховица
  • Мнения: 2 026
меденки:2 яйца1 ч. ч. захар (200 г. пудра или фин кристал)1/2 ч. ч. олио (100 мл.)4 с. л. мед500 г. брашно1 ч. л. сода бикарбонат1 ч. л. канела2-3 счукани карамфилчета1 с. л. ванилова захар

# 224
  • Мнения: 698
Празнична погача
Продукти:
900 - 1000 г брашно, 240 мл топло прясно мляко
240 мл топла вода
240 мл олио
2 с. л. захар
1 с. л. сол
20 г прясна мая или 7 г суха
1 жълтък за намазване и сусам за поръсване

Начин на приготвяне:

1. Разтворете маята заедно със захарта и малко брашно във водата. Оставете да престои 10-15 минути, докато шупне. Ако използвате суха мая, направо я сложете в брашното.
2. Сипете в купа около 2/3 от брашното. Добавете солта и разбъркайте. Направете в центъра кладенче и изсипете в него сместа с маята и млякото. Започнете за замесвате тесто (или използвайте кухненски робот).
3. Постепенно добавете на тънка струйка олиото, докато тестото го поеме. Добавяйте по малко от останалото брашно, докато тестото се оформи на топка и спре да лепне по стените на съда.
4. Прехвърлете тестото върху набрашнен плот и продължете да месите, докато получите меко и еластично тесто, което не лепне.
5. Разделете тестото на две и разточете на правоъгълни парчета, които нарежете на дълги триъгълници. Навийте всеки триъгълник на кифличка и подредете в тава, застлана с хартия за печене. Оставете да втаса, докато удвои обема си.
6. Намажете погачата с жълтък, поръсете със сусам или други семена по избор и изпечете в загрята до180°C фурна за 40-50 минути.


Общи условия

Активация на акаунт