Модни консултации - 43

• 51 167
  • 754
  •   1
Отговори
# 630
Без да споря, но като огромен фен на естествената кожа и собственик на незнаен брой кожени якета/ от паркетни, както ги нарича ЛМ до здрави моторджийски/, бих казала, че тя не топли, ако не е подплатена с нещо топло, вискозата и полиестера като подплати не топлят. Естествената кожа е само като windstopper - пази от вятъра и то донякъде, но без нещо поларено или вълнено под нея, забравете, че ще ви стопли, освен ако не сте с кола от точка А до точка Б.
Панталон от дебела, телешка, здрава кожа си е олд фешън или запазен за моторджийските среди, новите нещица са си фини, някои имат много лека поларена или памучна подплата, която е като залепена, което променя нещата донякъде.
И да естествената кожа може да се мине с влажна кърпа, но не е добре да се пере, тъй като от много вода изгубва качествата си/ еластичност, гъвкавост, блясък/. Точно както човешката кожа има нужда от подхранване с липиди, след миене/ къпане.
Но пък всеки сам си взима решенията.

# 631
...Защото това не е кожа, а полиестер/полиуретан/еластан.

Конкретно панталоните, имитиращи кожа, могат да са и от съвсем прилични материи - памук или вискоза, както и обикновен дънков плат, обработен с покритие, с което се постига кожения ефект - coated/waxed denim.

# 632
Никъде не пиша, че са от "неприлична" материя. 😁 Акцентирам, че не са кожа, а друг материал. И това написах. Затова когато говорим за кожа, поне аз имам предвид кожа и нищо друго. И за кожа пиша. Тя си има собствени изисквания за носене, поддръжка.
За това днес потребителка сподели - за кожен панталон. Това не е никаква друга материя.

На всичките ми кожени панталони имам подплата, както вече писах. Лично за мен качествен кожен и плътен зимен вълнен панталон имат такава. Не само за да "топли", а най-вече да предпазва самата материя от деформации.
Лично аз не се каня да нося един панталон дорде съм жива. Моите от студентските годино не се повредиха от описания начин на поддръжка. Нищо им нямаше с години. Вече писах, че ако се каня да се пенсионирам с тях, може би щях да ги нося на химическо. Но не мога да робувам чак толкоз на едни гащи. Просто ми станаха малки след години и ги подарих.

# 633
  • София
Моите панталони и поли са от изкуствена кожа и си ги пера в пералнята и после си ги пускам в сушилнята.
Досега само една риза с кожена яка скапах, обели се, но това стана след около 4 години и доста носене и пране. Подозирам че парфюмите ми са най-виновни затова. Имала съм случай и със яке от изкуствена кожа преди време да му се обели яката.

# 634
Естествената кожа си е естествена, спор няма. Имах едно яке от изкуствена и ми запарваше ужасно. Просто не ми понася. Затова разпитвах за изкуствените панталони, защото не си представям да не мога да ги хигиенизирам след носене. Дайте знак къде има панталони от естествена кожа. Ама не тип клинче.

# 635
Митрон имат, например.
Както и ДаунМ.
Точно кожени панталони, с хастар и класическа кройка, не клинчоци.

# 636
# 637
Момичета (и момчета, разбира се!),
купих си бежови чизми от естествен набук и много се притеснявам как ще ги поддържам. Ето така изглеждат, много са красиви:

Какво да правя, за да ги почиствам?

# 638
  • Пловдив
Има спрейчета- пяна за набук и велур, но все пак трябва да ги пазиш усърдно. Ако ги изпръскаш с нещо мазно или сок, директно ги хвърли, за да не агонизираш от безпомощност. (Познай кой е мазохист на тази тема!?🤦♀)

# 639
Велур, деликатно с влажна кърпа и има специален спрей.

# 640
купих си бежови чизми от естествен набук и много се притеснявам как ще ги поддържам. Ето така изглеждат, много са красиви:

Би ли споделила каква марка са? Аз отдавна търся чизми от естествена кожа и не откривам никакви по моя вкус.

# 641
Имам същия цвят и материал ботуши. Всяка капка оставя петно (докато не се почисти), така че ги пази най-вече от течности. Най-често ги пръскам, докато си мия ръцете, та вече тази дейност я върша в неестествена поза, когато съм с тях. За спрей са ти казали, има и специални четки. Аз имам този комплект - https://www.amazon.de/gp/aw/d/B076ZLCKFR/ref=ya_aw_od_pi?ie=UTF8&psc=1 . Страхотно почистват велур. Едни сиви боти, с които изненадващо попаднах в един дъжд, с тези четки светнаха и станаха като нови.

# 642
Освен спрей, препоръчвам и четка/гъба. Аз ползвам и двете за такива обувки. Също е хубаво и да се напръскат с водоотблъскващ спрей.

# 643
Скрит текст:

Би ли споделила каква марка са? Аз отдавна търся чизми от естествена кожа и не откривам никакви по моя вкус.
От Зара на Витошка. Бяха и на намаление. Има единични номера останали и в другите физически магазини, но са напълно изчерпани онлайн.
Голямо търсене беше и за мен, особено такива от ест материал на нормална цена, да ми стават точно на бедрата, да не изглеждат вулгарно и да са с удобна подметка с лек стабилен ток.

Еми, намерих ги, но сега направо ме е страх да ги обуя да не ги съсипя.

# 644
  • София
Зависи. Аз имам подобни, бежов велур. Какъв терор съм им налагала, още са свежи. Само цип смених.
Все пак гледам да ги нося на сухо време или на бял сняг.

Последна редакция: нд, 05 яну 2020, 14:53 от Free Agent

Общи условия

Активация на акаунт