Продукти:
1 м.ч. с лек връх настъргана на едро тиква (дебел резен с размер 12/4 см)
2 с.л. лимонов сок
1/3 м.ч. захар
1/2 ч.л.сода бикарбонат
50 г. масло (около 1/3 м.ч.)
1/3 м.ч. олио
1/2 с.л. бренди
1/4 м.ч. кокосови стърготини
1/4 м.ч. фини овесени ядки
1/4 м.ч. орехи, нарязани на ситно
1 и 3/4 м.ч. брашно
Начин на приготвяне:
Настърганата тиква, захарта, лимоновия сок и содата се смесват в купа и се оставят за поне 15 минути, докато тиквата пусне още сок. Тогава се добавят разтопеното масло и олиото, брендито, кокосовите стърготини, овесените ядки, ореховите ядки и накрая брашното. Получава се гъста мека смес, която се прибира за около 30 минути в хладилник. Една тава се постила с хартия за печене и върху нея се нареждат топчета, получени чрез загребване с 1 мокра мерителна супена лъжица и оформени с влажни (намазнени) ръце. Сладките се пекат в предварително загрята на 190 градуса фурна около 16 минути - докато се надуят, леко твърди са на пипане и имат златисто дъно.
*м.ч. - мерителна чаша, 1 м.ч. - 240 мл.
