Да напишем заедно коледната кулинарна книга на BG-Mamma

  • 33 422
  • 517
  •   1
Отговори
# 225
  • Бургас
  • Мнения: 1 299
Аз много харесвам една супер лесна рецепта за бонбони, която правех още като дете.
Необходими продукти:
1 или 2 пакета бисквити (зависи от грамажа)
1 голям пакет масло
3-4 лъжици какао
1 ч.ч. пудра захар
1 шоколад или чаша течен шоколад
Кокосови стърготини, шоколадови пръчици или др. декорации

Приготвяне:
Бисквитите се смилат , прибавят се какаото и пудрата захар, разбъркват се добре, смесват се с маслото и се оформя тесто. Оформят се малки топки, които после потапяме в разтопен шоколад или течен шоколад и овалваме кокосови стърготини или др декорации. Оставяме ги да стегнат в хладилника.

Приготвя

# 226
  • Мнения: 4 683
Вити банички

Необходими продукти:

500 г точени кори за баница
5 бр. яйца
400 г сирене
1 ч.ч. газирана вода
4-5 с.л. олио
щипка сол (понеже сиренето ни е обезсолено)
щипка сода
400 г кисело мляко

Начин на приготвяне:

В купа се разбиват яйцата със солта. В отделен съд се разбива киселото мляко със содата и се оставя да шупне, след което се добавя към яйцата и се разбърква отново. Добавят се и газираната вода и олиото. Всеки лист кора се намазва хубаво със сместа, в началото на всяка кора се разпределя натрошено сирене, кората се завива внимателно на руло и след това се прави на охлювче. Получените охлювчета се подреждат в тава върху хартия за печене (така след това тавата се измива много лесно). Заливат се с остатъка от сместа и се пекат до готовност в предварително загрята фурна на 180 градуса.

# 227
  • Мнения: 3 036
Кифлички с домашно сладко

ПРОДУКТИ:

1 бурканче домашно сладко
1 пак. мая
1 щипка сол
150  гр. захар
3 бр. яйца
100 мл вода
200 мл краве прясно мляко
800 гр. брашно тип 500
100 гр. краве масло

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
 
Маята се разтваря в хладка вода заедно с щипката сол и малко захар. Оставя се да втаса.
Останалите продукти - разтопено масло, топло мляко и вода заедно с 2 яйца се смесват с пресятото брашно, добавя се и маята и се прави гладко и меко тесто, което се оставя да втаса.
След това тестото се разделя на няколко топки, всяка се разточва и се изрязват триъгълници. Във всеки от тях се слага от сладкото и се завива във фирмата на кифличка.
Намазват се от горе с жълтъка от 3-то яйце и се пекат в умерена фурна до готовност.

# 228
  • Across the Multiverse
  • Мнения: 1 104
Масленки

брашно - 250 г
царевично нишесте / фино царевично брашно - 200 г
яйца - 2 бр. големи
бакпулвер - 1 ч.л.
масло Президент - 200 г
захар - 200 г
ванилова захар - 10 г
пудра захар - за овалване или поръсване

Пресяваме брашната с бакпулвера в купа и към тях сипваме захарта и ваниловата захар. Добавяме на парченца леко отпуснатото на стайна Т масло, като втриваме с пръсти, докато станат трохи. Добавяме яйцата и размесваме до получаване на компактно гладко тесто. Късаме топчета от него и ги оформяме както ни харесва.  Подреждаме ги в тавичка, покриваме с хартия за печене и печем за около 10-12 минути или докато крайчетата им порозовеят. След изстиване поръсваме с малко пудра захар.

# 229
  • Г. О.
  • Мнения: 1 985
Питка:
3 яйца
42гр. мая
1 кг. брашно
5 с.л. кис. мляко
5 с.л. масло
300мл прясно мляко
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол

Активира се маята с половината прясно мляко, затоплено до телесна температура, слага се 1-2 с.л. брашно и захарта, след което се покрива и оставя да шупне. После се прави кладенче в брашното, добавят се яйцата, прясното и кис. мляко, солта, маята и се меси до меко тесто, нелепнещо.Оставя се да втаса 50 мин, разделя се на три части. Всяка част се разточва на кръгъл лист, не много тънък и  се намазва с масло. Слагат се трите листа един върху друг, навиват се на руло и се режат на парчета. Подреждат се в омазнена тава, оставят се пак да втасат 20 мин, мажат се с разбит жълтък+с.л.мазнина+3 с.. прясно мляко. Пече се в загрята фурна на 180 градуса 35 мин.

# 230
  • Across the Multiverse
  • Мнения: 1 104
Сладък салам

200 гр. обикн. бисквити
150 гр. кафява захар
1 голямо яйце
150 гр. масло Президент
2 - 3 с.л. какао

Бисквитите се натрошават на ситно. Добавяме към тях яйцата, захарта, омекналото масло и какаото. Разбъркваме добре и изсипваме сместа върху готварското фолио като й придаваме формата на салам. Увиваме плътно и поставяме в хладилника за поне 3 часа. Сервираме нарязано на филийки.

# 231
  • София
  • Мнения: 1 022
царевична питка за Коледа/ Бъдник
Продукти:

2 ч.чаши царевично брашно
4 ч.чаши пшенично брашно
2 ч.чаши хладка вода
2 ч.л. сода
2 с.л. оцет
10 с.л. олио
1  с.л. сол

Пшеничното брашно се пресява, смесва се с царевичното и се прави кладенче. В него се слагат погасената в оцета сода, солта и олиото. Добавя се водата и се замества меко тесто. Оставя се да почива 10 - 15 минути. Получава се доста меко тесто.
В намазана с олио тавичка с ръце се оформя питка.  Намазва се леко с олио и се пече 30-35 минути на 180 С. Като се извади от фурната, се напръсква с вода и се завива с памучна кърпа, за да омекне.

# 232
  • Мнения: X
Щтрудел
точени кори 400 грама
ябълки 1 кг
захар 1 чаена чаша
канела 1 чаена лъжица
орехи 1/2 чаена чаша
ванилия 2 броя
краве масло 30 грама


Първа стъпка от рецептата за щрудел е подготовката на плънката. Измийте ябълките, обелете ги и ги настържете на дребно ренде. Изсипете настърганите ябълки в купа и добавете всички останали съставки и разбъркайте добре.
Намажете тавата, в която ще печете щрудела с масло. Разтворете пакета с кори. Взимате една кора, намазвате я леко с олио, върху нея слагате втора кора, поръсвате с по 1-2 супени лъжициот сместа с ябълките и завивате на руло, което поставяте внимателно в тавата. Ако правите руло не с две кори, а с една има по-голяма вероятност кората да се скъса по време на навиването и сместа да изтече, затова за по-голяма сигурност навивайте рулата с две кори.                                                                                                                                                                       Повтаряте процедурата, докато корите и плънката свършат. След като наредите рулата в тавата нарежете останалото масло на малки парченца и ги поръсете върху цялата баница.
Нарежете внимателно баницата с остър нож, преди да сложите баницата с ябълки да се пече. Печете в предварително загрята на 160 градуса фурна около 40-50 минути. Важно е да не печете щруделът на силна фурна, защото така плънката няма да се изпече и ще остане. След като порозовее щруделът е готов. Изпеченият щрудел може да намажете с малко количество масло, за да не се чупят  корите, когато го режете. Преди сервиране го поръсете с пудра захар.

Последна редакция: пн, 09 дек 2019, 22:57 от Анонимен

# 233
  • Мнения: X
Кекс с тиква
яйца - 3 бр.
захар - 1.5 ч.ч.
олио - 1 ч.ч.
тиква - 3 ч.ч. настъргана
брашно - 3 ч.ч.
сода - 1 ч.л.
канела - 1 ч.л.
орехи - 1 чаша смлени

Разбийте яйцата със захарта. Добавете олиото и пресятото брашно с бакпулвера и содата. Сипете настърганата тиква. Накрая добавете орехите и канелата.

Разбъркайте добре и изсипете сместа в намаслена и поръсена с брашно форма. Печете на 180 градуса около 40 минути.

Извадете кекса от фурната, оставете да се охлади и поръсете с пудра захар.

# 234
  • Мнения: 625
Миш-маш
Печен пипер, нарязан на ситно- пържа в мазнина, натрошавам и добавям сирене и накрая 1 или 2 яйца /в зависимост от количеството на останалите продукти/

# 235
  • Мнения: X
Масленки
брашно - 250 г
царевично нишесте - 200 г (фино царевично брашно)
яйца - 2 бр. големи
бакпулвер - 1 ч.л.
свинска мас - 200 г
захар - 200 г
ванилова захар - 8 - 10 г
пудра захар - за овалване или поръсване

Ако за пръв път ви се налага да приготвите масленки, ще разберете, че това никак не трудно.

Ето как да се справите с тази задача:

1. Пресейте брашната с бакпулвера в купа и към тях сипете захарта и ваниловата захар. Сложете на парченца свинската мас - тя трябва да е леко отпусната - нито течна, нито пък много стегната.

2. Започнете да втривате с пръсти, докато сухата смес се навлажни и се образуват трохи.

3. За да се съединят трохите и се образува гладко тесто, идва ред да сложим и яйцата. Добавете ги, чуквайки директно вътре в купата или леко разбити. Ако нямате големи яйца, добавете допълнително 1 жълтък.

С ръка размесете до получаване на компактно гладко тесто.

# 236
  • Veliko Tarnovo, Bulgaria
  • Мнения: 1 000
Баница с кренвирши

Кори 1 пакет
1 майонеза
3 кренвирш
150гр кашкавал
150 гр сирене
Кренвиршите се нарязват на тънки кръгчета, постъпваме кашкавал и сиренето.Смесваме всички продукти.Редим кори и разпределяне плънката ,накрая засилваме с 1 майонеза разбирана с 1 ч.чаша вода

# 237
  • Мнения: 1 503
Тази рецепта не е лично моя, но у дома много я харесваме като я правя.

Пълнена пуйка въру зеле

Необходими продукти:
-1 пуйка  ( около 4-5 кг )
-сол и черен пипер на вкус

За плънката:
-100 грама ориз
-1 морков
-1/2 стрък праз лук
-1/2 ч.л кимион
-200 мл пилешки бульон
-50 гр краве масло
-1 с.л червен пипер
-сол и черен пипер на вкус

За киселото зеле:
-2 кг кисело зеле
-700 мл пилешки бульон
-1 глава червен лук
-2 щипки индийско орехче
-2 дафинови листа
-4 с.л олио

Нарязваме празът на ситно, а моркова настъргваме. Зеленчуците се запържват в 20 гр  от маслото и когато омекнат лека се овкусяват с кимиона, сол и черен пипер.
Добавя се оризът и се пържи за кратко, налива се бульонът.
Плънката се дръпва от огъня и след като се охлади леко с нея се пълни пуйката, която предварително е намазана с останалото масло, овкусено със сол, червения и черния пипер.
Зашива се.
В сгорещено олио запържваме ситно нарязания лук, овкусява се с индийско орехче и дафиновите листа и се слага нарязаното на едро зеле.
Поръсва се с червен пипер и се оставя зелето да се запържи, докато леко омекне. Зелето се изсипва в тава и отгоре се поставя напълнената пуйка.Наливаме пилешкият бульон и печем в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор или 200 градуса без за около 3 часа.

# 238
  • Мнения: 2 505
Сладкиш "Жадната монахиня"

ЗА БЛАТА
4 яйца
1ч.ч. захар
1ч.ч. брашно
1 бакпулвер


ЗА СИРОПА
1 и половина ч.ч. вода
1ч.ч. захар
3с.л. какао
125 гр.масло

Блата се пече около 20-25  мин. в предварително загрята фурна на 180 градуса. След изваждането му се реже на квадрати(или ромбове)Когато изстине се залива с готовия сироп.
Отгоре поръсвам с кокосови стърготини.

# 239
  • Мнения: 909
Питка

Продукти:
500 г  брашно
мая
3 бр. яйца
олио
1 с.л. захар (мед)
1/2 ч.л. сол
1/2 с.л. оцет
250 мл топло прясно мляко
100 г масло разтопено
сирене

Маята и захарта се разтварят в купа със 100 мл от млякото. Добавят се яйцата, като единия жълтък се отделя за намазване накрая, солта, оцета и олиото. Долива се останалото мляко. Брашното се добавя малко по малко, докато се разбърква добре. След което се меси хубаво.
Оставям го да втаса около 40 мин.
Разделям тестото на 2 топки, които разточвам. Върху едното натрошавам сиренето и върху него слагам другото разточено парче. След това парчетата се режат на триъгълници, които се навиват.
Оставам да втаса още 30 мин и пека в загрята фурна 30 мин. По желание можете да поръсите със сусам и намажете с жълтък.

Общи условия

Активация на акаунт