Да напишем заедно коледната кулинарна книга на BG-Mamma

  • 33 427
  • 517
  •   1
Отговори
# 240
  • Across the Multiverse
  • Мнения: 1 104
Лесен чийзкейк без печене

150 гр масло Президент
3 пакетчета чаени бисквити
150 гр орехи
500 гр заквасена сметана
500 гр крема сирене
120 гр пудра захар
1 буркан домашно сладко от череши или други плодове по избор

Натрошаваме бисквитите, начукваме орехите и ги смесваме с разтопеното масло. Разстиламе този "блат" във форма за торта с падащо дъно, притискайки го силно към основата с дървена лъжица. Смесваме останалите съставки (без сладкото) и разбъркваме добре. Изсипваме сместа върху блата и заравняваме.
Покриваме със сладкото и оставяме в хладилник за 2-3 часа, за да стегне.

# 241
  • София
  • Мнения: 6 575
Това е любимата ми рецепта за коледни сладки:

250 гр студено солено масло, нарязано на кубчета
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
560 грама брашно

За топлата смес:
5 супени лъжици вода
210 гр кафява захар
3 с.л. петмез (меласа)
3 супени лъжици мед
3 супени лъжици джинджифил
3 супени лъжици канела
1 ч.л. смлян карамфил

Поставете всички съставки за топлата смес в дълбока тенджера и я кипнете, като за целта се разбърква непрекъснато. След като сместа заври, се отнема от огъня и с помощта дървена или пластмасова лъжица внимателно се добавя и разбърква маслото, нарязано на кубчета. След получаването на хомогенна смес се добавя и сода бикарбонат.Сместа се изсипва в купа и се оставя да изстине леко. След като сместа се охлади, се добавя пресятото брашното. Полученото тесто се увива във фолио и се охлажда за няколко часа или една нощ.

Охладеното тесто се разточва върху набрашнена повърхност до дебелина 5 мм. След изрязване на желаните формички, сладките се поставят върху тава за печене, покрита с с хартия за печене. Охлаждат отново за около 30 минути. Пекат се във загрята фурната до 200 ˚ С за около 8-12 минути, в зависимост от големината.

# 242
  • Телиш/Плевен
  • Мнения: 14 253
Бърза пухкава питка

Продукти:
3 яйца
50 грама краве масло
200 мл. прясно мляко
1/2 кубче прясна мая
1/2 с. л. захар
1/2 с. л. сол
500 грама брашно

Начин на приготвяне:
Смесваме затопленото мляко с маята, захарта и 2 лъжици брашно. Оставяме сместа за 5 минути.
След това към тази смес добавяме предварително разтопеното краве масло и яйцата, като отделяме единия жълтък за намазване на питката.
Добавяме брашното и солта към течната смес и месим.
Оформяме на топка, намазваме отгоре с малко олио, покриваме с кухненска кърпа и оставяме да втаса за един час.
След това оформяме питката, слагаме в тава с хартия за печене, мажем отгоре с жълтък и печем до готовност на 180 градуса.

# 243
  • Пазарджик
  • Мнения: 1 464
Това е любимата ми питка:
Пита Слънце

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
300 мл. прясно мляко
200 мл. вода
1 мая (50 гр.)
2 с.л. захар
1 с.л. сол
1 кг. брашно
4 бр. яйца
3 с.л. кисело мляко
3 с.л. олио
75 гр. масло
1 с.л. оцет

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА ПИТА СЛЪНЦЕ
Млякото се смесва с водата и се разделя на 2 части. Към едната, която е по-топла се разтваря маята + захарта + 1 с.л. брашно, а в другата солта. После смесваме двете части в общ съд и се оставя на топло да втаса маята. Отделно изсипваме цялото количество брашно и оформяме кладенче по средата, в което счупваме яйцата (като отделяме единия жълтък за намазване) + киселото млеко + олиото и се започва бъркане, като се замесва меко тесто. Отива точно 1 кг. брашно. Готовото тесто се оставя да втаса, след което се дели на 3 частиМаята се размива в малко от водата и се смесва с останалата вода, в която е разтворена солта. Един жълтък се отделя за намазване на питата. Брашното се пресява в дълбок съд и се прави вдлъбнатина в средата му, в която се слагат останалите яйца, киселото мляко и олиото. Постепенно се прибавя подсолената вода с маята и се замесва меко тесто (ако е необходимо се добавя малко брашно).

След като се омеси добре върху посипана с брашно повърхност, се разделя на три части - една по-малка и две по-големи, сравнително еднакви. Едната от по-големите части е центърът на питата, нея за сега я оставете настрани. Вземете другата по-голяма топка и я разделете на три еднакви части. Разточете първата, намажете я с разтопено масло, Разточете втората, сложете я отгоре и отново намажете с масло. Разточете третата, намажете я с масло и я сложете с намазаната част надолу върху другите. Разточете до размера на тавичката.

В намазана с масло тавичка поставете разточената кора и направете разрези от центъра към краищата така, както бихте разрязали торта, но без да стигате до края. Прилагам снимки. Хванете острата част на всеки край и го подгънете навън към края на тавата. След като подгънете всички краища в средата остава празен кръг. С този размер направете кора по същия начин от малката топка. Първо я разделете на три части, разточете всяка от тях, намажете с масло и разточете като една кора. Сложете я в средата на тавата. По същия начин я нарежете като торта, без да стигате до края, като гледате разрезите да се разминават с предишните. Като обърнете крайчетата те трябва да се паднат между другите "лъчи" на слънцето. След като обърнете всички краища, в средата сложете запазената топка от тестото.

Намажете питата с останалото масло и я оставете да втаса около 30 минути на топло. После я намажете с отделения жълтък. Печете в силно загрята на 220 градуса фурна до златисто червено (за около 20 минути).

# 244
  • Мнения: 7 274
Включвам се с удоволствие с рецептата на любимите ми постни зелеви сарми.
1 средна зелка,4-5 средни глави лук,2 моркова,1 чаена чаша ориз,1 чаена чаша олио,половин чаена чаша домати.Сол,черен пипер,червен и чубрица на вкус.
Нагласям си листата, запържвам лука нарязан на ситно и морковите,добавям ориза и вода да се свари,накрая доматите и подправките и плънката ми е готова.Покривам дъното на тенджерата с  горните листа на зелката,отгоре си нареждат свитите сармички,заливам ги със зелев сок и ги слагам да се сварят и да омекне зелето.След като са готови и изстинат ги запичам във фурната.

# 245
  • Мнения: 4 886
Сочни мъфини

4 яйца
300гр захар
400гр брашно
1 кофичка кисело мляко
1ч.л. сода бикарбонат
Масло Президент или обикновено олио
Аромат на вкус (лимонов кори, ванилия, ром...)

Яйцата се разбиват със захарта. Содата се смесва с млякото докато шупне и се добавя към яйцата. Добавя се маслото и брашното и се бърка до хомогенизиране. Накрая се добавя аромата. Разсипва се във форми за мъфини и се пече на умерена температура.

# 246
  • Елхово
  • Мнения: 1 737


Мъфини с вафли

2 яйца
230 грама брашно
170 грама захар
90 мл олио
150 мр прясно мляко
ванилия, бакпулвер
100 грама вафли


Включваме фурната на 200 градуса.
В съд смесмаве брашното, захарта, валинията, бакпулвера.
В друг смесваме яйцата, олиото и прясното мляко! Разбъркваме с миксер и добавяме сухите съставки. Разбъркмаме добре и прибавяме едро натрошените вафли.
Изсипваме по 2 с.лъжи;и във форма за мъфини. Печем до готовност! Заливаме с разтопен шоколад.

# 247
  • Мнения: 736
Джифилови сладки

брашно - 2 и половина чаени чаши
захар - 1 чаена чаша
яйца - 1 бр.
бакпулвер - 1 чаена лъжичка
масло President - 100 г
джинджифил на прах - 2 чаени лъжички
канела - 1 супена лъжица

Към брашното се прибавят бакпулвера, канелата и джинджифила.

Разтопеното масло се разбива със захарта до пяна, добавя се яйцето и брашното и се замесва тесто.

Тестото се разточва и с формички се оформят сладките.

Подреждат се в тава, върху хартия за печене и се пекат 20 минути на 180 градуса.

# 248
  • Мнения: 199
Вкусни коледни меденки

# 249
  • софия
  • Мнения: 30 501
Обърнат сладкиш с ябълки

3 яйца
1 2/3 ч.ч. захар
125 гр. масло
1 ч.ч. брашно
4-5 големи ябълки
1 пак. бакпулвер

В тавичка се сипва 1 ч. ч. захар и маслото и се карамелизира до розово. Сваля се от котлона и се нареждат като ветрило обелените и нарязани на полумесеци ябълки.
Разбиват се яйцата с останалата (2/3 ч. ч.) захар и се прибавя брашното, предварително разбъркано с бакпулвера.
Сместа се изсипва върху ябълките и се пече до зачервяване в умерена фурна (180 градуса).
Сладкишът, топъл, се обръща върху голяма чиния/поднос.
В тавата се сипва около 1 ч. ч. вода и се слага на котлона да кипне, защото обикновено остава малко карамел. Сладкишът се залива с получения сироп.

Последна редакция: вт, 10 дек 2019, 08:20 от zvаnchе

# 250
  • Мнения: 1 451

Питка слънце

3 яйца + 1 белтък
2 ч.ч. кисело мляко
прясна мая 40 гр или 1 пакет суха
1/2 ч.ч. хладко прясно мляко
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
100 гр. размекнато масло
около 800 гр брашно
за намазване - 1 жълтък

# 251
  • Мнения: 1 162
Напукани какаови сладки

какао
1 чаена чаша
захар
1 чаена чаша
брашно
2 чаени чаши
ванилии
1 брой
яйца
3 броя
олио
1/2 чаена чаша
бакпулвер
2 чаени лъжици
сол
1/2 чаена лъжица
пудра захар
1/2 чаена чаша


Първата стъпка от рецептата за напукани какаови сладки е подготовката на продуктите. Пресявате брашното заедно с какаото и бакпулвера. Добавяте солта и ванилията.
Разбийте яйцата със захарта, като  най-добре да направите това с миксер или тел за разбиване, след което добавете олиото и отново разбъркайте. След това малко по малко добавете сместа от брашното и какаото, като разбърквате с вилица, а когато стане много гъста и с ръце. Доомесете сместа добре с ръце, за да се получи гладко тесто.Сложете тестото в хладилника за минимум един час.
След като тестото за напуканите какаови сладки е постояло в хладилника го изваждате и оформяте топки с желаната от вас големина, които овалвате в пудра захар и нареждате в тава, в която предварително сте поставили хартия за печене. Печете напуканите шоколадови сладки за 10-12 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Имайте предвид, че ако печете сладките по-дълго време ще станат твърде сухи.

# 252
  • София
  • Мнения: 964
Шоколадов сладкиш с маслен крем

Необходими продукти
•   За блата
•   брашно - 1 ч.ч.
•   яйца - 1 бр.
•   захар - 1 ч.ч.
•   кисело мляко - 1 ч.ч.
•   олио - 1/3 ч.ч.
•   бакпулвер - 10 г или 1 ч.л. сода бикарбонат
•   ванилия - 1 пак.
•   орехи - 1/2 ч.ч. рязани
•   какао - 2 ч.л.
•   шоколад - 50 г
•   олио - 1 с.л.

•   За масления крем
•   масло - 80 г. краве
•   пудра захар - 80 г.
•   ванилия - 1 пак.
•   
•   За глазурата
•   шоколад - 100г.
•   разстопено масло - 2 с.л.

Приготвяне
Разбиват се яйцето със захарта, прибавят се олиото и млякото. 50 г шоколад се разтопява на водна баня с 1 с.л. олио и след като се охлади, се излива на тънка струя, като се бърка непрекъснато, докато се смеси хубаво с другите съставки.

Добавят се смесените брашно, бакпулвер, какао и ванилия. Разбъркват се добре и се добавят орехите. Сместа се изсипва в намазнена и набрашнена тава, пече се в загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути.

След като се охлади се намазва с масленият крем, нарязва се на малки квадрати и се заливат с разтопения шоколад. Оставя се да се охлади.

# 253
  • софия
  • Мнения: 30 501
Най-вкусната баница
Рецептата е на съфорумка - Морена

1 пакет кори
сирене около 400 гр.
яйца 4-5 бр.
кисело мляко 3-4 с.л.
малко олио

150 гр. масло, разтопено
1 ч. ч. прясно мляко

Първо корите се намазват с масло - залепват се 2 кори една с друга с масло, което се поръсва на една кора, разнася се и се слага 2ра кора, сгъват се на 4 и оставят настрани. Така се процедира с всички кори като трябва да остане малко от маслото.
Готовата купчинка намазани кори се обръща, за да се започне с първата двойна кора, защото най -дълго е престояла. Разгъва се двойната кора, поръсва се и се разнася от плънката, навива на руло и се реди в тава, намазнена с масло.
Наредената баница се нарязва на парчета, полива с останалото масло и с прясното мляко.
Пече се на 180°-190°С до готовност/зачервяване.
Изважда се, напръсква се с вода и се завива с вестник и отгоре с кърпа да се задуши.

# 254
  • София
  • Мнения: 964
Чийзкейк с крема сирене

Продукти
За блата
•   бисквити - 1 ч.ч маслени (счукани)
•   лешници - 1/3 ч.ч. (смлени)
•   захар - 1/4 ч.ч.
•   масло - 1/4 ч.ч. (разтопено)
•   ванилия - 1/2 ч.л. ванилова есенция

За крема
•   сметана - 2 ч.ч. сладкарска
•   шоколад - 180 г
•   крема сирене - 450 г
•   захар - 3/4 ч.ч.
•   ликьор - 1/2 ч..ч. от бадеми
•   яйца - 2 бр.
•   какао - за поръсване
•   лешници или банани - за украса

Приготвяне
Бисквитите се размесват с лешниците,захарта, ванилията и маслото. Сместа се разстила върху дъното на форма и се пече около 8 минути на 180 градуса. След това блатът се охлажда.

Сметаната се загрява и към нея се прибавя надробеният шоколад. Бърка се, докато шоколадът се разтопи и сместа се уеднакви. Разбитото крема сирене се смесва със захарта, ликьора и яйцата.

Последна се слага шоколадовата смес и продуктите се разбъркват добре, докато се получи гладък крем. Блатът се намазва внимателно с крема, след което десертът се пече 50 минути на 160 градуса.

Охладеният кейк се оставя в хладилника за няколко часа. Преди сервиране се наръсва с какао и се декорира с лешници,банани,ягоди или каквото пожелаете.

Общи условия

Активация на акаунт