Базедова болест - Тема 9

• 19 136
  • 758
  •   1
Отговори
# 120
Не ще м..ка му. Преди ставаше, по в началото на заболяването, сега не ще и не ще. Не мърда надолу.
Мръдна два пъти нагоре с по близо 5 кила и не по празници, а когато започнах да пия повече витамини. Ей на, последно държах 85, мъжът ми се разболя януари и аз почнах ударно Д, Ц, бъзак, бъз, прополис и не знам какво беше още и без промяна в храненето и скочих набързо до 92 Sad
Преди това пък започнах качването както си бях задържала 1,5 г на 70 кг и нещо се обърка с червата и реших че ще пия сок от Нони. Хората си регулират с него функцията на жлезата, червата, захарта, а при мен какво стана... Пих 5 месеца и станах 80 кг без промяна в храненето. Е, как да не мисли човек, че е от него. И ако не от него, от какво тогава се чудя...
Близка ми сподели, че и тя качва от витамини приети като добавка, не натурални.

# 121
  • Бургас
Не знам,аз от всичко качвам в момента.
Чета за някакъв метаболитен синдром,вие запознати ли сте?Захарта ми на два пъти беше много малко над нормата,но и двата пъти бях прекалила вечерта със захарни бучки.Умирам за сладко и така си ги ям.И личната,и ендокриноложката ме успокояваха,че не е страшно,казаха да измеря захарта след ядене,имам глюкомер,беше 7 и нещо,не бивало да е над 8.Но за този метаболитен синдром пише,че се проявява точно в това-холестерол, триглицериди с високи стойности,стеатоза на черния дроб и за съжаление инсулинова резистентност.Ще си направя след празниците точно такова изследване за инсулинова резистентност.
М@мк@ ѝ и жлезичка гадна,хем дребна,хем вредна.И с нея бях зле,без нея пък нови болести...Когато бях с нея,колкото и сладко да ядях,имах захар около 3 и ми казваха,че е много ниска.
На глупавите ми черва шоколадът не вреди,та съм свикнала на седмица да хапвам по два-три шоколада,сега и това не бива.Пише,че и картофи и ориз,че и бял хляб не бива.Ужас.
Според вас дали си струва да си правя тест за инсулинова резистентност?Нито личната,нито ендокриноложката се стреснаха от леко завишената стойност,но аз съм си паника и само го мисля.

# 122
mariqivanova799, аз съм с ИР от около 4 години. От тогава почти не ям сладко и тесто. Пусни си задължително изследване, даже да не е обременяване, само инсулин изследвай на гладно. Ако имаш поясче на корема, то почти сигурно държиш висок инсулин. За мен таз диагноза беше като "проглеждане", хич не съжалявам, че не ям тесто и захар. За това време свалих 40 кг. и се чувствам с 20 г. по-млада. Само да не беше тая базедова....

# 123
  • Бургас
Ами ще си пусна.Обременяване с глюкоза са ми правили преди много време.
В лабораторията,в която си ходя,има пакет инсулин и кръвна захар.Да мине Нова година,да взема пенсия или заплата,ще си пусна.Сладко мога да не ям,обичам,но имам воля,заради този пуст колит не ям много неща,само гледам другите как сладко хапват.
Имам не поясче,а поясище на корема.Трябва като Обеликс да ходя с бъчва и тиранти.

# 124
Ами аз съм с преддиабет покрай жлезата. Прояви се с първия рецидив. Докторът каза, че ще проследим и изчакаме, защото докато съм в хиперфункция захарта се повишавала, без реално да става въпрос за предиабет и диабет. Е, когато жлезата се успокои, няколко месеца след това пусках периодично захар и все беше в норма, но висока. Пример, венозна при норма 6.1, моята беше 5,8 някъде, а капилярна (от пръста), при норма 5,5, моята беше около 5,2, което си е нормална. Но като пуснахме изследвания и си показа проблем. 4 часа след хранене захарта беше 7,8, което се води преддиабет, а вечер влизаше в норма. Та започнах още преди години метформин и пия и сега ниска доза.
Самостоятелно метформин спомага да се понижи теглото само ако е във високи дози и все пак се спазват и ограничения в храненето. Казвам това, понеже много хора си мислят, че пиейки само него ще отслабват. Погрешно се изписва от някои доктори и на хора с наднормено тегло, без да имат проблем със захарта и инсулина.
Та ако те притеснява захар и инсулин, най-добре е наистина да се пуснат изледвания. Прави се обременяване с глюкоза с трикратно измерване на инсулин и захар. Не е евтино изследване, но както се казва - веднъж го правиш.
Цените в лабораториите са различни. Намира се изследването и за 40 лв и за 50-60 лв.
Не се хващай да правиш ОГТТ (олиго-глюкозо толерантен тест) без измерване на инсулин, с измерване само на захар. Самото изследване се поема от касата, но не дава цялостна картина дали имаш проблем. Мисълта ми е, че може захарта да излезе в норма, а инсулинът да е висок и ако не го пуснеш със захарта, няма и да разбереш, че имаш проблем.
Затова искаш трикратно измерване на инсулин с обременяване с глюкоза. В изследването измерват освен инсулина, то и глюкозата. Взема се кръв на гладно, изпиваш после глюкозата разтворена във вода *в лабораторията ти я забъркват, ти си носиш шишенце с вода и пакетчето клюкоза от аптеката) и после без да се разхождаш, чакаш там в чакалнята или сядаш някъде и чакаш да мине час. Пак ти вземат кръв и пак чакаш още един час и отново ти вземат кръв. През това време не се пие и яде. Не се пуши.

Ако на този етап не можеш да отделиш средства за изследването, може да опиташ най-малкото да пуснеш инсулин и захар на гладно и да ти сметнат Нома индекс. И другото, което пак се покрива от касата, но и реално е евтино и без каса, е да си направиш кръвно-захарен профил.
Сутрин на гладно даваш кръв, да кажем към 7:00 часа. После хапваш. Ядеш нормално, както си ядеш. Пиеш кафе, ако пиеш, и т.н. После се стараеш след 8:00 да не поемаш храна. В 12:00 даваш кръв за изследване и после пак до 13:00 часа хапваш, пийваш и т.н. После в някои лаборатории изследват захарта към 16-17:00 часа последно, но има някои изскат захар в 14:00 часа, за да видят как е час след хранене.
Така ще имаш една картина как се справяш с въглехидратите през деня и дали захарта остава висока часове след хранене. Би следвало след първия час да е малко по-висока, но в рамките на втория час да започне да спада и на 4-час при измерването трябва да е като сутрешната захар. Тоест, да не надвишава 6, но най-добре е да е максимум до 5,5, като най-добре около 5.
И пак казвам, нормалната захар не изключва проблем с инсулина. Захарта може да е ок при профила, но инсулинът да не е. Затова трябва пълния пакет.

Последна редакция: нд, 29 дек 2019, 20:37 от Merelenda

# 125
  • Бургас
Мереленда, много благодаря!
Аз точно този Нома индекс искам да пусна,но... Бях в болница заради бронхопневмония.Там ми мериха захарта с глюкомер,а милото ми беше донесло шоколад и въпреки,че късно го хапнах,глюкозата беше 4,5.
Та към същността на въпроса-след болницата пуснах ТСХ и беше 31 и нещо си.Личната ме накара да пия вместо 100 по 125 ЛТироксин.Когато захарта ми излезе висока,ТСХ ми беше паднало за 30 Тина дена на 0 и нещо.Тогава ходих на ендокриноложката,която ме следи и тя каза,че ТСХ ми е доста ниско.Каза два дни да пия по 100,един 125...Може би заради ниското ТСХ ми каза,че глюкозата е добре.
Сега идея нямам колко ми е ТСХ,явно трябва първо него да пусна,преди това изследване Нома индекс.
Още веднъж благодаря за подробното обяснение,Мереленда!
Първо да вкарам ТСХ в граница от 1,5 до 2,5(мъча се вече трета година),само при нормално ТСХ ще пусна инсулин.
То като един хормон не ти е наред,нищо не ти е наред.Гърдите ми си секретират колкото си искат мляко(а детето ми е на 13 години).Правиха ми ЯМР,няма тумор на хипофизата, пролактинът ми в зависимост от ТСХ също играе много.Красота голяма...

# 126
Миме,ти ги направи тези изследвания. Обаче, то не трябва да не се ядат много въглехидрати, и най-вероятно ще ти изпишат метформин, който просто не знам как ще го пиеш с този корем.
Оплаках се на гинеколога онзи ден да дебелеенето, човека каза, че е така заради хормоналните изменения, то и при теб е така, и които могат да се регулират единствено с хзт, което даже не си и помислям с тази фиброкистозна мастопатия, и така.

# 127
Здравейте!Направих изследванията и започвам от довечера пропицил,дали 2хапчета ще са ми ок,или да започна на 3 .Разговарях с ендото и тя каза да започна от 3,4,но мен ме достраша на таква доза.Каьах й ,че на 1 метизол много бързо скочи на 5ТСХ,но това беше вече .Когато започнах метизола бях на 4 таблетки и след това за месец ги намалихме на 1

# 128
Irena13, слушайте си доктора! Аз започнах с 6 таблетки при подобни резултати.

# 129
Брвменна ли бяхте?
Аз съм бременна.Начев ме посъветва нищо да не пия до 12та седмина,но аз не смея.Пропицил ли пиехте

# 130
Ирена, до 3 таблетки пропицил май пишеше при бременни.
После предполагам ще намалят дозата, като мръднат хормоните.

# 131
Да,зная ,че толкова е максималната,но аз се чудех дали и две няма да свършат работа първоначално
Редактирам:
Тъкмо се чух и с др.Начев той ми каза да започна 1 таблетка.Моята ендо каза 3 таблетки,затова мисля 3-4дни да започна на 2 и после да мина на 1😞😞😞
Много е трудно да взимаш такива решения,когато мислиш,не само за себе си ,ами и за едно дълго чакано детенце

Последна редакция: пн, 30 дек 2019, 13:45 от Irena13

# 132
Да,зная ,че толкова е максималната,но аз се чудех дали и две няма да свършат работа първоначално
Редактирам:
Тъкмо се чух и с др.Начев той ми каза да започна 1 таблетка.Моята ендо каза 3 таблетки,затова мисля 3-4дни да започна на 2 и после да мина на 1😞😞😞
Много е трудно да взимаш такива решения,когато мислиш,не само за себе си ,ами и за едно дълго чакано детенце
т.е. не следваш съвети нито на твоя лекар нито на Начев!

# 133
Това като упрек ли да го разбирам?
Единят ми казва 3-4,другият на едно.Избирам да е средна доза.Те и двамата ми казаха след 30дни контрола ,ама те до тогава хормоните щяха да са в небесата

# 134
Да, избери си кой да слушаш, това е сериозна диагноза. Това според мен, разбира се. Не разбирам защо се ходи при двама лекари, а не се слуша никой от тях. Пък ние във форума съвсем сме некомпетентни.

Общи условия

Активация на акаунт